X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majóweczki 2019
Odpowiedz

Majóweczki 2019

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 kwietnia 2019, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Samari - ja te bóle na @ to mam każdego dnia - najmocniej wieczorem i w nocy - nic nie biorę na to. Położna mówiła żeby brać No spa ale No spa nie do końca jest wskazana na koniec ciąży.. więc po prostu się z nimi męczę/ zmieniam pozycje i staram się oddychać jak mocniej boli..
    Mamami - super info :) ale jaja z ta waga faktycznie ;) blad pomiaru to nawet 500+-
    A co do grzechu :) podziwiam bo bym zjadła cały ;)

MaMaMi83 lubi tę wiadomość

• MaMaMi83 Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2019, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudzik1 wrote:
    MaMaMi to znaczy, że nie musisz rodzić na Kopernika?

Nie musze. W sumie to nie wiem. Za tydzien we wtorek mam znowu wizyte na patologii. Po kij mi oni tak kaza jezdzic co chwile jak wszystko jest ok.

2009 Córeczka
    2017 [*] Aniolek 11tc
    3jgx0tc7fuc3nree.png
  • MaMaMi83 Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2019, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MaryJane wrote:

Mamami, super że wieści dobre ale czy to cos zmienia jeśli chodzi o cesarke? W sensie jak łożysko będzie dalej to będzie szansa na naturalny.

No 4 cm to mozna sn. Wystarczy 2 cm zeby mozna bylo naturalnie.
    Ale ja nie chcę sn bede sie bronic rekami i nogami.

2009 Córeczka
    2017 [*] Aniolek 11tc
    3jgx0tc7fuc3nree.png
  • puszek369 Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2019, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MaMaMi83 wrote:
    Wlasnie - a przy karmieniu mozna jesc truskawki z tego co wiem one lubia uczulac.
    Można jeść wszystko przy kp. Niektóre rzeczy np cebula zmieniają smak i zapach mleka i dziecko może nie chcieć, ale nie ma co zakładać takich rzeczy, zwłaszcza jeżeli jadlo się to w ciąży, bo wtedy płyn owodniowy też ma ten aromat itp. Mleko bierze się z krwi, nie z zawartości żołądka, alergeny mogą przeniknąć do mleka, się wtedy dopiero odstawiamy produkt.

Szczęśliwa Mamusia, MaMaMi83 lubią tę wiadomość

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • puszek369 Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2019, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiul wrote:
    Dziewczyny jak to jest z tym parciem i oddychaniem podczas porodu, niby miałam zajęcia w szkole rodzenia ale jak sobie o tym myślę to wiem że nic nie wiem :P

Najpierw są skurcze które w domu liczę i czekam aż będą co 5 min, czy podczas tych skurczy trzeba jakoś specjalnie oddychać żeby mniej bolały?

Później już w szpitalu przy pełnym rozwarciu są skurcze parte, wtedy podczas tych skurczy trzeba oddychać szybko i płytko? Kiedy się "prze" a kiedy oddycha?

Jakie to skomplikowane!!
    Położna wszystko powie, nie stresuj się :) nie ma sensu, żebyś o tym myślała. Ważne, żeby w czasie skurczu nie wstrzymać powietrza tylko oddychać, najlepiej w miarę miarowo i spokojnie, a gdyby mocno bolało to tak szybko, dmuchamy świeczki. Tylko nie cały skurcz takie świeczki bo się zhiperwentylujesz. To jest oddychanie na 1 okres porodu, a na drugi okres porodu, czyli parcie to masz uczucie jakby chcialo się wyróżnić i jak już położna powie, że próbujemy przec to wszystko wyjaśni. Bierzesz głęboki oddech i pchasz z całej siły i zmieniasz powietrze i znowu. To idzie automatycznie bo na skurczu masz taką chęć i między skurczami odpoczywasz. Musisz słychać co mówi, bo jak już głowa się urodzi to trzeba przeoddychac, bo my sprawdzamy, czy pepowiny nie ma i barki muszą się zrotowac, na dolnym barku też powiemy, żeby oddychać, bo go się rodzi na oddechu. Przy ochronie krocza trzeba raczej oddychać jak pchać, więc wszystko wyjdzie w praniu :)

Zawsze uważałam, że ćwiczenia oddechowe na szkole rodzenia są bez sensu 😛 mamy się bardziej stresuja, że nie pamiętają, jak takie bez szkoły rodzenia 😜

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 kwietnia 2019, 11:22

Szczęśliwa Mamusia, Glendolina, Asiul, Oleander, Chusy, iwwk lubią tę wiadomość

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 kwietnia 2019, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój mały Kurczak rusza się praktycznie cały dzień. Nie tak, że brzuch faluje, bo to robi tylko w swoich godzinach. Ale normalnie średnio co 5-10 min zmienia sobie stronę, na której leży, a czasem wyprostuje nóżkę i wbija nad biodro. I wszystko boli, ma siłę kobitka;D Do tego czkawki 3-4 razy dziennie. Każde dziecko inne, ja tylko pilnuję, żeby te ruchy były takie jej typowe. Ale swojej matki panikary Młoda nie denerwuje.
    Z porodem, to po wczorajszych historiach znajomej, to ja już też o tym nie myślę. Nie ma już odwrotu. Musi wyjść. Liczę na cierpliwą położną, która z poleceniami się przebije przez ból. Nie my pierwsze, nie ostatnie.
    Damy radę!

Szczęśliwa Mamusia, Oleander lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 kwietnia 2019, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Puszku dziękuję Ci, to co piszesz nam tu na forum jest 100x cenniejsze niż wszystkie szkoły rodzenia świata!!! :D

Szczęśliwa Mamusia, Glendolina, MaMaMi83, Veri, puszek369, Ciasteczko777 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 kwietnia 2019, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Glendolina Święte słowa damy rradę💪💪💪 chociaż że to mój 5 poród , a 6 ciąża to tak jak każda z Was mam mnóstwo że tak powiem " obaw " im bliżej tym bardziej się nie mogę doczekać .

Glendolina lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 kwietnia 2019, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też jestem pelna obaw o wszystko. A poród to chyba i tak najmniejsze zmartwienie. Ale nie mogę się doczekać kiedy będę tulkac i całować ta mała istotke <3 już ja tak bardzo kocham, mimo, że się tak bezlitośnie nade mną zneca. A jak na mnie spojrzy tymi spuchnietymi oczkami, to jestem pewna, że to będzie najpiękniejsza chwila w życiu. A od dzisiaj do TP zostało mi już 30 dni. Miesiac.. Tak malutko. Tak bardzo czekam!

Szczęśliwa Mamusia, Fikus lubią tę wiadomość

• puszek369 Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2019, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Glendolina wrote:
    Mój mały Kurczak rusza się praktycznie cały dzień. Nie tak, że brzuch faluje, bo to robi tylko w swoich godzinach. Ale normalnie średnio co 5-10 min zmienia sobie stronę, na której leży, a czasem wyprostuje nóżkę i wbija nad biodro. I wszystko boli, ma siłę kobitka;D Do tego czkawki 3-4 razy dziennie. Każde dziecko inne, ja tylko pilnuję, żeby te ruchy były takie jej typowe. Ale swojej matki panikary Młoda nie denerwuje.
    Z porodem, to po wczorajszych historiach znajomej, to ja już też o tym nie myślę. Nie ma już odwrotu. Musi wyjść. Liczę na cierpliwą położną, która z poleceniami się przebije przez ból. Nie my pierwsze, nie ostatnie.
    Damy radę!
    Poczytaj dobre historie o porodzie, ludzie lubią straszyć...
    Tu jest cała masa:
    https://www.dobrzeurodzeni.pl/opowiesci-porodowe.html
    poród jest w dużej mierze w głowie, będzie dobrze ;) Owszem dużo z tych porodów była domowa, ale są też szpitalne ;) Czytanie takich historii na pewno będzie lepsze, niż słuchanie jaki to poród straszny;p

Szczęśliwa Mamusia, Glendolina lubią tę wiadomość

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • iwwk Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2019, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MaMaMi super wieści! Co do wagi to całkowicie się zgadzam, nie ma co tego brać do siebie, błędy pomiaru się zdarzają, ważne, że inne parametry są ok i że dzieci w ogóle rosną, ja mojej ginekolog powiedziałam, że nie uwierzyłabym, że coś jest z jej wagą nie tak przez te jej harce w moim brzuchu i tego się trzymam :D

Co do ruchów to ja czuje różnie, raz takie delikatne, a raz szaleństwo, jak chodzę to mniej. Też skubana do końca podczas spaceru się nie ulula i widzę, że ją wkurza chyba to bujanie niekiedy, bo jak za długo chodzę to mnie napieprza dość mocno. Na pewno przez cały dzień (jak śpię to nie wiem jak to wygląda dokładnie) nie ma nawet pół godziny przerwy w ruchach, wydaje mi się, że nawet jak śpi to się buja i mnie zawsze gdzieś delikatnie smyrnie. No ciekawe są te ich zachowania :D

Puszek, to samo moja położna mówiła, że podczas porodu poinstruują jak oddychać, a nie ma sensu się uczyć tego, bo i tak nie da się tego spamiętać :) Wytłumaczyła jak i kiedy oddychać, przeć, ale zdam się na personel ;)

Dzisiaj jest taka genialna pogoda, cieplutko, mam przypływ energii, sobota i niedziela zgon, a dzisiaj to nie wiem w co ręce włożyć :D Byłam już na zakupach, nastawiłam rosołek, zaraz zabieram się za porządki :D No jak zawieje z tym samopoczuciem hehe :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 kwietnia 2019, 12:05

Szczęśliwa Mamusia lubi tę wiadomość

atdcjw4ziax1my6y.png
  • Szczesliwa ledwo zywa Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2019, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się też muszę przyznać że zaczynam czuć lekki strach. Najbardziej się boję że spanikuje i przestanę myslec:P wogole martwi mnie brak jakichkolwiek skurczy. Nawet gin mówi że mogę je odczuwać i to całkiem normalne a ja sobie myślę że właśnie nic nie czuje i że jak się zacznie to odrazu z "grubej rury".

o148o7es5xrrd9s8.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 kwietnia 2019, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MaMaMi! Ja Cię rozgrzeszam! Sama też nie jestem święta - taki ze mnie łakomczuch że jak znalazlam niedożarte lody bakaliowe Grycan w zamrażarce to je dokonczylam :O potem wychlałam od razu kuban wody z cytryną żeby mi te lody w brzuchu rozrzedzil i zagryzlam kiszoną kapuchą, cukier 103 - nie jest źle ;) zaraz zmierzę jeszcze raz..

MaMaMi83 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 kwietnia 2019, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Puszku, dziękuję:) Myślę, że jesteś cudowną położną i chciałabym na taką trafić. Cierpliwie odpowiadasz na wszystkie nasze pytania, udzielasz mega cennych rad, uspokajasz. Bardzo, bardzo się cieszę, że tu jesteś!

Szczęśliwa Mamusia, iwwk, puszek369 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 kwietnia 2019, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja byłam na ktg zapis niby prawidłowy,ale ból brzucha nadal niepokojący więc za 30 minut mam podejść do mojego elakrza zbada podwozie i zobaczymy czy coś się tam zmieniło,oby wsyztsko bylo okej, przy okazji wejdę do radiloga żeby zerknąć na wymiar torbieli. Trzymajcie kciuki żeby wsyztsko było okej bo już od zmysłów odchodzę :/

Szczęśliwa Mamusia, Veri lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 kwietnia 2019, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczęśliwa ledwo żywa Ja przy mojej 2 ciąży podczas KTG miałam tak że zapisały się dwa takie skurcze , i to dość spore tak 50% a ja ich za nic w świecie nie czułam ,
    śmiałam się potem do położnej że jak tu przy tak dużym procencie nic nie czuję to co będzie przy porodzie 😝 .

Samari Mocne kciuki ✊✊✊✊✊✊✊.

Nie no 😁😁 dziś znowu taka kolejna moja znajoma z FB z takiego forum rodzi ❤❤ , to jej 2 poród i druga CC cały czas oczekuje na wieści czy już tuli synka ❤❤❤ .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 kwietnia 2019, 12:20

Szczesliwa ledwo zywa lubi tę wiadomość

• iwwk Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2019, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczęśliwa to ja ogólnie do tego wszystkiego na lajcie podchodzę - albo to wyparcie- ale jedynej rzeczy jakiej się boję to to, że zacznę przeć kiedy tego nie wolno robić, jak główka wychodzi....
    No i co do skurczy, to jeśli to faktycznie są bóle okresowe razy miliard, to ja już umarłam haha :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 kwietnia 2019, 12:19

Szczęśliwa Mamusia lubi tę wiadomość

atdcjw4ziax1my6y.png
  • MaMaMi83 Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2019, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pani Moł wrote:
    MaMaMi! Ja Cię rozgrzeszam! Sama też nie jestem święta - taki ze mnie łakomczuch że jak znalazlam niedożarte lody bakaliowe Grycan w zamrażarce to je dokonczylam :O potem wychlałam od razu kuban wody z cytryną żeby mi te lody w brzuchu rozrzedzil i zagryzlam kiszoną kapuchą, cukier 103 - nie jest źle ;) zaraz zmierzę jeszcze raz..

Hahhahah ja dzis odstawilam glukometr, zmiwrze dopiero po obiedzie. Wstalam o 5 rano zeby pojechać na ta kontrole. Spakowalam kanapki. Nie do konca zgodne z dieta ale stwierdzilam ze wole byc najedzona niz glodowac na salacie. Ale jak poczulam te obwazanki ktorymi sie maz zajadal to juz nie wytrzymalam. Zjadlam te dwie kromki w drodze powrotnej zagryzlam tym obwazankiem i huraaa w koncu nie jestem glodna.

Pani Moł lubi tę wiadomość

2009 Córeczka
    2017 [*] Aniolek 11tc
    3jgx0tc7fuc3nree.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 kwietnia 2019, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A a a moja znajoma pochwaliła się cudowną wiadomością , o 10.20 po przez CC powitała drugiego synka 4610 gram ja Cię ale okruszek ❤❤❤.

puszek369, Oleander, Pani Moł lubią tę wiadomość

• puszek369 Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2019, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczęśliwa spory chłopak, cukrzyca w ciąży? Czy taka jej natura? pierwsze też takie dużę ?? ;>

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
‹‹ 1115 1116 1117 1118 1119 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ