Majowe mamy 2025 🤰🏼❤️👶🏼
-
WIADOMOŚĆ
-
Alis96 wrote:Ja od początku czytałam długie i córka ma 3 lata i czytamy już Martynkę gdzie jest 6+
Dlatego mówię, że zależy od dziecka. Też czytałam, ale co z tego, jak córka woli oglądać obrazki 😜pp2018 lubi tę wiadomość
👱🏼♀️&👨🏼🦱'94
Rodzinka 🤰🏼+🧑🏻🦱+👧🏼+🐈+🐈+🐈⬛
Pierworodna (4cs):
Drugorodna(1cs):
23.08.24: ⏸️
24.08.24(3+4): Beta HCG: 16.8 🍀
26.08.24: Powtórka: 75.3 ❤️🥹
11.09.24(6+1): Mikrozarodek z mikroserduszkiem ❤️
16.09.24(6+6): Jest zarodek o CRL ok. 1cm (7+1)i pięknie bijące ❤️
07.10.24(9+6): 👽 ma prawie 3cm i już coraz bardziej przypomina człowieka😜Karta ciąży założona.
28.10.24(12+6): USG genetyczne: wszystkie parametry prawidłowe. Druga córka?!🩷
06.11.24(14+1): 100g Bambosza 🐛
02.12.24(17+6): 250g drugiej Córki 🙈🧚🏼♀️
20.12.24(20+3): 363g Dziewczynki 🧜🏼♀️
-
Clarson wrote:A myślałam ze u któregoś z polecanych doktorów tu u nas. Mialas zalecenie jakieś czy po prostu wybrałaś lekarza z lublina?
Mam doktor prowadzącą z Lublina- u nas to nie ma dobrych specjalistów 🤷♀️ -
Soleil_ wrote:Dziewczyny, macie jakiś skuteczny spray do nosa z apteki, który my możemy? Normalnie ratuję się inhalacjami, ale jesteśmy na feriach, a mam zatoki totalnie zawalone.
Byliśmy dziś na spacerze i dyszalam jak stary parowóz, bo śnieg, droga pod górkę, a ja muszę oddychać ustami, bo ten nos niedrożny 🤦 nawet jeść ciężko.
Fruttelko, rozumiem już w czym rzecz. Najważniejsze, że to nie zagraża życiu dziecka i nie wymaga właśnie jakichś interwencji na już 🍀
Ja używam Quixx Katar, ale to jest po prostu woda morska 😅 działa tak jak to woda morska 😃Soleil_, pp2018 lubią tę wiadomość
💁🏼♀️32 💁🏻♂️36 🐶8
05.2024 cb
10.09.2024 ⏸️
07.11.2024: usg prenatalne (idealne), crl 6cm, fhr 153
07.11.2024 nifty pro: niskie ryzyka i 🩷
ptp 19.05.2025 🤰🏼 -
U mnie dzisiaj pierwszy raz pojawił się skurcz BH. Mega dziwne wrażenie, na maksa napięty brzuch, uczucia takiego rozpierania, jakby miał zaraz strzelić jak balon 🤪 Przeszło po niecałej minucie.
Do tego mały dzisiaj bardzo aktywny, cały dzień w ruchu, strasznie mnie skopał 😅 to też ponoć może wywoływać te skurcze bh. Pewnie teraz będą pojawiać się już częściej.pp2018 lubi tę wiadomość
♀️ '93 (31 lat)
AMH 2.61
wyniki w normie
♂️ '89 (35 lat)
bardzo niska liczebność i koncentracja plemników
genetyka ok👍
03.06.2024 - kwalifikacja do in vitro ICSI
24.07 - start stymulacji (z torbielą czynnościową 18 mm)
02.08 - punkcja 💉 pobrano 13 🥚, dojrzałych 12 🥚
- wszystkie poszły do zapłodnienia 🤞
zarodki 5 doba: ❄❄❄
07.08 - transfer ET 4.1.1 🌺
7 dpt - beta 3,4 mlU
9 dpt - beta 13,6 mlU
12 dpt - beta 54,4 mlU
14 dpt - beta 161,7 mlU
20 dpt - beta 1490 mlU
26 dpt - beta 6631 mlU CRL 3.3 mm, jest ❤
13+3 I USG prenatalne: CRL 6.3 cm ❤ ryzyka b. niskie, chłopiec 😊💙
21+3 II USG prenatalne: 380g, wszystko w normie 🤗
-
Pierwszy raz zawładnęły mną emocje ciążowe, no tragedia.. zamówiłam sobie jedzenie - chciałam skrzydełka na ostro z frytkami (taka to mnie naszła ochota), odbieram i patrzę a to stripsy i popłakałam się, że miałem ochotę na co inne a oni mi zamówienie pomylili.. mąż do mnie "przez telefon mówiłaś stripsy" to i jeszcze jemu oberwało się, że mnie nie słucha bo mówiłam wcześniej co zamawiam i na co mam ochotę i dlaczego mi nie zwrócił uwagi przy zamówieniu, że mnie nie słucha.. no komedia mówię Wam. Leżałam i ryczałam jak dziecko 🤣🤣🤣🤣 teraz to jest śmieszne ale jak sobie uświadomiłam jak się zachowałam to jak jakaś wariatka, no serio tak mi głupio było przed mężem..
Dobrze, że to zamówienie na wynos bo strach pomyśleć co w restauracji byłoby..AsiaF, Mimblanee lubią tę wiadomość
-
Frutellka wrote:Podkarpackie- póki co to musimy czekać raczej nie będzie konieczności operacji w łonie matki;) prawa nereczka pracuje, dziecko sika płyn owodniowybjest w normie 😊
Wiadomo tego nie ruszą w łonie, ale po narodzinach szpital wam poszuka specjalisty do którego was od razu umówi (my tak mieliśmy, neonatolog nas zarejestrowała początkowo do chirurga i 2 tygodnie po porodzie byliśmy na wizycie).
Trzymam za was kciuki i aby płyn owodniowy trzymał się dobrze do samego końca, bo u nas ta nerka zabierała ten płyn owodniowy i miałam cholerne małowodzie. -
Lexia wrote:Księga dźwięków, seria Pucia (pierwsze słowa, uczy się mówić- te dwie są najprostsze). Baśnie to według mnie lepiej poczekać bo dużo zależy od dziecka- moja dalej niespecjalnie umie się skupić jak na jednej stronie jest powiedzmy 5-6 krótkich zdań, chce zaraz przewracać kartki (a ma 2.5 roku prawie). Czytanie jakichś dłuższych bajek nie wchodzi w grę na razie zupełnie, o wiele bardziej woli sobie oglądać obrazki i opowiadać, co na nich jest.
Dla maluchów fajne są książki z akademii mądrego dziecka, to tak na 8-12 miesięcy myślę. Trochę później fajnie zacząć ulicę czereśniową, to takie książki co rosną razem z dzieckiem. Moja córka lubi też książki z guziczkami z różnymi dźwiękami (mamy pojazdy i odgłosy zwierząt).
Na początek kontrasty i książeczki sensoryczne- tego jest pełno;)
Mamy ulicę czereśniową, najlepiej kupić rok na ulicy czereśniowej. Do dzisiaj jest to u nas top nr 1. Córka uwielbia jesień i szuka później Papugę Pole 😂Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 stycznia, 20:20
-
HolyFantasia wrote:U mnie dzisiaj pierwszy raz pojawił się skurcz BH. Mega dziwne wrażenie, na maksa napięty brzuch, uczucia takiego rozpierania, jakby miał zaraz strzelić jak balon 🤪 Przeszło po niecałej minucie.
Do tego mały dzisiaj bardzo aktywny, cały dzień w ruchu, strasznie mnie skopał 😅 to też ponoć może wywoływać te skurcze bh. Pewnie teraz będą pojawiać się już częściej.
Zazdroszczę Ci że dopiero teraz je masz. Ja mam już ciągle po kilka razy dziennie. Nie cierpię ich serio ze względu na to dziwne uczucie. -
Soleil_ wrote:Dziewczyny, macie jakiś skuteczny spray do nosa z apteki, który my możemy? Normalnie ratuję się inhalacjami, ale jesteśmy na feriach, a mam zatoki totalnie zawalone.
Byliśmy dziś na spacerze i dyszalam jak stary parowóz, bo śnieg, droga pod górkę, a ja muszę oddychać ustami, bo ten nos niedrożny 🤦 nawet jeść ciężko.
Ja używałam pro nasal controlSoleil_ lubi tę wiadomość
-
Ej a ja nie wiem co to są skurcze BH, w sensie w pierwszej ciąży ich nie miałam (do 34tc, bo wtedy urodziłam), albo nie wiedziałam, że je mam 🤣
Co do czytania, to ja polecam poobserwować jakieś profile książkowe, ja lubię Bliskie czytanie, super jest też grupa na FB - aktywne czytanie.
Jeśli chodzi o czytanie, to takie całkiem maluszki lubią książki kontrastowe. Potem lubią rymowanki, bo wpadają im w ucho. A później to np. takie co się paluszkiem przesuwa, albo się odkrywa jakieś okienka, albo jak są różne faktury do dotykania. -
Mary2094 wrote:Mamy ulicę czereśniową, najlepiej kupić rok na ulicy czereśniowej. Do dzisiaj jest to u nas top nr 1. Córka uwielbia jesień i szuka później Papugę Pole 😂
Moja lubi zimę i Mikołaja na motorze 😅😜Mary2094 lubi tę wiadomość
👱🏼♀️&👨🏼🦱'94
Rodzinka 🤰🏼+🧑🏻🦱+👧🏼+🐈+🐈+🐈⬛
Pierworodna (4cs):
Drugorodna(1cs):
23.08.24: ⏸️
24.08.24(3+4): Beta HCG: 16.8 🍀
26.08.24: Powtórka: 75.3 ❤️🥹
11.09.24(6+1): Mikrozarodek z mikroserduszkiem ❤️
16.09.24(6+6): Jest zarodek o CRL ok. 1cm (7+1)i pięknie bijące ❤️
07.10.24(9+6): 👽 ma prawie 3cm i już coraz bardziej przypomina człowieka😜Karta ciąży założona.
28.10.24(12+6): USG genetyczne: wszystkie parametry prawidłowe. Druga córka?!🩷
06.11.24(14+1): 100g Bambosza 🐛
02.12.24(17+6): 250g drugiej Córki 🙈🧚🏼♀️
20.12.24(20+3): 363g Dziewczynki 🧜🏼♀️
-
Mary2094 wrote:Zazdroszczę Ci że dopiero teraz je masz. Ja mam już ciągle po kilka razy dziennie. Nie cierpię ich serio ze względu na to dziwne uczucie.
O raju, współczuję, to musi być uciążliwe. Masz na to jakieś patenty?
Ja się położyłam i wtedy zaczęło mijać, ale jakby mnie złapało na spacerze czy coś, to słabo 😅♀️ '93 (31 lat)
AMH 2.61
wyniki w normie
♂️ '89 (35 lat)
bardzo niska liczebność i koncentracja plemników
genetyka ok👍
03.06.2024 - kwalifikacja do in vitro ICSI
24.07 - start stymulacji (z torbielą czynnościową 18 mm)
02.08 - punkcja 💉 pobrano 13 🥚, dojrzałych 12 🥚
- wszystkie poszły do zapłodnienia 🤞
zarodki 5 doba: ❄❄❄
07.08 - transfer ET 4.1.1 🌺
7 dpt - beta 3,4 mlU
9 dpt - beta 13,6 mlU
12 dpt - beta 54,4 mlU
14 dpt - beta 161,7 mlU
20 dpt - beta 1490 mlU
26 dpt - beta 6631 mlU CRL 3.3 mm, jest ❤
13+3 I USG prenatalne: CRL 6.3 cm ❤ ryzyka b. niskie, chłopiec 😊💙
21+3 II USG prenatalne: 380g, wszystko w normie 🤗
-
Mnie też jeszcze nie dopadły te skurcze BH. Czasem po cięższym dniu czuję, że brzuch jest taki wypchany i bardziej napięty, ale to nie jako nagle uczuciem więc chyba to nie to.
Dzięki dziewczyny za polecajki, wszystko zapisałam sobie. -
Mary2094 wrote:Wiadomo tego nie ruszą w łonie, ale po narodzinach szpital wam poszuka specjalisty do którego was od razu umówi (my tak mieliśmy, neonatolog nas zarejestrowała początkowo do chirurga i 2 tygodnie po porodzie byliśmy na wizycie).
Trzymam za was kciuki i aby płyn owodniowy trzymał się dobrze do samego końca, bo u nas ta nerka zabierała ten płyn owodniowy i miałam cholerne małowodzie.
Jeśli będzie potrzeba to się zgłoszę no u mnie póki co wody są w normie tylko wizyty muszą być częściej 😊 -
HolyFantasia wrote:O raju, współczuję, to musi być uciążliwe. Masz na to jakieś patenty?
Ja się położyłam i wtedy zaczęło mijać, ale jakby mnie złapało na spacerze czy coś, to słabo 😅
Niestety nie mam recepty, jak mocniej bierze to niestety magnez+ nieszczęsna no-spa i faktycznie szukanie odpowiedniej pozycji czy to na leżąco czy na siedząco aby sobie ulżyć.HolyFantasia lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny na dokładkę chyba mnie jeszcze choróbsko też wzięło 😬 wróciłam z tego szpitala i coś mnie dreszcze naszły no i katar się tak nagle rozkręcił, sprawdzam temperaturę a tam 38.1. Na szczęście apap zbił gorączkę, trochę pospałam i jest o niebo lepiej. Ale czemu wszystko naraz 😭 A na zgagę dostałam Helicid dożylnie i mam też brać teraz codziennie w tabletkach, mam nadzieję że pomoże.
-
Frutellka wrote:Jeśli będzie potrzeba to się zgłoszę no u mnie póki co wody są w normie tylko wizyty muszą być częściej 😊
To wiadomo, chce lekarz mieć to pod kontrolą. Nas od 37tc pilnował już szpital i jeździłam tak ok co 3 dni na kontrolę i ktg do szpitala i wtedy zastanawiali się jak zakończyć ciąże. Wyszło na to że udało mi się dotrwać do indukcji do 39+5 -
Mimblanee wrote:Dziewczyny na dokładkę chyba mnie jeszcze choróbsko też wzięło 😬 wróciłam z tego szpitala i coś mnie dreszcze naszły no i katar się tak nagle rozkręcił, sprawdzam temperaturę a tam 38.1. Na szczęście apap zbił gorączkę, trochę pospałam i jest o niebo lepiej. Ale czemu wszystko naraz 😭 A na zgagę dostałam Helicid dożylnie i mam też brać teraz codziennie w tabletkach, mam nadzieję że pomoże.
Jejku dużo ale to dużo zdrówka i siły. Odpoczywaj ❤️Mimblanee lubi tę wiadomość
-
Soleil, ja też lubię Quix Katar albo Zatoki, nie pamiętam. Super oczyszczało nos mimoze zwykły roztwór hipertoniczne.38 👱♀️, 37🧔♂️ AMH 0,82
28.05.24 ⏸️ 4.07.24 💔 Janek [8+3] trisomia w obrębie 8 chromosomu
🧬 PAI-1 i MTHFR 1298A>C (hetero)
6.09, 8.09 ⏸️
9.09 beta 704, prog 39,50
11.09 beta 1861, prog 43
18.09 5+3: GS 12mm, YS 2,8mm
01.10 7+2: crl 11mm, ys 3,9mm, fhr 143/min
10.10 8+4 crl 20mm, ys 6,1, fhr 175/min
🩺 8.11 12+5 prenatalne
🩺 3.01 połówkowe
🩷🩷🩷🩷
Euthyrox 50