X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamunie LIPIEC 2019
Odpowiedz

Mamunie LIPIEC 2019

Oceń ten wątek:
  • 33Sylwia Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2019, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JaSzczurek wrote:
    a nie, to u nas nie było problemu, ale nie mylam mu buzi zanim mu nie wyszły zęby. W pierwszy dzień kupiłam szczoteczkę i pastę i tak od prawie miesiąca już myjemy, sprawia mu to przyjemność. Wiadomo, smak pasty jest (niestety) całkiem przyjemny, do tego kupiłam mu teraz wibrującą szczoteczkę (ale zwykła też była super) i powtarzam myju, myju, myju, myju. Potem zbieram zmoczoną gazą tą ślinę z pastą, pluczę szczoteczkę i myję jeszcze raz, ale już dziąsełka a nie ząbki. 😊
    Ja siluje się sama woda póki co, muszę pomyśleć o pascie 🤔😁

relgupjy0emg7fv2.png
  • 33Sylwia Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2019, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lullaby wrote:
    33 Sylwia i KasiaLukasia możecie się podzielić jakie kupiłyscie huśtawki? Bo szukam i szukam i nic mnie nie przekonuje 🤷
    https://allegro.pl/oferta/zestaw-siedzisko-kubelkowe-laczniki-m12-140mm-6909326533?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

relgupjy0emg7fv2.png
  • Lady_Dior Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2019, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JA kupiłam Zosi taką poduszkę z nadzieją,że będzie więcej czasu na brzuchu spędzać.

4ea0f38a47bb.jpg

Emma_ lubi tę wiadomość

age.png

2019 córka 💗
    2021 synek💙
    2024 synek💙
    Mama kp
    2013.08.26 11tc [*]
    2018.01.20 8tc [*]
    2018.05.26 cb [*]
    2020.11.21 cb [*]
    2023.02.20 6t2d [*]
    2023.06.27 cb [*]
    V Leiden hetero
    MTHFR 677 hetero
    Niedoczynność tarczycy
    HPA-1a dodatnia
  • 33Sylwia Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2019, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JaSzczurek nie boisz się tych elektrycznych szczoteczkę przy dziecku? Mi kiedys uszkodziła dziaslo dość mocno i odkryła szyjke zęba dlatego mam obawy.

relgupjy0emg7fv2.png
  • Czarna_kawa Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2019, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emma, 🤣to samo miałam z Mirą, paszczak zamknięty na trzy spusty🤐 owa zaczęła ząbkowac w 7 miesiącu więc dała chwilę na te mleczaki. Ada memla jęzorem w prawo i w lewo, ale coś tam można pozaglądac w dziąsła czasami tylko te łapy pakuje non stop i jak pijawka się przysysa do wszystkiego 🤪

Casjo, moja z klocem to ucieka, w ogóle ze wszystkim ucieka, nawet jak chce jej kurtkę ubrać to też spierdalando na drugi koniec domu🏃‍♀️🏃‍♀️🏃‍♀️mały maratończyk

Sylka135, Ciebie też miło czytać 😘jak maluchy?

Karola, jak młoda? Bunt nastolatki w pełni?

Co do huśtawek/bujakow, u nas tylko ten babybjorn się sprawdza, inna niestety parzy w tyłek

Emma_ lubi tę wiadomość

201907041556.png
    201802112272.png
    02.2017 aniołek 7tyg[*]
    02.2018 córeczka<3
  • JaSzczurek Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2019, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    33Sylwia wrote:
    Ja siluje się sama woda póki co, muszę pomyśleć o pascie 🤔😁
    Rozważ pastę, bo im młodsze szkliwo tym bardziej podatne - i na próchnicę, i na mineralizację. Takie zęby wchłaniają z pasty jak gąbka i się zabezpieczają. Według nowych wytycznych w paście ma być 1000 mg fluoru (nie 500 jak wcześniej, trzeba zwrócić uwagę na skład), najlepiej żeby była bezsmakowa lub miętowa (ale takiej nie ma na rynku z taką zawartością fluoru, same smakowe) i nakładasz do roku życia dosłownie kapkę - tak żeby dosłownie pobrudzić jeden/dwa pęczki włosków szczoteczki. Polecam pastę babybrush, jest od 0-3 roku życia, miętowo-jabłkowa, 1000 mg fluoru. Najlepiej w necie dostać.

Szczoteczka jest soniczna, nie elektryczna. Bardzo delikatnie wibruje, sama główka się nie kręci. Nazywa się Seysso baby penguin i jest dla dzieci 0-3 r. ż. 😊

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 listopada 2019, 21:34

33Sylwia lubi tę wiadomość

zi13flw1mwerwam8.png
    💙 19/07/19 (42+0) 3625g, 50 cm <3
    💗 6/02/21 (39+5) 3710g, 49 cm <3
    💙 14/08/22 (39+5) 4070g, 53 cm <3
  • Casjopea Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2019, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ach, Czarna_kawa zapomniałam podziękować za słowa wsparcia, szczególnie te o samotnym, spokojnym wysraniu - przyjemność już niemalże przeze mnie zapomniana 😁

JaSzczurek ja używam dla Izy od pierwszego ząbka Ziajke - bez fluoru, za to z xylitolem. Mówisz, że to źle? Pytam, bo szczerze jakoś nigdy się w ten temat nie zagłębialam 🙊

Czarna_kawa lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 listopada 2019, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie dam dziecku pasty,póki nie bedzie większe. Z tym fluorem to co chwile sa inne zalecenia,jeszcze pare lat temu zalecalo sie unikać fluoru u małych dzieci. Ja sie boje i nie bede uzywac past minimum do roku.
    A szczoteczki to moja corka gryzła ale dala sobie umyc zęby. Ale nagle jeb jeb,minęło 5 lat a ja skumalam ze nadal myje jej zęby🤣

Czarna kawa my juz po buntach,ale zaliczyłyśmy ich od cholery,najgorszy to byl ok 8-10roku życia. No dramat

• AgaSY Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2019, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My też używamy Ziajki z xylitolem, bardzo dobry skład i tania jak barszcz :-).

Casjopea lubi tę wiadomość

Mama 2 chłopców i aniołka ❤️
    12.07.2019r. M.
    07.06.2017r. L.
    26.07.2015r. (*)
  • 33Sylwia Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2019, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O widzisz JaSzczurek dzięki, zagłębie się w temat 😁

relgupjy0emg7fv2.png
  • JaSzczurek Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2019, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Casjopea wrote:
    Ach, Czarna_kawa zapomniałam podziękować za słowa wsparcia, szczególnie te o samotnym, spokojnym wysraniu - przyjemność już niemalże przeze mnie zapomniana 😁

JaSzczurek ja używam dla Izy od pierwszego ząbka Ziajke - bez fluoru, za to z xylitolem. Mówisz, że to źle? Pytam, bo szczerze jakoś nigdy się w ten temat nie zagłębialam 🙊
    Wiesz, decyzja należy do rodzica, ja oceniłam ryzyko zatrucia fluorem na mniejsze, niż ryzyko próchnicy. Czytałam badanie polskich ekspertów z uwzględnieniem fluoru w wodzie i spożywce i wciąż zalecają te 1000 mg fluoru dla niemowlaka. Czytałam też artykuł czym się różni xylitol od fluoru i choć oba to fajne składniki w paście to nie są sobie równoważne, spełniają inne role. Ogólnie jak wiadomo wszystko jest w dużej ilości trucizną, ale stosowane z umiarem nie 😊

ps. do minimum 7 r ź zęby powinni myć rodzice, bo podobno dziecko ze swoją motoryką nie jest w stanie ich umyć, dopiero kiedy trzyma i normalnie używa długopisu to samo może myć zęby (zawsze można bawić się w mycie nawzajem albo najpierw mama, potem dziecko) i trzeba jak najszybciej uczyć pluć 😊

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 listopada 2019, 21:56

zi13flw1mwerwam8.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 listopada 2019, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O czyli jednak dobrze robiłam ze jej myłam😁
    Z tym fluorem.to jednak chyba im mniej tym lepiej do tego 2 roku życia. Nie zaczytywalam sie o tym,jedynie gdzies mi to przelecialo przed oczami.
    I widze ze napisalam ze nie bede uzywac past do roku-past z fluorem miało być

• Casjopea Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2019, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W sumie nie pomyślałam, żeby uczyć Izę pluć po umyciu zębów. A pluć umie. Jak proszę ją, żeby wyplukala buzię, bo np uzarla kawałek puzzla to robi to chętnie i bez oporów.

A poza tym to chyba będzie chora. Od wczoraj kaszle mi trochę w nocy i rano miała delikatną chrypke. W żłobku niby nic, ale jak usłyszałam kaszel chłopca, którego pani miała na ręku gdy odbierałam Izę to aż mi się słabo zrobiło. Pani popatrzyła na mnie i powiedziała "no cóż.. Wie pani, gorączki nie ma to przychodzi". Extra i cool 👍

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 listopada 2019, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oby to na nia nie przeszło od Ciebie

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 listopada 2019, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Swoja drogą, serio włazisz z zapaleniem płuc do żłobka pełnego dzieci?

• 33Sylwia Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2019, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miejmy nadzieję że mała Izabell się obroni i przed matka i przed chłopcem 😁

A my wreszcie mamy kombinezon na 68 zimowy, od soboty pierwsze śniegi więc może się przydać 😁

I teraz wreszcie dostałam wiadomość od kuzyna, ze jest ciężko ale stabilniej niż wczoraj, że noc była koszmarna, że ja tracili, że serce pęka ale to mała silaczka i musi dać radę.
    Wiecie ja sobie tego już nie chce wyobrażać, co oni tam przechodzą.

My uciekamy spać 😘 uwielbiacie też patrzeć i całować Wasze maluchy jak śpią? Bo ja nie mogę się oderwać 😍

Dobranoc

relgupjy0emg7fv2.png
  • JaSzczurek Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2019, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    33Sylwia wrote:

A my wreszcie mamy kombinezon na 68 zimowy, od soboty pierwsze śniegi więc może się przydać 😁

I teraz wreszcie dostałam wiadomość od kuzyna, ze jest ciężko ale stabilniej niż wczoraj, że noc była koszmarna, że ja tracili, że serce pęka ale to mała silaczka i musi dać radę.

My uciekamy spać 😘 uwielbiacie też patrzeć i całować Wasze maluchy jak śpią? Bo ja nie mogę się oderwać 😍

Dobranoc
    Ja chwilowo nie całuje, bo nażarłam się habanero i piecze mnie wszystko xd

KasiaLukasia lubi tę wiadomość

zi13flw1mwerwam8.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 listopada 2019, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    33Sylwia wrote:

Dobranoc
    Ja.chwilowo wole sie nie zbliżać,nawet do śpiącego,bo pół dnia wył wiec boje sie go sprowokowac choćby moim oddechem

• Casjopea Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2019, 22:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolaJJ wrote:
    Swoja drogą, serio włazisz z zapaleniem płuc do żłobka pełnego dzieci?
    Nikt z nas nie wlazi do sali, dzieci są "wydawane" na korytarz, gdzie są szafki itd. Przyjeżdżam teraz o takiej godzinie, o której wiem, że ryzyko spotkania innego rodzica odbierającego dziecko jest prawie zerowe. I od dwóch tygodni nikogo nie spotkałam.

A w ogóle to pomyśl, zarazalam w fazie ostrej, teraz już szansa jest bardzo mała. Musiałabym naprawdę komuś chyba nakaszlec wprost do buzi 😛 Poza tym to ja zaraziłam się od Izy. Wszyscy się zarazilismy. Stary miał kilka dni kaszel i ból gardła, Iza 3 dni temp i podejrzewam, że też bóle stawów albo mięśni (bo pokazywała na różne części ciała, że ją bolą), Mikołaj jeden dzień lekkie babole, a ja jako powikłanie wirusówki zapalenie płuc.

• Casjopea Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2019, 22:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolaJJ wrote:
    Ja.chwilowo wole sie nie zbliżać,nawet do śpiącego,bo pół dnia wył wiec boje sie go sprowokowac choćby moim oddechem
    Dlaczego wył? Dalej walczy z wodnista kupą?

‹‹ 2337 2338 2339 2340 2341 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ