🩷🩵 MAJOWE MAMY 2026 🤰🍼
-
WIADOMOŚĆ
-
Bezimienna wrote:Ty jesteś w Norwegii? Dobrze pamiętam? Bo powiem Wam, że im więcej tej Pappy dziś tym bardziej już mam jej dość 🥴.
Tak, teraz czytałam na stronie służby zdrowia że w sumie wszystkie badania są dowolne w ciąży no i oczywiście ma to sens 😅 więc ja raczej nie będę robić. -
Ja mam prenatalne w piątek i powiem Wam że dziś przewaliłam pół internetu. Jakieś różne wpisy i podsumowanie mam takie,że często wychodzą totalnie wyssane z palca ryzyka … ale mimo tego że to statystyka, zestresowałam się na maxa. Mam 35 lat, poronienie, długie starania i boję się bardzo wyniku. Jeszcze to info z rejestracji,że wyniki krwi do 2 tyg. chyba odetnę sobie sama internet….8 lat starań
3 ivf- 5 transferów:
•1 - poronienie zatrzymane 11/8tc - 2021r.
•2 - beta 0
•3 - beta 0
•4 - bladzioch 5-6dpt, potem beta 0
•5 - 26.09.2025 - transfer 5-dniowego zarodka- cudzie trwaj
-8dpt - beta 35, 10dpt - beta 116, 15 dpt - beta 796, 18dpt - beta 3251
*23dpt - ♥️ i 0,22cm ☀️
*29.09 - 1.06 cm Bobo ☀️
*06.10 - 2,00 cm Bobo ☀️ - idealnie 8+4
*10.10 - 2,58 cm Bobo ☀️- 9+3 (z transferu 9+1)
*20.10 - 3,95 cm Bobo ☀️- 10+6 (z transferu 10+4)
*31.10 - prenatalne 6,23 cm Bobo ☀️- 12+3 - wszystko ok♥️
*5.12 - 200g chłopczyka 🩵 - 17+3
*29.12 - połówkowe
Ciąża z przyczepką leków

-
Bezimienna wrote:Aaaa i Karotka, ja się cofnęłam do twojego wpisu-pisałaś, że masz Hashimoto, co często wpływa na wyniki bety, co w ostateczności ci zaburza statystyki. A wszystkie programy już tego nie korygują. Ofc zależy ile jeszcze masz przeciwciał, ale jeśli masz ich bardzo dużo, to badania z krwi przy becie będziesz miała zwariowane….🫨
Ja mam Hashimoto i cukrzycę to aż się boje co wyjdzie 🙃 -
Ja mam to samo. Przed każdą wizytą strasznie dużo siedzę na różnych ciążowych forach, grupach na fb. Niestety co za tym idzie, widzę więcej przykrych historii i tylko się nakręcam 🥺 Nie mam póki co na to dobrej rady. Ale po wizycie zawsze się ogarniam i przestaje tyle czytać 😅Kaaro90 wrote:Ja mam prenatalne w piątek i powiem Wam że dziś przewaliłam pół internetu. Jakieś różne wpisy i podsumowanie mam takie,że często wychodzą totalnie wyssane z palca ryzyka … ale mimo tego że to statystyka, zestresowałam się na maxa. Mam 35 lat, poronienie, długie starania i boję się bardzo wyniku. Jeszcze to info z rejestracji,że wyniki krwi do 2 tyg. chyba odetnę sobie sama internet….👩 30, 👨30
5x💔
09/2025 ⏸️
09.09 pęcherzyk ciążowy z malutkim zarodkiem
17.09 crl 0,8cm i ❤️
30.09 crl 1,9cm 🥹
15.10 3,9cm Bobaska 😍
29.10 Prenatalne - 6cm Małego Człowieczka 🥰
6.11 7,1cm Bobaska 🥰
17.11 128g Synka 🩵
15.12 300g Chłopczyka 😍
27.12 426g 🥰
30.12 2 prenatalne - 460g ❤️
22.01 USG 🙏
03.03 3 prenatalne 🙏

-
U nas wie jedna z moich sióstr, ogólnie czekamy do prenatalnych, chociaż mąż najchętniej już wszystkim by powiedział, ale ja jestem bardziej ostrożna. W pierwszej ciąży też czekaliśmy. Teraz trochę trudniej, bo już wydaje mi się, że coś widać, ale na szczęście na razie jakoś da się maskować pod ciuchami. Ja to najlepiej powiedziałabym dopiero na końcówce , ale jak tu się zakamuflować?😆😆

Starania od 2020
Hormony ok, endometrioza I stopnia, IO, kariotypy ok, kir BX, On - ok
10.2021 I IVF, krótki protokół pobrano 5 komórek, 4 się zapłodniły, 3 zarodki
10.2021 ET - beta 0;
01.2022 FET - beta 0;
03.2022 FET - beta 0;
07.2022 histerolaparoskopia - prawy jajowód niedrożny, endometrioza I stopnia, stan zapalny endometrium
10.2022 II IVF, długi protokół: pobrano 4 komórki, 3 się zapłodniły, brak zarodków
12.2022 zmiana lekarza, przygotowania do III IVF
02.2023 naturals 🙀❤️ -
Dziewczyny, a pamiętajcie jak Wam mówiłam, żeby mi przypomnieć, że jeśli będę miała mniejsze objawy w 11tx to mi to przypomnieć?
Możecie mi przywrócić pamięć? Bo kłuło mnie trochę dziś podbrzusze, ale tak standardowo i dotarło do mnie że mam jakoś mniej wrażliwe sutki. I załączyła się panika 🤣. -
Oj mam dokładnie to samo, ledwo przebrnęłam przez połykanie kilku wielkich tabletek w tym okresie mdłości, ale nadal ten wstręt do tabsów mi został. Wcześniej brałam Prenacaps multi1, DHA, Wit B6 i trochę wspomagaczy na drogi moczowe , ale pomyślałam że przecież musi coś być na rynku w formie napoju, by się nie męczyć. Teraz więc zamówiłam sobie od 13 tygodnia PrenaCare Complete w saszetkach i już tylko to piję i nie wyobrażam sobie wracać do tabsów ☺️ZuziaFruzia wrote:Mam do Was pytanie - czy w czasie ciąży (u mnie 12+3) macie problem z połykaniem tabletek? U mnie jest dramat. Na samą myśl o tym, że muszę połknąć tabletkę już kilka razy wymiotowałam ☹️
A może macie jakieś lifehacki? Przyjmę wszystko co choć trochę ułatwi życie 😅
ZuziaFruzia lubi tę wiadomość
👩 35
Diagnoza: niepłodność żeńska
❌ oba jajowody niedrożne
➡️ zabieg radiologiczny i lipiodol - udane udrożnienie jajowodów
~~~~~~~~~~~~
👨 37
Diagnoza: niepłodność męska
❌ teratozoospermia (0%) i uszkodzone DNA chromatyny plemników (39%)
➡️ roczna dieta i suplementacja - poprawa parametrów
~~~~~~~~~~~~
08.2025 - ciąża naturalna😊 czekamy na córeczkę🩷

-
Gratulacje Kochana, śliczne zdjęcie!Lila777 wrote:Pierwszy raz wrzucam zdjęcie, nie wiem czy się uda
główka mojego człowieczka ❤️ w całości nie mam niestety zdjęcia
https://zapodaj.net/plik-TRoOsyskAF
Oby dalej zdrowo się Bejbi rozwijało😊
Edit: Liluś, przepraszam, doczytałam kolejne posty o wysokim ryzyku z Pappy 😢 Kochana, tak bardzo współczuję tego stresu, mam nadzieję, że wyniki badań wolnego DNA płodu zweryfikują to i skończy się niskim ryzykiem, będziemy tu bardzo na to liczyć i pełne wsparcie! ❤️🩹 Mam dwie znajome, które miały podobne ryzyka i nie robiły amniopunkcji z uwagi na jej inwazyjność, a ich dzieciaczki urodziły się zupełnie zdrowe.Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 października 2025, 22:21
👩 35
❌ oba jajowody niedrożne
~~~~~~~~~~~~
👨 37
~~~~~~~~~~~~

-
Gratulacje! Super, że już ten etap masz za sobą! To taka ulga po tych prenatalnych jak wszystko jest w porządku z Dzidzią ☺️😚anilewe wrote:Dziewczyny, update po prenatalnych 🤓🩺
Wszystko dobrze z Dzieciątkiem 😊 Wszystkie organy na miejscu, przezierność i przepływy w normie. Krew pobrana dopiero po badaniu USG.
Tak cudnie wierzgało kończynami 😍
Crl 7,07 cm. Wg USG 13+2.
Jesteśmy tacy szczęśliwi 😊🤍
anilewe lubi tę wiadomość
👩 35
❌ oba jajowody niedrożne
~~~~~~~~~~~~
👨 37
~~~~~~~~~~~~

-
Firest wrote:Oj mam dokładnie to samo, ledwo przebrnęłam przez połykanie kilku wielkich tabletek w tym okresie mdłości, ale nadal ten wstręt do tabsów mi został. Wcześniej brałam Prenacaps multi1, DHA, Wit B6 i trochę wspomagaczy na drogi moczowe , ale pomyślałam że przecież musi coś być na rynku w formie napoju, by się nie męczyć. Teraz więc zamówiłam sobie od 13 tygodnia PrenaCare Complete w saszetkach i już tylko to piję i nie wyobrażam sobie wracać do tabsów ☺️
Nie miałam pojęcia, że są suple w saszetkach. Chyba na nie przejdę. Dzięki wielkie! 🥰 -
Witaj w klubie dziewczynkowych mam😊☺️ Ja też mam córeczkę w brzuszku i same dziewczynki w moim otoczeniu się rodzą. Normalnie Seksmisja Machulskiego!🙃Ssilvia wrote:U mnie można zapisać dziewczynkę 🥹🥰
Ssilvia lubi tę wiadomość
👩 35
❌ oba jajowody niedrożne
~~~~~~~~~~~~
👨 37
~~~~~~~~~~~~

-
Cieszymy się razem z Tobą Karpatka❤️ Trzymam kciuki za resztę wyników!Karpatka95 wrote:Jestem już po prenatalnych 😊 z USG wszystko idealnie ❤️. Na komplet wyników muszę czekać do 2 tyg. Ale mówiła że mogę dzwonić w przyszłym i pytać czy już są.
Usg miałam tylko przez brzuch, mimo że mam kilka nadmiarowych kilogramów. Dość mocno naciskała, ale nie było to bolesne, może lekko nie przyjemne. Obraz super, bobas sobie podskakiwał 😍.
Nie było żadnej sugestii co do płci. Ale i tak będę robić NIPT, więc za 2 tyg będę znać płeć 😊
Karpatka95 lubi tę wiadomość
👩 35
❌ oba jajowody niedrożne
~~~~~~~~~~~~
👨 37
~~~~~~~~~~~~

-
Hmm mi nic takiego nie mówili a stuka mi już 36. A prowadzę ciążę w dwóch miejscach, priv oraz z pakietu z pracy. Może i dobrze, bo jak tylko słyszę, że czymś trzeba się martwić „bo 35+” to mnie szlag trafia😳 Dlatego też w panice robiłam nipt w najbardziej rozszerzonym pakiecie za miliony monet.Fiolek100 wrote:Hej, pytanie do dziewczyn po 35 rz - czy Wasi lekarze zalecali wam badanie obciazenia glukozy dwa razy? Bylam dzisiaj u randomowej lekarki zeby luknac na mojego krwiaka a ta, ze powinnam do 10 tc zrobic takie badanie ze wzgledu na wiek. Slyszalyscie cos o tym?

Fiolek100 lubi tę wiadomość
👩 35
❌ oba jajowody niedrożne
~~~~~~~~~~~~
👨 37
~~~~~~~~~~~~

-
Wiecie co, widzę po naszym forum, że zdecydowana większość kobiet, która decyduje się na nipt, bierze nifty. I ja nie neguje tego, bo wiem że to najbardziej popularny i rozreklamowany u nas w PL produkt - tak właśnie ma działać promocja. Ale sama sięgnęłam głębiej, robiłam duże rozpoznanie i radziłam się specjalnie genetyka i perinatologa - powiedzieli mi, że mieli przypadki pacjentek, u których nifty pro wskazało niskie ryzyka a dzieciątko urodziło się z trisomią, co było zaskoczeniem dla rodziców, albo ciąża obumarła w II trymestrze bo jednak były jakieś obciążenia genetyczne. Na początku naszego wątku majowego jedna z Dziewczyn pisała, że nifty wskazało jej niskie ryzyka a straciła Aniołka w trakcie ciąży i wg badanych próbek przyczyną okazała się wada genetyczna. Przepraszam Was, że to poruszam❤️ to trudne tematy i nie chcę wprowadzać stresu - ale jeśli któraś z Was, jak Kaaro90 rozważa jeszcze NIPT, to polecam wziąć pod uwagę panoramę. Po moim doktoryzowaniu się nad tematem, postawiłam na ten test (rozszerzony ze wszystkimi mikrodelecjami). Liczę, że trzymają jednak wysoki standard badań w tej dolinie krzemowej, z jakiegoś powodu nie rozbudowują laboratoriów globalnie, nie komercjalizują swojego produktu na taki zasięg. Trochę dłużej badają też próbki niż laboratoria nifty, ale i tak po 8 dniach miałam wynik. W alabie stacjonarnie dali 20% zniżki więc wyszło mi tylko nieco drożej niż nifty pro. Do przemyślenia 🙂Kaaro90 wrote:Pani dziś do mnie dzwoniła z potwierdzeniem wizyty w piątek i dopytałam kiedy krew i kiedy będą wyniki i powiedziała, że krew pobierają po usg i wyniki też do dwóch tygodni... zaczęłam się zastanawiać czy od razu nie pobrać nifty...
Kassialka, KurtynaMileczenia, A_nulka, Wiolami, Fiolek100, Kasieńka lubią tę wiadomość
👩 35
❌ oba jajowody niedrożne
~~~~~~~~~~~~
👨 37
~~~~~~~~~~~~

-
Firest wrote:Wiecie co, widzę po naszym forum, że zdecydowana większość kobiet, która decyduje się na nipt, bierze nifty. I ja nie neguje tego, bo wiem że to najbardziej popularny i rozreklamowany u nas w PL produkt - tak właśnie ma działać promocja. Ale sama sięgnęłam głębiej, robiłam duże rozpoznanie i radziłam się specjalnie genetyka i perinatologa - powiedzieli mi, że mieli przypadki pacjentek, u których nifty pro wskazało niskie ryzyka a dzieciątko urodziło się z trisomią, co było zaskoczeniem dla rodziców, albo ciąża obumarła w II trymestrze bo jednak były jakieś obciążenia genetyczne. Na początku naszego wątku majowego jedna z Dziewczyn pisała, że nifty wskazało jej niskie ryzyka a straciła Aniołka w trakcie ciąży i wg badanych próbek przyczyną okazała się wada genetyczna. Przepraszam Was, że to poruszam❤️ to trudne tematy i nie chcę wprowadzać stresu - ale jeśli któraś z Was, jak Kaaro90 rozważa jeszcze NIPT, to polecam wziąć pod uwagę panoramę. Po moim doktoryzowaniu się nad tematem, postawiłam na ten test (rozszerzony ze wszystkimi mikrodelecjami). Liczę, że trzymają jednak wysoki standard badań w tej dolinie krzemowej, z jakiegoś powodu nie rozbudowują laboratoriów globalnie, nie komercjalizują swojego produktu na taki zasięg. Trochę dłużej badają też próbki niż laboratoria nifty, ale i tak po 8 dniach miałam wynik. W alabie stacjonarnie dali 20% zniżki więc wyszło mi tylko nieco drożej niż nifty pro. Do przemyślenia 🙂
Mi lekarz z kliniki polecał Veracity. Mówił, że próbki trafiają do labu , z którym oni ciągle mają kontakt , w senie nie Chiny itp tylko Europa. Chociaż też przy NIFTY pisze , że gwarancja, że próbka trafi do Chorwacji , a na Chiny trzeba się zgodzić. Jak szukałam info, to wywalało mi, że Pamorama jest najlepsza przy bliźniakach, jakoś ją od razu odrzuciłam. Jest też Sanco. Nie wiem, mam mętlik w głowie przed tymi prenatalnymi jutro. Nie wiem czy się tylko nie nakręcam ogromem informacji z internetu,że każdy lab oczywiście reklamuje swoje i każdy też ma po prostu inne zdanie i inne doświadczenia. Na forach jak nasze ile tu osób - tyle różnych zdań na różny temat. Na początku byłam zdecydowana na Veracity, potem chciałam poczekać, teraz miało być nifty, a dziś nie wiem nic. Poczytam jeszcze o tej Panoramie, dzięki za zwrócenie uwagi.8 lat starań
3 ivf- 5 transferów:
•1 - poronienie zatrzymane 11/8tc - 2021r.
•2 - beta 0
•3 - beta 0
•4 - bladzioch 5-6dpt, potem beta 0
•5 - 26.09.2025 - transfer 5-dniowego zarodka- cudzie trwaj
-8dpt - beta 35, 10dpt - beta 116, 15 dpt - beta 796, 18dpt - beta 3251
*23dpt - ♥️ i 0,22cm ☀️
*29.09 - 1.06 cm Bobo ☀️
*06.10 - 2,00 cm Bobo ☀️ - idealnie 8+4
*10.10 - 2,58 cm Bobo ☀️- 9+3 (z transferu 9+1)
*20.10 - 3,95 cm Bobo ☀️- 10+6 (z transferu 10+4)
*31.10 - prenatalne 6,23 cm Bobo ☀️- 12+3 - wszystko ok♥️
*5.12 - 200g chłopczyka 🩵 - 17+3
*29.12 - połówkowe
Ciąża z przyczepką leków

-
Każda z tych metod jest metoda przesiewowa i jedyne co daje 100% to amniopunkcja. I tak jak pappa ma 70% prawidłowości w określeniu ryzyk, NIPT ma 99%. I nikt tu nie daje gwarancji. Ciężka sprawa z tymi badaniami 🧐
-
Bezimienna wrote:Każda z tych metod jest metoda przesiewowa i jedyne co daje 100% to amniopunkcja. I tak jak pappa ma 70% prawidłowości w określeniu ryzyk, NIPT ma 99%. I nikt tu nie daje gwarancji. Ciężka sprawa z tymi badaniami 🧐
Plus amniopunkcja daje tylko informacje o chorobach podłożu genetycznym a są jeszcze choroby rozwojowe.👩'94 :
-AMH 3,5
-adenomioza
-3x histeroskopia: leczenie stanu zapalnego endometrium, korekta blizny po cc, usuwanie mikropolipowatości
-brak własnych owulacji
2020- początek starań
2021- początek starań z pomocą medyczną
2023- nasz Aniołek żył jeden dzień 💔
2024- powrót do starań z pomocą medyczną 👩⚕️
03.2025- AIH ❌
04.2025- kwalifikacja do IVF:
Stymulacja: Rekovelle 12j+ Menopur 75j +Orgalutran-> 2x Zivafert+ 2x Gonapeptyl Daily
04.2025- Punkcja-> Pobrano 17 🥚-> 9 MII-> Zapłodnieniu poddano 6 komórek, wszystkie udało się zapłodnić - mamy 4 ❄️
05.2025- 3 histeroskopia-> znowu stan zapalny-> antybiotyki
16.06.2025, 14.07.2025- Diphereline-> 26.07.2025 start estrofemu
14.08.2025 FET 5BA
5DPT BETA : 31->7DPT BETA : 114->9DPT BETA : 232->11DPT BETA: 473
05.09.2025-> mamy mrugające serduszko ❤️

-
Ja czytałam też o badaniach z testdna, FeliaTest Karyo Plus. Można przy tym brać heparynę i badają w UE. Ale będę się pochylać nad tymi wszystkimi badaniami dopiero jak będę mieć swoją pappe w rękach, bo staram się nie nakręcać. Wystarczy mi tego przy pierwszym trymestrze, jak się bałam, że znów stracę dziecko i każda wizyta to był dla mnie stres.
Miałam też dać znać jak moja poduszka ciążowa. Była testowana na kanapie - grałam na niej na konsoli i potem razem z psem złapaliśmy drzemkę. Wieczorem przeniosłam się z nią do łóżka. I może nie mam jeszcze dużego brzuszka, według mnie to w sumie sam tłuszczyk, ale jest zupełnie inny komfort spania. Gdyby nie mój pies, który mnie 3krotnie wybudził, to bym się czuła jak nowonarodzona. Nie wbijam się już tak w materac, bok i ramię mnie nie boli, no różnica mega. Ja mam tą od Rity z kursu na dziecko, więc w razie czego jest też pomocna potem przy karmieniu.
A_nulka, KurtynaMileczenia, Kasieńka lubią tę wiadomość
🧑🏻🦲 34 👩🏽 30 🐶 4
Starania od VII 2024
4 cs
⏸️ 10.10
💔 08.11 Nasza iskierka 🩵
2 cs
⏸️ 14.03
💔 02.05 Nasz kochany chłopiec 🩵
2 cs
⏸️ 22.08
💔 26.11 Nasz chłopczyk zgasł w 14 tc 🩵
👩🏻🦲 Morfologia 0% -> 2%
Fragmentacja DNA 8%
Kariotyp ✅️
👩🏽 Hashimoto -> Euthyrox 112
Kariotyp ✅️
Hormony wszelkiej maści ✅️
Morfologia ✅️
🟠 Mutacja c.3980A>G p.(His1327Arg) w układzie heterozygotycznym
🟠 Genotyp heterozygotyczny 4G/5G polimorfizmu w genie SERPINE1 -
Yes, prawda. Ogółem na szczęście - chore dzieci nie rodzą się aż tak często.Acmvj wrote:Plus amniopunkcja daje tylko informacje o chorobach podłożu genetycznym a są jeszcze choroby rozwojowe.
Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH