🌱🌸 MAJ 2026 🌸🌱
-
WIADOMOŚĆ
-
Kochane, a ile sztuk i jaki rozmiar pieluszek jednorazowych szykujecie na te pierwsze tygodnie?
Nie wiem ile wziąć najmniejszego rozmiaru (2-5kg). Większe (3-6kg) biorę bez obaw bo wiadomo, że się nie zmarnują. Im więcej tym lepsza cena za sztukę, ale też nie chcę przesadzić z tym najmniejszym.👩 35
Diagnoza: niepłodność żeńska
❌ oba jajowody niedrożne
➡️ zabieg radiologiczny i lipiodol - udane udrożnienie
~~~~~~~~~~~~
👨 37
Diagnoza: niepłodność męska
❌ teratozoospermia (0%) i fragmentacja DNA (39%)
➡️ roczna dieta i suplementacja - poprawa parametrów
~~~~~~~~~~~~
08.2025 - ciąża naturalna😊 czekamy na córeczkę🩷

-
Firest wrote:Kochane, a ile sztuk i jaki rozmiar pieluszek jednorazowych szykujecie na te pierwsze tygodnie?
Nie wiem ile wziąć najmniejszego rozmiaru (2-5kg). Większe (3-6kg) biorę bez obaw bo wiadomo, że się nie zmarnują. Im więcej tym lepsza cena za sztukę, ale też nie chcę przesadzić z tym najmniejszym.
Na start mam tyle:
Pieluchy Pampers Premium Care 0 (30 szt.) – 1 op.
Pieluchy Pampers Premium Care 1 – 72 szt.
Jak nam przypadną do gustu i dziecku to od razu zamówię więcej.
Firest lubi tę wiadomość
👩'94 :
-AMH 3,5
-adenomioza
-3x histeroskopia: leczenie stanu zapalnego endometrium, korekta blizny po cc, usuwanie mikropolipowatości
-brak własnych owulacji
2020- początek starań
2021- początek starań z pomocą medyczną
2023- nasz Aniołek żył jeden dzień 💔
2024- powrót do starań z pomocą medyczną 👩⚕️
03.2025- AIH ❌
04.2025- kwalifikacja do IVF:
Stymulacja: Rekovelle 12j+ Menopur 75j +Orgalutran-> 2x Zivafert+ 2x Gonapeptyl Daily
04.2025- Punkcja-> Pobrano 17 🥚-> 9 MII-> Zapłodnieniu poddano 6 komórek, wszystkie udało się zapłodnić - mamy 4 ❄️
05.2025- 3 histeroskopia-> znowu stan zapalny-> antybiotyki
16.06.2025, 14.07.2025- Diphereline-> 26.07.2025 start estrofemu
14.08.2025 FET 5BA
5DPT BETA : 31->7DPT BETA : 114->9DPT BETA : 232->11DPT BETA: 473
05.09.2025-> mamy mrugające serduszko ❤️

-
Super poczytać wasze wskazówki o karmieniu, przydatny zastrzyk wiedzy!
Ja jutro odbieram wyprawkę ciuszkową od koleżanki i będzie wielkie pranie 🥰
Jutro u mnie 32 tc i nie wiem, jakoś wydaje mi się że mam spory brzuszek, mam 174 cm więc boję się cały czas że to bliźniaki 🫣 no ale przecież już tyle razy było sprawdzane, prenatalne przez dobrych specjalistów i jeszcze nikt nie zauważył więc to chyba wykluczam 🤣
https://zapodaj.net/plik-2lT7Hy0th
Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 09:37
Firest, Lila777, Ania 93 lubią tę wiadomość
-
. O dorwałaś xs na początek, super! Daj znać potem czy Ci się sprawdza. Przecierasz nam szlaki Kochana bo chyba faktycznie urodzisz jako jedna z pierwszych🫶🥰Acmvj wrote:Tez mam lansinoh, ale ze smoczkiem s i xs. Dokupię jeszcze MAM, bo też mi poleciła, że dobra jest przy łączeniu karmienia.👩 35
Diagnoza: niepłodność żeńska
❌ oba jajowody niedrożne
➡️ zabieg radiologiczny i lipiodol - udane udrożnienie
~~~~~~~~~~~~
👨 37
Diagnoza: niepłodność męska
❌ teratozoospermia (0%) i fragmentacja DNA (39%)
➡️ roczna dieta i suplementacja - poprawa parametrów
~~~~~~~~~~~~
08.2025 - ciąża naturalna😊 czekamy na córeczkę🩷

-
Tez kupiłam Avent i dodatkowo ten trudny smoczek 0m w razie czego, butelkę chcę wprowadzić po 6 tygodniu raczej, żeby mąż od czasu do czasu mógł przejąć karmienie, bo czasem mam jakieś wizyty lekarskie i nie chcę ciągnąć małego.
Czy się to sprawdzi to wyjdzie w praniu ale chcę być przygotowana 😉
Pieluszek mam jedno opakowanie Pampers premium care 1 -72 sztuki i jedno opakowanie Dada 1 złote chyba to jest 30 sztuk. Rozmiaru 0 na razie nie kupuje, bo mały zapowiada się, że nie będzie taki mały a jak coś się zacznie wcześniej to męża wyślę na szybko po jedno opakowanie. Więcej nie kupuję bo chcę zobaczyć czy te co mam podpasuja małemu 😉Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 09:51
Firest lubi tę wiadomość
-
Firest wrote:. O dorwałaś xs na początek, super! Daj znać potem czy Ci się sprawdza. Przecierasz nam szlaki Kochana bo chyba faktycznie urodzisz jako jedna z pierwszych🫶🥰
Myślę, że u każdej będzie zupełnie inna historia. Znam latarki, które walczyły miesiącami o rozkręcenie laktacji, a z drugiej strony mam znajome, które w ogóle się do tego nie przygotowywały i laktacja hulała od pierwszych dni.
Powiem szczerze, że już się nie mogę doczekać aż urodzę i mam nadzieję, że będę jedną z pierwszych biorąc pod uwagę PTP i planowany termin cc.
Firest lubi tę wiadomość
👩'94 :
-AMH 3,5
-adenomioza
-3x histeroskopia: leczenie stanu zapalnego endometrium, korekta blizny po cc, usuwanie mikropolipowatości
-brak własnych owulacji
2020- początek starań
2021- początek starań z pomocą medyczną
2023- nasz Aniołek żył jeden dzień 💔
2024- powrót do starań z pomocą medyczną 👩⚕️
03.2025- AIH ❌
04.2025- kwalifikacja do IVF:
Stymulacja: Rekovelle 12j+ Menopur 75j +Orgalutran-> 2x Zivafert+ 2x Gonapeptyl Daily
04.2025- Punkcja-> Pobrano 17 🥚-> 9 MII-> Zapłodnieniu poddano 6 komórek, wszystkie udało się zapłodnić - mamy 4 ❄️
05.2025- 3 histeroskopia-> znowu stan zapalny-> antybiotyki
16.06.2025, 14.07.2025- Diphereline-> 26.07.2025 start estrofemu
14.08.2025 FET 5BA
5DPT BETA : 31->7DPT BETA : 114->9DPT BETA : 232->11DPT BETA: 473
05.09.2025-> mamy mrugające serduszko ❤️

-
Z laktacją dużo siedzi w głowie oraz niestety, w wiedzy. Bo dużo osób, które tę wiedzę powinny mieć aktualną, jej nie ma i potem trafiamy na to na oddziałach położniczych. Ja miałam mega szczęście, bo chociaż wiedzę miałam to kwestia przystawiania okazała się dla mnie trudna, i każda położna w szpitalu z mega cierpliwością mi pomagała cały weekend (urodziłam w piątek wieczorem), aż w poniedziałek przyszła CDL i nas całkiem skorygowała z pozycjami. 😄
Dużo mieszają też starsze pokolenia, zwłaszcza jeśli karmiły MM - uwierzcie, nawet ja usłyszałam na jakimś etapie czy na pewno się najada (już nie pamiętam czy częstotliwość czy wiszenie na cycu), chociaż młoda przebierała 400/500g tygodniowo. 🤣 Na szczęście byłam tak pewna swego, że mnie to nie ruszało. 😂
No i widzę też duzo postów młodych mam, że noworodek wisi na piersi - i to NAPRAWDĘ mija. Po prostu warto założyć, ze te pierwsze 3 miesiące jesteście dla dziecka i leżakujecie, karmicie się, a inne rzeczy mogą poczekać. Moze was potem zaskoczyć jak szybko najada się już 3- czy 4- miesięczniak, dla którego wszystko dookoła zaczyna być ciekawsze niz cyc. 🤣 Absolutnie moim zdaniem po 3 miesiącu cyc jest szybszy niz jakiekolwiek szykowanie MM, które wydawało się szybsze w pierwszym miesiącu. 😊
Acmvj, Firest lubią tę wiadomość
-
Melduję się po wizycie. Część obaw zostało rozwianych ale niestety doszły inne. W sumie to najbardziej martwi mnie to, że z OM mamy dzisiaj 33+3, wszystkie parametry się mniej więcej pokrywają a obwód brzuszka (AC) jest 3 tygodnie do tyłu 😞. Lekarz po badaniu powiedział, że wszystko wygląda dobrze, nic nie stwierdził ale jak wróciłam do domu i zerknęłam na pomiary to ten brzuszek mnie trochę przeraził 😞. Nie wiem, czy to może być wina insuliny którą muszę brać na noc? Bądź ogólnie cukrzycy? W każdym razie malutka waży 2080g. 27 kwietnia muszę już iść do szpitala i będę miała wywoływany poród (tym mnie akurat zaskoczył, takiego obrotu sprawy się nie spodziewałam ale przy moich obecnych obawach to w sumie się cieszę.) Szyjka długa 4.7cm, zamknięta, więc tymi twardnieniami brzucha mam się nie przejmować ani bólami jak na miesiączkę, ponieważ jak to lekarz mi powiedział, żeby ciało się już przygotowywało. Byłabym zadowolona z dzisiejszej wizyty gdyby ten brzuszek mnie tak nie przybił.
Lila777, IT_Girl, Lavariavel, Agat99, Firest lubią tę wiadomość
-
Piwonia - skoro powiedział że dobrze, to myślę że nie ma się czym martwić ❤️ to jest Twój zaufany lekarz prowadzący ?1 cykl na leku Clostilbegyt i od razu niespodzianka 🥹
⏸️ 23.08.25
1 kontrola 17.09 ✅ 0,87cm szczęścia i bijące ❤️
2 kontrola 06.10 ✅ Mini Człowieczek ma 3,58cm ❤️
Prenatalne 27.10 idealne USG , złe wyniki z krwi z PAPPY
12.11 wyniki z NIPT - niskie ryzyka ❤️ i dziewczynka na pokładzie 🩷
3 kontrola 14.11 ✅ i 11,5cm 🩷 szczęścia 😊
17.12 II prenatalne ( 475g ) 🩷 20+1
22.01 900g 🩷 25+3
12.02 1300g 🩷 28+3
05.03 2100g 🩷 31+3

-
Moira wrote:Jeju dziewczyny, ale mam poranek. Obudziłam się przed 6, leki śniadanie i mam jakiś armagedon. Wymiotuje jak kot, nie wiem czy jakiś wirus się przyplątał, ale najpierw wymiotowałam ja, później mój pies
do tego dziś spuchnięte stopy jak serdele, a na 10 mam lekarza bo zwolnienie mi się skończyło o czym zapomniałam oczywiście. Oby przeżyć przejazd tramwajem przez cały Wrocław...
Biedna, współczuję 😔 Podobno panuje wirus. Mam nadzieję, że to u Was tylko chwilowe. Dużo zdrówka ❤️ -
@Piwonia37, ufasz mu? Jeśli masz obawy to może konsultacja u innego lekarza?
Ja melduję się po wizycie. Wszystko w porządku 🙂 Mały waży 1661g, wzrostowo jeden dzień do tyłu biorąc pod uwagę termin początkowy więc idealnie.
Dostałam zdjęcie 3D, dzisiaj odsłonił buźkę 🥰
Proszę o wpisanie kolejnej wizyty 25 kwietnia 🙂
dracaena, Acmvj, IT_Girl, Piwonia37, Agat99, Firest lubią tę wiadomość
-
dracaena wrote:Z laktacją dużo siedzi w głowie oraz niestety, w wiedzy. Bo dużo osób, które tę wiedzę powinny mieć aktualną, jej nie ma i potem trafiamy na to na oddziałach położniczych. Ja miałam mega szczęście, bo chociaż wiedzę miałam to kwestia przystawiania okazała się dla mnie trudna, i każda położna w szpitalu z mega cierpliwością mi pomagała cały weekend (urodziłam w piątek wieczorem), aż w poniedziałek przyszła CDL i nas całkiem skorygowała z pozycjami. 😄
Dużo mieszają też starsze pokolenia, zwłaszcza jeśli karmiły MM - uwierzcie, nawet ja usłyszałam na jakimś etapie czy na pewno się najada (już nie pamiętam czy częstotliwość czy wiszenie na cycu), chociaż młoda przebierała 400/500g tygodniowo. 🤣 Na szczęście byłam tak pewna swego, że mnie to nie ruszało. 😂
No i widzę też duzo postów młodych mam, że noworodek wisi na piersi - i to NAPRAWDĘ mija. Po prostu warto założyć, ze te pierwsze 3 miesiące jesteście dla dziecka i leżakujecie, karmicie się, a inne rzeczy mogą poczekać. Moze was potem zaskoczyć jak szybko najada się już 3- czy 4- miesięczniak, dla którego wszystko dookoła zaczyna być ciekawsze niz cyc. 🤣 Absolutnie moim zdaniem po 3 miesiącu cyc jest szybszy niz jakiekolwiek szykowanie MM, które wydawało się szybsze w pierwszym miesiącu. 😊
U mnie nie mijało
młody uwielbiał wisieć na piersi dluuugo. On jadł co 2 godziny i potrafił naprawdę ciągnąć przez 40 minut. Przybierał szybko. On z reszta jest dużym dzieckiem. Tak było do mniej więcej 8 miesiąca aż zaczął zjadać trochę więcej stałych pokarmow. Ale każde dzieci jest inne
dracaena lubi tę wiadomość
-listopad 2022 ⏸️ - ciąża biochemiczna
- grudzień 2022 ⏸️
- wrzesień 2023 Staś ♥️👶
- październik 2024 starania o rodzeństwo
-listopad 2024 ⏸️- ciąża biochemiczna
- grudzień 2024 ⏸️
- luty 2025 poronienie zatrzymane 11/12 tydzień💔
- kwiecień 2025 ⏸️ciąża biochemiczna
- maj 2025 ⏸️ ciąża biochemiczna
25 .08 .2025 ⏸️
30.08.2025 pozytywna beta
2021 Nadczynność tarczycy -
Ania 93 wrote:U mnie nie mijało
młody uwielbiał wisieć na piersi dluuugo. On jadł co 2 godziny i potrafił naprawdę ciągnąć przez 40 minut. Przybierał szybko. On z reszta jest dużym dzieckiem. Tak było do mniej więcej 8 miesiąca aż zaczął zjadać trochę więcej stałych pokarmow. Ale każde dzieci jest inne 
No wiadomo. Ale to tez zupełnie inne karmienie niz to na początku, bo dziecko jest samoobsługowe, nie trzeba asekurować głowy, itp.
Ja do okolo 2rz miałam mega częste drzemki kontaktowe z kolei, ale ja to lubiłam. 🙃 Teraz tez jak mloda ma drzemkę to w 90% odpoczywam, obiady robię szybkie i zaczynam gotować zwykle pod koniec drzemki, albo po obudzeniu jeśli tylko odgrzewam następnego dnia. Młoda byla dużym niemowlakiem (7,5 kg na 3,5 miesiaca), a teraz jest normalsem (12,5kg, niecałe 3 lata). 😅 I jako niemowlę szybko się najadała (1 pierś, 10 minut i heja), za to wiszenie nadrobiła jako 2-latka gdzie przychodziła pociumkać przy każdej okazji w której siedziałam i byłam dostępna. 🤣 Ile dzieci, tyle scenariuszy, niemniej te trudnosci początkowe przy kp trwają zwykle jednak krótko i to karmienie z czasem ewoluuje.
Ja pieluch nie kupiłam jeszcze. Myślę, że jedna/dwie paczki 2, bo dzieć szykuje się większy niż starsza, chyba zaczniemy od Lupilu Lidlowych. Kuszą mnie Bambiboo na testy, nam się sprawdziły przy drugiej też.
Lavariavel, Firest lubią tę wiadomość
-
Widzę że maluchy mamy mniej więcej w tym samym wieku
u mnie synek już 15,5 kg ale jest wysoki
ma już 103 cm ja karmiłam go piersią do 1, 5 roku. Karmilabym dłużej ale po poronieniu dostałam antybiotyk przy którym nie można karmić i musiałam odstawic go od piersi. Mój chłopczyk nadal uwielbia się przytulać. Bardzo lubi dotyk. Nawet teraz jak go usypiam to leżymy obok siebie i on się wtula 
W późniejszym czasie faktycznie kp jest po prostu najwygodniejsze
jedzenie jest zawsze pod ręką i w odpowiedniej temperaturze 
Ja kupuję 1 paczkę 1 do szpitala i jeden Jumbo bag 2. Nie ma co przesadzać na początek z ilością bo dzieci szybko rosną
dracaena, Firest lubią tę wiadomość
-listopad 2022 ⏸️ - ciąża biochemiczna
- grudzień 2022 ⏸️
- wrzesień 2023 Staś ♥️👶
- październik 2024 starania o rodzeństwo
-listopad 2024 ⏸️- ciąża biochemiczna
- grudzień 2024 ⏸️
- luty 2025 poronienie zatrzymane 11/12 tydzień💔
- kwiecień 2025 ⏸️ciąża biochemiczna
- maj 2025 ⏸️ ciąża biochemiczna
25 .08 .2025 ⏸️
30.08.2025 pozytywna beta
2021 Nadczynność tarczycy -
Ja mam 2 op Pampers premium care 1 i jakieś kilka sztuk próbek Dada. Nie kupuję nic więcej na razie. I nie kupuję większych rozmiarów, w razie gdyby małemu nie podpasowała jakaś firma 😊
Firest lubi tę wiadomość
👩 30, 👨30
5x💔
09/2025 ⏸️
09.09 pęcherzyk ciążowy z malutkim zarodkiem
17.09 crl 0,8cm i ❤️
30.09 crl 1,9cm 🥹
15.10 3,9cm Bobaska 😍
29.10 Prenatalne - 6cm Małego Człowieczka 🥰
6.11 7,1cm Bobaska ❤️
17.11 128g Czekamy na synka 🩵
15.12 300g
27.12 426g
30.12 2 prenatalne - 460g
22.01 800g
03.02 980g
03.03 3 prenatalne - 1660g
10.03 2016g

-
Lila777 wrote:Piwonia - skoro powiedział że dobrze, to myślę że nie ma się czym martwić ❤️ to jest Twój zaufany lekarz prowadzący ?
Tak, zaufany. Jeszcze dla świętego spokoju napisałam do niego, że martwi mnie ten brzuszek ale odpisał, że nie ma powodu do niepokoju. Więc ufam, że wie co mówi.
Agat99 lubi tę wiadomość
-
Hej dziewczyny, ja w końcu jutro mam wizytę u mojego lekarza i pewnie zrobi mi usg 3 trymestru. Hemoglobina dalej 11 i nie chce drgnac do góry.
Jeśli chodzi o karmienie piersią... Ja pierwsze jakieś 3 czy 4 doby nie miałam pokarmu po CC, dawałam MM, bo niezle się złościł młody. Później tak mnie zalalo, że 2 nocy obudziłam się cała mokra 😆 no i początkowy nawał to jest straszne, pamiętajcie by nie owiało Wam piersi, bo łatwo o zapalenie. Takie też przeżyłam. Ja planuje karmić jakoś do 10 msc, nie chce karmić po 1rz, bo im dalej tym trudniej odstawić. Ja najwyżej podam MM, mój długo pił mleko z butelki, później zwykle krowie.
Butelki spróbuję kupić lansinoh, bądź dr browns bądź MAM. Chociaż syn pił później z Avent.
Pampersow kupię z 2 paczki, chce sprawdzić huggies na pewno. Dla mnie np Lidlowe są słabe bardzo i ich nie lubiłam.
Firest lubi tę wiadomość