X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 🩷🩵 MAJOWE MAMY 2026 🤰🍼
Odpowiedz

🩷🩵 MAJOWE MAMY 2026 🤰🍼

Oceń ten wątek:
  • dracaena Autorytet

Wysłany: 22 listopada, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karpatka95 wrote:
    Dziewczyny a macie do polecenia jakieś książki (albo jakieś podcasty) które warto przeczytać jeszcze przed porodem? O macierzyństwie, wychowaniu, dzieciaczkach? 😊

"Czwarty trymestr" Magdaleny Komsty. 😊 Jest rewelacyjna, i dla mnie jedyna jaką było warto przeczytać przed porodem. 😅

Mnie dziwi, że wyliczanie ryzyk preeklampsji, przedwczesnego porodu nie jest objęte jakąś normą - ja je miałam w ramach badania na NFZ (bez badania PIGF), a tu widać, że nie wszędzie tak jest. Dziwne. Zwłaszcza, że akurat trochę tych porodów przedwczesnych czy hipotrofii się trafia.

Karpatka95, iiaawaak lubią tę wiadomość

👩 33 / 🧔32
    ❌ PCOS, cykle i owulacje nieregularne bez leków; Hashimoto - delikatna postać, pod kontrolą

Wanda ❤️ - 26.05.2023, 3620g, 55cm ❤️ 41+3

age.png

preg.png
  • Acmvj Autorytet

Wysłany: 22 listopada, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dracaena wrote:
    "Czwarty trymestr" Magdaleny Komsty. 😊 Jest rewelacyjna, i dla mnie jedyna jaką było warto przeczytać przed porodem. 😅

Mnie dziwi, że wyliczanie ryzyk preeklampsji, przedwczesnego porodu nie jest objęte jakąś normą - ja je miałam w ramach badania na NFZ (bez badania PIGF), a tu widać, że nie wszędzie tak jest. Dziwne. Zwłaszcza, że akurat trochę tych porodów przedwczesnych czy hipotrofii się trafia.

Wpisałam aż z ciekawości w chat Twoje pytanie i odpowiedział mi tak:

W różnych gabinetach i szpitalach liczy się ryzyko preeklampsji, FGR i porodu przedwczesnego w różny sposób, bo nie wszystkie miejsca mają dostęp do pełnego zestawu badań. Największa różnica dotyczy PlGF.

1️⃣ Dlaczego jedne miejsca robią PlGF, a inne nie?
    • PlGF to drogie i nie wszędzie dostępne badanie.
    • Nie jest refundowane, więc część placówek z niego rezygnuje.
    • Do liczenia ryzyka „zgodnie z FMF” PlGF jest obowiązkowy, ale nie wszystkie gabinety pracują w tym systemie.
    • Bez PlGF da się zrobić uproszczony screening, tylko jest on mniej dokładny.

2️⃣ Dokładność — z PlGF vs bez PlGF

➡ Z PlGF (pełny algorytm FMF)
    • najlepszy możliwy screening
    • wykrywa ok. 75–90% przypadków wczesnej preeklampsji
    • dobrze przewiduje FGR (ok. 60–70%)
    • pomaga wykryć ryzyko porodów przedwczesnych związanych z niewydolnością łożyska
    • to obecnie złoty standard

➡ Bez PlGF (tylko dane kliniczne ± UTPI ± PAPP-A)
    • dużo słabsza skuteczność
    • wykrywa zwykle 30–50% przypadków wczesnej preeklampsji
    • FGR wychwytywane tylko 20–40%
    • więcej wyników fałszywie ujemnych (czyli ryzyko niewychwycone)

3️⃣ Podsumowanie
    • PlGF robi największą różnicę w dokładności badania, dlatego w miejscach, które chcą pracować w standardzie FMF, jest obowiązkowy.
    • Gabinety, które go nie mają, stosują uproszczone algorytmy — nadal przydatne, ale zdecydowanie mniej skuteczne.

👩'94 :
    -AMH 3,5
    -adenomioza
    -3x histeroskopia: leczenie stanu zapalnego endometrium, korekta blizny po cc, usuwanie mikropolipowatości
    -brak własnych owulacji

2020- początek starań
    2021- początek starań z pomocą medyczną
    2023- nasz Aniołek żył jeden dzień 💔
    2024- powrót do starań z pomocą medyczną 👩‍⚕️
    03.2025- AIH ❌
    04.2025- kwalifikacja do IVF:
    Stymulacja: Rekovelle 12j+ Menopur 75j +Orgalutran-> 2x Zivafert+ 2x Gonapeptyl Daily
    04.2025- Punkcja-> Pobrano 17 🥚-> 9 MII-> Zapłodnieniu poddano 6 komórek, wszystkie udało się zapłodnić - mamy 4 ❄️
    05.2025- 3 histeroskopia-> znowu stan zapalny-> antybiotyki
    16.06.2025, 14.07.2025- Diphereline-> 26.07.2025 start estrofemu
    14.08.2025 FET 5BA
    5DPT BETA : 31->7DPT BETA : 114->9DPT BETA : 232->11DPT BETA: 473
    05.09.2025-> mamy mrugające serduszko ❤️

preg.png
  • Kassialka Autorytet

Wysłany: 22 listopada, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy wychodziły Wam w moczu pasma śluzu ?
    Zrobilam badanie moczu, mam podkreślone że mocz mętny oraz pasma śluzu 19 przy normie mniej niz 10. Wizytę mam we wtorek, oczywiście internet mowi ze to moze być infekcja

06.2024 💔👼 👼 6t
    08.2025 💔 biochem
    5.09.2025⏸️
    6.09 beta 276, pr 40
    8.09 beta 778,9 pr 37,8
    9.09 jest pęcherzyk
    23.09 mamy ❤️
    30.10 prenatalne 5,95cm ❤️
    18.12 II prenatalne 🙏
    Luteina, polocard, neoparin 💉

preg.png
  • Natt99 Znajoma

Wysłany: 22 listopada, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karpatka95 wrote:
    Dziewczyny a macie do polecenia jakieś książki (albo jakieś podcasty) które warto przeczytać jeszcze przed porodem? O macierzyństwie, wychowaniu, dzieciaczkach? 😊
    Ja przeczytałam książkę „książka o ciazy” ale jest tam bardziej opisane jak się ciąża rozwija, o USG, prenatalnych itd. Przydatna wiedza chociaż czasami wolało by się dużo rzeczy i zagrożeń nie wiedzieć 😅🙈

05.09. Pozytywny test 👶🏼
    16.09. Pęcherzyk ciążowy
    30.09. Zarodek 🥹❤️
    06.10. 19mm crl
    14.10. 2,25 cm crl
    31.10. 5,7 cm crl - I prenatalne ❤️
    12.11. 7,12 cm crl 🥰 II trymestr
    30.12. - II prenatalne
  • dracaena Autorytet

Wysłany: 22 listopada, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kassialka wrote:
    Dziewczyny czy wychodziły Wam w moczu pasma śluzu ?
    Zrobilam badanie moczu, mam podkreślone że mocz mętny oraz pasma śluzu 19 przy normie mniej niz 10. Wizytę mam we wtorek, oczywiście internet mowi ze to moze być infekcja

Tylko przy zanieczyszczonej próbce. Zwłaszcza przy takim wyniku, bo to mało poza normę.

Acmvj, tak, ale ja mówię o tym, że przy refundowanym badaniu też powinien być jakiś standard - PlGF nie jest refundowany, ale standardowe wyliczenie ryzyk jest, więc szkoda, że nie wszystkie placówki to robią. Co innego jeśli ktoś idzie prywatnie i lekarz po prostu robi PlGF albo nic jeśli pacjentka sie nie decyduje na to badanie, a co innego ze każda placówka na NFZ ma swoje podejście najwyraźniej.

👩 33 / 🧔32
    ❌ PCOS, cykle i owulacje nieregularne bez leków; Hashimoto - delikatna postać, pod kontrolą

Wanda ❤️ - 26.05.2023, 3620g, 55cm ❤️ 41+3

age.png

preg.png
  • Acmvj Autorytet

Wysłany: 22 listopada, 22:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dracaena wrote:
    Tylko przy zanieczyszczonej próbce. Zwłaszcza przy takim wyniku, bo to mało poza normę.

Acmvj, tak, ale ja mówię o tym, że przy refundowanym badaniu też powinien być jakiś standard - PlGF nie jest refundowany, ale standardowe wyliczenie ryzyk jest, więc szkoda, że nie wszystkie placówki to robią. Co innego jeśli ktoś idzie prywatnie i lekarz po prostu robi PlGF albo nic jeśli pacjentka sie nie decyduje na to badanie, a co innego ze każda placówka na NFZ ma swoje podejście najwyraźniej.

Niestety, ale PlGF został potraktowany jak NIPT. Natomiast wydaje mi się, że każdy już przed badaniami prenatalnym powinien zostać uświadomiony przez lekarza prowadzącego o zaletach i wadach wykonania zarówno PlGF jak o NIPT, żeby mógł to sobie przemyśleć i sam podjąć na spokojnie decyzję, czy chce dopłacić, czy nie. W poprzedniej ciąży też miałam prenatalne na Nfz i wtedy to robiłam w innym miejscu i niestety było tak samo, ale w sumie rozumiem, że lekarze z certyfikatem FMF, powołujący się w raporcie na FMF nie chcą wyliczać ryzyk bez PlGF, bo po prostu jest to nie do końca zgodne z wytycznymi FMF i niestety mniej dokładne.
    Najlepiej by było jakby wszystko było refundowane i każda musiałaby zrobiony komplet badań, ale dobrze wiemy, że cudem jest już to, że w ogóle w jakimkolwiek zakresie badania prenatalne są refundowane dla wszystkich.
    Powiedzmy sobie szczerze, że NIPT przy ryzyku pośrednim też powinno być refundowane a niestety nie jest.

👩'94 :
    -AMH 3,5
    -adenomioza
    -3x histeroskopia: leczenie stanu zapalnego endometrium, korekta blizny po cc, usuwanie mikropolipowatości
    -brak własnych owulacji

2020- początek starań
    2021- początek starań z pomocą medyczną
    2023- nasz Aniołek żył jeden dzień 💔
    2024- powrót do starań z pomocą medyczną 👩‍⚕️
    03.2025- AIH ❌
    04.2025- kwalifikacja do IVF:
    Stymulacja: Rekovelle 12j+ Menopur 75j +Orgalutran-> 2x Zivafert+ 2x Gonapeptyl Daily
    04.2025- Punkcja-> Pobrano 17 🥚-> 9 MII-> Zapłodnieniu poddano 6 komórek, wszystkie udało się zapłodnić - mamy 4 ❄️
    05.2025- 3 histeroskopia-> znowu stan zapalny-> antybiotyki
    16.06.2025, 14.07.2025- Diphereline-> 26.07.2025 start estrofemu
    14.08.2025 FET 5BA
    5DPT BETA : 31->7DPT BETA : 114->9DPT BETA : 232->11DPT BETA: 473
    05.09.2025-> mamy mrugające serduszko ❤️

preg.png
  • Nicole123 Autorytet

Wysłany: 22 listopada, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karpatka95 wrote:
    Do mnie akurat żadna z tych mamusiowych książek nie przemówiła za to bardzo lubiłam słuchać i w ciąży i na początku macierzyństwa okuniewskiej „matka matce „. Za to mężowi podobało się książka „ciąża dla facetów „, jedyne co to trzeba mieć na uwadze że to jest książka tłumaczona z angielskiego i niektóre realia są inne niż u nas ☺️

Karpatka95 lubi tę wiadomość

🙋‍♀️29
    PCOS
    Długie cykle, owulacyjne
    Hormony w normie
    Jajowody drożne
    🙋🏼‍♂️30
    Badanie nasienia
    06.2022 morfologia 0%
    08.2022 morfologia 6%

02.2022 5tyg 💔
    11.2022 5tyg 💔
    11.2023 start invitro ❤️
    Punkcja ➡️33🥚➡️❄️❄️❄️❄️
    25.01.2024 transfer 4.1.2🤞
    10.2024 Nasz wyczekany maluch 💙
    08.2025 Naturalny cud ❤️

age.png
    preg.png
  • Natt99 Znajoma

Wysłany: 22 listopada, 23:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się trochę zdenerwowałam, jestem po kąpieli i wyczułam hemoroidy.. a to raptem 15 tydzień. W poniedziałek pójdę do lekarza, a dzisiaj jak byłam na zakupach to mnie coś bolało ale myślałam że to od złej bielizny 😫

05.09. Pozytywny test 👶🏼
    16.09. Pęcherzyk ciążowy
    30.09. Zarodek 🥹❤️
    06.10. 19mm crl
    14.10. 2,25 cm crl
    30.12. - II prenatalne
  • Karpatka95 Autorytet

Wysłany: 22 listopada, 23:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natt99 wrote:
    Ja się trochę zdenerwowałam, jestem po kąpieli i wyczułam hemoroidy.. a to raptem 15 tydzień. W poniedziałek pójdę do lekarza, a dzisiaj jak byłam na zakupach to mnie coś bolało ale myślałam że to od złej bielizny 😫
    Też mam, ale już od kilku lat i jest wewnątrz. Wcześniej tylko czasem dawał jakieś objawy, teraz wiadomo, że ciąża i wysoki progesteron i niestety daje o sobie znać częściej 😢

Natt99 lubi tę wiadomość

👩 30, 👨30

05/2024 cp
    07/2024 cb
    01/2025 cb
    02/2025 cb
    05/2025 poronienie zatrzymane (6/9tydz)

09/2025 ⏸️
    09.09 pęcherzyk ciążowy z malutkim zarodkiem
    17.09 crl 0,8cm i ❤️
    30.09 crl 1,9cm 🥹
    15.10 3,9cm Bobaska 😍
    29.10 Prenatalne - 6cm Małego Człowieczka 🥰
    6.11 7,1cm (Dziewczynka 🩷???)
    17.11 128g Synka 🩵
    16.12 USG 🙏
    30.12 Prenatalne 🙏

preg.png
  • Natt99 Znajoma

Wysłany: 22 listopada, 23:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karpatka95 wrote:
    Też mam, ale już od kilku lat i jest wewnątrz. Wcześniej tylko czasem dawał jakieś objawy, teraz wiadomo, że ciąża i wysoki progesteron i niestety daje o sobie znać częściej 😢
    Ja pierwszy raz dostałam w wieku 15 lat i mama dała mi jakąś maść i było okej, a wiadomo teraz podczas ciąży to też niewiadomo co używać.. pojadę jutro do apteki i kupię korę dębu bo widziałam że dobrze jest robić nasiadówki, a w poniedziałek do lekarza pójdę 🙈 trochę mnie to podłamało, bo się boję że będzie mi wracać przez całą ciążę 🥺

05.09. Pozytywny test 👶🏼
    16.09. Pęcherzyk ciążowy
    30.09. Zarodek 🥹❤️
    06.10. 19mm crl
    14.10. 2,25 cm crl
    30.12. - II prenatalne
  • Firest Autorytet

Wysłany: 23 listopada, 00:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Scandi-B❤️‍🩹 serce się nam rozdziera na pół, nie mogę sobie wyobrazić Twojego bólu związanego ze stratą na tym etapie. Pozwól sobie na emocje i smutek by to przepracować, będziemy myślami z Tobą!🫡

Nat99, mnie też mega ciągnie brzuch 😣 z przodu i w okolicy lędźwi. Przez to często teraz nie mogę spać bo nie mogę się ułożyć, tak by nie bolało. Ponoć normalne, ale nie wiem jak sobie z tym radzić, może faktycznie jakaś poduszka ciążowa..

Wiolami, gratulacje chłopczyka🩵 niech się zdrowo rozwija 🥰

Kassialka, rozumiem Twoje obawy, słaby mocz to nie żarty😞 Sprawadzajcie regularnie, bieżcie suple profilaktyczne i czysty sok z żurawiny. Ja jestem już na trzeciej antybiotykoterapii w ciąży (fosfomycyna, cefuroksym i amoksycylina), a dopiero kończę 16 tydzień. To więcej antybiotyków niż brałam przez ostatnie 15 lat życia. Niestety u mnie powikłaniem ciąży jest ciągłe zapalenie układu i już usg nerek wykazało jakieś pierwsze zmiany, jestem pod opieką urologa.

Karpatka95, ja właśnie skończyłam czytać Położna (Jeanette Kalyta) i serdecznie polecam☺️ Bardzo ciekawie opisany okres okołoporodowy i przeróżne sytuacje przy porodach przez doświadczoną polską położną. Przyznam, że wiedza z tej książki powoli kształtuje u mnie moje własne podejście do porodu, należytego szacunku do kobiety i noworodka, wiem na co uważać, na czym się skupić, zmniejsza to strach przed nieznanym i wiem jak mogłabym pomóc sobie (i jak położne powinny pomóc) w porodzie SN, a w jakich sytuacjach jest to niemożliwe.

Karpatka95, Wiolami, Natt99 lubią tę wiadomość

👩 35
    Diagnoza: niepłodność żeńska
    ❌ oba jajowody niedrożne
    ➡️ zabieg radiologiczny i lipiodol - udane udrożnienie jajowodów
    ~~~~~~~~~~~~
    👨 37
    Diagnoza: niepłodność męska
    ❌ teratozoospermia (0%) i uszkodzone DNA chromatyny plemników (39%)
    ➡️ roczna dieta i suplementacja - poprawa parametrów
    ~~~~~~~~~~~~
    08.2025 - ciąża naturalna😊 czekamy na córeczkę🩷
    preg.png
  • Lila777 Ekspertka

Wysłany: 23 listopada, 00:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje za dobre wyniki i udane wizyty ❤️
    Ja przestałam już odliczać do kolejnej wizyty, ale pewnie jak będzie już blisko, to zacznę się znowu stresować 🙂
    Póki co tabletki na mdłości i rzyganko na prawdę dają rady, aż się boję ich odstawienia 😄
    Z hemoroidami nigdy nie miałam styczności i obym nie miała i bardzo współczuję, ale obawiam się że nie do uniknięcia przy moich zatwardzeniach albo biegunkach.
    Ja z kolei stresuje się zmianą lekarza prowadzącego, dochodzą do mnie nie do końca dobre opinie, a chce póki co cesarkę, nie chcę żeby ktoś mnie zmuszał do naturalnego porodu a do swojego lekarza nie mam pewności..
    poznałam fajny kontakt do pani Doktor zajmującej się noworodkami i powiedziała że w życiu w jej karierze, żadna rodzina ginekologa którą zna, nie rodziła naturalnie 🙃 pacjenci VIP też nie 🙃 zostawiam Wam tu taką ciekawostkę. Ja póki co mam córeczkę dużą, mięśniaka który zaczął rosnąć i jest w złym miejscu i przeżycia po których chyba nie chce ryzykować naturalnego porodu.. wiem, że jeszcze jest dużo czasu i dużo się może wydarzyć, ale muszę już zacząć to planować bo czas ucieka no ☺️

Natt99, Wiolami lubią tę wiadomość

1 cykl na leku Clostilbegyt i od razu niespodzianka 🥹
    ⏸️ 23.08.25
    1 kontrola 17.09 ✅ 0,87cm szczęścia i bijące ❤️
    2 kontrola 06.10 ✅ Mini Człowieczek ma 3,58cm ❤️
    Prenatalne 27.10 idealne USG , złe wyniki z krwi z PAPPY
    12.11 wyniki z NIPT - niskie ryzyka ❤️ i dziewczynka na pokładzie 🩷
    3 kontrola 14.11 ✅ i 11,5cm 🩷 szczęścia 😊
    15.12 3 kontrola
    17.12 II prenatalne

preg.png
  • Ssilvia Autorytet

Wysłany: 23 listopada, 01:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odnośnie moczu też mam cały czas jakieś przeboje. W badaniach dużo leukocytów i komórek nabłonka. Biorę progesteron dopochowo i jednak on sporo zanieczyszcza próbkę. W dodatku zawsze miałam sporo śluzu teraz w ciąży cały czas mam mam mokro.

Teraz czytałam że można włożyć tampon podczas oddawania moczu do badania, żeby śluz z pochwy nie zanieczyścił próbki. Ja mimo mętnego moczu nie mam bakterie bo miałam już dwa razy posiew... Dziwne to.

W dodatku ostatnio czuję jakiś taki dyskomfort w tych miejscach - mam wrażenie że progesteron mocno mnie podrażnia i powoli z niego schodzę. Doszłam już do poziomu 100 co drugi dzień. Dużą ulgę przynosi mi probiotyk dopochwowy, używam raz na kilka dni.

W dodatku czuję się jak piłka spuchnięta. Jestem dosyć niska 158 cm i brzuch już coraz bardziej mi wywala. A to dopiero początek 15 tygodnia. Maz się cieszy a ja się czuję jak słoń 🤣do tego dochodzą gazy i zatwardzenia i nie mogę się schylac..

Byliśmy dzisiaj na zakupach w galerii gdzie były ogromne kolejki to mąż mówił żeby wypiąć brzuch i pójdziemy do kasy preferencyjnej. Nikt nic nie kwestionował 🤣

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 listopada, 01:24

✨ 32 lata 🎀 | On 34 – wyniki OK 🦸‍♂️✨

🌿 Hashimoto
    💛 czas starań - 12 miesiecy

💊 Leczenie & suplementy
    • 🦋 Euthyrox (T4) 75 mcg
    • 📉 Dostinex – prolaktyna z 23 ➝ 11 ng/mL w 1 miesiąc
    • ☀️ Witamina D, 💉 B12 (z 250 ➝ w górę)
    • 🧠 DHEA, NAC, ubichinol, melatonina – na owulację 🌸
    • 💊 Acard 100 mg w II fazie + Encorton 5 mg

✅ Badania & wyniki
    Profil antyfosfolipidowy – OK
    Trombofilia – wykluczona (PAI hetero)
    AMH – 2.9 🌟
    Helicobacter & pasożyty – brak 🚫
    MUCHA & cytologia – prawidłowe 🧫💖
    Ferrytyna - 90 ng/mL
    CA 125 - negatywny
    🔄
    Jajowody – drożne ✅

29.09.2025 - pierwsze USG 6 mm + ❤️
    15.10 - drugie USG 2.23 ❤️
    Czekamy na dziewczynkę 🥹
    preg.png
  • ami_ami Autorytet

Wysłany: 23 listopada, 06:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,
    Scandi, bardzo mi przykro. Trzymaj się 😥😘

W moczu ważne jets pobranie, o tamponie też mi mówił mój gin, że można założyć i wgl to dobrze rozchylic wargi, by mocz czysto leciał. Mi ostatnio pg wyszło 9, ale lekarz mówił że ok reszta. Mówił, że mogę profilaktycznie pobrać żurawit.

zi13flw1zpqm8v3r.png

27.12.2020 - II 🍀
    28.12.2020 - HCG total 197,98 mUl/ml 😍
    30.12.2020 - HCG total 529,92 mUl/ml 😍
    15.01.2021 💗
    08.2021 🩵

* 33 lata
    * 19.09 - II ☀️ Beta HCG 444,54
    * 22.09 - Beta HCG 1553,63
    * pierwszy cykl starań
    preg.png
  • Karpatka95 Autorytet

Wysłany: 23 listopada, 07:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natt99 wrote:
    Ja pierwszy raz dostałam w wieku 15 lat i mama dała mi jakąś maść i było okej, a wiadomo teraz podczas ciąży to też niewiadomo co używać.. pojadę jutro do apteki i kupię korę dębu bo widziałam że dobrze jest robić nasiadówki, a w poniedziałek do lekarza pójdę 🙈 trochę mnie to podłamało, bo się boję że będzie mi wracać przez całą ciążę 🥺
    Lekarz mi pozwolił wszelkie maści/kremy na hemoroidy ale bez sterydów. Np. Procto Glyvenol w ulotce ma że od 4 mc można stosować

Natt99 lubi tę wiadomość

👩 30, 👨30

05/2024 cp
    07/2024 cb
    01/2025 cb
    02/2025 cb

09/2025 ⏸️
    17.09 crl 0,8cm i ❤️
    30.09 crl 1,9cm 🥹
    15.10 3,9cm Bobaska 😍
    17.11 128g Synka 🩵
    16.12 USG 🙏
    30.12 Prenatalne 🙏

preg.png
  • Karpatka95 Autorytet

Wysłany: 23 listopada, 07:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odnośnie moczu to ja po włożeniu wieczorem globulki i tak budzę się po ok 2h na siku, więc co ma wylecieć to wyleci. A rano przed pobraniem moczu idę się podmyć, wycieram się jednorazowymi chusteczkami, przy sikaniu odchylam wargi sromowe i pierwszy strumień trafia do toalety, dzięki czemu czyszczą się drogi moczowe, a dopiero następny do kubeczka. Jeszcze ani razu nie wyszły mi pasma śluzu, bakterie. No ale wiadomo jak jest infekcja to jakiekolwiek zasady higieny pobrania moczu tu nie pomogą

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 listopada, 07:36

Firest, Kasieńka lubią tę wiadomość

👩 30, 👨30

05/2024 cp
    07/2024 cb
    01/2025 cb
    02/2025 cb

09/2025 ⏸️
    17.09 crl 0,8cm i ❤️
    30.09 crl 1,9cm 🥹
    15.10 3,9cm Bobaska 😍
    17.11 128g Synka 🩵
    16.12 USG 🙏
    30.12 Prenatalne 🙏

preg.png
  • Kropka787 Debiutantka

Wysłany: 23 listopada, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natt99 wrote:

Ja nie mialam I u mnie w rodzinie nikt,ale kumpela miala w ciazy I towarzyszyły jej przez całą ciąże i to im dalej,tym gorzej. W dodatku przy drugiej ciazy scenariusz sie powtórzył I zrezygnowała z tego powodu , myśli o 3 dziecku.to jakas skłonność genetyczna.jrdna bedzie miala cukrzyce ciążowa,inna stan przedrzucawkowy,inna cholestaze,inna hemoroidy, a X kolejnych zupełnie nic.

Natt99 lubi tę wiadomość

• Nicole123 Autorytet

Wysłany: 23 listopada, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ssilvia tak mi przypomniałaś mega nieprzyjemna sytuacje z poprzedniej ciąży . Byłam jakoś w 7 miesiącu ciąży ,poszłam do galerii kupić prezent dla taty . Generalnie wszystko staram się kupować online ale tutaj akurat już nie było czasu żeby czekać na przesyłkę . Stałam w kolejce do kas i jakaś pani przede mną zwróciła uwagę kasjerowi że powinien mnie poprosić pierwsza. Kasjer mnie oczywiście zawołał ,podziękowałam i poszłam do kasy a w tym czasie babeczka która była jeszcze dwie osoby przede mną zaczęła komentować że jak dałam radę chodzić po galerii to i dam radę stać . Oczywiście wywiązała się z tego dyskusja a mi było po prostu przykro. I niestety to nie była jedyna taka sytuacja. Za to w lidlu często nawet kasę otwierają jak widzą ciężarną

Ssilvia lubi tę wiadomość

🙋‍♀️29
    PCOS
    Długie cykle, owulacyjne
    Hormony w normie
    Jajowody drożne
    🙋🏼‍♂️30
    Badanie nasienia
    06.2022 morfologia 0%
    08.2022 morfologia 6%

02.2022 5tyg 💔
    11.2022 5tyg 💔
    11.2023 start invitro ❤️
    Punkcja ➡️33🥚➡️❄️❄️❄️❄️
    25.01.2024 transfer 4.1.2🤞
    10.2024 Nasz wyczekany maluch 💙
    08.2025 Naturalny cud ❤️

age.png
    preg.png
  • Wiolami Przyjaciółka

Wysłany: 23 listopada, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi gin kazała robić badanie moczu z tamponem,bo też biorę progesteron dopochwowo i żeby nie zanieczyszczał.

2008👧 2009 👦
    04.2023 👼💔
    O3.3024👼💔
    O6.2024👼💔
    01.2025 👼💔

21.08.25 ⏸️ 12.09.25 ♥️🌈
    10.10.25 👶ma 3,87 cm
    20.10.2025 👶 ma 6,06 cm
    22.11.2025 👶 ma 173g

preg.png

Brzuszkowy lokator to 🩵
    Prenatalne I 20.10.2025 ♥️
    Prenatalne II 22.12.2025🤞
  • Agat99 Autorytet

Wysłany: 23 listopada, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suoer rady z tym pobraniem moczu. Ostatnio wyszły mi bardzo liczne bakterie ale reszta ok więc lekarz stwierdził, że na pewno źle pobrałam i mam powtórzyć na kolejną wizytę i wtedy zadecyduje czy antybiotyk. Nigdy nie miałam żadnych infekcji i antybiotyków więc mam nadzieję, że to faktycznie mój błąd przy pobraniu. Profilaktycznie kupiłam Prnacaps Uro.
    Hemoroidy pewnie też mnie czekają, bo zaczęły się u mnie problemy jelitowe, których nigdy nie miałam..

Z brzuchem i ubraniami nie mam jeszcze problemów, super że można teraz nosić luźniejsze swetry, sukienki, jeansy zapinam na guziki i gumkę, bo głupio się czuje jeszcze w tych ciążowych 😉 ale musiałam kupić nowe staniki, bo wszystko mi wyplywało bokami i przymierzałam w Sinsayu i wzięłam 3 rozmiary większe z 70b do 70e 😀

01.2025 13tc 💙👼 💔

14.09.2025 ⏸️🍀
    07.10.2025 mamy ❤️ crl 1.4
    07.11 prenatalne crl 6.5 🩷
    07.01 połówkowe 🍀

preg.png
‹‹ 203 204 205 206 207 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ