X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2018
Odpowiedz

Majowe mamy 2018

Oceń ten wątek:
  • Mała Matylda Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2017, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny korzystające z przychodni na Żelaznej w Warszawie: kiedy miałyście pobieraną krew do testu PAPPA - w dniu usg czy kilka dni przed aby wyniki były już dostępne podczas badania? Jak długo czeka się na wynik?

uch59vvjdzcznt8y.png
    tb73e6ydy4fz1gcd.png
  • Fermina Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2017, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja też pierwsza i nie mam o niczym pojęcia. :D Też mam mieć już wyniki krwi na wizycie, ona robi USG i właśnie potem rezultaty mam wysłać komuś innemu. Jedyne logiczne wyjaśnienie, jakie mi przychodzi do głowy jest takie, że moja Ginka nie ma programu do oceny ryzyka i dlatego trzeba to komuś wysyłać a Twój lekarz ma. ;) Ale czemu miałaby go nie mieć, sama naprawdę nie wiem..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 listopada 2017, 20:01

2018 - 👱🏻‍♂️
    2019 - 👱🏻‍♀️
    2025 -👶

age.png
  • Jagoda14 Ekspertka

Wysłany: 3 listopada 2017, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fermina wrote:
    Hoope, tylko pogratulować! :)

Ja się boję badań.. Jakoś najbardziej tych z krwi, od 6tego tygodnia biorę luteinę i duphaston w sporych ilościach i się naczytałam sprzecznych opinii na temat ich ewentualnego wpływu na wyniki krwi. Macie, Dziewczyny, jakieś doświadczenia ze stosowaniem tych leków a rezultatami badań?
    Bralam luteina w mega dużej dawce i nie było żadnego wpływu na wyniki krwi. u mnie tylko w pozytywnie

• J.S Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2017, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Albo moj lekarz tez wysyla wyniki i reszta jest dopiero pozniej, ale nie poinformowal mnie o tym. Myslalam ze wyniki beda od razu, dziewczyny zapewne nam odpowiedza jak to wyglada ;)

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2017, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pisałam
    Ja miałam dwustronnicowy wynik
    Na nim wywiad
    Usg
    Wyniki krwi
    Siatki centylowe
    Ryzyko podstawowe
    Ryzyko skorygowane
    Wszystko po tygodniu badań(usg i pobranie krwi tego samego dnia)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Tanda Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2017, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fermina wrote:
    Czegoś nie rozumiem.. Moja lekarka też ma certyfikat FMF, ale z tego, co czytałam jest to uprawnienie do przeprowadzenia badania USG genetycznego, z tego co mi mówiła, ona nie wskaże mi ryzyka skorygowanego (USG+krew), tylko będę musiała wysłać opis USG i rezultaty krwi jakiejś innej babce na maila i dopiero ona dokona ostatecznych wyliczeń. J.S. jesteś pewna, że Ty dowiesz się wszystkiego już na wizycie USG? Jeżeli tak to o co chodzi z tą moją procedurą?

Może Twoja lekarka ma certyfikat, bo przeszła szkolenia, ale jako że nie zajmuje się tylko prenatalnymi to programu u siebie nie ma? Może jest dodatkowo płatny i dogadała się z innym lekarzem na "współdzielenie"?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 listopada 2017, 20:33

Matylda <3
    klz9jw4zid0t29hn.png
  • Hoope Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2017, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fermina babolu hahaha, a smaruj XD

Ja też robiłam badania w poradni badań prenatalnych w szpitalu, na NFZ. Usg i interpretację wyników robiła ta sama ginekolog, krew pobrana w dniu usg. Całe badanie miałam swój własny monitor, usg trwało godzinę, wszystko miałam wyjaśnione a parametry sprawdzane po kilka razy (tak trzeba, żeby wykluczyć błąd pomiaru, czynnik ludzki, znaleźć średnią).

Czytałam, że krew do pappy należy pobrać w dniu usg, inaczej łatwiej o błędne wyniki. Beta zmienia swoją wartość, tydzień różnicy da już inne dane (rośnie lub spada). Ale nie jestem lekarzem, u nas jednak pobierają dane z brzucha i krwi jednego dnia, krew zaraz po usg.

Wszystko inne miałam dokładnie tak jak napisała Kamcia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 listopada 2017, 20:36

Fermina lubi tę wiadomość

❤ Bartuś już z nami :D 15.04.18 ❤
    Wrzaskun I Wielki Książę Moczu i Mleka

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • J.S Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2017, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale jesli wyniki krwi beda juz u lekarza w dniu, w ktorym bede miala USG to wyniki beda od razu czy na ich interpretacje sie czeka?

A u mojego lekarza wlasnie wczesniej, ale wg mamyginekolog krew mozna spokojnie pobierac wczesniej, opowiadala kiedys na live, ze lekarze czesto pobieraja aby miec wynik juz w trakcie wykonywania USG

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 listopada 2017, 20:38

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2017, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hoppe
    Takie same informacje uzyskalam przy poprzednich badaniach prenatalnych stąd teraz też chciałam trafić do tej poradni. Również jest przy szpitalu :)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Hoope Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2017, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia możesz spodziewać się tym razem wyższego ryzyka podstawowego ze względu na wiek ale i obciążający wywiad. Niemniej to korygowane jest ważniejsze. Wierzę, że drugi raz to samo się nie zdarzy.

Detektor tętna używasz?

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2017, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze detektorem dzidzi nie zlapalam :) probuje co kilka dni
    Spodziewam się wyższego ryzyka podstawowego
    Choć twoje 1:100 to juz przerazajaco wyglądało :) teraz będę miała skończone 34 (urodze mając 35)
    U mnie też wywiad trochę obciąża...trochę a może nawet bardzo...
    Trzeba być dobrej myśli bo by człowiek zwariował

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Hoope Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2017, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beta rośnie do 12 tygodnia a od 12 spada, zatem w dniu pobrania krwi będzie mieć inną wartość niż w dniu usg. Czy to ma znaczenie dla diagnostyki? Nie wiem. Czy mamaginekolog ma certyfikat? Nie sprawdzałam. W moim szpitalu (należy do UM), robią jednego dnia, bo mogą. Sprzęt, oprogramowanie, specjaliści i laboratorium jest na miejscu.

Kamcia czytałam na innym wątku, jestem pewna, że będzie dobrze :) Nie wiem co czujesz ale ja czułam, mimo wątpliwości, czułam jakimś dodatkowym zmysłem, że wszystko jest dobrze.

1:100 brzmi jak igła w brzuchu i miesiąc w koszmarze :( Gdyby tak można było sprawić, że nikt już tego nie doświadczy.

Ja tętno złapałam dopiero tydzień temu ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 listopada 2017, 20:51

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2017, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wnikalam na jakiej zasadzie moja poradnia funcjonuje (czy sami robia wszelkie wyniki)
    Krew pobieraja na oddziale więc nie przechodzi przez laboratorium
    a mój gin ode mnie się dowiedział że taka poradnia istnieje...

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • J.S Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2017, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ma certyfikat. Ja juz nie czytam, ogladalam akurat u niej live i mowila, ze tak mozna robic i to jest prawidlowe. Na pewno lekarz nie zlecalby, jezeli byloby to nieprawidlowe.

Trzeba tylko czekac tyle, mam nadzieje ze u kazdej z nas wszystko bedzie dobrze

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • Hoope Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2017, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    J.S. nawet w to nie wątpię, będzie dobrze.

Kamcia, to, że gin nie wiedział o poradni no... trochę słabo wypadł. Chyba powinien wiedzieć, szczególnie że to gin prowadzący wystawia skierowanie... Mój wie i sam mnie tam skierował.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 listopada 2017, 21:00

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • patryka Przyjaciółka

Wysłany: 3 listopada 2017, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zrezygnowalam z robienia PAPPY, bede miala jedynie usg. Mam 28 lat. Hmmm i teraz zastanawiam sie czy to nie byl blad...hmm bo widze ze prawie wszystkie turaj zdecydowalyscie sie na to badanie..

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2017, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hoope wrote:
    J.S. nawet w to nie wątpię, będzie dobrze.

Kamcia, to, że gin nie wiedział o poradni no... trochę słabo wypadł. Chyba powinien wiedzieć, szczególnie że to gin prowadzący wystawia skierowanie... Mój wie i sam mnie tam skierował.

Chyba musiala byc świeża sprawa
    A ja najpierw się rejestrowalam a potem prosiłam o skierowanie :) teraz też tak zrobiłam :) postawiłam lekarza przed faktem dokonanym ;) stąd ja myślę gdzie zrobię badania a nie on hihi

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Hoope Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2017, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    70% dzieci z ZD rodzą kobiety przed 35 r.ż. Tak na marginesie.

Heh Kamcia,czasem trzeba myśleć za lekarza. Nawet nie wiem, czy u nas można się samodzielnie zarejestrować, na szczęście nie muszę sprawdzać. To co mnie miło zaskoczyło, to termin. W czwartek dzwoniłam, w piątek rano już byłam na badaniach. I od razu zapisali mnie na usg połówkowe.

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2017, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Namiar na poradnię zdobyłam od dr która w niej pracuje. Tzn poszłam do niej prywatnie na pierwsze usg w drugiej ciąży. Mój wywiad dużo mówił więc lekarka sama powiedziała że po co ma brać ode mnie kasę skoro może duzo zbadać za darmo w tej poradni
    Dostałam numer, adres
    Zadzwonilam
    Potem powiedziałam swojemu gin prowadzącemu
    Teraz w tej ciąży nie mogłam znaleźć numeru do poradni :) w necie nie ma
    I poszłam na pierwsze usg do tej dr n.med. :)
    No! :)
    Tym razem poradzila już od razu dzwonić. Sama termin podałam :)
    Co dalej to się okaże...szkoda że to echo serca u nas niedostepne

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Hoope Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2017, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie sprawdziłam tą naszą poradnię, robią echo serca. Tylko, że ja nie mam wskazań (chyba, że odpłatnie). Ty byś miała zrobione na fundusz.

U nas sa tylko lub aż dwie poradnie, obie mają umowy z NFZ ale Wasza to widzę jakaś super tajna XD

W sumie bardzo dobrze, że trafiłaś na ludzką gin.

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
‹‹ 246 247 248 249 250 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ