Majowe mamy 2025 🤰🏼❤️👶🏼
-
WIADOMOŚĆ
-
Nalli wrote:Werka, życzę aby Twój stresowy deadline szybko minął i na pewno wszystko teraz musi być już dobrze. A Krzywa, no tend rugi pomiar za wysoki bo niby do 140norma, chociaż gdzieś się doczytałam że po 1h 180 norma, ale chyba trzymają się tego 140 lekarze w większości.
Do 140 po 1h to dla ciężarnych po posiłkachWiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia, 19:34
Nalli, WerkA lubią tę wiadomość
-
Ania40 wrote:Po 1h norma do 180 po obciążeniu glukoza
Do 140 po 1h to dla ciężarnych po posiłkachAnia40, WerkA lubią tę wiadomość
👱♀️33 👱♂️34
Starania od 11.2022
05.2023💔 11tc
03.2024💔 8tc
diagnoza: zespół anyfosfolipidowy, PAI-1 homo, dodatnie ANA4, niedoczynność tarczycy i ŁZS
zalecenie: Encorton, Acard & heparyna, euthyrox, Duphaston, besins
09.09.24 ⏸️ Beta 20.7 🌱 zostań z nami Dzidziolku!
11.09 beta 63.7! prog 23.4
13.09 beta149:)
26.09 0.33CRL i ❤️126/min💪
08.10 1.29 CRL I ❤️171/min
18.10 2.36 żelusia🐻
31.10 4.7 CRL pimpusia
13.11 6.8 CRL 🧬zdrowego dzdziusia
20.11 8.5 cm 💙/ 12.12 176gram/ 23.qw277g
-
Nalli wrote:Werka, życzę aby Twój stresowy deadline szybko minął i na pewno wszystko teraz musi być już dobrze. A Krzywa, no tend rugi pomiar za wysoki bo niby do 140norma, chociaż gdzieś się doczytałam że po 1h 180 norma, ale chyba trzymają się tego 140 lekarze w większości.
WerkA lubi tę wiadomość
Czekamy na Synka 💙
26dpt USG jest ❤️
20dpt-2mm zarodek 😍
Beta 9dpt-113,92; 11dpt-260,59; 17dpt-2380,97
24.08.2024- transfer 4BB (❄️3BB)
---
Krzyś 26.07.21(36+4tc)💙
Madzia 13.12.19 (40+1tc)💓
21dpt USG- 2,5mm szczęścia♥️
Beta: 6dpt-46,8; 8dpt-132,3; 10dpt-393,7
02.12.2020 - Transfer blastki 6cio dniowej 6BA
23dpt jest ♥️
Beta: 6dpt-47,16; 8dpt-140,50; 10dpt-361,70; 16dpt-6550
26.03.2019r.-Transfer blastka 4BB
21.03.2019r.-Punkcja (pICSI)- 3 blastki (3BB, 4BB, 6BA)
01.2019r. Laparoskopia - niedrożne jajowody
Starania od 10.2016r. -
Nalli wrote:Okej teraz jasne. Ja właśnie za tydzień idę do diabetologa, bo dostałam skierowanie po tej krzywej..ale mierze cały czas glukometrem i nigdy nie było powyżej 140 po 1h, a zazwyczaj dużo niżej..no ale mam skierowanie to idę.
Jak jesz normalnie (głównie pieczywo, ziemniaki, makarony, wielość posiłków też jak zwykle) i nie masz powyżej 140 po 1h to spokojnie 😀 . Mi po pieczywie wybija do 160, ziemniaki to samo. Ostatnio zjadłam 3 pierniki i wybiło do 200! Przeraziłam się i wkurzyłam. Nie mam pojęcia co w nich było , 3 niewielkie pierniki ! A zamiast tego mógł być Big Mac 🤣🤣🤣WerkA lubi tę wiadomość
-
Alis96 wrote:Ja dzisiaj miałam połówkowe chłopak 520 gram, wszystko ok jedynie ukm jednej nerki na górnej granicy 5 i się trochę zestresowałam:-(
Kochana, jak coś dodam Ci otuchy. Moja córka ma poszerzenie UKM nerki prawej. Od urodzenia jest pod obserwacjami. Z tym można żyć. Wiadomo trzeba pilnować żeby nie było zakażeń bo raz mieliśmy hardcorowe zakażenie, i ciągle kontrole, ale na chwilę obecną ma prawie 4 lata, wada stoi w miejscu, nie trzeba nic robić. I z UKM niektóre dzieciaki wyrastają. Jak coś byś potrzebowała to służę pomocą ❤️Ania40 lubi tę wiadomość
-
Mary2094 wrote:Kochana, jak coś dodam Ci otuchy. Moja córka ma poszerzenie UKM nerki prawej. Od urodzenia jest pod obserwacjami. Z tym można żyć. Wiadomo trzeba pilnować żeby nie było zakażeń bo raz mieliśmy hardcorowe zakażenie, i ciągle kontrole, ale na chwilę obecną ma prawie 4 lata, wada stoi w miejscu, nie trzeba nic robić. I z UKM niektóre dzieciaki wyrastają. Jak coś byś potrzebowała to służę pomocą ❤️
A jakie miałaś wyniki na badaniach usg? Trochę się podłamałam bo z corka 1 miałam komplikacje zdrowotne a teraz znów się zanosi. I żyje w niepewności takiej co będzie na następnym usg -
Ania40 wrote:Ja jakoś tyle lat żyłam w przekonaniu, że tak strasznie wysoko wyszło mi po 1h na krzywej bo 192 a norma właśnie 140 …. W tej ciąży się zorientowałam, że norma to 180 więc przekroczenie 12 a nie jak tyle lat myślałam 52! Przypuszczam, że jakbym robiła 2h po to byłoby już w normie .
Jak jesz normalnie (głównie pieczywo, ziemniaki, makarony, wielość posiłków też jak zwykle) i nie masz powyżej 140 po 1h to spokojnie 😀 . Mi po pieczywie wybija do 160, ziemniaki to samo. Ostatnio zjadłam 3 pierniki i wybiło do 200! Przeraziłam się i wkurzyłam. Nie mam pojęcia co w nich było , 3 niewielkie pierniki ! A zamiast tego mógł być Big Mac 🤣🤣🤣
Także współczuję że po pierniczkach Ci wywaliło, bo faktycznie musisz się pilnować. Ja póki co korzystam;pAnia40, WerkA lubią tę wiadomość
👱♀️33 👱♂️34
Starania od 11.2022
05.2023💔 11tc
03.2024💔 8tc
diagnoza: zespół anyfosfolipidowy, PAI-1 homo, dodatnie ANA4, niedoczynność tarczycy i ŁZS
zalecenie: Encorton, Acard & heparyna, euthyrox, Duphaston, besins
09.09.24 ⏸️ Beta 20.7 🌱 zostań z nami Dzidziolku!
11.09 beta 63.7! prog 23.4
13.09 beta149:)
26.09 0.33CRL i ❤️126/min💪
08.10 1.29 CRL I ❤️171/min
18.10 2.36 żelusia🐻
31.10 4.7 CRL pimpusia
13.11 6.8 CRL 🧬zdrowego dzdziusia
20.11 8.5 cm 💙/ 12.12 176gram/ 23.qw277g
-
Alis96 wrote:A jakie miałaś wyniki na badaniach usg? Trochę się podłamałam bo z corka 1 miałam komplikacje zdrowotne a teraz znów się zanosi. I żyje w niepewności takiej co będzie na następnym usg
U nas oby dwie nerki były pierwotnie poszerzone, później przeszło wszystko na tą prawą. Pierwotnie właśnie było UKM niewielkie bo też było powyżej 5. Przy porodzie nerka prawa miała 17mm, po narodzinach miała ponownie usg i było 10mm. Teraz nerka ma wymiary w normie bo 8mm. 🤷♀️WerkA, Alis96 lubią tę wiadomość
-
Ja też melduję się po wizycie:) Wszystko ok, łożysko już ok. 4 cm nad ujściem szyjki i to jest najważniejsze (jak stwierdził lekarz).
Malucha nie zmierzył i mnie zważył. Zresztą nadal robi mi USG tylko przezpochwowe. Czy to jest normalne? Nie mówiąc już, że nie mam od niego ani jednego zdjęcia dziecka od początku ciąży. Jestem trochę rozczarowana wizytami u niego:/ Ale z drugiej strony to bardzo dobry specjalista i pracuje w szpitalu, w którym chcę rodzić.
Co do kłucia w pochwie to powiedział tylko, że tak może być, bo więzadła się rozszerzają. No ok, może wytrzymamMimblanee, aganieszkam, WerkA, Mary2094, Kulcia, Soleil_, Mervee, Sylwia_chytrusek, pp2018, Isabella16 lubią tę wiadomość
-
Witam się po kilku dniach 😊,
Mnie dalej trzyma lekkie przeziębienie, ale ogólnie tragedii nie ma..
Byłam dziś u genetyka po połówkowych i mimo że wszystkie parametry w normie to przez to że szerokość komory bocznej w mózgu jest w górnej granicy to zaleciła mi dodatkowe badanie w lutym... ale i ona i lekarz który wykonywał połówkowe powiedzieli że nie mam się tym przejmować bo tam się jeszcze wszystko kształtuje. Zrobią mi usg, dodatkowo echo serca dzidzi i będę miała jeszcze jedną kontrolę z genetykiem i to wszystko w najlepszej klinice w moim mieście i to na nfz (się tak pocieszam 🥹) więc nie będę narzekać i stresować sie na zaś 🙂.
Także teraz sporo wizyt się szykuje bo 15.01 mam prowadzącego, po niej dostane skierowanie na krzywą i krew, 12.02 prowadzącego, tego samego dnia też wizyta dodatkowa o której pisałam wyżej, 18.02 genetyk. MaAnia Kochana jak możesz i ogarniasz mój powyższy bełkot 🤪😅 to wpisz mi to proszę na pierwszej stronie.
Byłam dziś też u fizjoterapeuty i rozmasował mi biodra i rwę.. oj bolało aleeee oby pomogło.
Jeżeli chodzi o tematy które poruszaliście to nie uda mi się odnieść do każdego tematu alee gratulacje dla Wszystkich wizytujących! 🥰 odniosę się też tylko do piżamy od mamy ginekolog - ja dostalam dwie od siostry i faktycznie wyglądają solidnie i fajnie. Biorę je do szpitala. Co do butelki to kupiłam Philips Avent antykolkową.
Lada moment będę kupować też komodę dla dzidzi i powoli aranżować kącik dla niej w sypialni 🥰. Jak uświadamiam sobie ile dni do ptp zostało to łapie mnie stres.. zleci raz dwa 🙈.Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia, 20:47
MaAnia, WerkA, Mary2094 lubią tę wiadomość
-
Nalli wrote:No jem normalnie właśnie i nawet po maku (bulaz frytki, koła) po 1h miałam 133...dzisiaj jak zjadłam łososia pieczonego z brokułem i tortellini to po 1h 87..mam serio te cukry dobre właśnie, więc całkiem nie rozumiem dlaczego tak od razu wpisują cukrzyca ciążowa jak nawet przy tej glukozie miałam o kilka jednostek przekroczone dosłownie. No nic, przynajmniej wiem, że jest oki. A kontrolować trzeba i trudno. Mało jem białego pieczywa bo wolę różne inne w sumie, makaron zawsze pełnoziarnisty its itp. nawet jak zjadłam picke to miałam w normie:p I po gorącej czekoladzie tez!
Także współczuję że po pierniczkach Ci wywaliło, bo faktycznie musisz się pilnować. Ja póki co korzystam;pWerkA, Alis96 lubią tę wiadomość
Czekamy na Synka 💙
26dpt USG jest ❤️
20dpt-2mm zarodek 😍
Beta 9dpt-113,92; 11dpt-260,59; 17dpt-2380,97
24.08.2024- transfer 4BB (❄️3BB)
---
Krzyś 26.07.21(36+4tc)💙
Madzia 13.12.19 (40+1tc)💓
21dpt USG- 2,5mm szczęścia♥️
Beta: 6dpt-46,8; 8dpt-132,3; 10dpt-393,7
02.12.2020 - Transfer blastki 6cio dniowej 6BA
23dpt jest ♥️
Beta: 6dpt-47,16; 8dpt-140,50; 10dpt-361,70; 16dpt-6550
26.03.2019r.-Transfer blastka 4BB
21.03.2019r.-Punkcja (pICSI)- 3 blastki (3BB, 4BB, 6BA)
01.2019r. Laparoskopia - niedrożne jajowody
Starania od 10.2016r. -
Cześć dziewczyny, gratulacje po połówkowych 🥰
Ja jutro idę o 7 na krzywą, trochę się stresuję, zwłaszcza że od paru dni bardzo źle śpię w nocy i dopiero koło 8 zasypiam twardo i dosypiam do 11-12 więc obawiam się, że bez tego dodatkowego porannego snu będzie ciężko tam wysiedzieć.
Ja dzisiaj cały dzień edukuję się w temacie pieluszek wielorazowych i już łeb mi pęka 🤣
@Lexia czy mogę do ciebie napisać na priv?WerkA, pp2018 lubią tę wiadomość
-
Ania40 wrote:Ja jakoś tyle lat żyłam w przekonaniu, że tak strasznie wysoko wyszło mi po 1h na krzywej bo 192 a norma właśnie 140 …. W tej ciąży się zorientowałam, że norma to 180 więc przekroczenie 12 a nie jak tyle lat myślałam 52! Przypuszczam, że jakbym robiła 2h po to byłoby już w normie .
Jak jesz normalnie (głównie pieczywo, ziemniaki, makarony, wielość posiłków też jak zwykle) i nie masz powyżej 140 po 1h to spokojnie 😀 . Mi po pieczywie wybija do 160, ziemniaki to samo. Ostatnio zjadłam 3 pierniki i wybiło do 200! Przeraziłam się i wkurzyłam. Nie mam pojęcia co w nich było , 3 niewielkie pierniki ! A zamiast tego mógł być Big Mac 🤣🤣🤣
Mam glukometr w domu więc z ciekawości sobie sprawdzę jeszcze 😆
Nadal mnie dziewczyny męczy ból lewego boku. Lekarz sam stwierdził, że to albo od spania na nim albo od pleców ból . Macie jakieś rady jak się go szybko pozbyć 😄 już dziś nie ma szans nie będę spać na lewym bokuWiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia, 21:43
Ania40 lubi tę wiadomość
-
Ja mam jeszcze pytanko o monitor oddechu, patrzyłam na te polecane przez Was i można kupić sam lub w zestawie z nianią i kamerką. Tylko teraz tak myślę, że siostra ze szwagrem kupili kamerkę do mieszkania za 100 zł na media expert - można mówić bezpośrednio i słychać w pomieszczeniu i na odwrót Ty słyszysz co tam się dzieje, podgląd w telefonie i można przesuwać obraz. Pomyślałam, że może coś takiego kupię i monitor oddechu bo to zawsze taniej by wyszło. A przynajmniej sprawdzona ta kamerka i w dzień ładnie widać i wieczorem czy w nocy przy zgaszonym świetle. Mamy mieszkanie w bloku, więc mała będzie raczej bardzo blisko nas.
Aganieszkam dziękuję za wyczerpujące informacje i rady butelkowo smoczkowe 🥰 dla mnie takie rady są na wagę złota 🥰Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia, 22:08
aganieszkam, pp2018 lubią tę wiadomość
-
Można się jeszcze do Was przyłączyć? Podczytuję już od jakiegoś czasu 😁
Termin porodu wg. transferu mam 29.05, ale usg prenatalne wskazywało bardziej na 26.05.
To moja piąta ciąża, mam już siedmioletnią córkę, a wg dzisiejszego usg wynika, że tym razem to chłopiec 😁Soleil_, Klaudiaaa13, Kulcia, Mary2094, aganieszkam, WerkA, Mervee, Suomi, Sylwia_chytrusek, Ania40, Kate@@, pp2018, Isabella16 lubią tę wiadomość
-
Suomi wrote:Ja też melduję się po wizycie:) Wszystko ok, łożysko już ok. 4 cm nad ujściem szyjki i to jest najważniejsze (jak stwierdził lekarz).
Malucha nie zmierzył i mnie zważył. Zresztą nadal robi mi USG tylko przezpochwowe. Czy to jest normalne? Nie mówiąc już, że nie mam od niego ani jednego zdjęcia dziecka od początku ciąży. Jestem trochę rozczarowana wizytami u niego:/ Ale z drugiej strony to bardzo dobry specjalista i pracuje w szpitalu, w którym chcę rodzić.
Co do kłucia w pochwie to powiedział tylko, że tak może być, bo więzadła się rozszerzają. No ok, może wytrzymam
Kurczę trochę dziwna praktyka. Prowadzisz ciążę w Polsce ? U mnie dziś główka malucha była nad pępkiem, więc już przezpochwowo ciężko zbadać. Mam tylko do sprawdzenia szyjki teraz.
Porcelanka witaj 🌹 -
Klaudiaaa13 wrote:Ja mam jeszcze pytanko o monitor oddechu, patrzyłam na te polecane przez Was i można kupić sam lub w zestawie z nianią i kamerką. Tylko teraz tak myślę, że siostra ze szwagrem kupili kamerkę do mieszkania za 100 zł na media expert - można mówić bezpośrednio i słychać w pomieszczeniu i na odwrót Ty słyszysz co tam się dzieje, podgląd w telefonie i można przesuwać obraz. Pomyślałam, że może coś takiego kupię i monitor oddechu bo to zawsze taniej by wyszło. A przynajmniej sprawdzona ta kamerka i w dzień ładnie widać i wieczorem czy w nocy przy zgaszonym świetle. Mamy mieszkanie w bloku, więc mała będzie raczej bardzo blisko nas.
Aganieszkam dziękuję za wyczerpujące informacje i rady butelkowo smoczkowe 🥰 dla mnie takie rady są na wagę złota 🥰
Monitor można przecież kupić osobno i kamerkę również. Ja też będę zamawiać sam monitor bo kamerkę mam 😃 -
AsiaF chyba się połapałam? Czy coś pomyliłam? I niezmiennie zdrówka🫶🏼
porcelanka witaj i zawsze jest dobry czas dołączyć, rozgość się, spokojnego ciazowania🫶🏼
Suomi a nie możesz po prostu poprosić o zdjęcie dzidziusia? Ja zawsze mówię że przyszłam po ładne zdjęcie😋
Dziś byłam na wizycie z luxmed u jeszcze innego doktorka. Lekarz spoko ale mega opóźnienie było i w sumie jedyne co wiem z wizyty to że piękne serduszko bije, panna rośnie jak na drożdżach i szyjka 3,7 więc się wydłużyła?🤪AsiaF, Ania40, pp2018 lubią tę wiadomość
-
MaAnia wrote:AsiaF chyba się połapałam? Czy coś pomyliłam? I niezmiennie zdrówka🫶🏼
porcelanka witaj i zawsze jest dobry czas dołączyć, rozgość się, spokojnego ciazowania🫶🏼
Suomi a nie możesz po prostu poprosić o zdjęcie dzidziusia? Ja zawsze mówię że przyszłam po ładne zdjęcie😋
Dziś byłam na wizycie z luxmed u jeszcze innego doktorka. Lekarz spoko ale mega opóźnienie było i w sumie jedyne co wiem z wizyty to że piękne serduszko bije, panna rośnie jak na drożdżach i szyjka 3,7 więc się wydłużyła?🤪
Ogarnęłaś wspaniale 😁😘 dziękuję!