X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majóweczki 2019
Odpowiedz

Majóweczki 2019

Oceń ten wątek:
  • Veri Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2020, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hello :)

Szczęśliwa, ten Twój Dominik to jakby już roczek miał - tyle zębów! :)

U nas pierwszy w życiu katar od kilku dni. Na szczęście nic innego się nie rozwinęło przez ten czas (ani gorączki, ani kaszlu), ale 2 noce to była tragedia.. tak się biedny męczył. Dzisiaj spał lepiej, ale od rana glut do pasa - jakby nasilony :/ Oby to już końcówka, dlatego takie apogeum.

A tak to wszystko dobrze. Mały cały czas raczkuje i staje przy meblach. Zaczyna się już nawet lekko przemieszczać w pionie, ale zauważyłam, że to bardziej za sprawą rąk niż nóg :D

Jedzenie bez zmian. Trochę owoców, jakiś tam obiad i kasza na noc. Póki co jednak mleko rządzi.

Mam wrażenie, że powoli przestawia się na jedną dłuższą drzemkę w dzień, ale jeszcze nie wiem czy tak już zostanie.

Zęby póki co niezmiennie 4 :)

Dziewczyny, które czytają - napiszcie co u Waszych maluchów!

Szczęśliwa Mamusia lubi tę wiadomość

qb3cg7rfwkxw9axa.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 lutego 2020, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Veri wrote:
    Hello :)

Szczęśliwa, ten Twój Dominik to jakby już roczek miał - tyle zębów! :)

U nas pierwszy w życiu katar od kilku dni. Na szczęście nic innego się nie rozwinęło przez ten czas (ani gorączki, ani kaszlu), ale 2 noce to była tragedia.. tak się biedny męczył. Dzisiaj spał lepiej, ale od rana glut do pasa - jakby nasilony :/ Oby to już końcówka, dlatego takie apogeum.

A tak to wszystko dobrze. Mały cały czas raczkuje i staje przy meblach. Zaczyna się już nawet lekko przemieszczać w pionie, ale zauważyłam, że to bardziej za sprawą rąk niż nóg :D

Jedzenie bez zmian. Trochę owoców, jakiś tam obiad i kasza na noc. Póki co jednak mleko rządzi.

Mam wrażenie, że powoli przestawia się na jedną dłuższą drzemkę w dzień, ale jeszcze nie wiem czy tak już zostanie.

Zęby póki co niezmiennie 4 :)

Dziewczyny, które czytają - napiszcie co u Waszych maluchów!

Jak ja wiesz przychodzę po dziewczynki do szkoły to robią wielkie oczy robi , jak ja mówię że ma prawie 9 msc niektórzy nawet myślą że wygląda jakby miał 1.5 roku 🤦🤦🤦.

Szybkiego powrotu do zdrowia dla Maksia 😘.

Nie wiem jaka jest u Was pogoda ale u mnie ciepło choć odczuwalne jest 5 stopni to widzę , że niektórzy już w takich wiosennych kurtach chodzą, ja sama się już zgrzałam .

Veri lubi tę wiadomość

• Fikus Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2020, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, u nas dzisiaj prawie 15 stopni :D

U nas hmmmm, po staremu :P mały dalej pełza, jeszcze nie siedzi ani nie raczkuje, obawiam się, że może w ogóle nie chcieć raczkować, bo wysoki podpór robi tylko jak chce zajrzeć gdzieś wyżej, a już się wspina na co się da.

Jeżeli chodzi o jedzenie, to wcina wszystko jak leci :D

Ze spaniem dalej przeboje, drzemki w ciągu dnia mamy dwie, ale zasypianie na nie to jakaś masakra. Do tego chyba idą znowu zęby (mamy już 4, Tymek wygląda jak mały wampirek bo ma górne dwójki i dolne jedynki), bo mały zaczął się mocniej ślinić, jest bardziej marudny, płaczliwy i pcha piąstke do buzi i ją gryzie :-/

Szczęśliwa Mamusia, Veri lubią tę wiadomość

h84fj44j8c2afjwv.png

17u9l6d89qpw7kc9.png
  • Szczesliwa ledwo zywa Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2020, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej:) u nas ostatnio były bardzo ciężkie chwilę. Rozchorowalam się, byłam tydzień w szpitalu dopadło mnie zapalenie trzustki spowodowane kamieniami w pecherzyku zolciowym . Meczylam się z mega bólem 3 dni dopiero za drugim razem karetka mnie wzięła. Florek został z tatą. Z dnia na dzień został odebrany mu cycek , z butelki nie pije. Jadł kaszke na mm 2 razy dziennie w nocy gdy się budził pil wodę i spał dalej. Teraz próbuje rozkręcić laktacje na nowo chociaż jest trudno po przy ząbkach ogólnie nie lubi ssać. Bardzo przeżyłam rozlake. Teraz jestem już w domu z tym ze mam antybiotyki ( można przy kp) ktore strasznie mnie osłabiają gdyby nie mąż nie dała bym rady zajmować się sama małym bo czasem nie mam siły go podnieść:(

o148o7es5xrrd9s8.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 lutego 2020, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczesliwa ledwo zywa wrote:
    Hej:) u nas ostatnio były bardzo ciężkie chwilę. Rozchorowalam się, byłam tydzień w szpitalu dopadło mnie zapalenie trzustki spowodowane kamieniami w pecherzyku zolciowym . Meczylam się z mega bólem 3 dni dopiero za drugim razem karetka mnie wzięła. Florek został z tatą. Z dnia na dzień został odebrany mu cycek , z butelki nie pije. Jadł kaszke na mm 2 razy dziennie w nocy gdy się budził pil wodę i spał dalej. Teraz próbuje rozkręcić laktacje na nowo chociaż jest trudno po przy ząbkach ogólnie nie lubi ssać. Bardzo przeżyłam rozlake. Teraz jestem już w domu z tym ze mam antybiotyki ( można przy kp) ktore strasznie mnie osłabiają gdyby nie mąż nie dała bym rady zajmować się sama małym bo czasem nie mam siły go podnieść:(

Dużo sił dla Ciebie no i zdrowia 😊.

Skąd ja to znam gdyby nie pomoc męża nie wiem jakbym sobie poradziła , a plecy coraz gorszej mnie bolą .

Fikus Dzieci nie zawsze raczkują czasami to mnie nawet denerwuje że dlaczego dziecko np nie raczkuje tylko od razu chce chodzić 🤦 , albo że o ma rok i jeszcze np nie chodzi 🤦 każde dziecko jest inne i inaczej się rozwija to że np nie raczkuje nie oznacza że jest jakieś nie wiem np opóźnione itp , mój najstarszy syn np raczkował do tyłu i to też jakieś nie z tej planety 😝 na wszystko jest czas .
    Mam taką znajomą gdzie jej synek , jak miał 8 msc to za rękę po schodach wchodził , mój wielkoludek ma prawie 9 msc i sam prawie staje 😁 .

• Fikus Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2020, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczęśliwa ledwo żywa - dużo zdrówka, trzymaj się tam, trzymam mocno kciuki za relaktacje.

Szczęśliwa Mamusiu - tak wiem, że każde dziecko jest inne, ale gdzieś wyczytałam że to nie zbyt dobrze jak dziec nie raczkuje. No ale zobaczymy, może jeszcze się nawroci 🤔

Teraz to zastanawiam się czy mu kasku nie kupić <żart>, bo się wszędzie wpycha i obija 🤦‍♂️😅

h84fj44j8c2afjwv.png

17u9l6d89qpw7kc9.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 lutego 2020, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fikus Mój podobnie ostatnio upodobał sobie że opiera się o każde drzwi i chce wstawać , i zaraz leci albo też uderzył się o futrynę od drzwi upadków nie unikniemy , mój mąż uważa że jestem przewrażliwiona no chyba to dobrze że nie chce aby coś mu się stało nie wszędzie są się zabezpieczyć kupiłam takie osłonki na róg od fotela i nie pasują , a mój mąż kiedyś tak do mnie tak niczego go nie nauczysz tak to ma cały czas się obijać 🤦🤦🤦 ech ci mężczyźni 🤦 .

Wysłany: 18 lutego 2020, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję dziewczyny:)

o148o7es5xrrd9s8.png
  • Paula_071 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2020, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My dla starszego syna mieliśmy kask, on jak miał 10,5 miesiąca wspinał się na krzesła i chodził po stolach. Młodszy zdecydowanie spokojniejszy.
    My mamy dalej 3 drzemki, 8 zębów i uda kolejne. Noce są ciężkie, tej nocy nie spal od 2 do 3 i id 4:30 do 5:30 i budził się milion razy. Nie wiem kiedy te żeby przestaną dokuczać. U nas 5 posiłków i chyba z 8 razy cycek, a waży 8,9kg.

Szczęśliwa Mamusia, Zielona koniczyna lubią tę wiadomość

13.08.2015 r.
    11.05.2019 r.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 lutego 2020, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula_071 E no ładna waga mój to chyba powyżej 10 kg waży 🙈 bo ciężki jak nie wiem i ma prawie 9 zębów 🙈.
    Mój to na szczęście " łagodnie" ząbkowanie przechodzi nie ma gorączki nie marudzi itp itd żeby taki spokojny jeszcze podczas spacerów był trochę uspokoił się z tym darciem się i wierceniem tfu tfu odpukać , w domu nic tylko by raczkował cały czas próbuje wstać i wszystkiego się łapie 😁.
    Najgorze jest to że zaczyna paprochy zbierać i jeszcze drapie dywan chodniki aby co do buzi wziąść cały czas trzeba go pilnować a codziennie się odkurza a nawet zamiata , Ania też tak paprochy mi brała do buzi raz to omal się nie zadławiła bo ugryzła kawałek foli od pampersa mój mąż ją jakoś od ratował i pewnego dnia przestała tak robić miała chyba 2 lata jak nic nie brała do buzi .

Moje drogie a co tam zapytam się macie może wśród znajomych , kolegów , koleżanek lub waszej okolicy , po rodzinie kogoś kto by miał może na sprzedaż wózek spacerowy rok po roku ważne żeby kółka były z przodu skrętne oczywiście żeby był zadbany nie jakiś byle jaki i cena odpowiednia , nie chcę gondoli w zapasie bo mi to do niczego nie potrzebne ani nosidełka bo już wyrósł mi Dominik i ma fotelik .

Jakbyście znalazły taka osobę itp to dajcie znać na priv musicie jak coś dodać mnie do przyjaciółek aby wysłać mi jakąś wiadomość itp dziękuję ❤️.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2020, 13:00

• Asia2000 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2020, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, dano mnie tu nie było. Jakoś mała odkąd zaczyna sie podnosic to jest bardzo absorbująca. Zaryła(dosłownie) już raz brodą o podłogę i miałayśmy pierwszą krew. Zapomiała wystawić rączki:(. U nas bilans nastepujący:3 zeby na dole, pełza,raczkować jej sie nie chce(nogi sie jej rozjeżdzaja), noce paskudne(czyli bez zmian), drzemki-róznie. Co do jedzenia zamieniłam kaszke z wieczornej 19 na 11 i uważam że jest lepiej nie trzeba tyle sie nagminastykowac aby zjadła. O 19 musiałam pokazywac zabawki i ją zabawiać, po prostu chyba była zmeczona.

p.s. marze o tym żeby sie wyspać;)

Szczęśliwa Mamusia, Veri lubią tę wiadomość

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 lutego 2020, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia Ja też marzę o tym mój wielkoludek codziennie wstaje o 5.30 wszak później pójdzie spać ale zaraz wstaje i tak jest dzień w dzień 😴😴😴🤦 , ma tylko dwie drzemki a dziś sam wstał 😱❤️ zaraz będzie chodzić mój siłacz 😁.

U mnie tymczasowa zima śnieg sypie , wzięłam wniosek aby zapisać Anię do przedszkola , muszę szybko wypełnić i zanieść bo tylko do 2 Marca przyjmują wnioski .

• Zielona koniczyna Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2020, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje drogie to ja Szczęśliwa Mamusia zmieniłam nic na inny 😉

Veri, Asia2000, Szczesliwa ledwo zywa lubią tę wiadomość

Mama 5 dzieci 🧒👩‍🦱👩‍🦱👩‍🦱🧒
    04.06.2016.r 9 tc [*] Aniołek 😇💔 Pamiętamy 💔
    Ślub cywilny 28.09.2013r ❤️❤️
    Ślub kościelny 💒 26.11.2017r
    Na ovufriend i bbf od 2016 r.
    " Jeszcze będzie pięknie , mimo wszystko.
    Tylko załóż wygodne buty , bo masz do przejścia całe życie ".
    Jan Paweł II
  • Paula_071 Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2020, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ile godzin łącznie w ciągu doby śpią wasze dzieci? Mój ok 13,5h.

13.08.2015 r.
    11.05.2019 r.
  • Zielona koniczyna Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2020, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula_071 wrote:

Mój to koszmarnie śpi w ciągu dnia zaś w nocy zasypia np o 20.33 i wstaje o 5.30 😴😴😴 , a w dzień to 7/8 potem 11/12 koło południa to żadko śpi lub wcale Ania go ciągle budzi ☹️ , nie mam za bardzo miejsca aby gdzieś indziej postawić łóżeczko turystyczne mojego małego .

Mama 5 dzieci 🧒👩‍🦱👩‍🦱👩‍🦱🧒
    04.06.2016.r 9 tc [*] Aniołek 😇💔 Pamiętamy 💔
    Ślub cywilny 28.09.2013r ❤️❤️
    Ślub kościelny 💒 26.11.2017r
    Na ovufriend i bbf od 2016 r.
    " Jeszcze będzie pięknie , mimo wszystko.
    Tylko załóż wygodne buty , bo masz do przejścia całe życie ".
    Jan Paweł II
  • Fikus Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2020, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula_071 wrote:

Myślę że u nas to jest ok 13-14 h z czego ok 11-12h to sen nocny i 2-3h to drzemki.

h84fj44j8c2afjwv.png

17u9l6d89qpw7kc9.png
  • Veri Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2020, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula_071 wrote:

Nasz podobnie. 10-10,5 godziny w nocy i w dzień ma albo jedną długą drzemkę, albo dwie po ok 1,5 godziny.

Z newsów to wychodzą dolne dwójki :)

Zielona koniczyna, Asia2000 lubią tę wiadomość

qb3cg7rfwkxw9axa.png

Wysłany: 26 lutego 2020, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W nocy u nas 10-11 godzin a W dzień czasem dwie drzemki jedna 2 godz A druga 40 min A czasem jedna 2,5 godz A dziś np dwie- jedna 40 min A druga 50:)

Zielona koniczyna lubi tę wiadomość

o148o7es5xrrd9s8.png
  • Veri Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2020, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uwaga, chwalę się :D
    Młody dziś przespał od 22 do 7.20 bez ani jednej pobudki - czy to na smoka, czy na jedzenie. Oczywiście nie łudzę się, że tak już będzie, ale zawsze to miła niespodzianka :)

Czy macie już może jakieś spacerówki inne niż od wózków 2w1? Albo planujecie zakup?

Zielona koniczyna, Paula_071 lubią tę wiadomość

qb3cg7rfwkxw9axa.png
  • Fikus Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2020, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Veri, zazdro! Też bym chciała, mieć taką noc ❤️ korzystaj, oby to był początek takich nocy 😁

Co do wózka, to my id około tyg my nową spacerowke,bo tej poprzedniej z 2w1 nie lubiłam ani ja ani mój syn, jak go do niej tylko kładłam to wpadał w szał. Teraz mamy Muuvo Quick 2.0 (de facto mizna go kupić w opcji 2w1 albo samą spacerowke) i mój mały jest w nim spokojny 😁 ale to dlatego, że ten wizek na niżej siedzisko i nie jest tak obudowany, więc Tymek więcej widzi jak jest na leżąco, bo jeszcze nie siedzi.

U nas dzisiaj przebiła się górna jedynka, myślę że druga jedynka też się pojawi za kilka dni, więc mamy już 5 ząbków 😍

Zielona koniczyna lubi tę wiadomość

h84fj44j8c2afjwv.png

17u9l6d89qpw7kc9.png
‹‹ 1320 1321 1322 1323 1324 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ