🩷🩵 MAJOWE MAMY 2026 🤰🍼
-
WIADOMOŚĆ
-
Karpatka95 wrote:Hejka 🥰 jak się czujecie?
Tak się cieszę że i tak planowaliśmy spędzić wigilię i święta u siebie. Jakbyśmy planowali pojechać do rodziny to przez mój szpital bylibyśmy na wigilię bez jedzenia 😅 a tak to mieliśmy wszystkie nasze ulubione potrawy. Oczywiście ja to się nie narobiłam przez to że wróciłam dopiero w wigilię. Ale mój mąż wszystko pięknie przygotował. Barszczyk, paszteciki, krokiety, sałatkę, rybki 🥹🥹🥹 biedak dzień przed wigilią siedział do 3 w nocy żeby wszystko było gotowe jak wrócę. No kocham go strasznie 🥰
Nawet udaje mi się nie przejadać w święta. Macica już mi sięga do pępka, więc wszystko tam już jest pewnie ściśnięte. Wystarczy że zjem trochę i jestem najedzona 🫣 Niestety wzdęcia po potrawach wigilijnych się pojawiły, więc brzuszek czasem pobolewa 😅 a w sumie tylko uszka mamy z kapustą, resztę wszystko z mięsem, bo my nie trzymamy postu w wigilię i nie przepadamy za kapuchą i grzybami. Chyba że to po jajkach 🫣
Masz prawdziwego mężczyznę w domu. Stanął na wysokości zadania. Aż serce się raduje jak ci nasi panowie się starają i o nas troszczą! 🥰
Co do jedzenia to my wigilię spędziliśmy u rodziny mojego męża i jedyne co zjadłam to były pierogi ruskie. Niestety nie lubię kuchni wigilijnej a na słodkie kompletnie nie mam ochoty.
Wczoraj byliśmy u moich rodziców to już więcej było dla mnie do jedzenia 🤭
Dzisiaj kolejny dzień u rodziny męża, a od jutra mamy u nas gości do końca roku 🙈 także z trybu leniwca wskakuję na tryb wielorybiej gospodyni 🤣
Karpatka95 lubi tę wiadomość
👩'94 :
-AMH 3,5
-adenomioza
-3x histeroskopia: leczenie stanu zapalnego endometrium, korekta blizny po cc, usuwanie mikropolipowatości
-brak własnych owulacji
2020- początek starań
2021- początek starań z pomocą medyczną
2023- nasz Aniołek żył jeden dzień 💔
2024- powrót do starań z pomocą medyczną 👩⚕️
03.2025- AIH ❌
04.2025- kwalifikacja do IVF:
Stymulacja: Rekovelle 12j+ Menopur 75j +Orgalutran-> 2x Zivafert+ 2x Gonapeptyl Daily
04.2025- Punkcja-> Pobrano 17 🥚-> 9 MII-> Zapłodnieniu poddano 6 komórek, wszystkie udało się zapłodnić - mamy 4 ❄️
05.2025- 3 histeroskopia-> znowu stan zapalny-> antybiotyki
16.06.2025, 14.07.2025- Diphereline-> 26.07.2025 start estrofemu
14.08.2025 FET 5BA
5DPT BETA : 31->7DPT BETA : 114->9DPT BETA : 232->11DPT BETA: 473
05.09.2025-> mamy mrugające serduszko ❤️

-
Ale słodkie te historie o śpiewaniu i kopniaczkach ❤️ my na razie tylko rozmawiamy z bobaskiem i chyba bardzo smakował mu sernik i bigos, bo bardzo się uaktywnił po jedzeniu 😀
Dzisiaj dzień światecznego odpoczynku, włączę sobie jogę i może mały spacerek jeśli wyjdzie słońce, a jutro najpierw impreza u znajomych i rodzinka wpada do nas na tydzień 🤣 więc trzeba odpocząć na zapas 😜
@Lavariavel Na prenatalne podobno muszą znaleźć miejsce dla ciężarnej na NFZ, ja też dzwoniłam dość późno i nie robiłam u nich badań 1 trymestru, a mimo to mnie gdzieś wcisnęli. Co prawda w ogóle nie ufam tej przychodni i idę też prywatnie wcześniej ale do tego nie będę się lekarzowi przyznawaćWiadomość wyedytowana przez autora: 26 grudnia, 10:26
-
Hejka w drugi dzień świąt! U mnie kolejny dzień maratonu jeżdżenia po rodzinie, na szczęście ostatni bo mam dość już 😅
Niby nie zjadłam dużo, ale i tak czuję się ciezko strasznie, dzisiaj już coś lżejszego muszę zjeść.
Zazdroszczę kopniaczkow, u mnie dalej tylko delikatne ruchy, ale mówię sobie że jeszcze ma czas i że te łożysko na przedniej ścianie. Ale już za tydzień prenatalne także zobaczę bąbla 😄
Lavariavel - zgadzam się z dziewczynami, może spróbuj poszukać prywatnie badań? Zadzwonić i wytłumaczyć sytuację, może gdzieś wcisną? U mnie nie było potrzeba dodatkowego skierowania, po prostu umówiłam się od razu na drugie prenatalne z tym samym skierowaniem.Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 grudnia, 10:58
-
Hej! A ja nie czuję ruchów. Tzn czasem są jakieś delikatne bąbelki , ale to nie wiem czy to to i jest mi źle. A jak czytam jakieś historie typu “ruchy w 13 tc” to serio mam ochotę odłączyć internet i nie sprawdzać już nic totalnie.8 lat starań
3 ivf- 5 transferów:
•1 - poronienie zatrzymane 11/8tc - 2021r.
•2 - beta 0
•3 - beta 0
•4 - bladzioch 5-6dpt, potem beta 0
•5 - 26.09.2025 - transfer 5-dniowego zarodka- cudzie trwaj
-8dpt - beta 35, 10dpt - beta 116, 15 dpt - beta 796, 18dpt - beta 3251
*23dpt - ♥️ i 0,22cm ☀️
*29.09 - 1.06 cm Bobo ☀️
*06.10 - 2,00 cm Bobo ☀️ - idealnie 8+4
*10.10 - 2,58 cm Bobo ☀️- 9+3 (z transferu 9+1)
*20.10 - 3,95 cm Bobo ☀️- 10+6 (z transferu 10+4)
*31.10 - prenatalne 6,23 cm Bobo ☀️- 12+3 - wszystko ok♥️
*5.12 - 200g chłopczyka 🩵 - 17+3
*29.12 - połówkowe
Ciąża z przyczepką leków

-
Mi koleżanka też powiedziała , że czuła ruchy w 12 tc 🫣 jak jej powiedziałam, że pewnie to jelita bo niemożliwe żeby czuła ruchy to upierała się, że ruchy.
Ja poczułam w tamtym tygodniu popcorn pękający, a później czasami czuję jak się „cos mi w brzuchu przesuwa” 🙂👱♀️32 lat - 👉Czynnik V Leiden 𝐡𝐞𝐭𝐞𝐫𝐨,👉 MTHFR 𝐡𝐞𝐭𝐞𝐫𝐨, 👉PAI 1 𝐡𝐞𝐭𝐞𝐫𝐨, problemy immunologiczne
👉Przeciwciała przeciw plemnikowe 𝐨𝐛𝐞𝐜𝐧𝐞
☘️Starania od 𝐬𝐭𝐲𝐜𝐳𝐧𝐢𝐚 𝟐𝟎𝟐𝟎 r.
IUI - 03.2023r. ❌
PUNKCJA - 24 jajeczka ➡️14 komórek ➡️13 zarodków 5️⃣ dniowych .
1️⃣❄️IVF - 28.08.2024 r. ❌
2️⃣❄️IVF - 25.09.2024 r. ⏸️- 9 tc.💔
3️⃣❄️IVF - 17.02.2025r. BETA HCG👉8dpt -38, 10dpt -31⬇️❌
4️⃣❄️IVF - 10.06.2025r. - ❌
5️⃣❄️IVF - 11.08.2025 r. - ❌
6️⃣❄️IVF - 11.09.2025 - 8dpt - 68mIU/ml, 11dpt- 188mIU/ml, 13dpt - 423 mIU/ml
27dpt- jest ❤️
📅Histeroskopia , konsultacja z immunologiem
💊SMOFLIPID, accofil, encorton, clexane, acard

-
nie jestes sama, ja nie czuje totalnie nic, ale czytalam ze nawet moge czuc 22-24 tydzien wiec czekam cierpiliwe i staram sie o tym nie myslec. brzuch rosnie, cycki ogromne, objawy sa to chyba wszystko dobrzeKaaro90 wrote:Hej! A ja nie czuję ruchów. Tzn czasem są jakieś delikatne bąbelki , ale to nie wiem czy to to i jest mi źle. A jak czytam jakieś historie typu “ruchy w 13 tc” to serio mam ochotę odłączyć internet i nie sprawdzać już nic totalnie.
najgorzej nie lubie jak ktos pyta, czy dziecko bardzo sie rusza, czasami jak jestesmy na zewnatrz to potrafi byc kilka osob pod rzad. no to ja mowie ze nic nie czuje i mnie pytaja w ktorym jestem miesiacy, a jak mowie ze juz 5 to robia dziwne mina i czy bylam u lekarza albo czy u dziecka wszystko dobrze... 🫣
czasami brak mi slow, ale nie moge sie codzienie denerwowac na caly swiat bo chyba bym nigdy nie wychodzila z domu. jeszcze nigdy inni ludzie mnie nie denerwowali tak, jak w trakcie tej ciazy 😅😅
ja mieszkam w ameryce poludniowej i tu kultura jednak jest inna, bardziej bezposrednia, co kiedys mi nie przeszkadzalo a teraz tak i to bardzo... np. dotykanie mojego brzucha jest na porzadku dziennym, czego nie nawidze, jest to dlamnie tak inytmne ze tylko moj maz moze dotykac. wiec jak gdzies wychodze klade torebke na brzuch zeby nikt sie nie wazyl go dotykac. ale jestem tu uznawana za dziwaka, hehe
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 grudnia, 14:23
Lila777, Natt99 lubią tę wiadomość
✨ 32 lata 🎀 | On 34 – wyniki OK 🦸♂️✨
🌿 Hashimoto
💛 czas starań - 12 miesiecy
💊 Leczenie & suplementy
• 🦋 Euthyrox (T4) 75 mcg
• 📉 Dostinex – prolaktyna z 23 ➝ 11 ng/mL w 1 miesiąc
• ☀️ Witamina D, 💉 B12 (z 250 ➝ w górę)
• 🧠 DHEA, NAC, ubichinol, melatonina – na owulację 🌸
• 💊 Acard 100 mg w II fazie + Encorton 5 mg
✅ Badania & wyniki
Profil antyfosfolipidowy – OK
Trombofilia – wykluczona (PAI hetero)
AMH – 2.9 🌟
Helicobacter & pasożyty – brak 🚫
MUCHA & cytologia – prawidłowe 🧫💖
Ferrytyna - 90 ng/mL
CA 125 - negatywny
🔄
Jajowody – drożne ✅
29.09.2025 - pierwsze USG 6 mm + ❤️
15.10 - drugie USG 2.23 ❤️
Czekamy na dziewczynkę 🥹

-
Jeju rozumiem że to inna kultura i dla nich pewnie to normalne, ale współczuję Ci całym sercem 🫂 Ja jestem introwertykiem i jeśli ktoś się mnie zapyta czy może dotknąć brzucha to raczej nie mam problemów (wiadomo zależy kto). Ale jak ktoś mnie chce dotknąć znienacka to mam error w głowie 🥺 Nie lubię takich sytuacji... A te pytania też na pewno są strasznie męczące. Nie dość że same potrafimy się nakręcać czy wszystko jest w porządku to jeszcze ludzie zasiewają w nas kolejne ziarenka niepewności 🫣Ssilvia wrote:nie jestes sama, ja nie czuje totalnie nic, ale czytalam ze nawet moge czuc 22-24 tydzien wiec czekam cierpiliwe i staram sie o tym nie myslec. brzuch rosnie, cycki ogromne, objawy sa to chyba wszystko dobrze
najgorzej nie lubie jak ktos pyta, czy dziecko bardzo sie rusza, czasami jak jestesmy na zewnatrz to potrafi byc kilka osob pod rzad. no to ja mowie ze nic nie czuje i mnie pytaja w ktorym jestem miesiacy, a jak mowie ze juz 5 to robia dziwne mina i czy bylam u lekarza albo czy u dziecka wszystko dobrze... 🫣
czasami brak mi slow, ale nie moge sie codzienie denerwowac na caly swiat bo chyba bym nigdy nie wychodzila z domu. jeszcze nigdy inni ludzie mnie nie denerwowali tak, jak w trakcie tej ciazy 😅😅
ja mieszkam w ameryce poludniowej i tu kultura jednak jest inna, bardziej bezposrednia, co kiedys mi nie przeszkadzalo a teraz tak i to bardzo... np. dotykanie mojego brzucha jest na porzadku dziennym, czego nie nawidze, jest to dlamnie tak inytmne ze tylko moj maz moze dotykac. wiec jak gdzies wychodze klade torebke na brzuch zeby nikt sie nie wazyl go dotykac. ale jestem tu uznawana za dziwaka, hehe
Dziewczyny nie bez powodu wszystkie strony podają że pierwsze ruchy można poczuć nawet do 24 tyg. Taka jest norma. Jedne z nas poczują szybciej, inne później. W szpitalu leżałam z panią w 28 tyg ciąży z bliżniakami! I wiecie że ona mówiła że praktycznie żadnych ruchów nie czuje? A codziennie miała usg, ktg i dwa razy dziennie detektorem sprawdzane. Detektorem jak położna sprawdzała na sali to sama słyszałam jak jedno z dzieci było zawsze mniej więcej w tej samej pozycji, a drugie szalało i ciężko było je uchwycić. A ta pani mówiła że ona w ogóle tych ruchów nie czuje. Mało tego w jeden dzień dzieci były do siebie ułożone że jedno miało główkę na przeciwko nóżek drugiego, a drugiego dnia już główka koło główki, a ona nawet nie czuła jak to jedno z dzieci się obróciło. Więc dziewczyny które jeszcze nie czują spokojnie, bo jeszcze dzieciaczki zaczną szaleć 🥰
Ssilvia lubi tę wiadomość
-
dzieki za pocieszenie, wlasnie tego potrzebujemyKarpatka95 wrote:Jeju rozumiem że to inna kultura i dla nich pewnie to normalne, ale współczuję Ci całym sercem 🫂 Ja jestem introwertykiem i jeśli ktoś się mnie zapyta czy może dotknąć brzucha to raczej nie mam problemów (wiadomo zależy kto). Ale jak ktoś mnie chce dotknąć znienacka to mam error w głowie 🥺 Nie lubię takich sytuacji... A te pytania też na pewno są strasznie męczące. Nie dość że same potrafimy się nakręcać czy wszystko jest w porządku to jeszcze ludzie zasiewają w nas kolejne ziarenka niepewności 🫣
Dziewczyny nie bez powodu wszystkie strony podają że pierwsze ruchy można poczuć nawet do 24 tyg. Taka jest norma. Jedne z nas poczują szybciej, inne później. W szpitalu leżałam z panią w 28 tyg ciąży z bliżniakami! I wiecie że ona mówiła że praktycznie żadnych ruchów nie czuje? A codziennie miała usg, ktg i dwa razy dziennie detektorem sprawdzane. Detektorem jak położna sprawdzała na sali to sama słyszałam jak jedno z dzieci było zawsze mniej więcej w tej samej pozycji, a drugie szalało i ciężko było je uchwycić. A ta pani mówiła że ona w ogóle tych ruchów nie czuje. Mało tego w jeden dzień dzieci były do siebie ułożone że jedno miało główkę na przeciwko nóżek drugiego, a drugiego dnia już główka koło główki, a ona nawet nie czuła jak to jedno z dzieci się obróciło. Więc dziewczyny które jeszcze nie czują spokojnie, bo jeszcze dzieciaczki zaczną szaleć 🥰
Karpatka95 lubi tę wiadomość
✨ 32 lata 🎀 | On 34 – wyniki OK 🦸♂️✨
🌿 Hashimoto
💛 czas starań - 12 miesiecy
💊 Leczenie & suplementy
• 🦋 Euthyrox (T4) 75 mcg
• 📉 Dostinex – prolaktyna z 23 ➝ 11 ng/mL w 1 miesiąc
• ☀️ Witamina D, 💉 B12 (z 250 ➝ w górę)
• 🧠 DHEA, NAC, ubichinol, melatonina – na owulację 🌸
• 💊 Acard 100 mg w II fazie + Encorton 5 mg
✅ Badania & wyniki
Profil antyfosfolipidowy – OK
Trombofilia – wykluczona (PAI hetero)
AMH – 2.9 🌟
Helicobacter & pasożyty – brak 🚫
MUCHA & cytologia – prawidłowe 🧫💖
Ferrytyna - 90 ng/mL
CA 125 - negatywny
🔄
Jajowody – drożne ✅
29.09.2025 - pierwsze USG 6 mm + ❤️
15.10 - drugie USG 2.23 ❤️
Czekamy na dziewczynkę 🥹

-
U mnie może bardziej czuć ruchy, bo mam mały ten brzuszek, ale oczywiście tylko w środku czuję, bo rękę jak przyłożę to totalnie nic. A w środku czuję takie hmm podskakiwanie, albo jak się przekręci ( tak mi się wydaje ) i to tak kilka razy dziennie. Najbardziej to wyłapuję siedząc albo jeszcze lepiej jak położę się na płasko na plecach 😊 ale to też nie zawsze. Więc może jak macie np. większy brzuszek to jest to mniej odczuwalne ? Więcej wód płodowych ? Łożysko na przedniej ścianie ja też mam. Ale moje maleństwo na razie wygrywa ranking wagowy drugich prenatalnych, to może przez to ja to tak czuję. Ona jest prawie 2tyg do przodu wielkosciowo a brzuszek na prawdę mały 😊 to się rozpycha haha
Natt99 lubi tę wiadomość
1 cykl na leku Clostilbegyt i od razu niespodzianka 🥹
⏸️ 23.08.25
1 kontrola 17.09 ✅ 0,87cm szczęścia i bijące ❤️
2 kontrola 06.10 ✅ Mini Człowieczek ma 3,58cm ❤️
Prenatalne 27.10 idealne USG , złe wyniki z krwi z PAPPY
12.11 wyniki z NIPT - niskie ryzyka ❤️ i dziewczynka na pokładzie 🩷
3 kontrola 14.11 ✅ i 11,5cm 🩷 szczęścia 😊
17.12 II prenatalne ( 475g ) 🩷 20+1

-
Lila777 wrote:U mnie może bardziej czuć ruchy, bo mam mały ten brzuszek, ale oczywiście tylko w środku czuję, bo rękę jak przyłożę to totalnie nic. A w środku czuję takie hmm podskakiwanie, albo jak się przekręci ( tak mi się wydaje ) i to tak kilka razy dziennie. Najbardziej to wyłapuję siedząc albo jeszcze lepiej jak położę się na płasko na plecach 😊 ale to też nie zawsze. Więc może jak macie np. większy brzuszek to jest to mniej odczuwalne ? Więcej wód płodowych ? Łożysko na przedniej ścianie ja też mam. Ale moje maleństwo na razie wygrywa ranking wagowy drugich prenatalnych, to może przez to ja to tak czuję. Ona jest prawie 2tyg do przodu wielkosciowo a brzuszek na prawdę mały 😊 to się rozpycha haha
Mam spory brzuszek i całkiem dużo wód płodowych MVP 5,2 przy normie od 2 do 8 i ruchy czuję dobrze. Nawet czasem je widać, myślę, że to zależenie ułożenia dziecka. Czasem tak się ułoży, że go nie czuć a innym razem brzuszek skacze. No i to łożysko też robi swoje. Rzeczywiście lepiej też dzieci czuć jak się leży lub siedzi. W ruchu praktycznie go nie czuję.
Lila777 lubi tę wiadomość
👩'94 :
-AMH 3,5
-adenomioza
-3x histeroskopia: leczenie stanu zapalnego endometrium, korekta blizny po cc, usuwanie mikropolipowatości
-brak własnych owulacji
2020- początek starań
2021- początek starań z pomocą medyczną
2023- nasz Aniołek żył jeden dzień 💔
2024- powrót do starań z pomocą medyczną 👩⚕️
03.2025- AIH ❌
04.2025- kwalifikacja do IVF:
Stymulacja: Rekovelle 12j+ Menopur 75j +Orgalutran-> 2x Zivafert+ 2x Gonapeptyl Daily
04.2025- Punkcja-> Pobrano 17 🥚-> 9 MII-> Zapłodnieniu poddano 6 komórek, wszystkie udało się zapłodnić - mamy 4 ❄️
05.2025- 3 histeroskopia-> znowu stan zapalny-> antybiotyki
16.06.2025, 14.07.2025- Diphereline-> 26.07.2025 start estrofemu
14.08.2025 FET 5BA
5DPT BETA : 31->7DPT BETA : 114->9DPT BETA : 232->11DPT BETA: 473
05.09.2025-> mamy mrugające serduszko ❤️

-
Ja czuję ruchy dość i intensywnie w tej ciąży. Da się spokojnie poczuć jak położyć się rękę na brzuszku. Nie przejmujcie się tym tak bardzo. Ja w pierwszej ciąży prawie do końca czułam je bardzo słabo a jeśli już to bardziej takie skuwanie po brzuchu niż klasyczne kopniaki.
Bardziej niepokojące by było gdyby maleństwo było bardzo aktywne i nagle ruchu przestały być wyczuwalne.
Lila777, Acmvj lubią tę wiadomość
-listopad 2022 ⏸️ - ciąża biochemiczna
- grudzień 2022 ⏸️
- wrzesień 2023 Staś ♥️👶
- październik 2024 starania o rodzeństwo
-listopad 2024 ⏸️- ciąża biochemiczna
- grudzień 2024 ⏸️
- luty 2025 poronienie zatrzymane 11/12 tydzień💔
- kwiecień 2025 ⏸️ciąża biochemiczna
- maj 2025 ⏸️ ciąża biochemiczna
25 .08 .2025 ⏸️
30.08.2025 pozytywna beta
2021 Nadczynność tarczycy -
Czyli większy brzuszek nie zmniejsza odczuć hmm.. to ciekawe od czego może to zależeć 😊 ktoś wizytuje przed sylwestrem? Ja mam w poniedziałek kontrolę u ginekologa. I pochwalę się - daje rady bez tabletek na wymioty funkcjonować 😁 czasem mnie mdli, ale nie wymiotuję ❤️
iiaawaak, Natt99 lubią tę wiadomość
1 cykl na leku Clostilbegyt i od razu niespodzianka 🥹
⏸️ 23.08.25

-
Ja mam jutro kontrolę u prowadzącego po szpitalu, a we wtorek drugie prenatalne 😊Lila777 wrote:Czyli większy brzuszek nie zmniejsza odczuć hmm.. to ciekawe od czego może to zależeć 😊 ktoś wizytuje przed sylwestrem? Ja mam w poniedziałek kontrolę u ginekologa. I pochwalę się - daje rady bez tabletek na wymioty funkcjonować 😁 czasem mnie mdli, ale nie wymiotuję ❤️
Lila777, Natt99 lubią tę wiadomość
-
Ale super! Melduj jutro jak sytuacja ❤️Karpatka95 wrote:Ja mam jutro kontrolę u prowadzącego po szpitalu, a we wtorek drugie prenatalne 😊1 cykl na leku Clostilbegyt i od razu niespodzianka 🥹
⏸️ 23.08.25

-
Hej, chętnie dołączę do Waszego wątku
u mnie termin przypada na 04.05.2026 idealnie w moje imieniny
czytam tak o Waszych samopoczuciach i o ruchach dziecka, a ja Wam powiem, że im dalej w las tym czuje się coraz gorzej. Wszystkie znajome zachwalały jak to będę się czuła cudownie w drugim trymestrze, a tu guzik
I obył się bez żadnych objawów, brak wymiotów i innych. Zupełnie nic. Teraz czuję się cały czas jakby mnie potrącił samochód, wszystko mnie boli, często jest mi niedobrze, a przy świętach okazało się, że smażone potrawy i ten smród to najgorsze zło. Na połówkowych wyszło łożysko przodujące i tak się zastanawiam kiedy i ja poczuje ruchy dziecka. Bądź czy skurcze i kłucie od czasu do czasu mogę z nimi mylić. Nie mam pojęcia jak to ma wyglądać, mam wrażenie, że nic jeszcze nie czuję, a jutro wypada 22 tydzień. Liczę chyba na jakieś pocieszenie.. sama nie wiem. Pozdrawiam:)
iiaawaak, Kassialka, Ssilvia, Lila777, Natt99 lubią tę wiadomość
-
Z dotykaniem brzuszka też nie lubię, jak ktoś zapyta to jeszcze, ale ostatnio jakaś ciotka męża mi znienacka dotknęła brzucha to miałam ochotę się cofnąć 😐
A inna ciotka też dzisiaj dowaliła, że ona jak była w ciąży to mały brzuszek miała, może taki ja teraz i tylko 6 kg przytyla 😑 niby wiem, że nie mówiła tego w złej wierze ale słabo to zabrzmiało a potem mi więcej ciasta wciskała...
Za to narzekałam dzisiaj, że nie czuję kopniaków i w końcu poczułam, chwilę tylko i delikatne ale nie da się pomylić. Mąż jak przybiegł to niestety już potem dzidzia w bezruchu 😆 Ale to, że niektóre z was jeszcze nie czują to całkiem normalne, lekarz też mówił, że nawet w 22-23 tygodniu mogą być bardziej odczuwalne. I właśnie mogą też być po prostu spokojniejsze i te ruchy będą jedynie bardzo delikatne.
Natt99 lubi tę wiadomość
-
Hej. Ja dziś miałam taki ruch w brzuchu po obiedzie, że serio bobas musiał niezły fikołek zrobić, bo tak dziwacznie zabulgotalo, e to nie jelita 😁🫣🤣
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 grudnia, 21:29
Natt99 lubi tę wiadomość
-
Hej dziewczyny, juz w sumie po świętach 😅
Ja ładnie się trzymałam z jedzeniem, nie miałam wilczego głodu za to dzisiaj na koniec zjadłam prawie całą milkę duża toffi z orzechami 😂 ale te kopniaczki w brzuchu po słodyczach są tak urocze, a też nie chce się niewiadomo jak pilnować i wzbraniać i niech córeczka się nacieszy 🥰😜
Dziewczyny ja w 16 tc czułam „popcorn” a jak poczułam pierwsze kopniaczki w zeszły czwartek, tak codziennie je czuję i wierzę, że wy je również niedługo poczujecie ❤️
Co do dotykania brzucha to ja dostaje szału 😅 ubrałam się luźno na święta celowo żeby nikt mnie nie dotykał, bo mnie to strasznie irytuje. Tak jak ktoś tu wspomniał - dla mnie to również intymna sprawa i wolałabym, żeby tylko narzeczony mnie dotykał. Nawet troska typu „ty nie możesz tyle stać, usiądź” mnie denerwuje. Ja wiem, że ludzie chcą być mili ale nie lubię być w centrum uwagi i się denerwuje szybko kiedy z kim bym nie rozmawiała to patrzy mi na brzuch 🙈 no i usłyszałam już komentarze, że widać że urosłam z przodu i z tyłu, jakbym była jakimś manekinem na wystawie 🙈05.09. Pozytywny test 👶🏼
16.09. Pęcherzyk ciążowy
30.09. Zarodek 🥹❤️
06.10. 19mm crl
14.10. 2,25 cm crl
31.10. 5,7 cm crl - I prenatalne ❤️
12.11. 7,12 cm crl 🥰 II trymestr
15.12. Będę mamą dziewczynki 🥹👧🏼
30.12. - II prenatalne -
Mamy tego samego dnia prenatalne, na którą masz godzinę? 😁Karpatka95 wrote:Ja mam jutro kontrolę u prowadzącego po szpitalu, a we wtorek drugie prenatalne 😊05.09. Pozytywny test 👶🏼
16.09. Pęcherzyk ciążowy
30.09. Zarodek 🥹❤️
06.10. 19mm crl
14.10. 2,25 cm crl
31.10. 5,7 cm crl - I prenatalne ❤️
12.11. 7,12 cm crl 🥰 II trymestr
15.12. Będę mamą dziewczynki 🥹👧🏼
30.12. - II prenatalne -
Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH