🩷🩵 MAJOWE MAMY 2026 🤰🍼
-
WIADOMOŚĆ
-
ZuziaFruzia wrote:Cześć! Czy któraś z Was miała już krzywą cukrową? Jakieś protipy? Mnie czeka w środę 😬
Najlepiej ogarnąć sobie cytrynową glukozę, i mieć coś do zjedzenia normalnego już po całym badaniu. Jeśli miałaś/masz za wysoki poziom glukozy na czczo dziewczyny często piszą, aby nie myć zębów na rano, bo to daje zaburzony wynik. Ale to są przeczytane tipy, nie miałam okazji jeszcze robić krzywej 😝
Agat99 lubi tę wiadomość
-
Ja po połówkowych, pannica waży 452 g 😇
Z ciekawostek wszystkie wymiary w ok. 50 percentylu, za wyjątkiem średnicy głowy, która jest trochę mniejsza, może poród będzie łatwiejszy 🤞
Ale z tym porodem - łożysko na tylnej ścianie, ale tylko 2 cm od ujścia szyjki... lekarka mówiła że w zdecydowanej większości później wraz z powiększaniem macicy się podnosi. No ale jeśli tak nisko zostanie to konieczna będzie cesarka 😐 nastawiałam się jednak na drogi natury ale niektórych rzeczy nie da się przeskoczyć...
Kasieńka, IT_Girl, Kassialka, Lavariavel, ZuziaFruzia, Ania 93, ami_ami, Agat99, Natt99, Kaśik, Firest, Sosenka93, Lila777, Cavarathiel lubią tę wiadomość
-
Ja powoli szykuję się na połówkowe. Za dwie godziny wizyta. Trochę się denerwuję.
Mam nadzieję, że dowiemy się kto mieszka w brzuszku🙂
Dziewczyny, trzymajcie kciuki za udaną wizytę!🤞
@iiaawaak to już prawie pół kilograma pannicy 🙂 ciekawe ile moj dzidziulek teraz waży🎀
@iiaawaak mamy ten sam dzień ciąży😁🫄
Sosenka93, ZuziaFruzia, Ania 93, Ssilvia, Natt99, IT_Girl, iiaawaak lubią tę wiadomość
-
ZuziaFruzia wrote:Cześć! Czy któraś z Was miała już krzywą cukrową? Jakieś protipy? Mnie czeka w środę 😬
Sprawdź, czy miejsce w którym będziesz wykonywała krzywą cukrową nie zapewnia glukozy w cenie badania. U mnie tak jest i poprzednim razem niepotrzebnie kupowałam swoją 🙂 Miałam zapewniona cytrynową 🙂 -
My po wizycie. Wszystko ok. Maluch rośnie. Serduszko wyraźnie bije. Szyjka wysoko i zamknięta. Ta zwiększona ilość śluzu jest normalna. Ponoć im bliżej porodu może być jej jeszcze więcej. Też mam skierowanie na krzywa cukrową. Będę robić końcem stycznia
Ssilvia, Agat99, Natt99, IT_Girl, iiaawaak, Firest, Sosenka93, Lila777 lubią tę wiadomość
-listopad 2022 ⏸️ - ciąża biochemiczna
- grudzień 2022 ⏸️
- wrzesień 2023 Staś ♥️👶
- październik 2024 starania o rodzeństwo
-listopad 2024 ⏸️- ciąża biochemiczna
- grudzień 2024 ⏸️
- luty 2025 poronienie zatrzymane 11/12 tydzień💔
- kwiecień 2025 ⏸️ciąża biochemiczna
- maj 2025 ⏸️ ciąża biochemiczna
25 .08 .2025 ⏸️
30.08.2025 pozytywna beta
2021 Nadczynność tarczycy -
Ja niestety moeszkam w takim miejscu ze nie mam gdzie robic tego tour po sklepach z wózkami xd musialabym specjalnie 50km jechac zeby zwiedzac sklepy a niestety nie moge. My bylismy ostatnio bo do lekarza na prenatalne jezdzilam. Tu u mnie uzywanych wozkow tez multum ale zeby byly jakies sensowne to juz gorzej. Dlatego sie nie nastawiam bo wiemy ze zdjecia to jedno a na zywo to drugie. Nam vabeczka w sklepie odradzala odrazu zakup wozka w intensywnych kolorach typu czerwony, fioletowy i czarny bo to sa kolory ktore szybko mimo wszystko blekną.
Ja wolalabym spacerowke za rok kupić nową konkretną dlatego szkoda mi kasy troche na wozek za 3tyś ktory uzyje pol roku. W teorii mam odlozona kase na ten cel ale tez mam drugie dziecko w domu wiec wiem ze są wydatki lekko naciągane.
Ja teraz jeszcze nie mialam krzywej cukrowej ale ogolnie mialam 2 razy. Pobieraja krew na czczo, wypijasz glukoze z wodą- mozna dac sok z cytryny lepsze wtedy. I czekasz 2h na drugie pobranie. U nas pozwalaly troche wody pic z tego co kojarze. Teraz chyba zlecaja tylko pohedyncza probe bo kiedys wiem ze robili 3 pobranie- na czczo, po 1h i po 2h.
Klimatyzacja nie zawsze jest dobrym rozwiazaniem. Szczegolnie u noworodków. A przy opuchnietych nogach to jeszcze moze oklady z wodą z octem mogą pomoc. Nie tyle moczyc co mokre szmatki/reczniki/pieluche polozyc na nogi. No i nogi wyzej. W teorii wyzej niz serce.
Ja mam w czwartek wizyte u mojej gin. Znowu się łudze że moze ona zobaczy co tam w srodku sie kryje. Troche mi smutno ze nic nie wiadomo xD
Wczoraj tak szalalam na alegro ze wyprawke to ja kupilam ale dla nas jako rodziców. Kupilam ochraniacz ma materac , nową kołdrę, posciel, poduszki. Naszą kołdrę piorę regularnie ale mimo wszystko kupilam drugą.
Ssilvia, Natt99 lubią tę wiadomość
-
Z tego co wiem dalej jest pobranie krwi na czczo, po godzinie od wypicia glukozy i po dwóch.
Ja chcę wózek z mniejszym stelażem, lżejszy i zwrotny. Mam w domu Roan Bass, ale on ma duży stelaż i gondole, teraz będzie lato, więc będziemy więcej jeździć z małą i chce coś małego. Ale dla mnie nie opłaca się używanego wózka, bo np chcą 400 zł mniej niż nowy w sklepie. Jak na razie mam na oku Cybex balios s lux, venicci claro albo espiro only... -
W moim labie też są 3 pobrania krwi, przed wypiciem, po 1h i po 2h i większość poleca tą cytrynową, tak mi powiedziała pani w rejestracji 😉 Ja mam badanie jeszcze przed sobą, dopiero we wtorek dostanę skierowanie ale wiem, że niektórym to smakuje 😀 więc nastawiam się pozytywnie 😜
Odebrałam wszystkie paczki z vinted i mam górę ciuszków.. pospisywałam ile czego, bo kupowałam głównie wielopaki i niezbyt przemyślałam ilości 56, bo chyba mam tego najwiecej.. już nic nie zamawiam, najwyżej zaraz przed porodem dokupię jeszcze kilka sztuk 62, jak będzie w miarę wiadomo jak duży będzie synek
Mnie dziś bolą plecy, chyba odzwyczaiłam się przez weekend od pracy i dziś cierpię ale to ostatnie dni w biurze więc dam radę 😉
Zdrówka dla wszystkich! Aby wszystkie bóle i choróbska odpuściły!
Kassialka, Ssilvia, Firest lubią tę wiadomość
-
A jak tam wasz apetyt? Bo mój jest ostatnio wilczy 🙈 ale rozczula mnie, że jak mnie na coś mocno chęci i to zjem to mała w brzuchu szaleje jakby się cieszyła, że to dla niej zjadłam 😂🥹
Agat99, iiaawaak lubią tę wiadomość
-
Też ciągle jem i jem... 🫣
Ja na razie nie kupuje, jedna kumpela mi dała po synku beżowe i białe ubranka. Druga po dziewczynce pisała, że odłożyła najładniejsze 56, 62, 68. Jeszcze z tych małych spojrzę co mogę użyć po synku... 🙃
Mam mnóstwo ubrań chłopięcych. Nie wiem co z tym zrobić, czy przejrzeć i coś wystawić na vinted (ale nie wiem czy coś tam teraz schodzi), czy wystawić na grupie może ktoś potrzebuje.
Lavariavel, Natt99 lubią tę wiadomość
-
Natt99 wrote:A jak tam wasz apetyt? Bo mój jest ostatnio wilczy 🙈 ale rozczula mnie, że jak mnie na coś mocno chęci i to zjem to mała w brzuchu szaleje jakby się cieszyła, że to dla niej zjadłam 😂🥹
Właśnie zjadłam trzecią miskę rosołu 😂 na kazdy posiłek dziś miałam tak mi smakował 😜 ale też czuję jak maluch szaleje po jedzeniu, tylko nie wiem czy nie mówi do mnie w ten sposób "nie jedz już tyle" 😂
Natt99 lubi tę wiadomość
-
U mnie po zjedzeniu słodkiego armagedon - mała tak wariuje 😂 wiec staram sie unikać 😅
Nie mam większego apetytu i tez nie jem więcej niż przed ciążą 😃
Natt99 lubi tę wiadomość
-
ami_ami wrote:Też ciągle jem i jem... 🫣
Ja na razie nie kupuje, jedna kumpela mi dała po synku beżowe i białe ubranka. Druga po dziewczynce pisała, że odłożyła najładniejsze 56, 62, 68. Jeszcze z tych małych spojrzę co mogę użyć po synku... 🙃
Mam mnóstwo ubrań chłopięcych. Nie wiem co z tym zrobić, czy przejrzeć i coś wystawić na vinted (ale nie wiem czy coś tam teraz schodzi), czy wystawić na grupie może ktoś potrzebuje.
Poczekaj aż urodzisz:) toć nawet jak dziewczynce nalożysz body z traktorem to sie nie pogryzie
moja znajoma po synu wszystko sprzedala lub oddala bo corke miala miec. Urodzila drugiego syna a wyprawka dlacdziewczynki. Byla mega wkurzona.
Z krzywa z tego co kojarze to byly 2 rodzaje. Ja w ciazy mialam pojedyncza a od endokrynologa mialam podwojna.
W sobote znajomi wpadli "na piwo " i pierwszy raz w ciazy chipsy jadlam xd ogolnie to mnie wgl nie ciagnie do takich przekasek czy slodyczy. Az dziwne bo ja lubie łakocie. Moj maz sie nawet ze mnie smieje. Ja tylko owoce i warzywa teraz.
-
Ja w sumie nie mam większego apetytu. Teraz kończę 24 tydzień i mam 4 kg na plusie. U mnie dzidziuś się wierci jak wypije jakiś mleczny napój
. Wieczorem z mężem robimy sobie kawę zbożową na mleku i wtedy szaleje 😄 ja to lubię 🙂 kładę sobie rękę na brzuchu i czuję te ruchy
-listopad 2022 ⏸️ - ciąża biochemiczna
- grudzień 2022 ⏸️
- wrzesień 2023 Staś ♥️👶
- październik 2024 starania o rodzeństwo
-listopad 2024 ⏸️- ciąża biochemiczna
- grudzień 2024 ⏸️
- luty 2025 poronienie zatrzymane 11/12 tydzień💔
- kwiecień 2025 ⏸️ciąża biochemiczna
- maj 2025 ⏸️ ciąża biochemiczna
25 .08 .2025 ⏸️
30.08.2025 pozytywna beta
2021 Nadczynność tarczycy -
Ania 93 wrote:Ja w sumie nie mam większego apetytu. Teraz kończę 24 tydzień i mam 4 kg na plusie. U mnie dzidziuś się wierci jak wypije jakiś mleczny napój
. Wieczorem z mężem robimy sobie kawę zbożową na mleku i wtedy szaleje 😄 ja to lubię 🙂 kładę sobie rękę na brzuchu i czuję te ruchy
Tez to bardzo lubię, zwłaszcza że maz tez czuje przez brzuch od jakiegoś czasu juz 😊
Natt99, Firest lubią tę wiadomość
-
A ja za to team kakao 😅 prawie codziennie na noc musi być 🤤
-
U mnie apetyt większy też, ale ogólnie to liczę kalorie żeby nie przesadzić. Jakbym jadła wszystko na co mam ochotę to chyba bym 20kg na plusie już miała a i tak już mam chyba z 7-8 🥲
Mąż jeszcze ruchów nie poczuł, pewnie przez łożysko z przodu, cóż, potrzeba cierpliwości 😅
Agat99, Natt99 lubią tę wiadomość
-
Natt99 wrote:A jak tam wasz apetyt? Bo mój jest ostatnio wilczy 🙈 ale rozczula mnie, że jak mnie na coś mocno chęci i to zjem to mała w brzuchu szaleje jakby się cieszyła, że to dla niej zjadłam 😂🥹
Mi też dopisuje, przez 4 tygodnie mam +4 kg... jak się takie tempo utrzyma to ja nie wiem 😂
Ale od początku ciąży jestem +6 kg na plusie bo było ciężko z jedzeniem na początku więc chyba wszystko w normie 🤞
Mandarynki i pomarańcze mogłabym jeść kilogramami 😍😍😍Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia, 21:51
Natt99 lubi tę wiadomość
-
Gratuluję dzisiejszych udanych wizyt i zdrowych bobasów 🥰
Wysyłam ciepłe myśli jutrzejszej (chyba) trzyosobowej ekipie połówkowej.
Trzymam za Was i za siebie mocno kciuki 😍🤗
Natt99 lubi tę wiadomość