X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majóweczki 2019
Odpowiedz

Majóweczki 2019

Oceń ten wątek:
  • 4me Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2019, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak biore tylko metylowany. Zaczelam jeszcze długo orzed ciaza. Swoja droga by przy pierwszym dziecku nic nie wiedzialam o tych problemach i bralam zwykly.

No wlasnie to ja chyba teraz juz powinnam isc do hemtaloga aby dowiedzieć sie co po ciazy?

Moze byc tak jak piszesz ze bedzie acard profilaktycznie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lutego 2019, 14:06

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • MaMaMi83 Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2019, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4me takie są moje przypuszczenia.
    Ja w pierwszej ciąży też nie wiedziałam o moich problemach. A to są problemy genetyczne więc mamy je od zawsze. Zaszła w pierwszą ciąże w 2 cyklu starań. I gdyby nie to że moja druga ciąża była obumarla pewnie bym dalej nie wiedziała. Zapytałam lekarza o badania po poronieniu powiedział że nie trzeba że się zdarza więc zaczęłam szukać i grzebać w internecie i w ten sposób doszłam do tego że powinnam zrobić badania na te wszystkie mutacje genetyczne, trombofilie itp pokazałam wyniki temu gin i on powiedział że nic się z tym nie robi. A ja już wtedy wiedziałam że jednak się robi i zmieniłam gin na Panią dr z kliniki leczenia niepłodności. I teraz mam nadzieję że szczęśliwie odnoszę mojego synka.
    Dopytaj swojego lekarza jak to wszystko wygląda po ciąży żebyś wiedziała co dalej z tym robić.
    A robisz badania anty-Xa?? Zleca ci to gin przy clexane bo mi nie zleca i zastanawiam się czy nie zrobić na własną rękę.

4me lubi tę wiadomość

2009 Córeczka
    2017 [*] Aniolek 11tc
    3jgx0tc7fuc3nree.png
  • Izka37 Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2019, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4me ja mam też oprócz mutacji hetero PAI ,mam mutacje genu mthfr6677. Immunolog docent Pasnik zalecil clexane ze względu na PAI a nie mthfr. Pytałam się hematologa co dalej po ciazy. Usłyszałam że nie muszę nic robić ,po prostu zakończyć branie clexane 6 tygodni po porodzie. Ogólnie dałam jej wyniki krwi i te związane z krzepnięciem. Powiedziała że d dimery są najważniejsze a u mnie one przed ciąża jak i w ciąży są na dobrym poziomie więc nic nie musze nic robić. Profilaktycznie mam pokazac wyniki w kwietniu:d dimery, antyXa. Najważniejsze są d dimery w tym wypadku(bo to one są odpowiedzialne za ewentualne skrzepy). Po ciazy nie mam juz nic robic ani nigdzie sie zgłaszać.

Może zrób d dimery przy nastepnym badaniu i wtedy zadecydujesz czy iśc jeszcze w trakcie ciazy czy po. Pamiętaj tylko że inne sa normy dla ciazy i to jest normalne.

Przed pick up-em miałas robione te wszystkie czynniki krzepnięcia skoro Cie dopuścili musiały byc prawidłowe.

A tak pozatem ponad godzinny spacer zaliczony:).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lutego 2019, 14:54

4me lubi tę wiadomość

ug3773sblvjhwzbs.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 lutego 2019, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy bierzecie Acard? Jeżeli tak to do kiedy macie brać ? Ja łykam 150

• Izka37 Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2019, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bierzemy:)ja mam brać najpozniej do 32 tygodnia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lutego 2019, 15:51

ug3773sblvjhwzbs.png
  • MaMaMi83 Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2019, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciacho ja zapytam na następnej wizycie bo ciągle o tym zapominam a słyszałam że mozna brac do 34 tyg i trzeba odstawić.

Izka37 lubi tę wiadomość

2009 Córeczka
    2017 [*] Aniolek 11tc
    3jgx0tc7fuc3nree.png
  • Fikus Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2019, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biorę 150 mg, mi lekarz kazał brać do 36 tygodnia.

h84fj44j8c2afjwv.png

17u9l6d89qpw7kc9.png
  • Izka37 Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2019, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MaMaMi83 wrote:
    Ciacho ja zapytam na następnej wizycie bo ciągle o tym zapominam a słyszałam że mozna brac do 34 tyg i trzeba odstawić.

Ciasteczko ogólnie słyszałam wielokrotnie tak jak pisze MaMaMi że zalecane jest do 34 tygodnia.
    Tak też mówił "słynny" docent Pasnik.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lutego 2019, 15:53

MaMaMi83 lubi tę wiadomość

ug3773sblvjhwzbs.png
  • MaMaMi83 Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2019, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podobno jak są wskazania medyczne jakieś indywidualne to się wydłuża ale optymalnie właśnie jest do 34 tyg.

Fikus z jakiego powodu bierzesz acard?

2009 Córeczka
    2017 [*] Aniolek 11tc
    3jgx0tc7fuc3nree.png
  • Fikus Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2019, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na połówkowych wyszło mi ryzyko wystąpienia stanu przedrzucawkowego, stąd acard.

h84fj44j8c2afjwv.png

17u9l6d89qpw7kc9.png
  • PatkaPP Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2019, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Macie jakiś pomysł na zgage?
    Mam ciągle dobry apetyt... Niestety zgaga zaczęła dokuczać po każdym posiłku. Nie chce non stop brać rennie. Mleko jak i migdały średnio pomagają.. Jak myślicie co mogę jeszcze spróbować?

3jgxskjopx38dbpv.png
    07.2020 - 16tc👼💔
    05.2019 - Zosia ❤️
  • Szczesliwa ledwo zywa Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2019, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi osobiscie pomaga tylko rennie i to musze wziasc odrazu jak sie zaczyna bo jak sie rozkreci to nawet ono nie daje rady. A o dziwo po mleku mam jeszcze gorzej:( melise mozesz jeszcze spróbować

PatkaPP lubi tę wiadomość

o148o7es5xrrd9s8.png
  • MaMaMi83 Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2019, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi pomaga jogurt naturalny na zgage.

2009 Córeczka
    2017 [*] Aniolek 11tc
    3jgx0tc7fuc3nree.png
  • Izka37 Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2019, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na zgage wypijam zklanke kefiru

Pomiar po obiedzie 131, jadłam to, co co jakiś czas w niedziele tj. kaczka z jabłakmi i suszonymi sliwkami, pieczone ziemiaki,mizeria. Chciałam sprawdzić jak takie cos znosze. Porcja dość duża.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lutego 2019, 16:28

ug3773sblvjhwzbs.png
  • MaMaMi83 Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2019, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izka kaczka jest dość tłusta potrawa. Może wywalić cukier później.

Izka37 lubi tę wiadomość

2009 Córeczka
    2017 [*] Aniolek 11tc
    3jgx0tc7fuc3nree.png
  • Izka37 Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2019, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MaMaMi83 wrote:
    Izka kaczka jest dość tłusta potrawa. Może wywalić cukier później.

To musze jeszcze wtedy zmierzyc po dwóch godzinach- musze poczuć jak to u mnie działa.

Kaczkę zrobiłam wczoraj zanim przyszedł wynik.

ug3773sblvjhwzbs.png
  • iwwk Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2019, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi na zgagę pomaga woda wysokozmineralizowana z cytryną, niedawno odkryłam i mam spokój, ale żeby nie było za pięknie niedługo pewnie wróci :D imbir też całkiem spoko sobie radził albo miętówki.

atdcjw4ziax1my6y.png
  • 4me Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2019, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MaMaMi83 wrote:
    4me takie są moje przypuszczenia.
    Ja w pierwszej ciąży też nie wiedziałam o moich problemach. A to są problemy genetyczne więc mamy je od zawsze. Zaszła w pierwszą ciąże w 2 cyklu starań. I gdyby nie to że moja druga ciąża była obumarla pewnie bym dalej nie wiedziała. Zapytałam lekarza o badania po poronieniu powiedział że nie trzeba że się zdarza więc zaczęłam szukać i grzebać w internecie i w ten sposób doszłam do tego że powinnam zrobić badania na te wszystkie mutacje genetyczne, trombofilie itp pokazałam wyniki temu gin i on powiedział że nic się z tym nie robi. A ja już wtedy wiedziałam że jednak się robi i zmieniłam gin na Panią dr z kliniki leczenia niepłodności. I teraz mam nadzieję że szczęśliwie odnoszę mojego synka.
    Dopytaj swojego lekarza jak to wszystko wygląda po ciąży żebyś wiedziała co dalej z tym robić.
    A robisz badania anty-Xa?? Zleca ci to gin przy clexane bo mi nie zleca i zastanawiam się czy nie zrobić na własną rękę.
    AntyXa robilam juz 3 razy. Zawsze ten sam dobry wynik. Ale odkad zmienilam lekarza z kliniki niepodlodnosci na poloznika to juz mi ich nie zleca. Mowi, ze przy profilaktycznej dawce 0,4mg nie ma potrzeby... Takze co lekarz to opinia. Ale ja zrobie sobie na wlasna rękę w marcu jak pojde na L4-tak dla swietego spokoju ;)

A wlasnie d dimerow mi nigdy zaden lekarz nie zlecil... Chyba, ze tak jak pisze Izka robili mi przed pickup'em i nawet nie wiem ;)

Ten moj mi juz na pewno nie zleci wiec albo zrobie sama albo zobacze co ten hematolog powie :)

Acard bralam ale tylko aby pomogl przy zagniezdzeniu. Doac szybko mialam odstawic. Jakos na początku ciazy. To chyba dlatego ze ja mam heterozygote. Lekarka mowila, ze to lagodniejsza opcja problemow. I bądź tu madry ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lutego 2019, 17:15

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • MaMaMi83 Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2019, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4me no moja też chyba uważa że przy profilaktyczne dawce nie ma potrzeby. Z tego co się orientoealam u mnie w labo koszt anty-Xa 160zl.

2009 Córeczka
    2017 [*] Aniolek 11tc
    3jgx0tc7fuc3nree.png
  • 4me Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2019, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izka37 wrote:
    Clexane biorę ze względu na hetero PAI i lekko podwyższony fibrynogen, dawka 0,6 na 12 godzin przed porodem odstawiam a po porodzie 6 tygodni na dawce 0,4. Najpierw konsultowałam to z Immunologiem a teraz jestem pod kontrola hematologa.
    Taaa a to jeszcze mi sie przypomnialo-o ile nie masz planowanej CC, ja nie mam- to jak my wyczaimy te 12h przes porodem? ;D

Izka37 lubi tę wiadomość

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
‹‹ 706 707 708 709 710 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ