X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamunie LIPIEC 2019
Odpowiedz

Mamunie LIPIEC 2019

Oceń ten wątek:
  • Messy92 Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2019, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mikka86 wrote:
    ciuchów nie , bieliznę piorę ale nie majtki siateczkowe ,które przecież są szczelnie zgrzane w foliowej torebeczce i nikt przedemną ich nie macał
    Nie no siateczkowych ja tez nie piorę :) po prostu mam uraz jak widziałam w przymierzalniach dziewczyny z takimi syfami na ciele plus niezbyt zadbane babki i jakbym miała nie prać ciuchów przed użyciem to bałabym się czymś zarazić. Tak po prostu:)

qskyyx8d10137q6y.png
    zem33e5e95i14u8v.png
  • mikka86 Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2019, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Messy92 wrote:
    Nie no siateczkowych ja tez nie piorę :) po prostu mam uraz jak widziałam w przymierzalniach dziewczyny z takimi syfami na ciele plus niezbyt zadbane babki i jakbym miała nie prać ciuchów przed użyciem to bałabym się czymś zarazić. Tak po prostu:)
    ja prowadzę swój butik, więc większość ciuchów i tak mam prosto od producenta albo hurtowni przez nikogo jeszcze nie mierzonych więc ich nie piorę ,rzadko kupuję sobie coś w galeriach

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 czerwca 2019, 15:13

Messy92 lubi tę wiadomość

url=https://www.suwaczek.pl/]54661da9df.png[/url]
  • KarolaJJJ Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2019, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mikka86 wrote:
    A skoro kościół jest przeciwko in vitro i inseminacji to może odmówić ochrzczenia dziecka w ten sposób poczętego?
    Zalezy od księdza to po pierwsze,a po drugie po co komu opowiadac ze ma sie dziecko z in vitro?
    Dziecko to dziecko nie?
    Mnie tylko dziwi jak ksieza podchodza do chrzcin dziecka ze slubu cywilnego,bo tylko jeden rodzic jest wierzący,jakies chrzciny w sobote na zachrystii jakby to dziecko trędowate było

p19uqqmzs3gk4a7x.png
  • mikka86 Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2019, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolaJJJ wrote:
    Zalezy od księdza to po pierwsze,a po drugie po co komu opowiadac ze ma sie dziecko z in vitro?
    Dziecko to dziecko nie?
    Mnie tylko dziwi jak ksieza podchodza do chrzcin dziecka ze slubu cywilnego,bo tylko jeden rodzic jest wierzący,jakies chrzciny w sobote na zachrystii jakby to dziecko trędowate było
    nie opowiadać każdemu,ale też bym tego nie ukrywała a więc gdyby jakims sposobem by się dowiedział to co ,może nie ochrzcić?

• mikka86 Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2019, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja też nie mam ślubu nawet cywilnego i gdyby ksiądz powiedział mi ,że z tego powodu ochrzci mi dziecko w sobotę na zachrystii to bym powiedziała,żeby mnie w tyłek pocałował, nie to nie,płaszczyć się nie będę , nie jest to dla mnie,aż tak ważne

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 czerwca 2019, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mikka86 chyba zależy od księdza. Proboszcz z parafii do której naleze jest tak walnietyze pewnie robilby problemy. Mi zależało na chrzcie w sobotę to się uparl i musiałam zgodzic się na niedzielę ktora trwala prawie 2h... Zero wyrozumiałości i podejścia do ludzi. Już uprzedzilam mojego męża ze jak chce żeby Maly byl ochrzczony to on będzie musiał wszystko załatwić bo ja nie mam zamiaru na niego patrzeć i się z nim uzerac

• Drobinka91 Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2019, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ze swojej strony polecam mimo wszystko prać ciuchy, a jeśli się da to nawet buty, serio. Buty z Deichmana przede wszystkim. Mówię to tylko dlatego, że w Holandii pracowałam w takiej firmie, która zajmowała się głównie renowacją obuwia, ale trafiały tam też ciuchy. Producent wysyłał "po cichu" przed tym jak trafią do sklepu- buty, ciuchy, portfele, torebki, rękawiczki, zabawki czy inne rzeczy zarośnięte grzybem/ pleśnią czy innym świństwem i wiecie co my z tym robiliśmy? Czyściliśmy z wierzchu tylko sprężonym powietrzem. Trafiały do nas też marki Tommiego, Calvina Kleina itp. Byliśmy takim "etapem przejściowym " przed tym jak produkt trafi do sklepu. Nawet czyściliśmy tak dziecięce obuwie! Dlatego ja osobiście Daichmana omijam szerokim łukiem, bo wiem co się działo z tymi rzeczami. Oczywiście po naszej pracy but (czy inna rzecz) wyglądał pięknie i cudownie, nawet psikaliśmy perfumem do pudełka żeby nie było czuć smrodu pleśni.
    To jest temat rzeka, ale generalnie po tej pracy inaczej podchodzę do takich rzeczy, wszystko co ma kontakt ze skórą piorę, nawet kurtki. Taka moja rada dla Was, ale zrobicie jak uważacie 🙂

qb3ce6yd8925ak7r.png
    Aleksander 07.07.19r👶
    3000g 🔹️54cm🔹️
    klz9e6ydh37227gp.png
    1400 gram, 45 cm, dzielna mała Wojowniczka 💖

• KarolaJJJ Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2019, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mikka ale pannie ochrzci dziecko,po cywilnym jest najwiekszy problem.
    Jak ksiadz sie nie zgodzi to pisze sie do kurii i zgoda jest.
    Sa księza,ktorzy serio z niczym nie robią problemu,chrzczą jak leci a są takie chujki ze sie nie dogada nikt z nimi

p19uqqmzs3gk4a7x.png
  • JaSzczurek Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2019, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do fotelików, wszystkie foteliki dopuszczane do sprzedaży owszem muszą mieć homologację, którą dostają gdy spełniają podstawowe warunki. Problem w tym, że te warunki są bardzo niskie i w dalszych testach zderzeniowych (np. niemieckie ADAC) pokazują rozpiętość od bardzo bezpiecznych, do wręcz zagrażających życiu fotelików, a przecież wszystkie mają homologację.
    Żeby uzyskać homologację ECE R 44/04 (taką, którą ma ten z kinderkraft i minimum każdy inny) fotelik jest testowany w zderzeniach czołowych przy prędkości 50 km/h i tylnych przy 30 km/h. A co z wyższymi prędkościami? Co z uderzeniami bocznymi? Chyba, że będziesz zawsze jeździć z prędkością max. 30 km/h, ale również wtedy nie ma gwarancji, że samochód, który w Ciebie wjedzie będzie się poruszał z taką prędkością i nie wjedzie w Ciebie od boku. Takich uderzeń nikt nie testuje przed dopuszczeniem fotelika. Ocena delikatnych części dziecka takich jak głowa i szyja odbywa się wzrokowo. Tego fotelika z kinderkrafta nie ma w żadnych testach zderzeniowych. Posiada tylko homologację, która jest gwarancją niczego. A najgorsze jest to, że cenowo wcale nie odróżnia się bardzo od najtańszego fotelika Maxi Cosi, który jednak uzyskał dobre wyniki w testach zderzeniowych. W zestawach 3w1 bardzo często ląduje najgorszy syf, bo tak najłatwiej obniżyć koszty. Część osób nie sprawdzi czy fotelik jest bezpieczny, bo przecież fotelik to fotelik. Tylko, że niektóre chronią tylko przed mandatem. Ja dla zaoszczędzenia 100 czy 150 zł bym nie ryzykowała, żeby sobie potem pluć w brodę do końca życia, że gdyby fotelik był lepszy to może dziecko by przeżyło wypadek, a niestety wypadki zdarzają się niesamowicie często i pod tym względem warto przygotować się na najgorszą opcję, a nie na to, że nigdy wypadku nie będziemy mieli. Lepiej mieć używany czy brzydki wózek, niż słaby fotelik.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 czerwca 2019, 15:41

Lolla, AgaSY, 33Sylwia lubią tę wiadomość

zi13flw1mwerwam8.png
    💙 19/07/19 (42+0) 3625g, 50 cm <3
    💗 6/02/21 (39+5) 3710g, 49 cm <3
    💙 14/08/22 (39+5) 4070g, 53 cm <3
  • Aska1994 Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2019, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Można mieć w USC inne, a na chrzcie inne. Znam kobietę, która została ochrzczona jako Teresa, a w USC ojciec ją zapisał jako Maria 😁 a z imieniem przy chrzcie jest tak jak mówi Karola, dziecko musi mieć jakiegoś świętego patrona. A księża potrafią się do różnych rzeczy przyczepić. U nas jest proboszcz, który nam przy Monice robił spore problemy - że nie mamy ślubu (bo cywilny to nie ślub i żyjemy w grzechu), że nie mogą być chrzestni tej samej płci (przy Cyprianie z kolei jak mieliśmy problem z chrzestnym to sam nam ksiądz mówił, że możemy wziąć dwie chrzestne), potem nasz proboszcz się przyczepił, że specjalnie wzięliśmy chrzestnego mieszkającego zagranicą ze względu na kasę i że to nie o to chodzi. I teraz też nas czeka zabawa. Zwłaszcza, że mój mąż się upiera, żeby chrzestną była jego siostra, która jest po rozwodzie, ma ślub cywilny, 3 dzieci każde z innym facetem (i ponoć 4 w drodze). No będzie wesoło 🙄

Założyliśmy rodzinę 31.01.2015 ❤️
    Cypisek urodził się 3.08.2015 💕
    Monia urodziła się 16.03.2017r💕
    Jacuś urodził się 08.07.2019 💕
    Tak się spełnia marzenia!
    Zawsze będzie tysiące powodów na "nie" i zawsze znajdzie się jeden powód na "tak". I to jedno "tak" jest najważniejsze 💥
  • mikka86 Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2019, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Drobinka91 wrote:
    Ze swojej strony polecam mimo wszystko prać ciuchy, a jeśli się da to nawet buty, serio. Buty z Deichmana przede wszystkim. Mówię to tylko dlatego, że w Holandii pracowałam w takiej firmie, która zajmowała się głównie renowacją obuwia, ale trafiały tam też ciuchy. Producent wysyłał "po cichu" przed tym jak trafią do sklepu- buty, ciuchy, portfele, torebki, rękawiczki, zabawki czy inne rzeczy zarośnięte grzybem/ pleśnią czy innym świństwem i wiecie co my z tym robiliśmy? Czyściliśmy z wierzchu tylko sprężonym powietrzem. Trafiały do nas też marki Tommiego, Calvina Kleina itp. Byliśmy takim "etapem przejściowym " przed tym jak produkt trafi do sklepu. Nawet czyściliśmy tak dziecięce obuwie! Dlatego ja osobiście Daichmana omijam szerokim łukiem, bo wiem co się działo z tymi rzeczami. Oczywiście po naszej pracy but (czy inna rzecz) wyglądał pięknie i cudownie, nawet psikaliśmy perfumem do pudełka żeby nie było czuć smrodu pleśni.
    To jest temat rzeka, ale generalnie po tej pracy inaczej podchodzę do takich rzeczy, wszystko co ma kontakt ze skórą piorę, nawet kurtki. Taka moja rada dla Was, ale zrobicie jak uważacie 🙂
    Takie buty z daichmana to chyba odrazu by się rozwaliły po praniu,to przecież chińszczyzna

• mikka86 Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2019, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja siostra też ma dwie chrzestne a nie ma chrzestnego.

• Aska1994 Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2019, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bo to, że chrzestni są przeciwnej płci to po prostu tradycja, ale nigdzie nie jest napisane, że MUSZĄ być przeciwnej płci.
    Natomiast w razie problemów polecam powołać się na Pismo Święte, w którym jest zapisane jak Jezus mówi do swoich uczniów: "nie zabraniajcie dzieciom przyjść do mnie albowiem do nich należy Królestwo Niebieskie", czy jakoś tak. Zazwyczaj księża już nie dyskutują 😁

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 czerwca 2019, 15:36

Zawsze będzie tysiące powodów na "nie" i zawsze znajdzie się jeden powód na "tak". I to jedno "tak" jest najważniejsze 💥
  • KarolaJJJ Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2019, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Taka historia o tym jak kosciol traktuje ludzi wierzących. Moja mamtka wyszla za rozwodnika,pochodzila ona z bardzo wierzacej rodziny,co niedziela do kosciola itp. Full wiary. No wiec wzieli ten cywilny i co?Kościół ja wykluczył bo żyje w grzechu. Ani do spowiedzi ani do komunii,dzieci jej nie ochrzczą a ona z nami co niedzielę w kosciele. Jakos sie udało u franciszkanów. Później komunia,my odpowiednio-dziecko maryii i ministrant,ksiądz na to a taki chu**j,nie dopusci do komunii bo rodzice w grzechu żyją,na szczescie zdązył umrzeć i nowy proboszcz okazała sie normalny. Pozniej powiedział ze moja matka moze nawet sie spowiadac normalnie.
    Koniec koncow moja matka w wieku lat 60 olała kościół bo kopał ja po tyłku tyle lat a ona nic złego nie zrobiła(no dobra,zyla w grzechu bez slubu koscielnego,ale nie ze swojej winy)

p19uqqmzs3gk4a7x.png
  • Drobinka91 Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2019, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mikka86 wrote:
    Takie buty z daichmana to chyba odrazu by się rozwaliły po praniu,to przecież chińszczyzna

Możliwe, dlatego nie kupuję tam w ogóle, a bynajmniej nie najbardziej popularne i najtańsze marki. 🙈

qb3ce6yd8925ak7r.png
    Aleksander 07.07.19r👶
    3000g 🔹️54cm🔹️
    klz9e6ydh37227gp.png
    1400 gram, 45 cm, dzielna mała Wojowniczka 💖

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 czerwca 2019, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bardziej chrzcze z tradycji niz z przekonania... Taka hipokrytka ze mnie 😉

• Czarna_kawa Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2019, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hope,mam wzrusza po Twoich postach o Rychu 😘 i co do KP to ja tak jak Ty nie będę się katować jeśli będzie większy problem z cyca iem, już przeżyłam laktacyjną deprechę więc mówię temu nara pa jeśli będzie naprawdę ciężko. Mira to specyfik, mleko było, a ona nie chciała cyca,wymęczyłam się, zalamalam, a potem odpuściłam.

201907041556.png
    201802112272.png
    02.2017 aniołek 7tyg[*]
    02.2018 córeczka<3
  • Aska1994 Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2019, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylka, piątka! 😁 Dla mnie to też bardziej tradycja.

Sylka135 lubi tę wiadomość

• mikka86 Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2019, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja mama też wyszła za rozwodnika i było jej bardzo przykro kiedy przed moją pierwszą komunią nie mogła się wyspowiadać i przyjąć komunii

• mikka86 Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2019, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylka135 wrote:
    Ja bardziej chrzcze z tradycji niz z przekonania... Taka hipokrytka ze mnie 😉
    no ja też robię to tylko z tradycji ,żadna ze mnie katoliczka,do kościoła chodzę tylko na śluby ,pogrzeby,pierwsze komunie, wkurza mnie ten cały kościół i że się we wszystko wtrąca

‹‹ 1205 1206 1207 1208 1209 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.

CZYTAJ WIĘCEJ

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ