X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamunie LIPIEC 2019
Odpowiedz

Mamunie LIPIEC 2019

Oceń ten wątek:
  • 33Sylwia Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2019, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JaSzczurek wrote:
    a nie, to u nas nie było problemu, ale nie mylam mu buzi zanim mu nie wyszły zęby. W pierwszy dzień kupiłam szczoteczkę i pastę i tak od prawie miesiąca już myjemy, sprawia mu to przyjemność. Wiadomo, smak pasty jest (niestety) całkiem przyjemny, do tego kupiłam mu teraz wibrującą szczoteczkę (ale zwykła też była super) i powtarzam myju, myju, myju, myju. Potem zbieram zmoczoną gazą tą ślinę z pastą, pluczę szczoteczkę i myję jeszcze raz, ale już dziąsełka a nie ząbki. 😊
    Ja siluje się sama woda póki co, muszę pomyśleć o pascie 🤔😁

relgupjy0emg7fv2.png
  • 33Sylwia Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2019, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lullaby wrote:
    33 Sylwia i KasiaLukasia możecie się podzielić jakie kupiłyscie huśtawki? Bo szukam i szukam i nic mnie nie przekonuje 🤷
    https://allegro.pl/oferta/zestaw-siedzisko-kubelkowe-laczniki-m12-140mm-6909326533?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

relgupjy0emg7fv2.png
  • Lady_Dior Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2019, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JA kupiłam Zosi taką poduszkę z nadzieją,że będzie więcej czasu na brzuchu spędzać.

4ea0f38a47bb.jpg

Emma_ lubi tę wiadomość

age.png

2019 córka 💗
    2021 synek💙
    2024 synek💙
    Mama kp
    2013.08.26 11tc [*]
    2018.01.20 8tc [*]
    2018.05.26 cb [*]
    2020.11.21 cb [*]
    2023.02.20 6t2d [*]
    2023.06.27 cb [*]
    V Leiden hetero
    MTHFR 677 hetero
    Niedoczynność tarczycy
    HPA-1a dodatnia
  • 33Sylwia Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2019, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JaSzczurek nie boisz się tych elektrycznych szczoteczkę przy dziecku? Mi kiedys uszkodziła dziaslo dość mocno i odkryła szyjke zęba dlatego mam obawy.

relgupjy0emg7fv2.png
  • Czarna_kawa Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2019, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emma, 🤣to samo miałam z Mirą, paszczak zamknięty na trzy spusty🤐 owa zaczęła ząbkowac w 7 miesiącu więc dała chwilę na te mleczaki. Ada memla jęzorem w prawo i w lewo, ale coś tam można pozaglądac w dziąsła czasami tylko te łapy pakuje non stop i jak pijawka się przysysa do wszystkiego 🤪

Casjo, moja z klocem to ucieka, w ogóle ze wszystkim ucieka, nawet jak chce jej kurtkę ubrać to też spierdalando na drugi koniec domu🏃‍♀️🏃‍♀️🏃‍♀️mały maratończyk

Sylka135, Ciebie też miło czytać 😘jak maluchy?

Karola, jak młoda? Bunt nastolatki w pełni?

Co do huśtawek/bujakow, u nas tylko ten babybjorn się sprawdza, inna niestety parzy w tyłek

Emma_ lubi tę wiadomość

201907041556.png
    201802112272.png
    02.2017 aniołek 7tyg[*]
    02.2018 córeczka<3
  • JaSzczurek Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2019, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    33Sylwia wrote:
    Ja siluje się sama woda póki co, muszę pomyśleć o pascie 🤔😁
    Rozważ pastę, bo im młodsze szkliwo tym bardziej podatne - i na próchnicę, i na mineralizację. Takie zęby wchłaniają z pasty jak gąbka i się zabezpieczają. Według nowych wytycznych w paście ma być 1000 mg fluoru (nie 500 jak wcześniej, trzeba zwrócić uwagę na skład), najlepiej żeby była bezsmakowa lub miętowa (ale takiej nie ma na rynku z taką zawartością fluoru, same smakowe) i nakładasz do roku życia dosłownie kapkę - tak żeby dosłownie pobrudzić jeden/dwa pęczki włosków szczoteczki. Polecam pastę babybrush, jest od 0-3 roku życia, miętowo-jabłkowa, 1000 mg fluoru. Najlepiej w necie dostać.

Szczoteczka jest soniczna, nie elektryczna. Bardzo delikatnie wibruje, sama główka się nie kręci. Nazywa się Seysso baby penguin i jest dla dzieci 0-3 r. ż. 😊

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 listopada 2019, 21:34

33Sylwia lubi tę wiadomość

zi13flw1mwerwam8.png
    💙 19/07/19 (42+0) 3625g, 50 cm <3
    💗 6/02/21 (39+5) 3710g, 49 cm <3
    💙 14/08/22 (39+5) 4070g, 53 cm <3
  • Casjopea Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2019, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ach, Czarna_kawa zapomniałam podziękować za słowa wsparcia, szczególnie te o samotnym, spokojnym wysraniu - przyjemność już niemalże przeze mnie zapomniana 😁

JaSzczurek ja używam dla Izy od pierwszego ząbka Ziajke - bez fluoru, za to z xylitolem. Mówisz, że to źle? Pytam, bo szczerze jakoś nigdy się w ten temat nie zagłębialam 🙊

Czarna_kawa lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 listopada 2019, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie dam dziecku pasty,póki nie bedzie większe. Z tym fluorem to co chwile sa inne zalecenia,jeszcze pare lat temu zalecalo sie unikać fluoru u małych dzieci. Ja sie boje i nie bede uzywac past minimum do roku.
    A szczoteczki to moja corka gryzła ale dala sobie umyc zęby. Ale nagle jeb jeb,minęło 5 lat a ja skumalam ze nadal myje jej zęby🤣

Czarna kawa my juz po buntach,ale zaliczyłyśmy ich od cholery,najgorszy to byl ok 8-10roku życia. No dramat

• AgaSY Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2019, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My też używamy Ziajki z xylitolem, bardzo dobry skład i tania jak barszcz :-).

Casjopea lubi tę wiadomość

Mama 2 chłopców i aniołka ❤️
    12.07.2019r. M.
    07.06.2017r. L.
    26.07.2015r. (*)
  • 33Sylwia Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2019, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O widzisz JaSzczurek dzięki, zagłębie się w temat 😁

relgupjy0emg7fv2.png
  • JaSzczurek Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2019, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Casjopea wrote:
    Ach, Czarna_kawa zapomniałam podziękować za słowa wsparcia, szczególnie te o samotnym, spokojnym wysraniu - przyjemność już niemalże przeze mnie zapomniana 😁

JaSzczurek ja używam dla Izy od pierwszego ząbka Ziajke - bez fluoru, za to z xylitolem. Mówisz, że to źle? Pytam, bo szczerze jakoś nigdy się w ten temat nie zagłębialam 🙊
    Wiesz, decyzja należy do rodzica, ja oceniłam ryzyko zatrucia fluorem na mniejsze, niż ryzyko próchnicy. Czytałam badanie polskich ekspertów z uwzględnieniem fluoru w wodzie i spożywce i wciąż zalecają te 1000 mg fluoru dla niemowlaka. Czytałam też artykuł czym się różni xylitol od fluoru i choć oba to fajne składniki w paście to nie są sobie równoważne, spełniają inne role. Ogólnie jak wiadomo wszystko jest w dużej ilości trucizną, ale stosowane z umiarem nie 😊

ps. do minimum 7 r ź zęby powinni myć rodzice, bo podobno dziecko ze swoją motoryką nie jest w stanie ich umyć, dopiero kiedy trzyma i normalnie używa długopisu to samo może myć zęby (zawsze można bawić się w mycie nawzajem albo najpierw mama, potem dziecko) i trzeba jak najszybciej uczyć pluć 😊

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 listopada 2019, 21:56

zi13flw1mwerwam8.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 listopada 2019, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O czyli jednak dobrze robiłam ze jej myłam😁
    Z tym fluorem.to jednak chyba im mniej tym lepiej do tego 2 roku życia. Nie zaczytywalam sie o tym,jedynie gdzies mi to przelecialo przed oczami.
    I widze ze napisalam ze nie bede uzywac past do roku-past z fluorem miało być

• Casjopea Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2019, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W sumie nie pomyślałam, żeby uczyć Izę pluć po umyciu zębów. A pluć umie. Jak proszę ją, żeby wyplukala buzię, bo np uzarla kawałek puzzla to robi to chętnie i bez oporów.

A poza tym to chyba będzie chora. Od wczoraj kaszle mi trochę w nocy i rano miała delikatną chrypke. W żłobku niby nic, ale jak usłyszałam kaszel chłopca, którego pani miała na ręku gdy odbierałam Izę to aż mi się słabo zrobiło. Pani popatrzyła na mnie i powiedziała "no cóż.. Wie pani, gorączki nie ma to przychodzi". Extra i cool 👍

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 listopada 2019, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oby to na nia nie przeszło od Ciebie

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 listopada 2019, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Swoja drogą, serio włazisz z zapaleniem płuc do żłobka pełnego dzieci?

• 33Sylwia Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2019, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miejmy nadzieję że mała Izabell się obroni i przed matka i przed chłopcem 😁

A my wreszcie mamy kombinezon na 68 zimowy, od soboty pierwsze śniegi więc może się przydać 😁

I teraz wreszcie dostałam wiadomość od kuzyna, ze jest ciężko ale stabilniej niż wczoraj, że noc była koszmarna, że ja tracili, że serce pęka ale to mała silaczka i musi dać radę.
    Wiecie ja sobie tego już nie chce wyobrażać, co oni tam przechodzą.

My uciekamy spać 😘 uwielbiacie też patrzeć i całować Wasze maluchy jak śpią? Bo ja nie mogę się oderwać 😍

Dobranoc

relgupjy0emg7fv2.png
  • JaSzczurek Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2019, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    33Sylwia wrote:

A my wreszcie mamy kombinezon na 68 zimowy, od soboty pierwsze śniegi więc może się przydać 😁

I teraz wreszcie dostałam wiadomość od kuzyna, ze jest ciężko ale stabilniej niż wczoraj, że noc była koszmarna, że ja tracili, że serce pęka ale to mała silaczka i musi dać radę.

My uciekamy spać 😘 uwielbiacie też patrzeć i całować Wasze maluchy jak śpią? Bo ja nie mogę się oderwać 😍

Dobranoc
    Ja chwilowo nie całuje, bo nażarłam się habanero i piecze mnie wszystko xd

KasiaLukasia lubi tę wiadomość

zi13flw1mwerwam8.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 listopada 2019, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    33Sylwia wrote:

Dobranoc
    Ja.chwilowo wole sie nie zbliżać,nawet do śpiącego,bo pół dnia wył wiec boje sie go sprowokowac choćby moim oddechem

• Casjopea Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2019, 22:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolaJJ wrote:
    Swoja drogą, serio włazisz z zapaleniem płuc do żłobka pełnego dzieci?
    Nikt z nas nie wlazi do sali, dzieci są "wydawane" na korytarz, gdzie są szafki itd. Przyjeżdżam teraz o takiej godzinie, o której wiem, że ryzyko spotkania innego rodzica odbierającego dziecko jest prawie zerowe. I od dwóch tygodni nikogo nie spotkałam.

A w ogóle to pomyśl, zarazalam w fazie ostrej, teraz już szansa jest bardzo mała. Musiałabym naprawdę komuś chyba nakaszlec wprost do buzi 😛 Poza tym to ja zaraziłam się od Izy. Wszyscy się zarazilismy. Stary miał kilka dni kaszel i ból gardła, Iza 3 dni temp i podejrzewam, że też bóle stawów albo mięśni (bo pokazywała na różne części ciała, że ją bolą), Mikołaj jeden dzień lekkie babole, a ja jako powikłanie wirusówki zapalenie płuc.

• Casjopea Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2019, 22:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolaJJ wrote:
    Ja.chwilowo wole sie nie zbliżać,nawet do śpiącego,bo pół dnia wył wiec boje sie go sprowokowac choćby moim oddechem
    Dlaczego wył? Dalej walczy z wodnista kupą?

‹‹ 2337 2338 2339 2340 2341 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ