X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majóweczki 2019
Odpowiedz

Majóweczki 2019

Oceń ten wątek:
  • 4me Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2019, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Samari0702 wrote:
    4me

Zgadza się nie mówię że nie,natomiast nie ma co powielać informacji które są niesprawdozne i pochodzą ze źródła jakim jest Internet bo ktoś to weźmie serio A potem nie będzie brać bo wyczytal że to czy tamto... przede wszystkim trzeba słuchać swojego lekarza,który się na tym zna i ma.doswiadczenie bo Internet głosi pełno bzdur.

Zobacz chociażby ja ostatnio się naczytalam o.tej tarczycy i potem przezywalam i masę nerwów mnie.do kosztowało, A się okazało że torbiele to są niegroźne zmiany które się usuwa/obserwuje itd. A wg Internetu to już conajmniej rak w stadium zaawansowanym....

Ja tylko mówię w oparciu o swoje doświadczenie i obserwacje z dwóch ciąż... A u każdego wsyztsko jest kwestia indywidualna i nie widzę powodeu do jakieś sporu. Każdy ma.prawo wyrazić swoje zdanie,więc myślę że szukanie sporów na siłę jest bezcelowe
    Nie rozumiesz mnie w ogole. Ciacho wyrazila obawe jakas tam (sorry Ciacho za mieszanie Cie w temat, nie czytaj). Ty wyrazilas swoje zdanie- super. Pozniej ja wyraziłam swoje- tez mam prawo. I koniec. Kazda ma swoj rozum wezmie co chce. Ale nie, Ty musisz napisac, ze Twoj lekarz z 30letniem doswiadczniem, Twoje musi byc na koncu.

Polowa rzeczy, jak nie więcej, ktore tu piszemy to rady wynikajace z naszych doświadczeń z pierwszymi dziecmi, dziecmi kolezanek itd. Warte prawie tyle samo, co te z internetu. Nasze rady de facto to sa właśnie TE rady z interentu! Twoje również takimi sa, tak samo jak i moje.

Ja bym no spy nie brala jak cukierkow, chyba ze moj lekarz kazalby mi to wyraznie robic, bo miałby ku temu powody- wowczas na pewno tak.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 kwietnia 2019, 15:19

MaMaMi83, iwwk, Izka37, Pani Moł, Szczęśliwa Mamusia, Pantera, kama2784 lubią tę wiadomość

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 kwietnia 2019, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4me
    Wyluzij troszeczkę i nie odbieraj wszystkiego co napiszę zbyt osobiście, po co się nakrecac? Każdemu na koniec ciąży hormony szaleją. Nie widzę nic złego w tym co ty napisałaś ani ja więc luz,każdy ma.prawo mieć swoje zdanie. Przecież nie będziemy jak.dzieci się wygadywac i sobie udowadniać nie wiadomo co.

W każdym bądź razie ja nie mam zamiaru się z nikim kłócić ani udowadniać kto ma rację bo do niczego mi to nie potrzebne na 2 tygodnie przed porodem. A słowo pisane nigdy nie będzie odebrane tak jak byś z kimś rozmawiał

I myślę że każdego rady tutaj w oparciu o doświadczenie są niezwykle.cenne i niech tak pozostanie i dokładnie każdy ma swój rozum

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 kwietnia 2019, 15:26

• 4me Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2019, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi hormony nie szaleją 😋
    Jestem dzis oaza spokoju i radości po dobrych wiesciach na wizycie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 kwietnia 2019, 15:27

Samari0702 lubi tę wiadomość

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 kwietnia 2019, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    puszek369 wrote:
    ogólnie w trakcie aktywności płodu (czkawka itp) mogą być akceleracje 170, więc na spokojnie ;) skoro ocenili jako dobry zapis ;) z jakeigo powodu w tym tygodniu wykonali ktg?
    Chodzę już jakiś czas sama prywatnie, na własną rękę, pierwsza ciąża zakończona w 33+2 tc, gestoza, moje pierwsze i jedyne w tamtej ciąży ktg w dniu porodu od razu wyszło złe (spadki tętna do 50 a nawet mniej,cięcie w ostatniej chwili).
    Chodzę do położnej która przyjmuje w tej samej przychodni co moja doktor ginekolog, jest po jakimś kursie, że może sama interpretować zapisy ktg. Wydruki z ktg odkłada do szafki z dokumentacją i lekarz też jeszcze za jakiś czas je sobie ogląda. Moja doktor wie, że chodzę i w sumie poparła ten pomysł. Jeszcze jestem na Dopegycie i Polocardzie w tej ciazy. Także ten, tak to u mnie wygląda :-) Taki powód :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 kwietnia 2019, 15:27

• Szczesliwa ledwo zywa Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2019, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sorry że się wtrace ale moja była prowadzącą ciążę ginekolozka zalecila mi no spe 3 razy(!!) dziennie .i to bez powodu bo na nic się nie skarzylam. I do przeważylo wszystko i dlatego zmieniłam lekarza. I też uważam że każdy lęk w ciąży powinien być brany tylko wtedy jeśli jest większa korzyść z zażywania niż skutki uboczne. I praktycznie na każdej ulotce tak pisze

Samari0702, Ciasteczko777, Szczęśliwa Mamusia lubią tę wiadomość

o148o7es5xrrd9s8.png
  • MaMaMi83 Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2019, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale mi slodko 😂😂

Izka37, MaryJane, iwwk, 4me, Pani Moł lubią tę wiadomość

2009 Córeczka
    2017 [*] Aniolek 11tc
    3jgx0tc7fuc3nree.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 kwietnia 2019, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4me wrote:
    Mi hormony nie szaleją 😋
    Jestem dzis oaza spokoju i radości po dobrych wiesciach na wizycie.

No i bardzo mnie to cieszy, i gratuluję ci wspaniałych wieści z wizyty i oby do końca ciąży tylko takie były 😉

Ciasteczko777 lubi tę wiadomość

• MaryJane Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2019, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4me, lekarz Ci mówił że to 50 centyl? Bo u mnie była prawie taka sama waga dokładnie w tym samym dniu i lekarz twierdził ze to prawie 70 centyl :D a mój mały jest ciągle koło 50go więc ustaliliśmy ze to błąd pomiaru i więcej niż 2kg wtedy nie miał hehe :D mój lekarz po prostu sobie lubi powiększać wymiary :D

Izka37 lubi tę wiadomość

gann3e3k0unlohxb.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 kwietnia 2019, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MaryJane noo, jak prawie każdy facet 😂

iwwk, 4me, Pani Moł, Szczęśliwa Mamusia lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 kwietnia 2019, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4me wrote:
    Nie wiem jaka jest prawda z ta nospa... Czytalam, ale zaznaczam, ze tylko na necie, ze jej branie moze powodowac problemy z napieciem miesniowym u dzieci. Nie czytalam badan to potwierdzających wiec moze rozsiewam ploty.
    Jednak to,ze jakis lekarz to przepisuje niestety nie świadczy o tym, ze cos jest bezpieczne. Lekarze musza czasami wybierac mniejsze zlo. Czasem lepiej wziac lek z jego megatywnymi konselwencjami i nie urodzic za wczesnie po prostu.

Mi przy gorszym dniu zdarza sie wziac no spe ale sporadycznie.

Ciacho a bierzezz regularnie magnez? Ja Ci powiem, ze mi sie skończyły mocniejsze skurcze, gdy tak naprawde regularnie i sumiennie zaczelam lykac aspargin 3x dziennie jedna tabletka. Aspargin to magnez plus potas-bez recepty ale na zlecenie mojego lekarza.
    Właśnie o to mi chodzi - czytałam że może powodować takie problemy- ja jestem anty tabl i chemia w ciąży stąd nie biorę praktycznie niczego poza wit i magnezem - tak, biorę magnez od początku ciąży.

4me- super :) gratuluje wizyty No i śliczna waga!! Będzie duży Synek!

Kobitki- nie kłócić sie nooo :) plizzz !!
    Love❤️

Mamami - jak słodko ??? Co zjadłaś ??? :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 kwietnia 2019, 15:39

• iwwk Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2019, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleander hahahah :D

atdcjw4ziax1my6y.png
  • puszek369 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pestkkaa wrote:
    Chodzę już jakiś czas sama prywatnie, na własną rękę, pierwsza ciąża zakończona w 33+2 tc, gestoza, moje pierwsze i jedyne w tamtej ciąży ktg w dniu porodu od razu wyszło złe (spadki tętna do 50 a nawet mniej,cięcie w ostatniej chwili).
    Chodzę do położnej która przyjmuje w tej samej przychodni co moja doktor ginekolog, jest po jakimś kursie, że może sama interpretować zapisy ktg. Wydruki z ktg odkłada do szafki z dokumentacją i lekarz też jeszcze za jakiś czas je sobie ogląda. Moja doktor wie, że chodzę i w sumie poparła ten pomysł. Jeszcze jestem na Dopegycie i Polocardzie w tej ciazy. Także ten, tak to u mnie wygląda :-) Taki powód :-)
    rozumiem, to faktycznie warto dla swojego spokoju ;) ogólnie my jako położne nie potrzebujemy tego kursu, w celu wykonywania i interpretacji ktg, ale część go robi, ważne że ta położna zajmuje się tym na co dzień ;) na pewno wszystko było oki ;)

Pestkkaa lubi tę wiadomość

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • 4me Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MaryJane wrote:
    4me, lekarz Ci mówił że to 50 centyl? Bo u mnie była prawie taka sama waga dokładnie w tym samym dniu i lekarz twierdził ze to prawie 70 centyl :D a mój mały jest ciągle koło 50go więc ustaliliśmy ze to błąd pomiaru i więcej niż 2kg wtedy nie miał hehe :D mój lekarz po prostu sobie lubi powiększać wymiary :D
    Nie, mam print screen jak ktos tu wrzucal. Lekarz mi tylko mowil, ze wymiary jak najbardziej ok i ze czesto dzieci z ograniczonych przeplywow sa z 10,20 centyla i wszyscy sa szczesliwi juz wowczas.
    Czy moj wg niego 50 to nie wiem.

w76k6y9l1j58_t.jpg

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • 4me Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2019, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczko777 wrote:
    Właśnie o to mi chodzi - czytałam że może powodować takie problemy- ja jestem anty tabl i chemia w ciąży stąd nie biorę praktycznie niczego poza wit i magnezem - tak, biorę magnez od początku ciąży.
    Po prostu powiedz lekarzowi o tym bo moze naprawde w Twoim wypadku to jest mniejsze zlo i warto cos jeszcze brac,zebys nie zrozumiala mnie zle ;)

Ciasteczko777 lubi tę wiadomość

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 kwietnia 2019, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    puszek369 wrote:
    rozumiem, to faktycznie warto dla swojego spokoju ;) ogólnie my jako położne nie potrzebujemy tego kursu, w celu wykonywania i interpretacji ktg, ale część go robi, ważne że ta położna zajmuje się tym na co dzień ;) na pewno wszystko było oki ;)
    Dzieki Puszku za odpowiedz :-)

• Fikus Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2019, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam dzisiaj na kontroli szyjki, po luteinie się nawet minimalnie wydłużyła, więc super :)

No i od dzisiaj już odpoczywam w domku :)

Ciasteczko777, 4me, Pestkkaa, Izka37, MaMaMi83, Oleander, PatkaPP, Szczesliwa ledwo zywa, Samari0702, Milka1991, Szczęśliwa Mamusia, Veri, Nistera, kama2784 lubią tę wiadomość

h84fj44j8c2afjwv.png

17u9l6d89qpw7kc9.png
  • Izka37 Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2019, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mary Jane-w samo setno! Może u facetów ginekologów trzeba dopytywać o jakie centymetry chodzi:)te ustalone według niego czy te prawdziwe.

Oleander, MaMaMi83, Szczęśliwa Mamusia lubią tę wiadomość

ug3773sblvjhwzbs.png
  • MaryJane Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2019, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hahahah, dziewczyny :D naprawdę pomyślałam o wszystkim tylko nie o tym :D

Aaa, ok 4me, bo już całkiem zwątpiłam :D ale według tej tabelki to teraz masz 32 tydzień, przynajmniej tak mi się wydaje :D ciągle sobie mówię że nie ma co ufać tym pomiarom a ciągle się na tym skupiam :D

Izka37, Szczęśliwa Mamusia lubią tę wiadomość

gann3e3k0unlohxb.png

• Izka37 Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2019, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mary Jane-głodnemu chleb na myśli , cóż poradzić, hormony:)!

Co do skupiania się na cyferkach i analizowaniu mam podobne i nie mogę tego niestety wyłączyć.

ug3773sblvjhwzbs.png
  • 4me Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2019, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MaryJane wrote:
    Hahahah, dziewczyny :D naprawdę pomyślałam o wszystkim tylko nie o tym :D

Aaa, ok 4me, bo już całkiem zwątpiłam :D ale według tej tabelki to teraz masz 32 tydzień, przynajmniej tak mi się wydaje :D ciągle sobie mówię że nie ma co ufać tym pomiarom a ciągle się na tym skupiam :D
    Ja mam 32 i 4 dzien wiec licze, ze jestem juz w 33 i sprawdzam wagę na 33 tydzien. Dwa tysiace sto cos tam gram to 50 centyl wg tej tabeli- wytyczna jest tydzien ciąży.
    Tak pi razy drzwi bo wiadomo jak jest z wagą... A moj dzis wazyl 2100-2200 w sumie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 kwietnia 2019, 16:31

Izka37 lubi tę wiadomość

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
‹‹ 1125 1126 1127 1128 1129 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ