WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majóweczki 2019
Odpowiedz

Majóweczki 2019

Oceń ten wątek:
  • aktyde85 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pojechałam do pracy, bo mi sie nudziło hahahah o 16:40 wizyta, to jak juz l4 bede miala w rece, to bede poslusznie w domku siedziec ;) jak to z tymi l4 jest w ogole? papierowych teraz wcale nie ma? W jaki sposob ja mam potwierdzenie, ze to l4 jest wystawione? Czy pracodawca jaks info do zusu wysyla, czy zus z automatu to widzi?

f2w33e3kzy7745ry.png
    Karolinka <3
    l22np07wclwsxogu.png
  • Izka37 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do zwolenien to są ogólnie elektroniczne. Potwierdzenie że dostałaś możesz dostac od lekarza, wydrukuje Ci to elektroniczne zwolnienie(ja zawsze biorę bo nie ufam temu systemowi). Pracodawca widzi Twoje zwolneinie w dniu od którego je masz. Musi w ciągu 7 dni i tak pojawić się w Zusie.

ug3773sblvjhwzbs.png
  • Szczesliwa ledwo zywa Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teraz praktycznie wszystko idzie elektronicznie. Lekarz wysyla zwolnienie do pracodawcy i zusu potem pracodawca elektronicznie potwierdza zatrudnienie i zus na podstawie tego wysyla kase.ja wlasnie jade sie klocic bo wisza mi kase za 3 miesiące...

o148o7es5xrrd9s8.png
  • aktyde85 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izka37 wrote:
    Co do zwolenien to są ogólnie elektroniczne. Potwierdzenie że dostałaś możesz dostac od lekarza, wydrukuje Ci to elektroniczne zwolnienie(ja zawsze biorę bo nie ufam temu systemowi). Pracodawca widzi Twoje zwolneinie w dniu od którego je masz. Musi w ciągu 7 dni i tak pojawić się w Zusie.

ale co sie musi w ciagu 7 dni pojawic w zusie? bo nie rozumiem, to l4 musi byc wyslane przez pracodawce/mnie do zus w ciagu 7 dni, czy automatycznie ponline sie w tym czasie pojawia? Musze dopytac, bo moja szefowa jest kochana, ale nizle zakrecona ;) chociaz jej ksiegowa chyba calkiem ogarnia

f2w33e3kzy7745ry.png
    Karolinka <3
    l22np07wclwsxogu.png
  • Izka37 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety elektroniczne potwierdzenie "jeszcze"nie działa. Pracodawca musi druknąć i iść do zusu potwierdzić że u niego pracujesz. Z elektronicznymi jest tylko o tyle łatwiej(póki co) że Ty nie musisz zanosić zwolneinia pracodawcy(jak to było kiedyś). Ogólnie pracodawca powinien iśc niezwłocznie ale ma na to 7 dni. Chodzi o fakt żebyś Ty dostała pieniążki w czasie. To sa info jakie mam ja.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2019, 12:45

ug3773sblvjhwzbs.png
  • aktyde85 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O ustawiłam sobie nowy suwaczek :D

Chusy, Szczęśliwa Mamusia, Milka1991, Ciasteczko777 lubią tę wiadomość

f2w33e3kzy7745ry.png
    Karolinka <3
    l22np07wclwsxogu.png
  • aktyde85 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izka37 wrote:
    Niestety elektroniczne potwierdzenie "jeszcze"nie działa. Pracodawca musi druknąć i iść do zusu potwierdzić że u niego pracujesz. Z elektronicznymi jest tylko o tyle łatwiej(póki co) że Ty nie musisz zanosić zwolneinia pracodawcy(jak to było kiedyś). Ogólnie pracodawca powinien iśc niezwłocznie ale ma na to 7 dni. Chodzi o fakt żebyś Ty dostała pieniążki w czasie. To sa info jakie mam ja.

O rany... a mogę sama to zanieść?

f2w33e3kzy7745ry.png
    Karolinka <3
    l22np07wclwsxogu.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 marca 2019, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to mam szczęście teraz lekarz ba przerwę zjeść poszedł i przede mną jescze babka ...No to jescze godzinę posiedzę... uwielbiam wizyty u mojego lekarza ehhh :)

A jest już ktoś po wizytach ??

• aktyde85 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczesliwa ledwo zywa wrote:
    Teraz praktycznie wszystko idzie elektronicznie. Lekarz wysyla zwolnienie do pracodawcy i zusu potem pracodawca elektronicznie potwierdza zatrudnienie i zus na podstawie tego wysyla kase.ja wlasnie jade sie klocic bo wisza mi kase za 3 miesiące...

Żartujesz??? Chcesz powiedzieć, że zus opóźnia Tobie wyplate l4 juz 3 miesiace? Ja sie wlasnie tego boje, bo nasza firma jest mala, wiec po 30 dniach od razu mi zus bedzie placil, a slyszalam, ze sa takie opoznienia...

Szczesliwa ledwo zywa lubi tę wiadomość

f2w33e3kzy7745ry.png
    Karolinka <3
    l22np07wclwsxogu.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 marca 2019, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczęśliwa ledwo żywa

3 wypłaty ?? A pracodawca załączył druk z-3 ? Bo należy pamiętać że ten druk kadry muszą wysyłać z każdym jednym zwolnieniem bp często wyślą raz a potem mają gdzieś warto się upewnić czy to do nich dotarło.

Nie denerwuj się napewno się wszystko wyjaśni. Pozwodzenia

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2019, 13:01

aktyde85, Szczesliwa ledwo zywa lubią tę wiadomość

• aktyde85 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Samari0702 wrote:
    Szczęśliwa ledwo żywa

3 wypłaty ?? A pracodawca załączył druk z-3 ? Bo należy pamiętać że ten druk kadry muszą wysyłać z każdym jednym zwolnieniem bp często wyślą raz a potem mają gdzieś warto się upewnić czy to do nich dotarło.

Nie denerwuj się napewno się wszystko wyjaśni. Pozwodzenia

z-3 dotyczy nr konta?

f2w33e3kzy7745ry.png
    Karolinka <3
    l22np07wclwsxogu.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 marca 2019, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aktyde85 wrote:
    z-3 dotyczy nr konta?

"Zaświadczenie ZUS Z-3 służy ustaleniu prawa do zasiłku chorobowego i obliczeniu jego wysokości. Zawiera informacje zarówno o płatniku składek, jak i o ubezpieczonym oraz wykaz uzyskiwanych przez ubezpieczonego zarobkow"

Wklejam link do poradnika o tym zaświadczeniu

https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-wszystko-o-zaswiadczeniu-zus-z-3

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2019, 13:10

aktyde85 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 marca 2019, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mialam właśnie usg. Lekarz powiedzial, ze maluszek zdrowy, 1600 wazy. Szyjka zamknieta 3,7 długa!
    Bips trzymaj sie! Jeszcze troche trzeba wytrzymac i bedzie dobrze. W szpitalu nie jest źle, tylko ta tesknota dobija

Samari0702, Szczęśliwa Mamusia, MaMaMi83, Pani Moł, Pestkkaa, Nistera, Chusy, Rudzik1, 4me, Oleander, Milka1991, Veri, slodka100, Szczesliwa ledwo zywa, Ciasteczko777, puszek369, Paula_071, PatkaPP lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 marca 2019, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O jeny, Szczesliwa, nie strasz ze ZUS ma takie opznienia :O moj pracodawca mial obsuwę w wysylce tego Z3, ostatnią wyplatę mialam 28 stycznia (od pracodawcy) a dopiero w piatek poszly zwolnienia do zusu jak się upomnialam ze ZUS nie ma dla mnie nic do wyplaty...

Samari - czyli pracodawca musi Z3 wysylac przy kazdym kolejnym przedluzeniu zwolnienia?? Moj dyro twierdzi, ze wystarczy raz :O

• aktyde85 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pani Moł wrote:
    O jeny, Szczesliwa, nie strasz ze ZUS ma takie opznienia :O moj pracodawca mial obsuwę w wysylce tego Z3, ostatnią wyplatę mialam 28 stycznia (od pracodawcy) a dopiero w piatek poszly zwolnienia do zusu jak się upomnialam ze ZUS nie ma dla mnie nic do wyplaty...

Samari - czyli pracodawca musi Z3 wysylac przy kazdym kolejnym przedluzeniu zwolnienia?? Moj dyro twierdzi, ze wystarczy raz :O
    To na bank sobie poczekasz :( ogólnie zus ma czas 30 dni na wypłatę... a i potafią dzien przed spodziewana wyplatą wyslac pismo, że przesuwaja o kolejne 30 dni... to jest dramat :/ takze wszystkie, ktore pracujemy w malych firmach, mamy przerąbane. Jak w pierwszej ciazy poszlam na l4 w polowie kwietnia, zus mi powinien placic jakos od maja, 29.05 urodzilam, to jakakolwiek kase z zus zobaczylam... w sierpniu, dokladnie 24 sierpnia...

f2w33e3kzy7745ry.png
    Karolinka <3
    l22np07wclwsxogu.png
  • Nistera Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bips trzymaj się, znam to wszystko z szyjkowymi problemami. Na szczęście u nas szew ładnie trzyma i czuję się jakby mi nic kompletnie nie było, nie to co w 1 ciąży.
    Dziewczyny podpowiedzcie czy o czymś nie zapomniałam bo jeszcze jutro jest ta promocja na dzieciowe to bym dokupiła.
    Mam tak :
    Wkładki laktacyjne
    Patyczki do uszu dla niemowląt
    Waciki do przemywania
    Woreczki na zużyte pieluchy
    Aspirator do noska
    Krem hip przeciwsłoneczny 50
    Krem hip na odparzenia
    Krem hip ochronny do twarzy i ciała
    Płyn do kąpieli hip
    Szampon hip
    Ocenisept
    Coś jeszcze z kosmetyków?
    Pampki i chusteczki mokre już też są.

zrz6wn15ye2e98l6.png
    qb3ch371t1ljmt43.png
  • Bibs Ekspertka

Wysłany: 4 marca 2019, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kama super wieści :D!
    Ja nie mam pessara, pytalam o to mojej lekarki co pracuje w tym szpitalu i mi powiedziała, że tego nie praktykują z powodu ryzyka infekcji. A i tak chyba nie ma na co zakładać,a szew to dużo wcześniej się zakłada, nikt mi tego nigdy nie zaproponował.
    Co do L4 elektronicznego, mój pracodawca ma wgląd do platformy ZUS, wiem że ma taki obowiązek nawet(zależy od ilości zatrudnianych pracowników) no i sam rozlicza się z zusem, więc ja nic nie muszę robić w tym temacie. Moja lekarka mmsem mi przysyła skan l4 żebym była pewna, że wystawiła. Nie miałam pojecia, żeby pracodawca musiał coś więcej robić w tym temacie...

kama2784 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 marca 2019, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurnaaa o wkładkach laktacyjnych zappmnialam, dzieki Nistera :) muszę w aptece zwyklej teraz dokupic jeszcze.

No to 30 dni od pism od pracodawcy to ja biorę pod uwagę, ale nie dluzej :O :O muszę sobie ten profil zaufany w ZUS zalozyc zeby widziec kiedy ma mi L4 wjeżdżać.

• Chusy Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sasiadka mi wlasnie przyszla zlozyc gratulacje, ja sie pytam czemu, a ona ze widziala ubranka na balkonie, myslala ze to juz :D

Oleander, Milka1991, Szczęśliwa Mamusia, Kruszynka91, PatkaPP lubią tę wiadomość

nzjdlhb8v0nmkzhl.png

1usa9vvjl7oudlln.png

ex2bqps6duldk0td.png
  • 4me Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ktora witamine D bralyscie?
    I czy jeszcze podaje sie dzieciom razem z D witamine K od poczatku??? Zapomnialam jak to bylo a na SR nie dotarłam :/

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
‹‹ 880 881 882 883 884 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ