X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamunie LIPIEC 2019
Odpowiedz

Mamunie LIPIEC 2019

Oceń ten wątek:
  • poliś Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2018, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    xgirl wrote:
    Polis niby tak ale kurcze zestresowalam sie ta historia, ze wszystko bylo ok a potem ktorys tam tydz ciazy i taka jazda.. Tez znam straszne historie i nie opowiadam. Mozna powiedziec ze PAPPA jest fajna bo wykryje to czy tamto i warto zrobic ale takie historie bardzo stresuja.
    xgirl rozumiem oczywiście :) nie będę już nic pisać o tym i wierzę w to głęboko , że na tym naszym forum wszystkie ciąże będą zdrowe, i przez lipiec będziemy wrzucać zdjęcia naszych pociech <3 :)

Termin porodu 5 lipiec 2019 <3 Monisia <3
    07.04.2018 Franciszek [*] 23 tc
    14.07.2018 aniolek 6t [*] ciąża jajowodowa, usunięcie jajowodu
    2nn3yx8dulexgmnl.png
  • mikaja Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2018, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    xgirl powtórze się - moze poszukaj sposobu radzenie sobie ze stresem, bo czy napiszemy tu o róznych przypadlkach, czy nie, to prawda jest taka, że macierzynstwo jest pełne stresów - szczęsliwe narodziny dziecka tego nie konczą niestety. Dla mnie pamiętam w pirwszym roku każdy katar młodego odpalał w głowie lęki, że może od tego umrzeć. Że nie wspomnę o innych, bo katar to akurat pierdoła przy jego prolemach nerkowych. Więc jeśli teraz będe ostra (choć zazwyczaj bronię Twoich reakcji, bo uwazam, że masz do nich prawo - jak każda z nas) to przepraszam, ale spróbuj ten czas do terminu spozytkować na jakis technikach relaksacyjnych, bo będzie to z korzyscia i dla Ciebie i Twojego dziecka. Polecam hipnoterapie porodowa - sa fajne nagrania, fajnie relakcje i mozna glowe uspokoic.
    Rozne nieszczescia i tragedie wkolo nas sa i beda - nie jestesmy w stanie sie od nich calkowicie odseparowac. Na szczescie od czytania naszym dzieciom nic sie nie stanie - nie jestesmy w stanie myslami wywolac ani poronienia ani choroby i w druga strone to rowniez dziala. Jak cos ma sie stac to sie stanie i tak i warto sobie to w glowie ukladac powoli. Ciąża jak i macierzynstwo to czasami okropna bezsilnosc.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 grudnia 2018, 11:26

Patrycja28, mikka86, ines., Eluska lubią tę wiadomość

• xgirl Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2018, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki, popatrze na te hipnoterapie porodowa.
    Ja wiem, ze od czytania nie stanie sie nic mojemu dziecku. Chodzi o to, ze wrocilam z prenatalnych, odetchnelam z ulga a tu czytam, ze dziecko bylo zdrowe i nagle w 20ktoryms tygodniu cos sie podzialo strasznego. No i ulga zniknela. Serio nie chce takich rzeczy czytac.. Ale szanuje tez wasze zdanie i jesli wy nie macie z tym problemu to bede przerywac czytanie i juz.

f2wljw4zsg9z1tun.png
    27.6.19 wydobyciny mojej Hannah Florenz❤️ 48cm, 2970g
  • poliś Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2018, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    xgirl wrote:
    Dzieki, popatrze na te hipnoterapie porodowa.
    Ja wiem, ze od czytania nie stanie sie nic mojemu dziecku. Chodzi o to, ze wrocilam z prenatalnych, odetchnelam z ulga a tu czytam, ze dziecko bylo zdrowe i nagle w 20ktoryms tygodniu cos sie podzialo strasznego. No i ulga zniknela. Serio nie chce takich rzeczy czytac.. Ale szanuje tez wasze zdanie i jesli wy nie macie z tym problemu to bede przerywac czytanie i juz.
    xgirl wszystko rozumiem :)
    A Ty robiłaś pappa? czy odpuściłaś sobie?

2nn3yx8dulexgmnl.png
  • xgirl Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2018, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Robilam. Wyniki maja byc poczatkiem stycznia, lekarz zadzwoni. Mowil jednak zeby sie nie denerwowac bo na usg wszstko wyglada super. Jestem wiec dobrej mysli!

kinga27.30 lubi tę wiadomość

f2wljw4zsg9z1tun.png
  • Alisia Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2018, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mikka86 wrote:
    ja także w piątki zaczynam nowy tydzień :)

Ja też :-)

a31il5w.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 grudnia 2018, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    xgirl wrote:
    Dziewczyny taka rada na bol glowy bo od czasu do czasu ktoras pyta co zrobic na straszne bole.

Dzis w nocy mialam taki bol glowy, ze myslalam, ze padne. Az tak mnie w tej ciazy nie bolalo. No sztraszne, pulsowalo mi w tyle glowy, z przodu, zo boku..no nie potrafie tego opisac..straszne.. zazwyczaj pomogl termofor na kark czy zimny oklad na czolo plus zgaszenie swiatla i cisza. Wczoraj to wszystko nie pomoglo, myslalam, ze z okna wyskocze. Wiecie co pomoglo? Moj maz wzial kostki lodu, wlozyl do woreczka i mi jezdzil nimi po calej glowie, karku, czole. POMOGLO! Na poczatku bylo to mega nieprzyjemne ale po kilku minutach zaczelam odczuwac ulge a po jakichs 20-30min przeszlo zupelnie. Bylam w szoku. Zrobil mi tez dodatkowo herbate z melisy, nie wiem czy to tez sie przyczynilo do poprawy ale podam ten szczegol na wszelki wypadek.

xgirl a często masz takie bóle głowy? może to też od ciśnienia takie bóle z tyłu głowy są często objawem właśnie zbyt wysokiego ciśnienia ale dobra wskazówka bo mnie ostatnio bolała głową i nic nie pomagało

• mikaja Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2018, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    xgirl poczytaj moze zatem jakie sa statystyki takich przypadkow - bo sa zdecydowanie mniejsze i masz o wiele wieksze szanse na urodzenie zdrowego dziecka, niz chorego. Naprawde. W internecie, na forach internetowych czesto mozna wyczytac o tych przypadkach z mniejszosci statystycznych, bo jako ludzie pamietamy raczej to zle, bo przeciez wspominamy o tych chorych dzieciach, a nie o tych zdrowych, bo ludzie pisza o tym, bo szukaja pomocy wiec internet jest przepelniony chorobami. Widzisz u mnie w rodzinie jest aktualnie (niech no policzę) 23 dzieci ponizej 10 roku zycia i tylko (choć tak naprawde az, bo najlepiej jakby bylo 0) jedno dziecko powaznie chore. A to tylko "statystyka" mojej rodziny. O ile statystyki poronien w 1. trymestrze sa gorsze o tyle po pierwszym trymestrze ryzyko czegos zlego jest mniejsze i juz. Trzymaj sie tego.

• Alisia Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2018, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Xgirl będziesz miała jakieś kontrolne badania krwi odnośnie heparyny ? Masz ją brać do końca ciąży ?

a31il5w.png

• poliś Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2018, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alisia wrote:
    Xgirl będziesz miała jakieś kontrolne badania krwi odnośnie heparyny ? Masz ją brać do końca ciąży ?
    Ja mam brać do końca ciąży i będę na następnej wizycie prosić lekarza o skierowanie na takie badania właśnie.

2nn3yx8dulexgmnl.png
  • mikka86 Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2018, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    xgirl wrote:
    Dziewczyny taka rada na bol glowy bo od czasu do czasu ktoras pyta co zrobic na straszne bole.

Dzis w nocy mialam taki bol glowy, ze myslalam, ze padne. Az tak mnie w tej ciazy nie bolalo. No sztraszne, pulsowalo mi w tyle glowy, z przodu, zo boku..no nie potrafie tego opisac..straszne.. zazwyczaj pomogl termofor na kark czy zimny oklad na czolo plus zgaszenie swiatla i cisza. Wczoraj to wszystko nie pomoglo, myslalam, ze z okna wyskocze. Wiecie co pomoglo? Moj maz wzial kostki lodu, wlozyl do woreczka i mi jezdzil nimi po calej glowie, karku, czole. POMOGLO! Na poczatku bylo to mega nieprzyjemne ale po kilku minutach zaczelam odczuwac ulge a po jakichs 20-30min przeszlo zupelnie. Bylam w szoku. Zrobil mi tez dodatkowo herbate z melisy, nie wiem czy to tez sie przyczynilo do poprawy ale podam ten szczegol na wszelki wypadek.
    Ja normalnie jak boli mnie głowa to biorę tabletke przeciwbólowa, zdarza się nie zbyt często więc nie uważam żeby dwie tabletki w miesiącu zaszkodziły

url=https://www.suwaczek.pl/]54661da9df.png[/url]
  • Hiszpaneczka Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2018, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alisia wrote:

ja mam brac do końca ciąży heparynę. Porozmawiam z lekarzem czy robic jakies badania czy nie. Ponoc bada się ten X cos tam? tez poproszę o takie badanie

1usai09ki0pljcwv.png
    11dpt - 490, 13dpt-1124, 18dpt-8210, 22dpt-35444, 25dpt - 4mm i ❤️
  • xgirl Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2018, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nana wiesz bole glowy mam czasem jak duzo wymiotuje. Wtedy sie pochylam do przodu, i od wymiotow dostaje takiego ucisku w glowie i od tego mnie czasem troche glowa boli ;P A wczoraj bolalo mnie bo zle spalam i zmeczona bylam. Wiec w sumie za kazdym razem jest jakis konkretny powod.

Alisia tak mam kolejna kontrole na poczatku lutego i powiedza co i jak, ale tez mi sie wydaje, ze bede brac do konca ciazy i nawet dluzej. Wczoraj tez mi tak lekarz na prenatalnych powiedzial, ze zazwyczaj trzeba juz do konca brac.

Mikka u mnie jest problem taki, ze mi tylko ibuprom pomaga a tego nie chce brac w ciazy. Paracetamol bym wziela raz na Jakis czas ale nie Ibu.

f2wljw4zsg9z1tun.png
  • mikka86 Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2018, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oczywiście ciąża to nie zawsze tylko piękny czas, w każdym momencie może się wydarzyć coś złego ,ostatnio uświadomiła mi to moja ginekolog ,jak spytałam jej się,kiedy mija największe zagrożenie to spojrzała na mnie i powiedziała, no wie pani,zdarza się,że i w 40 TC dziecko umiera , mimo że wcześniej wszystko wydawało się być dobrze, ale to sporadyczne przypadki i trzeba być dobrej myśli.Ja chcę czytać o wszystkich przypadkach,tych dobrych i złych, bo chcę być świadoma zagrożeń

ines., Eluska lubią tę wiadomość

• xgirl Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2018, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mikka86 wrote:
    Oczywiście ciąża to nie zawsze tylko piękny czas, w każdym momencie może się wydarzyć coś złego ,ostatnio uświadomiła mi to moja ginekolog ,jak spytałam jej się,kiedy mija największe zagrożenie to spojrzała na mnie i powiedziała, no wie pani,zdarza się,że i w 40 TC dziecko umiera , mimo że wcześniej wszystko wydawało się być dobrze, ale to sporadyczne przypadki i trzeba być dobrej myśli.Ja chcę czytać o wszystkich przypadkach,tych dobrych i złych, bo chcę być świadoma zagrożeń
    Tez jestem swiadomoa zagrozen ale nie chce o nich ciagle czytac:P

nana1 lubi tę wiadomość

f2wljw4zsg9z1tun.png
  • mikka86 Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2018, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    xgirl wrote:
    Nana wiesz bole glowy mam czasem jak duzo wymiotuje. Wtedy sie pochylam do przodu, i od wymiotow dostaje takiego ucisku w glowie i od tego mnie czasem troche glowa boli ;P A wczoraj bolalo mnie bo zle spalam i zmeczona bylam. Wiec w sumie za kazdym razem jest jakis konkretny powod.

Alisia tak mam kolejna kontrole na poczatku lutego i powiedza co i jak, ale tez mi sie wydaje, ze bede brac do konca ciazy i nawet dluzej. Wczoraj tez mi tak lekarz na prenatalnych powiedzial, ze zazwyczaj trzeba juz do konca brac.

Mikka u mnie jest problem taki, ze mi tylko ibuprom pomaga a tego nie chce brac w ciazy. Paracetamol bym wziela raz na Jakis czas ale nie Ibu.
    Zdarzyło się, że wzięłam dwa czy trzy razy w ciąży Ibuprom. Bo na silne bóle też tylko on mi pomaga.w drugim trymestrze to już chyba można brać go bez obaw , właśnie muszę poczytac

• Alisia Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2018, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny chciałam sobie kupić zestaw witamin dla ciężarnych ( tam jest żelazo ) ale zrobiłam sobie badania krwi - W Norwegii nie miałam jeszcze żadnych badań ....... Wydawało mi się że mam anemię bo bardzo mało jem , mięsa nie jem . Jak odebrałam wyniki to byłam w szoku hemoglobina górna granica i żelazo przekroczona norma . Dlatego przed suplemantacją badajcie dziewczyny poziom witamin itd bo nadmiar też szkodzi .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 grudnia 2018, 12:04

a31il5w.png

• xgirl Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2018, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha? myslalam, ze ibu nie mozna w ogole. Chetnie poczytam jesli macie inne informacje :P

f2wljw4zsg9z1tun.png
  • mikka86 Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2018, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie przeczytałam, że zażywanie ibupromu należy znacznie zminimalizować w pierwszym trymestrze i pod koniec ciąży,w drugim jest bezpieczny

• mikaja Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2018, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ibuprofenu powinno sie unikac w ciazy. A po 30. tygodniu w ogole nie powinno sie go przyjmowac - moze miec wplyw na serce dziecka i ilosc wod plodowych. Czytajcie ulotki leków. Najlepszym wyborem jest paracetamol.

‹‹ 235 236 237 238 239 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ