Majowe mamy 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Majowa ja nie wiem czy u nas jest pomoc nocna jeszcze bo oddział dziecięcy zamknęli w przychodni nie ma lekarzy . Tylko co to teraz zmieni ,jeśli to nie ospa to nie ma problemu a jeśli ospa to będzie widać że go wysypało gorzej ,a lekarz i tak nie przepisze leków bo ospa sama przechodzi mogę go najwyżej spróbować izolować choć marnie to widzę bo ospa jak by nie patrzeć jest mocno zarazliwa
-
Czeeesc!
U nas zdecydowanie szalenstwo przedswiateczne, dzisiaj robie krokiety, jutro trzy ciasta, na swieta idziemy do moich rodzicow i do tescia, tam tez bedzie cala rodzina mojego, ale musialam sie podzielic robota. Prezenty juz spakowane.
Kamcia, w koncu moze pojade do tego Majalandu 27, bo moj syn uwielbia Binga a akurat tam bedzie, takze mamy w planach sie wybrac, jesli moj bedzie mial wolne 😁
Pawojoszka, jak tam synek? Jak sie czujesz po cc?kamciaelcia lubi tę wiadomość
-
Dzień dobry,
Śliczny Pyzolek Pawojoszki 😍 też mi się chce go poprzytulać 🙂
Ja w szale przedświątecznym BARDZO. Wczoraj wypucowany dom po sam sufit, ubrana choinka, zrobione śledzie, uwędzona domowa wędlinka 🙂 mam gości i w Wigilię, i w Pierwszy Dzień, sztuk 12. A wiec tego, roboty jest 😐
Od losu dostałam już przedświąteczny prezent w postaci okresu, więc niestety, z przyczyn niezależnych, nasza umowa z Ferminą, nie wchodzi w życie 😉
Napiszcie, jakie są i Was tradycje świąteczne. Ja łączę święta mojego męża z moimi, wiec:
1. Prezenty przynosi Mikołaj,
2. Można rozpakować dopiero jak jest pierwsza gwiazdka na niebie i po jedzeniu,
3. Z potraw to klasyka gatunku+ suszone grzyby smażone (u mnie), a pieczarki w panierce (u męża),
4. W Pierwszy Dzień Świąt je się na śniadanie białą kiełbasę z bigosem (u męża)
5. Czeka się do północy w Wigilię, bo zwierzęta mówią ludzkim głosem 😂
Edit. Jakby któraś chciała to służę przepisem na śledzia z żurawiną. Zrobiony na próbę znikł zadziwiająco szybko... 🤔Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 grudnia 2019, 09:14
pawojoszka lubi tę wiadomość
-
Pawojoszka gratulacje!!!
Zdrówka dla chorowitków!
U nas też co chwile choroby
Muszę częściej zaglądać, bo jeszcze nie zdążyłam na foto Małgosi!
Wowka ja poproszę przepis na te śledzie, bo moje mi się już przejadły. Robię co roku ze śmietaną, majonezem i żółtym serem i tradycyjne z ogórkiem cebulą i olejem.
Co do tracycji to u nas tylko prezenty po zjedzeniu wigilii i tak prezenty przynosi Mikołaji jak dla mnie musowo na wigilii musi być ryba po grecku (dorsz) z uwagi na to, że nie lubię karpia eh.
Aaaa i bym zapomniała ruskie pierogi! (Leo całe szczęście też je uwielbia)
pawojoszka lubi tę wiadomość
W końcu się udało...
-
Sela, proszem 😊
Śledzie pokroić i namoczyć w cytrynie. W tym czasie namoczyć w gorącej wodzie żurawinę i pokroić cebulę w kostkę-najlepiej cukrową. Warstwami układać śledzie, cebulę, namoczoną żurawinę, delikatnie posypać suszoną natką lub czosnkiem niedźwiedzim i zalać olejem. Przed podaniem posypać migdałami w płatkach, można je najpierw podsmażyć na suchej patelni, ale bez tego też dają radę 😉Sela lubi tę wiadomość
-
Witam się przed świętami!
Gratulacje rozpakowanym, słodkie dzieciaczki ❤️
Ja na ciąże będę mogła pozwolić sobie za 2lata jakieś, bo dostałam dotacje i teraz muszę rozkręcić i pilnować biznesu 😁
Wpadłam w sumie tylko żeby życzyc Wam wszystkim Wesołych Świąt! ❤️kamciaelcia, Katy, Nynka, wariancja, Sela lubią tę wiadomość
-
ja jestem cały czas, haha
i ewidentnie nie jestem zajeta przedswiatecznymi sprawami!
chcecie nic nie robic????
wystarczy trójka maluchów w domu i wkurzający mąż
ale my"tradycyjnie" swieta spędzamy sami
i tak nam dobrze
nikt nie przyjdzie próbowac i oceniac porzadków
krokiety-sztuk 32-zrobiłam w czwartek
bo te mi sie marzyły w ciązy-kiedy to były niedozwolone
z farszem pieczarkowym oraz z kapusta i (wlasnorecznie zbieranymi) grzybami, ponoć pycha
kapusta zasmazana tez gotowa (w srode zrobiona)
pierogi(ruskie i słodkie z serem) kupiłam i zamroziłam tydzien temu
śledzie w oleju dochodza
i te w occie dochodza-z nich będa te w smietanie oraz pod pierzynką
ryby nie bedzie-ale nie mam tej z nad morza, a sklepowej nie chce...z Kołobrzegu nie ma bo dawno w Kołobrzegu nie bylismy
sałatke z zupek chińskich zaczniemy jutro(jak wróce z Piotrem od neurologa)
ciasto? a po co sie tuczyc hihi
taka to nasza tradycja
bo w sumie teraz tworzymy nasze zwyczaje
mąz nie wspomina dobrze swiąt z domu rodzinnego, z biedy to i tradycje okrojone
a moje to takie pomieszane (mama z wielkopolski ojciec z nad morza, przy czym jego rodzice ze wschodu)
bede zatem zajadac sie krokietami
a tak poza tym-kaszzel Patryka zelzał juz po lekarzu, jest ,ale juz tak nie męczy w tej wersji to kaszel już nam znany
ale Piotrek-tradycyjnie równiez bo weekend przeciez-goraczkuje od wczoraj wieczorem
i znów TYLKO goraczka
ale jaka...mam wrazenie ze termometr zaciął się na jednym pomiarze-38
tzn wczoraj trafiłam na 39,4 (pod pacha)-czopek nurofen, po 3h 38-dałam czopek efferalgan,po 3h 38-dałam nurofen syrop i tu troszke spadło (w nocy na dotyk)
ale o 7 nadal 38,6-nurofen syrop
po 2h nadal 38,2-apap syrop
ale biegaja więc spadło Piotrusiowi
robia mi porzadek w szafce
tzn wszyyyyyyystko wywalili
porządnicki Piotrus oczywiscie pokazał, co zobil Patryk...stwierdziłam, że ten mój Piotruś za porzadnicki i pokazałam co może z tym zrobic by miec troche dziecięcej radosci-rzucamy tymi ciuchami
tata posprząta ale ciiiiiiii
też nie lubimy karpia
bleeeeeeeeeeeeee
dla mnie nie ma gorszej ryby niz karp-nawet z najlepszej hodowli
rybe po grecku(klasycznie i modyfikowaną) uwielbiamy
ale my tego nie przejemy
zapasów dorsza zero
nawet połowy zakazane w PL a atlantycki już inaczej smakuje...
Moje zdolne lobuzy
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 grudnia 2019, 08:56
pawojoszka, Wowka, wariancja, Katy, Sela, Cola87, kattalinna lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMy choinka ubrana, prezenty w trakcie pakowania, domu nie pucuje bo wyjezdzamy😁
My jezdzimy nadal na gotowe, ale obiecalam sobie że od Wielkanocy zaczynam coś brać na siebie.
My sobie z mężem wymyslamy nasze male tradycje, na razie mamy wspólne zdjęcia przy choince, co rok nowa szklana babka😂wspólne ubieranie choinki.
A rodzinnie jakis specjalnych tradycji nke ma, jedynie prezenty po kolacji😊
Wowka ja razem z Toba prezentu w postaci dwóch kresek nie dostane, już w polowie cyklu przez chorobe spisalam go na strate...😕 -
Witam się z domu , wczoraj po powrocie byłam już totalnie nie do życia,dziś już lepiej . Dzieci różnie reagowały na przybysza Ula była trochę wystraszona i zmieszana wolała trzymać się z daleka ,Szymon zaprzytulalby na śmierć,reszta była zaciekawiona ale bez przesadnego narzucania. Wstępnie ustaliliśmy imię ,stanęło na Bartoszu i tak chyba zostanie
kamciaelcia, Katy, Sela, kattalinna lubią tę wiadomość
-
Kamcia, cudowne dzieci, a Malgosia to total slodkosc 😍
U nas choinka normalnie, nie rusza w ogole, jakby jej nie bylo 😂
Wowka, u mojego w pierwszy dzien tez sie zawsze je na sniadanie kielbase i bigos 😁
Prezenty przynosi Mikolaj, a tak to chyba nic szczegolnego.
My w ogole szukamy drugiego auta, myslelismy ze juz trafilismy a okazal sie taki szrot, ze masakra. Jednak to jest jakas mega przeprawa, stracilam nadzieje, ze trafimy w koncu na egzemplarz idealny.
Krokiety zrobione, salatka tez, czekam az spod ciasta sie schlodzi i biore sie za sernik. -
nick nieaktualnyBartuś, ładnie ☺
U mnie w domu obowiązkowo na wigilii jest barszcz z uszkami, mniam czekam na nie cały rok, a później z bratem czatujemy żeby dojeść na drugi dzień te co zostały. U męża nie robią uszek bo teściowa mówi że jej się nie chce, będzie chyba zupa grzybowa więc nie będę jeść.
Prezenty obowiązkowo od Mikołaja, rozdają dzieci po wigilii.
Robie tylko sernik i sałatkę z tortelini w wigilię wyjeżdżamy. Mam lenia i nic mi się nie chce, nie mamy choinki i w ogóle nie czuję tych świąt😕pawojoszka lubi tę wiadomość
-
Kamcia, Patryk to na prezenty poluje 😂
Pawojoszka, ładne imię 😊 Jak Twoje samopoczucie?
JS, z tymi samochodami to jest tak, że czym bardziej się szuka tym mniej można znaleść. A później nagle-BACH-i jest! 😂
Właśnie się waham, czy piec sernik już dzisiaj... 🤔
Ja miałam pomoc w ubieraniu choinki 😉Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 grudnia 2019, 18:02
kamciaelcia, J.S, Berbecia, Katy, Sela, Feeva, Cola87, pawojoszka, kattalinna lubią tę wiadomość
-
Patryk założył sam gacie (nie ważne ze Piotrusiowe)takod zera-wział, na siedzaco wcisnął nogi, na stojąco podciagnąl do góry
zrobił to drugi raz
potem nie pozwolił mi ich sciagnąc
nie lubie uszek :)to chyba już w zeszłym roku pisałam- barszcz kocham
a co do choinki...
w klubiku codziennie słyszę , że Patryk"bardzo dobrze"
wiecie(ale nie do uwierzenia)
takie idealne dziecko-wszystko je, samo je, zasypia sam, nie płacze, chichra się na cały głos, bawi...(już nawet nie pisze jak to sie ma do domu)
ale raz, jeden raz była skarga na Patryka
że choinkę w klubiku demolował
mąż oczywiście sie odezwał, ze nie wierzy aby Patryk jedyny ...to panie powiedziały, ze nie tylko Patryk, ale Patryk wszystkimi dyrygowałJ.S, Sela lubią tę wiadomość