🌱🌸 MAJ 2026 🌸🌱
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja też po wizycie. Bobas waży ponad 2300g! wg wymiarów 2 tyg większy. Doktor mówi, że kawał z niego synka. Zrobiła nam nawet ładne zdjęcie buziolka na lodówke. Łożysko fajnie już wysoko, nie przy ujściu, ciśnienia które mierze mówiła, że są ok. Wyniki też ok. Jedynie widoczne są drobne wodniaczki przy jądrach, ale wiem, że to jest często i wnika się po porodzie szybko.
I mówi, że mnie będzie kierować na CC, miałam tak duzo pytań że o to się nie pytałam, ale zapowiada się maluch duży. Plan jest taki , że będzie mnie zapisywać na cc tu na miejscu w terminie 8-14 maj, jeśli nie urodze do tej pory. Jeśli coś się będzie działo to do innego szpitala mam jechać. W sumie nie zapytałam jaki konkretny powód CC. lekko w szoku byłam.
Puchnięcie nóg to normalne, mrowienie w rękach i nogach też- chyba, że jest podwyższone ciśnienie to wtedy do kontroli w szpitalu. Rozmawiałam z nią też o planowym zabiegu syna w kwietniu i czy mogę brać coś wrazie, gdyby mi ciśnienie jednak skoczyło. to przepisała mi jakieś środki na uspokojenie. Lepiej być zabezpieczonym w takim wypadku.
Następna wizyta 22 kwietnia, teraz juz u zapasowej doktor bo tej nie będzie. i to chyba będzie ostatnia wizyta na to wyjdzie. Dziwnie mi trochę z tym.
Kupiłam torbę na kółkach do szpitala większą. 58l, w taką to już musze się upchać. Chciałam na kółkach gdyby przyszło samej mi się z nią ciągać.
Ja butelke mam od położnej z firmy MUM anty kolkową malutka 60 ml ze smoczkiem też. Mam jeszcze razem z laktatorem canapol butelkę ze zwykłym raczej smoczkiem. Przy synu miałam Avent- trochę używał, tommi tippe(- wgl ich nie lubił a były mega polecane) i zwyklą z canpola. Teraz nic więcej nie kupuje, jak będzie potrzebna to wtedy apteki są i zawsze można kupić.
Planuje karmić piersią, ale też chce by umiał pić z butelki, więc czasami będę starała się podawać odciągnięte mleko by nie być uwiązanym. Moja koleżanka pierwszą córkę karmiła kp, a czasem MM gdy ona wychodziła z domu coś załatwić i to nie był żaden problem. Karmili się prawie rok bez problemu. Przy drugiej córce młoda tolerowała tylko jej mleko do pół roku, później rozszerzali dietę i młoda sama odrzuciła pierś i trochę tylko MM piła, bardziej mleko krowie -oni mają swoje mleko.
Pampersów nie robiłam jeszcze zapasu i chyba narazie nie będę robić, bo nie mam miesjca. Kupiłam na początek paczkę 1 i 2 huggies. Zobaczymy jaki urodzi się bobas, bo przy synu używałam 1 tylko w szpitalu czyli 5 dni, a w domu miałam już 2. Te kg na pampesach to są tylko takie przybliżone, bo mój był na przykład taki papuśnym bobaskiem i musial mieć większe by go w brzuszek nie uciskały. Koleżanki córka była chuda i długa.
W kwietniu ewentualnie kupie na próbę dade, pampersa i lupipilu 2, bo te chce porównać. będę polować na promocje. Podobno jeszcze HAPPY są fajne, ale to raczej do zamawiania na allegro.
Ania 93, Acmvj, Agat99, Firest, Natt99 lubią tę wiadomość
-
A to ja z kolei uważam, ze odstawianie 2l+ jest trudne (bo wymaga wyjaśnień większych), ale dla mnie łatwiejsze pod tym kątem że tego mleka niczym nie trzeba zastępować (roczniak jeszcze często tę dietę mlekiem uzupełnia) + jak sie podejdzie do tego z głową to taki maluch dużo więcej rozumie.
Ale ja team długie kp. 😊 Odstawienie na poczatku ciąży poszło nam z dnia na dzień, młoda też była już gotowa bardziej niż myślałam. 😅 To bardziej ja nie umiałam choć się szykowałam i pewnie karmiłybyśmy się do tej pory gdyby nie ciąża. 🤣 -
Szczerze... Dla mnie jak maluch inne rzeczy je i jest większe to może pić butle i MM, a ja jestem wolna i lżej jakoś. Chociaż jak odstawiłam młodego, to na początku było mi szkoda. 😆
-
A i np mój syn miał 3 kg i na początku nawet pampersów 0 używaliśmy.
Firest lubi tę wiadomość
-
@Lavariavel, to w sumie najważniejszej kwestii nie omówiłaś 😅 może dopytaj o to CC, jeśli jednak chcesz próbować naturalnie to teraz jest na to czas, by o tym pogadać 🙂 Waga faktycznie już słuszna. Dobrze, że zdrowy maluszek 🥰
Firest lubi tę wiadomość
-
Co do butelek to z poleceń kupiłam Avent, a na warsztatach dostałam zestaw chyba 4 różnych firmy Mam więc któraś się na pewno nada, chociaż liczę, że niezbyt będzie potrzebna i uda się przez pierwsze miesiące wyłącznie KP.
Pieluchy mam zapas rozm 2, a te 1 kupię z 2-3 małe paczki co będzie akurat w promocji 😉
Przeraża mnie, że już piszecie o terminach CC I indukcji w szpitalu, to naprawdę już tak blisko..
Wymiary maluszków zmieniają się co wizytę i też czasem świruję ale skoro lekarze mówią, że jest ok to trzeba wierzyć.
Dziś poszłam na spacer i wracając chciałam przyspieszyć kroku, bo zaczęło padać i złapała mnie taka kolka, aż się zastanawiałam czy dojdę do domu. To pierwszy raz w ciąży, a chodzę regularnie i ćwiczę w domu, jednak nie ma co od siebie za wiele wymagać..
-
Dzięki za info o pieluszkach. Ja w końcu wzięłam dwie paczki tych najmniejszych jedynek (razem 50szt) i jedną dwójek (56szt). Moje dziecię zapowiada się chyba małe bo utrzymuje niski percentyl, ale zobaczymy, może mnie zaskoczy i będę od razu zakładać dwójki 😉 Ja zdecydowałam się na eko tak na początek, bo sama mam wrażliwą skórę i może dzieciątko to odziedziczyło.👩 35
Diagnoza: niepłodność żeńska
❌ oba jajowody niedrożne
➡️ zabieg radiologiczny i lipiodol - udane udrożnienie
~~~~~~~~~~~~
👨 37
Diagnoza: niepłodność męska
❌ teratozoospermia (0%) i fragmentacja DNA (39%)
➡️ roczna dieta i suplementacja - poprawa parametrów
~~~~~~~~~~~~
08.2025 - ciąża naturalna😊 czekamy na córeczkę🩷

-