Majowe mamy 2024
-
WIADOMOŚĆ
-
KiNiAW wrote:No ja zobacze 3-ego bo też mi wypada 8dni różnicy co kontrolowałam u innego lekarza więc go podpytam 😊 już się nie mogę doczekać wizyty. A pogoda taka że masakra u nas pada deszcz święta coraz bliżej a nawet ich nie czuć chodz choinka w domu
U mnie też pogoda koszmarna dzisiaj, cały czas pada i do tego wieje mógłby śnieg padać to byłoby inaczej.... A tak.. -
Patrycja_Pata wrote:Hej dziewczyny 😁
A troszkę inny temat... Któraś używała bądź ma zamiar używać pieluszek wielorazowych?
Pieluchawalam tak ostatniego synka, a teraz zastanawiam się którą wybrać opcję tej metody i czy mi się chce bawić w to pranie itd 😅
Ja nigdy nie używałam:) teraz raczej też nie zamierza, przeraża mnie ilość prania... Przy jednym mam sporo a jak drugi dojdzie. Ech. Po woli wszystko mnie już przerażać zaczyna 🙈 -
Miszka2023 wrote:Ja mam zamiar, ale dopiero po pierwszym miesiącu
No właśnie ja chyba zacznę od rozmiaru OS
Wcześniej szybko maluch wyrasta ,wiec początkowo jakieś Bamboo ogarniemy
I chyba tym razem pójdę bardziej w wełnę żeby mniej prania było niż przy pullowych 😅 -
Patrycja_Pata wrote:No właśnie ja chyba zacznę od rozmiaru OS
I chyba tym razem pójdę bardziej w wełnę żeby mniej prania było niż przy pullowych 😅
To ja jestem jeszcze kompletnie zielona w temacie co i jak, bo to moje pierwsze dziecko i dopiero sobie czytam widziałam wełniane gatki na Vinted, są urocze 😍 ale to jest chyba tylko do tych pieluch materiałowych? My raczej skłaniamy się do tych podwójnych? W sensie takich, co są wkłady wpinane na napy. A przez pierwszy okres to chyba pójdziemy w zwykłe pampersy, aż tak środowisko nie ucierpi przez ten jeden miesiąc. Jedyne co się martwię, to w kontekście żłobka czy puszczą dzieciaka z takimi pieluszkamiPatrycja_Pata lubi tę wiadomość
-
Patrycja_Pata wrote:No właśnie ja chyba zacznę od rozmiaru OS
I chyba tym razem pójdę bardziej w wełnę żeby mniej prania było niż przy pullowych 😅 -
W każdym razie pisałam że miałam dużo nadrabiania Was 🙃
Co do pieluszek to my na pewno będziemy jednorazowych używać, starszy synek na pewno będzie potrzebował zainteresowania i zabawy a nie mamy w pieluchach 🙃
Co do skurczy łydek to mi ginekolog już po pierwszej wizycie jak był zarodek wpisała w zaleceniach "magnez, kwasy dha" więc to zapotrzebowanie chyba się zwiększa. Chociaż ja biorę magnez jak sobie przypomnę lub jak mnie łapie mega zmęczenie lub właśnie okropne skurcze. W pierwszej ciąży też na pewno nie suplementowałam regularnie
Co do terminu to ja w karcie ciąży mam wpisany z om i po pierwszych prenatalnych lekarka dopisała termin z usg (3 dni różnicy). Pamiętam, że w pierwszej ciąży patrzyli tylko na termin om, ewentualnie ten z pierwszego usg prenatalnego, z późniejszych usg (połówkowego i 3 trym.) w ogóle nikt nie brał terminu pod uwagę. Może to też kwestia jak bardzo termin z om jest rozjechany z usg, bo u mnie to 2-3dni czyli prawie nic 🙈KiNiAW, Bożena lubią tę wiadomość
Synek ❤️ 05.2024
Synek ❤️ 06.2022 -
Patrycja_Pata wrote:Hej dziewczyny 😁
A troszkę inny temat... Któraś używała bądź ma zamiar używać pieluszek wielorazowych?
Pieluchawalam tak ostatniego synka, a teraz zastanawiam się którą wybrać opcję tej metody i czy mi się chce bawić w to pranie itd 😅
Tak! Ja moją dwójkę tak pieluchowałam i chcę kolejne dziecię także Zero problemów ze skórą przynajmniej. Teraz co prawda rynek się zmienił i nie mam pojęcia na jakie patrzeć,ale będę się rozglądać. Mam jeszcze kilka sztuk zostawionych „na pamiątkę” i dla lalek córki. Będę musiała sprawdzić jak puk w nich polatach działa.
Rozglądałaś się już może? Które teraz polecane?Patrycja_Pata lubi tę wiadomość
-
nie wyobrażam sobie tetry prać z kup i tego wszystkiego ...Historia starań:
- start 2018 r.
- 03.2019 CP 💔
- 09.2019 HSG - niedrożność w jednym jajowodzie
- 11.2020 -> 1 IVF
~ 1 pęcherzyk dominujący, odroczono punkcję 😔
- 12.2020 -> 2 IVF:
~ 1 zarodek, brak dzielącej się komóreczki 😔
- 03.2021 -> 3 IVF
~ wszystkie komórki niedojrzałe 😔
- 04.2021 kwalifikacja do 4 IVF
~ wszystkie komórki niedojrzałe 😔
- 08.2023 - 5 IVF z KD
~ cykl sztuczny, transfer blastocysty 2.09.2023
~ 10dpt 259 mIU/ml; 12 dpt 700 mIU/ml
~ 20 dpt pęcherzyk ciążowy z ciałkiem żółtym
~ 31 dpt 💓 i zarodek 6,7 mm (6Hbd4)
~ 4,7 cm maluszek (11Hbd)
- prenatalne i połowkowe OK; dziewczynka !
~ 24.05.24 -> 3390 g szczęścia
- w zapasie ❄️ 2
AMH: 0,8.
Wykryto: konflikt serologiczny, niski czynnik VII krzepliwości krwi (30%).
-
No właśnie napisałam do lekarza o zwykłe recepty no i nakreśliłam sprawę że skurczami w nodze to dostałam sms że mam w witaminach ciążowych a na receptę on mi nie zapisze mam rozmawiać ze szpitalem… a wizytę mam za 6 tyg tam 🤦🏽♀️🤦🏽♀️🤦🏽♀️ i wie o tym bo u niego za 2,5 😂🤦🏽♀️ no więc trochę lipa.
Co do pieluch to ja idę w pieluszki jednorazowe …. Szczerze nie wiem czy dałabym radę prać etc. Z córką byłam zadowolona w Irlandii tych z Aldi ( są inne jak w PL bo jak jesteśmy w PL to niestety ale te w Aldim były gorsze -5 lat temu- to kupowałam w Rossmann) teraz paczka pieluszek dla niemowlaków w promocji 0.79 c była a tak normalnie niecałe 4 e za paczkę.
Kiedyś patrzyłam te pieluszki wielokrotnego użytku i są naprawdę fajne ale ja nie wiem czy dałabym radę a jeszcze ze by może przeciekły czy coś. Chyba że w przeciągu tych 5 lat coś się zmieniło i jestem już poza tematem 😉 -
Ja sobie chyba nie wyobrażam prać pieluch 🙈
Ale koleżanka, która zajmuje się aromaterapia mówi, że u swoich maluchów po porodzie używała poza wodą tylko oleju migdałowego z olejkiem lawendowym (dobrej jakości! Polecam Bewit!) I żadnych problemów skórnych... Zamierzam stosować zamiast tony kosmetyków. Teraz też brzuch smaruje olejem z migdałów -
Kadża wrote:No właśnie napisałam do lekarza o zwykłe recepty no i nakreśliłam sprawę że skurczami w nodze to dostałam sms że mam w witaminach ciążowych a na receptę on mi nie zapisze mam rozmawiać ze szpitalem… a wizytę mam za 6 tyg tam 🤦🏽♀️🤦🏽♀️🤦🏽♀️ i wie o tym bo u niego za 2,5 😂🤦🏽♀️ no więc trochę lipa.
Co do pieluch to ja idę w pieluszki jednorazowe …. Szczerze nie wiem czy dałabym radę prać etc. Z córką byłam zadowolona w Irlandii tych z Aldi ( są inne jak w PL bo jak jesteśmy w PL to niestety ale te w Aldim były gorsze -5 lat temu- to kupowałam w Rossmann) teraz paczka pieluszek dla niemowlaków w promocji 0.79 c była a tak normalnie niecałe 4 e za paczkę.
Kiedyś patrzyłam te pieluszki wielokrotnego użytku i są naprawdę fajne ale ja nie wiem czy dałabym radę a jeszcze ze by może przeciekły czy coś. Chyba że w przeciągu tych 5 lat coś się zmieniło i jestem już poza tematem 😉
Kadza Ja kupiłam sama w aptece bez recepty magnez lekarz podał tylko nazwę 😊 -
Kadża-na pewno znajdziesz bez recepty,a jak lekarz zaleci inny to nie będziesz już taki tak domagnezowana
Co do pieluszek wielorazowych-to na początku tak skomplikowanie wygląda tylko. Teraz nie używa się raczej tetry,przynajmniej ja te prawie 12 lat temu nie używałam. Są wkłady z wielu kombinacji mikrofibry, wspaniałe są z bambusa, czy bawełny. Całość otula laminat super oddychający (coś podobnego jak w membranach w kurtkach) lub wełna. A i na kupy są sposoby - dodatkowe papierki,które rozpuszczają się w wodzie przy spłukiwaniu w WC. Prać też nie można w wysokich temperaturach więc są specjalne proszki do tego. To tak w dużym skrócie, możliwe że technologie się mocno wzbogaciły od tej dekady Jednorazówki będę miała też na bank-to jednak w podróży jest wygodniejsze i zajmuje mniej miejsca.
Lenayna- super się ten olejek migdałowy sprawdza-używałam na zmianę z masłem shea. Teraz sama się takim smaruje,a najbardziej kruszynkę w brzuchu.
Miszka2023 lubi tę wiadomość
-
Tym którzy chcieliby poszerzyć wiedzę polecam grupę na FB ,,Pieluchy wielorazowe bez tajemnic,, lub blogi (np.domowa.tv)gdzie dziewczyny tłumaczą podpowoedza i podają mniej więcej ilość potrzebna...tam dziewczyny doradzą, i na bieżąco są nowinki firm, wkłady itd
Ja sama szyłam z pulu i trochę wełny
Teraz są przeróżne metody, które stoją daleko od tetry za czasów naszych mam😅
Ale temat trzeba zgłębić, bo każda metoda wymaga innych produktów, wkładów(różnych grubości, tetry) inne są dla noworodków zalecane inne w dalszym pieluchowaniu, są papierki specjalne na kupkę...
Wszystkiego są plusy i minusy i jak się człowiek wdrazy i dobrze wybierze to i prania wcale nie jest tak dużo😉
Ale kto zainteresowany to poczytajcie 🙂Sara10, Agatekk lubią tę wiadomość
-
Mogę dokupić taki bez recepty ale to też będzie niska dawka. Ale spróbuję tak
Koleżanka banany kazała mi jeść też conajmniej 2 dziennie.
Dostałam dziś list ze zapraszają mnie na badanie glukozy i że badanie ok 2,5 h więc w nowy rok wejdę z przytupem 🤦🏽♀️😜
Poza tym auto nam dziś padło chyba chłodnica coś bo wracałam w korkach z córką ze szkoły i zaczęło mi się dymić z pod maski. Więc szybko córkę z auta ( bo my mamy na gaz i się bałam że wybuchnie wiem może to głupie ale moja pierwsza myśl) zaczęłam dzwonić do pracy do męża ale już widziałam że wylatuje na ziemię płyn brązowy …. Przyjechał mechanik zabrał auto i … na święta chyba nie mamy auta. -
Kadża wrote:Mogę dokupić taki bez recepty ale to też będzie niska dawka. Ale spróbuję tak
Koleżanka banany kazała mi jeść też conajmniej 2 dziennie.
Dostałam dziś list ze zapraszają mnie na badanie glukozy i że badanie ok 2,5 h więc w nowy rok wejdę z przytupem 🤦🏽♀️😜
Poza tym auto nam dziś padło chyba chłodnica coś bo wracałam w korkach z córką ze szkoły i zaczęło mi się dymić z pod maski. Więc szybko córkę z auta ( bo my mamy na gaz i się bałam że wybuchnie wiem może to głupie ale moja pierwsza myśl) zaczęłam dzwonić do pracy do męża ale już widziałam że wylatuje na ziemię płyn brązowy …. Przyjechał mechanik zabrał auto i … na święta chyba nie mamy auta.
Ja biorę bez recepty asmag forte i on ma 500mg a dawkę mam 3x2 czyli 6 tabletek dziennie i od kad biorę brzuszek nie twardnieje chyba że aiku długo trzymam😅
O kurcze to nie ciekawie bez auta też mam na gaz i bałabym się że może coś wybuchnąć także napewno to nie jest głupie co pomyślałaś.