Majowe mamy 2025 🤰🏼❤️👶🏼
-
WIADOMOŚĆ
-
Nalli wrote:A propos invitro, na netflixie jest film 'Joy' pokazuje początki in vitro w bardzo taki przystępny ale ciekawy sposób, ile się musieli namęczyć żeby przekonać świat, walczyć z kościolem..3osoby właściwie dały z tym radę, niesamowita historia.
Bardzo się cieszę, że istnieje takie rozwiąż ani, zwłaszcza dla takich kobiet jak ja z niedrożnymi jajowodami. Cieszę się, że mam szanse mieć swoje biologiczne dzieci 🥹
Ale mam lekki niedosyt po tym filmie, był bardzo ogólny, okrojony. Ale ivf to rozległy temat. Fajny jest dokument "in vitro nauka czy cud".Loka lubi tę wiadomość
Czekamy na Synka 💙
26dpt USG jest ❤️
20dpt-2mm zarodek 😍
Beta 9dpt-113,92; 11dpt-260,59; 17dpt-2380,97
24.08.2024- transfer 4BB (❄️3BB)
---
Krzyś 26.07.21(36+4tc)💙
Madzia 13.12.19 (40+1tc)💓
21dpt USG- 2,5mm szczęścia♥️
Beta: 6dpt-46,8; 8dpt-132,3; 10dpt-393,7
02.12.2020 - Transfer blastki 6cio dniowej 6BA
23dpt jest ♥️
Beta: 6dpt-47,16; 8dpt-140,50; 10dpt-361,70; 16dpt-6550
26.03.2019r.-Transfer blastka 4BB
21.03.2019r.-Punkcja (pICSI)- 3 blastki (3BB, 4BB, 6BA)
01.2019r. Laparoskopia - niedrożne jajowody
Starania od 10.2016r. -
Mary jeżeli czujesz, że potrzebujesz to warto się wybrać po pomoc i wsparcie, bo może być jeszcze gorzej z Twoim samopoczuciem.
Ania40 mocne kciuki, na pewno wszystko obędzie okej z dzidziusiem i wynikami.
Co do proszków to ja bardzo lubię polskiej firmy Balja , nie mam żadnego problemu z dopieraniem. Mam też suszarkę, więc rzeczywiście ubrania są bardzo przyjemne. Natomiast ostatnio zachciało mi się zapachów i piorę w kapsułkach plus wlewam cocolino i rzeczywiście fajnie pachnie, ale czasem mam wrażenie, że skóra mnie trochę swędzi 😂 na pewno przed pojawieniem się dziecka wrócę do naturalnych proszków.
Co do ilości dzieci to myślimy o dwójce, chociaż ja na razie skupiam się na tym co jest i zobaczymy jak będzie szło nam rodzicielstwo, jak się odnajdziemy w tej roli itd. To też dotyczy decyzji czy kolejne szybciej czy później. Wszystko okaże się w praniu. My naprawdę mamy super życie we dwójkę, a raczej trójkę z psem i jesteśmy gotowi na powiększenie rodziny , ale bardzo jestem ciekawa jak to życie zacznie wyglądać. Ja jestem typem bardzo zorganizowanej osoby, lubię ład i porządek i wiem, że z dzieciakami tak nie będzie jestem wszystkiego bardzo ciekawa ♥️
Ania40 lubi tę wiadomość
-
Mary2094 wrote:Dziewczyny przyłączam się do was. Psychicznie wysiadać zaczynam. Ogółem mam depresję którą leczyłam przed ciążą, teraz nie biorę leków ale lekarz mi poradził że jeżeli dopadnie mnie kryzys to są leki które w ciąży mogę brać. I czuję że powoli zaczynam wpadać na nowo w dołek, wszystko mnie wkurza, staje się obojętna na wiele rzeczy. I zaczynam się zastanawiać czy to nie jest ten moment aby znów iść do lekarza po pomoc..
Mary2094 lubi tę wiadomość
👱♀️33 👱♂️34
Starania od 11.2022
05.2023💔 11tc
03.2024💔 8tc
diagnoza: zespół anyfosfolipidowy, PAI-1 homo, dodatnie ANA4, niedoczynność tarczycy i ŁZS
zalecenie: Encorton, Acard & heparyna, euthyrox, Duphaston, besins
09.09.24 ⏸️ Beta 20.7 🌱 zostań z nami Dzidziolku!
11.09 beta 63.7! prog 23.4
13.09 beta149:)
26.09 0.33CRL i ❤️126/min💪
08.10 1.29 CRL I ❤️171/min
18.10 2.36 żelusia🐻
31.10 4.7 CRL pimpusia
13.11 6.8 CRL 🧬zdrowego dzdziusia
20.11 8.5 cm 💙/ 12.12 176gram/ 23.12 277g/09.01 439g/22.01 563g
-
Ja też oglądałam wczoraj ten film joy i rzeczywiście jeżeli ktoś ma większą wiedzę o ivf to film wydaje się familijny ale i tak fajnie że powstał i można zobaczyć początki tego cudu.
Ja z drugiej procedury uzyskałam 7 zarodków i też się bałam za wczasu co zrobię z tyloma zarodkami, ale stety niestety życie samo rozwiązało ten problem i o ile można tak powiedzieć bardzo się cieszę że się tak skończyło bo bardzo bym się broniła przed oddaniem kawałka mnie i męża do adopcji, chociaż wiem że dla niektórych par jest to jedyna opcja na posiadanie dzieci.
To jest baaaaardzo ciężki temat.Starania od 12.2019
03.2021 naturals 💔 6/8tc
07-09.2021 1 IMSI ❄️422 beta 0 😔
11.2021 2 IMSI 7❄️
12.2021 FET ❄️411 8 tc Puste jajo
02.2022 FET ❄️❄️ 1 ♥️ i 1 puste jajo
10.2022 pojawił się nasz Skarb 👧
01.2024 FET ❄️322 CB
04.2024 FET ❄️322 (ivig+accofil) 17 dpt poronienie samoistne
07.2024 FET ❄️❄️ (prograf, accofil) 20 dpt poronienie samoistne
nowa procedura za 3 Msc/suple+dieta
09.2024 naturalny cud 🤯🥹
32 dc - beta 926 34 dc - beta 2151 TP 26.05.2025 🥰
18.10 CRL 2,2 cm FHR 176
31.10 CRL 3,8 cm FHR 176
12.11 1 USG 🧬 6,20 cm FHR 176
15.11 1 USG 🧬 7 cm FHR 174 Veragene OK 🩵
27.11 IP pessar mały waży 100g 🥰
11.12 Szpital 187 g 87 centyl 😳🥰
-
Dlatego właśnie pisałam że to film, nie dokument. Jest bardzo ogólny, to fakt, ale właśnie w lekki sposób chociaż ogólnie może przybliżyć ludziom ten temat. A 'in vitro nauka i cud' to już dokument który faktycznie pokazuje krok po kroku jak to wygląda, też oglądałam. Nie musiałam stawiać czoła tej procedurze, ale zawsze interesowała mnie ta tematyka. Bardzo trudny i kontrowersyjny temat też. Chociaż nie wiem dlaczego kontrowersyjny, skoro daje ludziom szczęście i nowe życie. Sama jestem wierząca, ale totalnie nie zgadzam się z tym co kościół twierdzi nr in vitro właśnie. Totalnie tego nie rozumiem.
A co do nadwyzszki zarodków, to faktycznie musi być trudna decyzja co zrobić..i chylę czoła Wam, które takie decyzje muszą podejmować i szczerze wierzę, że każda zgodna z własnym sumieniem jest dobra.juszka_, Prosto_do_celu, Mary2094, aganieszkam, WerkA lubią tę wiadomość
👱♀️33 👱♂️34
Starania od 11.2022
05.2023💔 11tc
03.2024💔 8tc
diagnoza: zespół anyfosfolipidowy, PAI-1 homo, dodatnie ANA4, niedoczynność tarczycy i ŁZS
18.10 2.36 żelusia🐻
31.10 4.7 CRL pimpusia
-
Loka wrote:Co do ilości dzieci to myślimy o dwójce, chociaż ja na razie skupiam się na tym co jest i zobaczymy jak będzie szło nam rodzicielstwo, jak się odnajdziemy w tej roli itd. To też dotyczy decyzji czy kolejne szybciej czy później. Wszystko okaże się w praniu. My naprawdę mamy super życie we dwójkę, a raczej trójkę z psem i jesteśmy gotowi na powiększenie rodziny , ale bardzo jestem ciekawa jak to życie zacznie wyglądać. Ja jestem typem bardzo zorganizowanej osoby, lubię ład i porządek i wiem, że z dzieciakami tak nie będzie jestem wszystkiego bardzo ciekawa ♥️
Ja właśnie zaczynam mieć takie rozkminy, jak to życie będzie wyglądać. Bardzo czekamy na to dziecko i już trochę nam zeszło z tym czekaniem, ale właśnie się zastanawiam jak będzie wyglądało to nowe życie, jak nam się to wszystko poukłada. Ciekawa jestem bardzo jak mój mąż poradzi sobie z rolą ojca. W sensie jestem pewna, że będzie dobrym ojcem, ale na pewno nie ma wzorca, więc pewnie będzie robił wszystko to co chciałby, aby jego ojciec robił..
Wczoraj właśnie mu mówiłam, że na pewno będzie ciężko na początku, że liczę że będzie ze mną w domu pierwsze tygodnie (maj to jeden z trudniejszych u niego okresów, jest szefem kuchni i grudzień i maj to najgorętsze miesiące wigilię i komunię..) a poprzedni termin miałam na grudzień:p, ale on mówi że się z tym liczy i że będzie ze mną a świat się nie zawali, jakoś sobie ludzie poradzą. Z resztą, nie chodzi o to żeby nie wychodził z domu, ale żeby jednak był więcej niż miałoby go nie być..no sama jestem ciekawa jak to będzie wyglądać.
👱♀️33 👱♂️34
Starania od 11.2022
05.2023💔 11tc
03.2024💔 8tc
18.10 2.36 żelusia🐻
31.10 4.7 CRL pimpusia
-
aganieszkam wrote:Gorzej jak ktoś ma 10 zarodków 🙈 ja się cieszę, że miałam tylko 3.
No tak, to prawda 🤪
Ja na początku się zmartwiłam, że mam "tylko" 3, ale teraz się cieszę. Jak będzie z tego przynajmniej dwójka dzieci, to będzie super. 🤗
U nas jeszcze jest możliwy naturals, bo u mnie wszystko "działa", u męża gorzej, ale jednak ma jakichś wojowników, więc mam z tyłu głowy, że życie jeszcze może nas zaskoczyć 😁
Film też oglądałam i też mi w nim jednak czegoś zabrakło. Przyjemny i fajny, ale podobnie jak Ty, mam niedosyt.
Ten mindfuck z tym że dzieci z invitro to tak naprawdę wszystko bliźniaki, z jednego, że tak powiem "miotu" 😜 to jest niezły s-f.aganieszkam lubi tę wiadomość
♀️ '93 (31 lat)
AMH 2.61
wyniki w normie
♂️ '89 (35 lat)
bardzo niska liczebność i koncentracja plemników
genetyka ok👍
03.06.2024 - kwalifikacja do in vitro ICSI
24.07 - start stymulacji (z torbielą czynnościową 18 mm)
02.08 - punkcja 💉 pobrano 13 🥚, dojrzałych 12 🥚
- wszystkie poszły do zapłodnienia 🤞
zarodki 5 doba: ❄❄❄
07.08 - transfer ET 4.1.1 🌺
7 dpt - beta 3,4 mlU
9 dpt - beta 13,6 mlU
12 dpt - beta 54,4 mlU
14 dpt - beta 161,7 mlU
20 dpt - beta 1490 mlU
26 dpt - beta 6631 mlU CRL 3.3 mm, jest ❤
13+3 I USG prenatalne: CRL 6.3 cm ❤ ryzyka b. niskie, chłopiec 😊💙
21+3 II USG prenatalne: 380g, wszystko w normie 🤗
28 tc - 1200g
-
Mary2094 wrote:Dziewczyny przyłączam się do was. Psychicznie wysiadać zaczynam. Ogółem mam depresję którą leczyłam przed ciążą, teraz nie biorę leków ale lekarz mi poradził że jeżeli dopadnie mnie kryzys to są leki które w ciąży mogę brać. I czuję że powoli zaczynam wpadać na nowo w dołek, wszystko mnie wkurza, staje się obojętna na wiele rzeczy. I zaczynam się zastanawiać czy to nie jest ten moment aby znów iść do lekarza po pomoc..
chyba czas żebym przyznała że ja zaczęłam korzystać z pomocy farmakologicznej w drugim trymestrze (zaburzenia lękowe). Pierwszy jakoś przetrwałam ale bywało ciężko- ale nawet ginekolog mnie namawiał do leków- bo są bardzo bezpieczne nawet dla kobiet w ciąży, nawet w 1 trymestrze (ale wiadomo, wtedy tworzą się organy i jakoś mimo wszystko się bałam).
W każdym razie sertalina jest bezpieczna i może być stosowana z powodzeniem w leczeniu zaburzeń lękowych i depresji i jeśli czujesz że potrzebujesz wsparcia to się nawet nie zastanawiaj- najnowsze badania wskazują nawet na to że lepiej nie przerywać leczenia depresji na czas ciąży, bo to są leki które w minimalnym stopniu przenikają przez łożysko. Moja ginekolog która jeździ na te wszystkie konferencje naukowe to wszystko potwierdza, każdy lekarz którego spotkałam na swojej drodze też jeszcze dodam że im późniejsza ciąża, a potem poród i połóg tym może być psychicznie trudniej- a Twój dzidziuś potrzebuje stabilnej, spokojnej i szczęśliwej mamy. Pamietaj- wszystkie badania retrospekcyjne potwierdzają to wszystko co wyżej napisalam
Przytulam Cię!Mary2094, Agats lubią tę wiadomość
💁🏼♀️32 💁🏻♂️36 🐶8
05.2024 cb
10.09.2024 ⏸️
07.11.2024: usg prenatalne (idealne), crl 6cm, fhr 153
07.11.2024 nifty pro: niskie ryzyka i 🩷
ptp 19.05.2025 🤰🏼 -
Nalli wrote:Ja właśnie zaczynam mieć takie rozkminy, jak to życie będzie wyglądać. Bardzo czekamy na to dziecko i już trochę nam zeszło z tym czekaniem, ale właśnie się zastanawiam jak będzie wyglądało to nowe życie, jak nam się to wszystko poukłada. Ciekawa jestem bardzo jak mój mąż poradzi sobie z rolą ojca. W sensie jestem pewna, że będzie dobrym ojcem, ale na pewno nie ma wzorca, więc pewnie będzie robił wszystko to co chciałby, aby jego ojciec robił..
Wczoraj właśnie mu mówiłam, że na pewno będzie ciężko na początku, że liczę że będzie ze mną w domu pierwsze tygodnie (maj to jeden z trudniejszych u niego okresów, jest szefem kuchni i grudzień i maj to najgorętsze miesiące wigilię i komunię..) a poprzedni termin miałam na grudzień:p, ale on mówi że się z tym liczy i że będzie ze mną a świat się nie zawali, jakoś sobie ludzie poradzą. Z resztą, nie chodzi o to żeby nie wychodził z domu, ale żeby jednak był więcej niż miałoby go nie być..no sama jestem ciekawa jak to będzie wyglądać.
To widzę podobne obawy mamy mój mąż też nie miał za bardzo wzorów rodziców, bo na pierwszym miejscu stawiali całe życie firmę, a dzieciakami jakaś niania się opiekowała. Wiem, że będzie próbował zrobić zupełnie inaczej, ale też wydaje mi się, że będzie miał ciężkie zadanie, ale razem na pewno damy radę już teraz widzę, że jest taki zainteresowany, wcześniej do niego nie docierała ta ciąża, a teraz jak wyszła mi kulka to cały czas głaszcze i mówi, że mu się tak podoba i jestem piękna z tym brzuchem, co jest bardzo kochane, bo co prawda też się cieszę, że ten brzuszek się ujawnił to jednak tak trochę dziwnie się patrzy na zmieniające się ciało.
Chyba muszę obejrzeć sobie ten film. Niewiele wiem o in vitro oprócz podstaw na czym polega metoda, natomiast jestem przekonana, że to są ogromne emocje dla rodziców i wspaniała szansa na rodzicielstwo.
Juszka super słowa wsparcia, tez uważam, że najważniejsza jest zdrowa i stabilna mama, więc jeśli leki są bezpieczne to nie ma się co zastanawiać i poprosić o wsparcie ♥️ też każda z nas jest inna, inaczej przeżywa ciążę, inne środowisko, inne emocje.
Dziewczyny jeszcze tak się zastanawiam w temacie 2 prenatalnych. Napisane jest, że od 18 do 23 tygodnia. Oczywiscie idealny termin wypada mi w święta lub sylwestra , a zależy mi na konkretnej lekarce. Można spokojnie iść 18+3 czy lepiej jednak do innego lekarza a tydzień później ? I jeszcze jedno pytanie - czy ten termin liczyć dokładnie z terminu OM czy z USG, który stale się utrzymuje jakieś 2 dni do tyłu ?
juszka_ lubi tę wiadomość
-
Loka wrote:To widzę podobne obawy mamy mój mąż też nie miał za bardzo wzorów rodziców, bo na pierwszym miejscu stawiali całe życie firmę, a dzieciakami jakaś niania się opiekowała. Wiem, że będzie próbował zrobić zupełnie inaczej, ale też wydaje mi się, że będzie miał ciężkie zadanie, ale razem na pewno damy radę już teraz widzę, że jest taki zainteresowany, wcześniej do niego nie docierała ta ciąża, a teraz jak wyszła mi kulka to cały czas głaszcze i mówi, że mu się tak podoba i jestem piękna z tym brzuchem, co jest bardzo kochane, bo co prawda też się cieszę, że ten brzuszek się ujawnił to jednak tak trochę dziwnie się patrzy na zmieniające się ciało.
Chyba muszę obejrzeć sobie ten film. Niewiele wiem o in vitro oprócz podstaw na czym polega metoda, natomiast jestem przekonana, że to są ogromne emocje dla rodziców i wspaniała szansa na rodzicielstwo.
Juszka super słowa wsparcia, tez uważam, że najważniejsza jest zdrowa i stabilna mama, więc jeśli leki są bezpieczne to nie ma się co zastanawiać i poprosić o wsparcie ♥️ też każda z nas jest inna, inaczej przeżywa ciążę, inne środowisko, inne emocje.
Dziewczyny jeszcze tak się zastanawiam w temacie 2 prenatalnych. Napisane jest, że od 18 do 23 tygodnia. Oczywiscie idealny termin wypada mi w święta lub sylwestra , a zależy mi na konkretnej lekarce. Można spokojnie iść 18+3 czy lepiej jednak do innego lekarza a tydzień później ? I jeszcze jedno pytanie - czy ten termin liczyć dokładnie z terminu OM czy z USG, który stale się utrzymuje jakieś 2 dni do tyłu ?
Mój mąż ma dokładnie tak samo- co mnie bardzo dziwi bo zawsze trudno Mu było okazywac emocje- ale odkąd wiemy o ciąży to bardzo się otworzył, bardzo o nas dba, wspiera, przytula i nie mogę się doczekać żeby zobaczyć Go w roli taty 💜
Apropos prenatalnych to mi pan Doktor (zresztą wspaniały, mogę jak coś chętnie polecic do badań połówkowych w Krakowie bo jestem nim zachwycona) powiedział żebym tylko nie przychodziła w 18 tygodniu, że chce mnie widzieć dopiero po 20 😜 wiek liczyłabym od usg 1 trymestru
Loka lubi tę wiadomość
💁🏼♀️32 💁🏻♂️36 🐶8
05.2024 cb
10.09.2024 ⏸️
ptp 19.05.2025 🤰🏼 -
Cześć dziewczyny, ale dużo dzisiaj napisałyście. Nie dam rady się odnieść do każdego tematu 😉
Ale mocno trzymam kciuki za dziewczyny, które są teraz w szpitalu ❤️ i za te, które mają gorszy czas psychicznie 🫂❤️
Co do drugiego dziecka to chcielibyśmy. I rozsądnie byłoby w moim przypadku od razu, bo przeprowadziłam się do innego miasta i do mojej pracy nie wrócę a jednak miałam tam dobry zarobek. Raczej nie wyciągnę tyle zaczynając gdzieś od zera więc fajnie by było przeciągnąć to na kolejny macierzyński. A z drugiej strony przyjaciółka ma dzieci jedno po drugim i widzę jaki to hardkor 😄 także nie nastawiam się na nic, nie planuję, zobaczymy co życie przyniesie.
Wtracę się jeszcze do tematu prania, ja robię sama proszek z płatków mydlanych, sody kalcynowanej i boraksu a zamiast płynu do płukania używam octu z olejkiem z drzewa herbacianego. Chorowałam na przewlekłą pokrzywkę (póki co w remisji) więc swego czasu byłam zmuszona odstawić większość kosmetyków i chemii. U mnie takie pranie się sprawdza, ale nie myślałam jeszcze jak to będzie z ciuszkami dziecięcymi.
Asia2121, AniaŁ123 lubią tę wiadomość
-
Loka wrote:To widzę podobne obawy mamy mój mąż też nie miał za bardzo wzorów rodziców, bo na pierwszym miejscu stawiali całe życie firmę, a dzieciakami jakaś niania się opiekowała. Wiem, że będzie próbował zrobić zupełnie inaczej, ale też wydaje mi się, że będzie miał ciężkie zadanie, ale razem na pewno damy radę już teraz widzę, że jest taki zainteresowany, wcześniej do niego nie docierała ta ciąża, a teraz jak wyszła mi kulka to cały czas głaszcze i mówi, że mu się tak podoba i jestem piękna z tym brzuchem, co jest bardzo kochane, bo co prawda też się cieszę, że ten brzuszek się ujawnił to jednak tak trochę dziwnie się patrzy na zmieniające się ciało.
Dziewczyny jeszcze tak się zastanawiam w temacie 2 prenatalnych. Napisane jest, że od 18 do 23 tygodnia. Oczywiscie idealny termin wypada mi w święta lub sylwestra , a zależy mi na konkretnej lekarce. Można spokojnie iść 18+3 czy lepiej jednak do innego lekarza a tydzień później ? I jeszcze jedno pytanie - czy ten termin liczyć dokładnie z terminu OM czy z USG, który stale się utrzymuje jakieś 2 dni do tyłu ?Starania od 12.2019
03.2021 naturals 💔 6/8tc
07-09.2021 1 IMSI ❄️422 beta 0 😔
11.2021 2 IMSI 7❄️
12.2021 FET ❄️411 8 tc Puste jajo
02.2022 FET ❄️❄️ 1 ♥️ i 1 puste jajo
10.2022 pojawił się nasz Skarb 👧
01.2024 FET ❄️322 CB
04.2024 FET ❄️322 (ivig+accofil) 17 dpt poronienie samoistne
07.2024 FET ❄️❄️ (prograf, accofil) 20 dpt poronienie samoistne
nowa procedura za 3 Msc/suple+dieta
09.2024 naturalny cud 🤯🥹
32 dc - beta 926 34 dc - beta 2151 TP 26.05.2025 🥰
18.10 CRL 2,2 cm FHR 176
31.10 CRL 3,8 cm FHR 176
12.11 1 USG 🧬 6,20 cm FHR 176
15.11 1 USG 🧬 7 cm FHR 174 Veragene OK 🩵
27.11 IP pessar mały waży 100g 🥰
11.12 Szpital 187 g 87 centyl 😳🥰
-
A i mi lekarka też mówiła że lepiej po 20tcWiadomość wyedytowana przez autora: 28 listopada 2024, 19:57
👱♀️33 👱♂️34
Starania od 11.2022
05.2023💔 11tc
03.2024💔 8tc
18.10 2.36 żelusia🐻
31.10 4.7 CRL pimpusia
-
Agats wrote:Na pewno lepiej iść i pogadać chociaż - po co się tak zapadać, a ten czas po porodzie do łatwych też nie należy. Ja po trudnej ciąży i połogu w pandemii myślę że miałam depresję poporodową i rok jednak przynajmniej do życia wracałam. Więc znak coś się dzieje to warto zawalczyć już wcześniej skoro można!
Tak samo, rodziłam w 2021, po tym porodzie mnie ścięło psychicznie, najgorzej jak wracałam do pracy, wtedy już udałam się po pomoc bo było mi fatalnie. Więc czas najwyższy jakoś sobie pomóc nim się wpadnie w większy dół, a tutaj kolejne maleństwo w drodze a drugie na świecie też potrzebuje mamy obecnej niż nieobecnej.
Agats lubi tę wiadomość
-
juszka_ wrote:chyba czas żebym przyznała że ja zaczęłam korzystać z pomocy farmakologicznej w drugim trymestrze (zaburzenia lękowe). Pierwszy jakoś przetrwałam ale bywało ciężko- ale nawet ginekolog mnie namawiał do leków- bo są bardzo bezpieczne nawet dla kobiet w ciąży, nawet w 1 trymestrze (ale wiadomo, wtedy tworzą się organy i jakoś mimo wszystko się bałam).
W każdym razie sertalina jest bezpieczna i może być stosowana z powodzeniem w leczeniu zaburzeń lękowych i depresji i jeśli czujesz że potrzebujesz wsparcia to się nawet nie zastanawiaj- najnowsze badania wskazują nawet na to że lepiej nie przerywać leczenia depresji na czas ciąży, bo to są leki które w minimalnym stopniu przenikają przez łożysko. Moja ginekolog która jeździ na te wszystkie konferencje naukowe to wszystko potwierdza, każdy lekarz którego spotkałam na swojej drodze też jeszcze dodam że im późniejsza ciąża, a potem poród i połóg tym może być psychicznie trudniej- a Twój dzidziuś potrzebuje stabilnej, spokojnej i szczęśliwej mamy. Pamietaj- wszystkie badania retrospekcyjne potwierdzają to wszystko co wyżej napisalam
Przytulam Cię!
Wcześniej brałam dulsevie przed ciążą i ją odstawiłam naczytawszy się na ulotce że powoduje wzrost ciśnienia płucnego u noworodków. Ale teraz jest czas abym faktycznie udała się na nowo po leki, nie wiem jak było z asertinem w ciąży ale on właśnie posiadał sertaline więc może być mogła wrócić do asertinu bo kiedyś mi też on służył. -
Mary, ja biorę antydepresanty w ciąży (przed ciążą też brałam) - konsultowane z psychiatrą i ginekologiem i oboje uważają, żeby brać, bo zawirowania hormonalne w ciąży są tak duże, że nie wiadomo co się stanie i lepiej teraz tego nie sprawdzać. Plus w ciąży mogą się nasilać lęki - ja akurat lęków przed ciążą nie miałam, ale ciąża to wyjątkowy stan, a z uwagi na trudne zakończenie mojej pierwszej ciąży, te lęki mogłyby wystąpić.
Dodatkowo po pierwszym porodzie miałam depresję poporodową, spowodowana właśnie tym, że synek ledwo przeżył, wcześniak itd. ale skoro już wiemy, że ta depresja była, to może się pojawić, więc lepiej być zabezpieczonym lekami.
Ja akurat biorę fluoksetynę, jestem też w terapii.juszka_, Mary2094 lubią tę wiadomość
-
Mary2094 wrote:Wcześniej brałam dulsevie przed ciążą i ją odstawiłam naczytawszy się na ulotce że powoduje wzrost ciśnienia płucnego u noworodków. Ale teraz jest czas abym faktycznie udała się na nowo po leki, nie wiem jak było z asertinem w ciąży ale on właśnie posiadał sertaline więc może być mogła wrócić do asertinu bo kiedyś mi też on służył.
Tak, substancją czynna Asertinu jest sertalina, to jest najbezpieczniejszy i najbardziej przebadany lek ze wszystkich dostępnych (fluoksetyna też) na pewno lekarz zaproponuje go w pierwszej kolejności
Ryzyko wzrostu ciśnienia płucnego jest baaardzo niskie i to raczej przy dużych dawkach leku przyjmowanego w 3 trymestrze- Ty dostaniesz pewnie minimalną dawkę sorry za wykład, ja bym mogła doktorat napisać o tym leku w ciąży, bo sama przeczytałam wszystkie możliwe badania na ten temat zanim zdecydowałam się go brać 🙈 wiem że to nie jest łatwa decyzja:(Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 listopada 2024, 20:02
💁🏼♀️32 💁🏻♂️36 🐶8
05.2024 cb
10.09.2024 ⏸️
ptp 19.05.2025 🤰🏼 -
Czekamy na Synka 💙
26dpt USG jest ❤️
20dpt-2mm zarodek 😍
Beta 9dpt-113,92; 11dpt-260,59; 17dpt-2380,97
24.08.2024- transfer 4BB (❄️3BB)
---
Krzyś 26.07.21(36+4tc)💙
Madzia 13.12.19 (40+1tc)💓
21dpt USG- 2,5mm szczęścia♥️
Beta: 6dpt-46,8; 8dpt-132,3; 10dpt-393,7
02.12.2020 - Transfer blastki 6cio dniowej 6BA
23dpt jest ♥️
Beta: 6dpt-47,16; 8dpt-140,50; 10dpt-361,70; 16dpt-6550
26.03.2019r.-Transfer blastka 4BB
21.03.2019r.-Punkcja (pICSI)- 3 blastki (3BB, 4BB, 6BA)
01.2019r. Laparoskopia - niedrożne jajowody
Starania od 10.2016r.