🩷🩵 MAJOWE MAMY 2026 🤰🍼
-
WIADOMOŚĆ
-
U mnie też było tak, że czułam, a potem przez parę dni spokój, a po kilku dniach znowu czuję. Czytałam że ruchy stają się regularne dopiero po 24 tyg. Teraz Bobo jest na tyle małe, że wystarczy że schowa się gdzieś z boku, albo obróci pleckami do brzucha i nic nie poczujemy. Też się martwiłam tym że "przestał się ruszać". Ale detektor uspokaja, raz wyczuwam serduszko po lewej, raz po prawej, a innym razem wyżej na środku. Także bobas nadal się rusza tylko tego nie czujemy 😊Piwonia37 wrote:Defaul.towa jestem w szoku, aż serce boli 😢. Trzymaj się dziewczyno 😢
Kilka dni temu miałam napisać, trochę się wyżalić, że jak już w poprzednim tygodniu czułam małe bąbelki to teraz jakbym nic nie czuła, ale nic się nie odzywałam bo stwierdziłam, że to pewnie moje przewrażliwienie zupełnie niepotrzebne 😔 a teraz chce mi się płakać i zaczynam panikować a wizyta dopiero w poniedziałek 😞
Piwonia37, Natt99 lubią tę wiadomość
👩 30, 👨30
05/2024 cp
07/2024 cb
01/2025 cb
02/2025 cb
05/2025 poronienie zatrzymane (6/9tydz)
09/2025 ⏸️
09.09 pęcherzyk ciążowy z malutkim zarodkiem
17.09 crl 0,8cm i ❤️
30.09 crl 1,9cm 🥹
15.10 3,9cm Bobaska 😍
29.10 Prenatalne - 6cm Małego Człowieczka 🥰
6.11 7,1cm (Dziewczynka 🩷???)
17.11 128g Synka 🩵
16.12 USG 🙏
30.12 Prenatalne 🙏

-
O kurczę, ale masz sytuację. Ale dobrze, że jesteś świadoma ryzyk i psychicznie nastawiona. Oby doktor dobrze obserwował i finalnie obyś trafiła w najlepsze ręce👍🙂Acmvj wrote:U mnie niestety poprzednia ciąża zakończyła się cesarskim cięciem w 29tc. Macica wtedy nie jest do końca rozciągnięta i blizna jest w innym miejscu niż klasycznie. W sensie ta jej część na macicy, a nie od zewnątrz. Praktycznie 99% takich cięć kończy się defektem blizny po cc i dodatkowo blizna w tym miejscu powoduje dodatkowe naprężenia. Oczywiście ja też miałam defekt, dr Janowiec opracował mi go pięknie podczas histeroskopii, co nie zmienia faktu, że blizna w tym miejscu będzie cienka i łatwo da się przewidzieć, że po prostu może pęknąć podczas porodu SN. Co grozi śmiercią nie tylko dziecka, ale też moją. Dlatego będziemy oceniać stan blizny przez ciążę i decydować się odpowiednio wcześniej na cc. Ja to wiedziałam, ale chciałam potwierdzenia, żeby nie musieć kupować zbędnych gadżetów do SN jak jakieś pianki. Tylko uzbroić się porządnie w rzeczy do cesarki. Kupić żel przeciwzrostowy, odpowiednie plastry i środki higieny do rany.
👩 35
Diagnoza: niepłodność żeńska
❌ oba jajowody niedrożne
➡️ zabieg radiologiczny i lipiodol - udane udrożnienie jajowodów
~~~~~~~~~~~~
👨 37
Diagnoza: niepłodność męska
❌ teratozoospermia (0%) i uszkodzone DNA chromatyny plemników (39%)
➡️ roczna dieta i suplementacja - poprawa parametrów
~~~~~~~~~~~~
08.2025 - ciąża naturalna😊 czekamy na córeczkę🩷

-
A ja wręcz przeciwnie, miałam w tym tygodniu kupić detektor, ale po druzgocącej wiadomości od Deafoult.owa stwierdziłam, że jak nie będzie się udawało znaleźć tętna to będę teraz maksymalnie panikować. To chyba przyniesie tylko dodatkowy stres😔Cavarathiel wrote:Mnie też to strasznie rozbiło jak i Was ☹️ Na tym etapie jak zdarza sie taka sytuacja to jakoś mocniej działa na wyobraźnię, jesteśmy też już mocniej ze sobą zżyte i pewnie dlatego jest dużo ciężej.
Miałam wizytę wczoraj, a pomimo to aż mnie kłuje ze stresu od rana. Od początku ciąży nie stresowałam się chyba aż tak bardzo i z tego powodu zdecydowałam się jednak kupić detektor tętna 🙈 Będę dziś testować
Podzieliłam się wczoraj z mężem sytuacją Deafoultowej, która była przecież na tym samym etapie co ja, oboje czujemy, że jest to tragedia i ogarnął nas na cały dzień głęboki smutek. Deafoult.owa, brak mi słów by wykazać Ci współczucie😢 Mam nadzieję, że wszystko się u Ciebie powoli ułoży❤️🩹👩 35
Diagnoza: niepłodność żeńska
❌ oba jajowody niedrożne
➡️ zabieg radiologiczny i lipiodol - udane udrożnienie jajowodów
~~~~~~~~~~~~
👨 37
Diagnoza: niepłodność męska
❌ teratozoospermia (0%) i uszkodzone DNA chromatyny plemników (39%)
➡️ roczna dieta i suplementacja - poprawa parametrów
~~~~~~~~~~~~
08.2025 - ciąża naturalna😊 czekamy na córeczkę🩷

-
Karpatka95 wrote:U mnie też było tak, że czułam, a potem przez parę dni spokój, a po kilku dniach znowu czuję. Czytałam że ruchy stają się regularne dopiero po 24 tyg. Teraz Bobo jest na tyle małe, że wystarczy że schowa się gdzieś z boku, albo obróci pleckami do brzucha i nic nie poczujemy. Też się martwiłam tym że "przestał się ruszać". Ale detektor uspokaja, raz wyczuwam serduszko po lewej, raz po prawej, a innym razem wyżej na środku. Także bobas nadal się rusza tylko tego nie czujemy 😊
Niby mam tego wszystkiego świadomość, zwłaszcza, że to nie jest moja pierwsza ciąża. W poprzedniej ciąży synek w dość już wysokiej ciąży mnie zestresował bo prawie cały dzień się nie ruszał dopiero późniejszym popołudniem, więc na tym etapie to nawet nie powinno brać się ruchów pod uwagę, w sensie, żeby się nie stresować gdy ich się nie czuje ale po ostatnich wydarzeniach, których tutaj doswiadczylysmy ciężko się rozluźnić i myśleć wyłącznie pozytywnie... -
Każdemu pomaga co innego, najważniejsze, by znaleźć sposób na siebie ❤️Firest wrote:A ja wręcz przeciwnie, miałam w tym tygodniu kupić detektor, ale po druzgocącej wiadomości od Deafoult.owa stwierdziłam, że jak nie będzie się udawało znaleźć tętna to będę teraz maksymalnie panikować. To chyba przyniesie tylko dodatkowy stres😔
Podzieliłam się wczoraj z mężem sytuacją Deafoultowej, która była przecież na tym samym etapie co ja, oboje czujemy, że jest to tragedia i ogarnął nas na cały dzień głęboki smutek. Deafoult.owa, brak mi słów by wykazać Ci współczucie😢 Mam nadzieję, że wszystko się u Ciebie powoli ułoży❤️🩹Starania na luźno od 01.2023, świadome starania od 06.2024
32👩 34🧔
◽ kariotypy, MUCHa, biopsja ✅
◽ Homocysteina 10,51 (09.24); 8,26 (12.24); 4,11 (02.25)
◽ AMH 0,56 (11.24)
◽ KIR Bx (mąż HLA C1):
+ 2DS1, 2DS5, 3DS1
- 2DS2, 2DS3
◽ Adenomioza
◽ immunologia rozjechana
📅 11.2024 Bocian Szczecin
◽04-21.01.25 stymulacja Menopur + Orgalutran - 🥚3->3 MII: ❄️ 4AA i i 3BB
20.02.25 - FET - beta<2,3 ❌
24.03.25 - FET - beta<2,3 ❌
◽02-17.05.25 stymulacja Menopur + Bemfola + Orgalutran - 🥚7->2 MII:❄️4AB
22.05, 20.06, 17.07 diphereline i hydroxy
13.08.25 - FET - Encorton, Acard, Prograf, Accofil
5dpt ⏸️, 6dpt 31, 8dpt 57,4, 10dpt 122, 14dpt 527, 21dpt 7274, 27dpt CRL 0,41 i❤️
18.10 nifty pro - zdrowa dziewczynka 🩷
22.10 12tc+3 - I prenatalne 6,2cm
⏳22.12 II prenatalne

-
Dziewczyny wy między prenatalnymi a połówkowymi robicie jeszcze dodatkowe USG? Powinno się jakieś specjalne ? Ja miałam w 13 tyg i kolejne 20 tyg. I w między czasie chodzicie na jeszcze jedno ? Może się powinno… każde USG to jednak stres✨ 32 lata 🎀 | On 34 – wyniki OK 🦸♂️✨
🌿 Hashimoto
💛 czas starań - 12 miesiecy
💊 Leczenie & suplementy
• 🦋 Euthyrox (T4) 75 mcg
• 📉 Dostinex – prolaktyna z 23 ➝ 11 ng/mL w 1 miesiąc
• ☀️ Witamina D, 💉 B12 (z 250 ➝ w górę)
• 🧠 DHEA, NAC, ubichinol, melatonina – na owulację 🌸
• 💊 Acard 100 mg w II fazie + Encorton 5 mg
✅ Badania & wyniki
Profil antyfosfolipidowy – OK
Trombofilia – wykluczona (PAI hetero)
AMH – 2.9 🌟
Helicobacter & pasożyty – brak 🚫
MUCHA & cytologia – prawidłowe 🧫💖
Ferrytyna - 90 ng/mL
CA 125 - negatywny
🔄
Jajowody – drożne ✅
29.09.2025 - pierwsze USG 6 mm + ❤️
15.10 - drugie USG 2.23 ❤️
Czekamy na dziewczynkę 🥹

-
Ssilvia wrote:Dziewczyny wy między prenatalnymi a połówkowymi robicie jeszcze dodatkowe USG? Powinno się jakieś specjalne ? Ja miałam w 13 tyg i kolejne 20 tyg. I w między czasie chodzicie na jeszcze jedno ? Może się powinno… każde USG to jednak stres
Mam wizyty u mojego ginekologa, ktory zawsze robi USG. Między pierwszymi prenatalnymi a drugimi wychodza mi 2 wizyty, wczoraj byla druga. Kolejna po prenatalnych czyli 18tego. U nas ginekolog co 3 tygodnie chce wizyty I za kazdym razem zleca mi badanie moczu plus czasem dodatkowo cos jeszcze np morfologie -
Ssilvia wrote:Dziewczyny wy między prenatalnymi a połówkowymi robicie jeszcze dodatkowe USG? Powinno się jakieś specjalne ? Ja miałam w 13 tyg i kolejne 20 tyg. I w między czasie chodzicie na jeszcze jedno ? Może się powinno… każde USG to jednak stres
Mój ginekolog chce mnie widzieć co 4 tyg więc akurat między prenatalnymi wypadają mi 2 wizyty. Z jednej strony to duży stres przed wizytą ale z drugiej chwila spokoju po USG. Lekarka na prenatalnych mi powiedziała, że częste wizyty wcale nie sprawią, że dziecko będzie zdrowsze więc to nie ma sensu chodzić co 2 tyg, bo to nic nie zmieni ale wiadomo ciężko wytrzymać bez wizyt..
-
U mnie również między pierwszymi a drugimi prenatalnymi wypadają 2 wizyty, jedna była w 15 tyg, druga będzie w 19 tyg 😊. Dla mnie usg jest mniej stresujące niż nieświadomość czy wszystko jest w porządku 🙏❤️Ssilvia wrote:Dziewczyny wy między prenatalnymi a połówkowymi robicie jeszcze dodatkowe USG? Powinno się jakieś specjalne ? Ja miałam w 13 tyg i kolejne 20 tyg. I w między czasie chodzicie na jeszcze jedno ? Może się powinno… każde USG to jednak stres👩 30, 👨30
05/2024 cp
07/2024 cb
01/2025 cb
02/2025 cb
05/2025 poronienie zatrzymane (6/9tydz)
09/2025 ⏸️
09.09 pęcherzyk ciążowy z malutkim zarodkiem
17.09 crl 0,8cm i ❤️
30.09 crl 1,9cm 🥹
15.10 3,9cm Bobaska 😍
29.10 Prenatalne - 6cm Małego Człowieczka 🥰
6.11 7,1cm (Dziewczynka 🩷???)
17.11 128g Synka 🩵
16.12 USG 🙏
30.12 Prenatalne 🙏

-
U mnie podobnie jak u dziewczyn, przy czym ja mam wizyty co 2 - 3 tygodnie, więc pewnie 3 wizyty wpadną po drodze i na każdej USG. Myślę, że to dużo też od lekarza zależy. -