Majowe mamy 2025 🤰🏼❤️👶🏼
-
WIADOMOŚĆ
-
Mervee wrote:@Asia2121, przypomnisz gdzie wakacjowaliscie?
Super, że wypoczęłaś, ja właśnie też potrzebuje jeszcze gdzieś się wygrzać, ale dalej szukamy destynacji.
Mam pytanko, zmieniacie “witaminki ciążowe” na drugi trymestr? Używałam teraz prenasol, no ale chyba są trochę inne zalecenia na ten drugi trymestr - co polecacie?
Byliśmy w Ligurii we Włoszech
Jeszcze planujemy Maderę w grudniu, ale tam się już tak nie wygrzeje dlatego cieszę się że się udało ogarnąć tą Italię bo miałam piękne słońce i 23-24 stopnie.
Ja zostaje przy Health Labs, kończę w 16tc ostatnie opakowanie Little Me trymestr I i przechodzę na trymestr II i III (jest tam w składzie żelazo a można je suplementowac dopiero od 16tc więc tak sobie wyliczyłam). I pewnie jak wyniki będą dobre to będę brała te suple do końca ciąży.Mervee lubi tę wiadomość
-
Ja jeszcze kończę Prenatal uno. Potem się przerzucę chyba na Pregna plus bez żelaza (ostatnio badałam żelazo i w normie a ferrytyna 150).
Pregna jest o tyle fajna, że ma malutkie tabletki. Jeszcze do tego biorę DHA.
Synek 29.04.2025 🩵 (38+1tc)
26dpt USG jest ❤️
20dpt-2mm zarodek
Beta 9dpt-113,92; 11dpt-260,59; 17dpt-2380,97
24.08.2024- transfer 4BB
🍀
Synek 26.07.2021 💙 (36+4tc)
21dpt USG- 2,5mm szczęścia♥️
Beta: 6dpt-46,8; 8dpt-132,3; 10dpt-393,7
02.12.2020 - Transfer blastki 6cio dniowej 6BA
🍀
Córeczka 13.12.2019 🩷 (40+1tc)
23dpt jest ♥️
Beta: 6dpt-47,16; 8dpt-140,50; 10dpt-361,70; 16dpt-6550
26.03.2019r.-Transfer blastka 4BB
21.03.2019r.-Punkcja (pICSI)- 3 blastki (3BB, 4BB, 6BA) 🎉
Niedrożne jajowody❌
Starania od 10.2016r. -
PonyShake wrote:A ja za to dla odmiany dzisiaj czuję się fatalnie. Od wczoraj potwornie boli mnie gardło. A liczyłam, że przeziębienie w ciąży mnie ominie... Ilość leków jakie można w ciąży zażyć jest przecież tak ograniczona, że w zasadzie czeka mnie chorowanie bez żadnego wspomagania. I ta myśl w głowie czy taka choroba nie wpływa w żaden sposób negatywnie na Fasolkę... Eh, dobrze że u was wszystko gra
Hej, totalnie rozumiem bo przez ostatnie 2 tyg męczyłam się z jakąś wirusowa infekcja zatok i niestety prawie żadnych leków nie mogłam przyjmować. Wymeczylam się bardzo, źle spałam w nocy, ale na szczęście dzidziusiowi to nie zaszkodziło wg ostatniego usg.
Duzo śpij i odpoczywaj, ciepłe zupki, herbatka z miodem i cytryna i będzie dobrze. Trzeba to przeczekać ❤️PonyShake lubi tę wiadomość
Ona: '89 On: '83
Październik '23 - I ICSI
I FET 💔, II FET ❌
Lipiec/Sierpień '24 - II ICSI
4 blastki ❄️❄️❄️❄️
03.09.24 - III FET
6dpt sikaniec - jest cień
8dpt beta 114
10dpt beta 288
14dpt beta 1407 i pęcherzyk ciążowy na USG
16dpt beta 3048
23dpt USG maleństwo 4mm, jest ❤️
8+2 USG maleństwo 1.7cm ❤️
12+1 USG 5.8cm 💗 (NIPT: niskie ryzyka, dziewczynka)
03.05.2025 nasza kruszynka jest już z nami 💖 (3130g)
-
_Pistacjowa_ wrote:Dziewczyny, ferrytyna 90 to ok? Nigdy jej nie podbijałam niczym i zaskoczył mnie taki wynik. Hemoglobinę mam zawsze wysoką ok.14,5-15
Ok, wysoko. Natomiast jak to wynik naturalny i nigdy nie suplementowalaś żelaza to lepiej wybrać taki suplement, który go nie zawiera bo widać że organizm sam sobie to ogarnia
Ja muszę z żelazem bo wiem, że je szybko tracę, ale i tak przed zmianą supli na te z żelazem zbadam ponownie ferrytyne żeby nie przedobrzyć._Pistacjowa_ lubi tę wiadomość
-
Asia2121 wrote:Ok, wysoko. Natomiast jak to wynik naturalny i nigdy nie suplementowalaś żelaza to lepiej wybrać taki suplement, który go nie zawiera bo widać że organizm sam sobie to ogarnia
Ja muszę z żelazem bo wiem, że je szybko tracę, ale i tak przed zmianą supli na te z żelazem zbadam ponownie ferrytyne żeby nie przedobrzyć.2cs
13.09.2024 - skromniutkie II kreseczki
-
Ja biorę prenacaps multi 1 i przechodzę niedługo na 2 plus dha.
Co do veragene bo może komuś się jeszcze przyda, pobranie w medicover nie wymaga dodatkowego skierowania, jestem zapisana na czwartek:) ile czekałyście na wyniki veragene / veracity? Za tydzień w sobotę mam obiad rodzinny ale do tego czasu na pewno nie będzie wyników więc się jeszcze nie pochwalimyMervee lubi tę wiadomość
Starania od 12.2019
03.2021 naturals 💔 6/8tc
07-09.2021 1 IMSI ❄️422 beta 0 😔
11.2021 2 IMSI 7❄️
12.2021 FET ❄️411 8 tc Puste jajo
02.2022 FET ❄️❄️ 1 ♥️ i 1 puste jajo
10.2022 pojawił się nasz Skarb 👧
01.2024 FET ❄️322 CB
04.2024 FET ❄️322 (ivig+accofil) 17 dpt poronienie samoistne
07.2024 FET ❄️❄️ (prograf, accofil) 20 dpt poronienie samoistne
nowa procedura za 3 Msc/suple+dieta
09.2024 naturalny cud 🤯🥹
32 dc - beta 926 34 dc - beta 2151 TP 26.05.2025 🥰
18.10 CRL 2,2 cm FHR 176
31.10 CRL 3,8 cm FHR 176
12.11 1 USG 🧬 6,20 cm FHR 176
15.11 1 USG 🧬 7 cm FHR 174 Veragene OK 🩵
27.11 IP pessar mały waży 100g 🥰
-
Ja też zaczęłam brać pregne plus (wcześniej pregne start) i pregne dha- poszłam na łatwiznę bo się gubię w tych wszystkich suplach i zaleceniach
Przeziębione dziewczyny- nie martwcie się, takie infekcje najczęściej nie mają żadnego wpływu na dzieciaki
Kiedyś słyszałam że ferrytyna powinna wynosić tyle ile ważymy- ale górna granica to chyba około 200 więc Pistacjowa- masz super wynikzazdroszczę bo ja od zawsze oscyluje w granicach 10 🫣
Dołączam do klubu bolącego biodra- nie przeszkadza mi jakoś specjalnie w nocy ale przy schylaniu owszem- mam wrażenie że coś mi w nim przeskoczyło i nie chce wskoczyć na miejsce 🥲
_Pistacjowa_ lubi tę wiadomość
💁🏼♀️32 💁🏻♂️36 🐶8
05.2024 cb
10.09.2024 ⏸️
07.11.2024: usg prenatalne (idealne), crl 6cm, fhr 153
07.11.2024 nifty pro: niskie ryzyka i 🩷
ptp 19.05.2025 🤰🏼 -
Dziekuje z kazdej z Was za odpowiedz do moich dolegliwości 🥰
Wydaje mi sie ze to nic takiego - zrobilam dzisiaj mocz i czysciutkoposiew tez zrobilam w razie czego ale to jeszcze poczekam
Ja znow mam za niska ferrytyne ledwo 18pewnie czeka mnie suplementacja. Ale nie panikuje do wtorku bo mam wizyte. Mysle czy nie kupic tego *syropku* co polecalyscie czy jednak juz musi cos powaznego wjechac
Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz - leukocyty w krwi 14 tys.. gdzies wyczytalam ze w ciazy norma jest do 16.. nie wiem ile w tym prawdy... cos wiecie na ten temat ?
-
Lolitko, wydaje mi się że u mnie w labie norma to 15tys, ale białe krwinki w ciąży mogą być czasem podwyższone- potwierdzone u ginekologa
jest to naturalna reakcja organizmu na ciążę,
Ferrytyna 18 to nisko ale nie tragicznie, a jak tam hemoglobina? Bo wielu lekarzy sugeruje się tylko hemoglobiną więc poczekaj spokojnie na wizytęale syropek i tak polecam 😁
Lolitka lubi tę wiadomość
💁🏼♀️32 💁🏻♂️36 🐶8
05.2024 cb
10.09.2024 ⏸️
07.11.2024: usg prenatalne (idealne), crl 6cm, fhr 153
07.11.2024 nifty pro: niskie ryzyka i 🩷
ptp 19.05.2025 🤰🏼 -
Też biorę prenatalna multi 1 + dha od nich do tego jeszcze laktoferyna z jarrow i trzyma mi pięknie ferrytyny i żelazo w ryzach😊“Życie stawia przed Tobą wymagania na miarę sił, które posiadasz. Możliwy jest tylko jeden bohaterski czyn: nie uciec.”
01.05.2025 r. - Miłoszek, nasz wyczekany ukochany Maluszek!🩵
❄️- czeka na Nas na zimowisku;) -
_Pistacjowa_ wrote:Dzięki za odpowiedź 😊 właśnie ktoś gdzieś kiedyś napisał że ferrytyna powinna wynosić ok 50-60 bo jak więcej to świadczy to o tym, że coś się złego dzieje w organizmie, dlatego trochę spanikowałam 🤣
Ferrytyna owszem jest też markerem stanu zapalnego ale nie jeśli masz taki poziom, polecam eBook dietetyka hormonalna super dla ciężarnych mnóstwo wiedzy 😊_Pistacjowa_, pp2018 lubią tę wiadomość
“Życie stawia przed Tobą wymagania na miarę sił, które posiadasz. Możliwy jest tylko jeden bohaterski czyn: nie uciec.”
01.05.2025 r. - Miłoszek, nasz wyczekany ukochany Maluszek!🩵
❄️- czeka na Nas na zimowisku;) -
Dzień dobry
Brr, czy u Was też tak wieje? Od razu czuć listopad.
Asia2121, czy dobrze pamiętam, że jechałaś do Włoch busem? Nie było ciężko?
Maderę uwielbiam, byłam kiedyś i bardzo chciałabym wrócić. Zazdroszczę wyjazdu. Na jak długo jedziecie?
Ja obecnie biorę Prenatal Uno+ Dha, a dodatkowo jeszcze 2000j witaminy D, i jeszcze dodatkowe DHA. Badałam sobie kiedyś poziom witaminy D, kiedy leciałam na 2000 j i byłam dokładnie na dolnej granicy normy. Choruję na Hashimoto, a przy chorobach autoimminologicznych ważne jest, żeby jednak ten poziom był wyższy. -
Ja biorę jeszcze Health Labs littlme 1 i skończę to opakowanie pewnie już po 14 tc, kiedy to zaczyna się drugi trymestr.
Co będę brała na 2 trymestr, to nie wiem jeszcze. Popatrze cenowo jak to wygląda, bo niestety czeka nas wkrótce sporo niedzieciowych wydatków dodatkowo 😵💫
@Asia, jak fajnie!! Wlochy to moj ulubiony kraj 🤩 A jak zniosłaś podróż?
@Agnieszka, @Pistacjova, macie piękna ferrytyne. Ja będę badać 8.11, mam nadzieję, że nie poszła w dół.
39 👱♀️, 38🧔♂️ AMH 0,82
28.05.24 ⏸️ 4.07.24 💔 [8+3] trisomia 8 chrom.
🧬 PAI-1 i MTHFR 1298A>C (hetero)
6.09, 8.09 ⏸️
9.09 beta 704, prog 39,50
11.09 beta 1861, prog 43
18.09 5+3: GS 12mm, YS 2,8mm
01.10 7+2: crl 11mm, ys 3,9mm, fhr 143/min
10.10 8+4 crl 20mm, ys 6,1, fhr 175/min
🩺 8.11 12+5 prenatalne
🩺 3.01 połówkowe 🩷
🩺 10.03 III prenatalne
-
juszka_ wrote:Lolitko, wydaje mi się że u mnie w labie norma to 15tys, ale białe krwinki w ciąży mogą być czasem podwyższone- potwierdzone u ginekologa
jest to naturalna reakcja organizmu na ciążę,
Ferrytyna 18 to nisko ale nie tragicznie, a jak tam hemoglobina? Bo wielu lekarzy sugeruje się tylko hemoglobiną więc poczekaj spokojnie na wizytęale syropek i tak polecam 😁
Hemoglobina 13.2
1 raz mialam robiona tez transferyne ktora mam wysoko prawie max normy ale nie wiem czy to o czyms swiadczy 😆
-
Prosto_do_celu wrote:Ja biorę prenacaps multi 1 i przechodzę niedługo na 2 plus dha.
Co do veragene bo może komuś się jeszcze przyda, pobranie w medicover nie wymaga dodatkowego skierowania, jestem zapisana na czwartek:) ile czekałyście na wyniki veragene / veracity? Za tydzień w sobotę mam obiad rodzinny ale do tego czasu na pewno nie będzie wyników więc się jeszcze nie pochwalimy
Co do wyników , to ja ferrytynę też mam bez szału, ale moja gin mówi, że w ciąży nas interesuje hemoglobina, a nie ferrytyna.
Natomiast hemoglobina też zaczęła się robić bez szału, aktualnie mam 11.6 więc może kupię ten Floradix, bo jak zażywam żelazo w tabletkach, to mam okropne biegunki...Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 listopada 2024, 15:54
Prosto_do_celu lubi tę wiadomość
-
U mnie ferrytyna i hemoglobina zawsze wysoko, na dzień dobry w ciąży robiłam to też wzorowe. nawet jak się źle czułam przed ciążą i chodziłam szukać przyczyny to każdy odsyłał z kwitkiem ze zdrowa jak ryba i nie wymyślać😁
-
Erdene wrote:Dzień dobry
Brr, czy u Was też tak wieje? Od razu czuć listopad.
Asia2121, czy dobrze pamiętam, że jechałaś do Włoch busem? Nie było ciężko?
Maderę uwielbiam, byłam kiedyś i bardzo chciałabym wrócić. Zazdroszczę wyjazdu. Na jak długo jedziecie?
Ja obecnie biorę Prenatal Uno+ Dha, a dodatkowo jeszcze 2000j witaminy D, i jeszcze dodatkowe DHA. Badałam sobie kiedyś poziom witaminy D, kiedy leciałam na 2000 j i byłam dokładnie na dolnej granicy normy. Choruję na Hashimoto, a przy chorobach autoimminologicznych ważne jest, żeby jednak ten poziom był wyższy.
Ja byłam z mężem na Maderze 5 lat temu i bardzo chciałam wrócić, stąd ta decyzja. Bardzo dużo już widzieliśmy, więc dla mnie idealnie, że będą to bardziej spokojne wakacje bez ciśnienia że trzeba dużo zobaczyći jedziemy na tydzień.
A co do trasy to tak, niestety busem, jakoś dało rade, dzięki że pytacie 🥰 Na przystankach robiłam przysiady i rozciąganie więc nie było źle 😁 teraz też już siedzę od 6 godzin, jeszcze z 7 przede mną ale tak samo staram się poruszać jak stoimy i ruszam też co jakiś czas biodrami podczas siedzenia.
W ogóle podczas tego urlopu tyle się działo że ja prawie zapomniałam, że jestem w ciąży 🙈 nawet się nie zorientowałam jak zamówiłam foccacie z wielką ilością crudo, a to przecież surowe. Ale zjadłam i żyje, a kropek zadowolony 😁 od właściciela dostaliśmy w podzięce domowe wino i się tak ucieszyłam, dopiero potem zdałam sobie sprawę że będzie musiało długo czekać na degustację 😅