X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamunie LIPIEC 2019
Odpowiedz

Mamunie LIPIEC 2019

Oceń ten wątek:
  • Aska1994 Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2019, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Xgirl, poczytaj w internecie co się przydaje przy dziecku, czemu i po co. Nie zrzucaj na położną informowania Cię o wszystkim, tylko sama na swoją logikę zadbaj o wyprawkę. Nie miałaś nigdy do czynienia z dziećmi?

Założyliśmy rodzinę 31.01.2015 ❤️
    Cypisek urodził się 3.08.2015 💕
    Monia urodziła się 16.03.2017r💕
    Jacuś urodził się 08.07.2019 💕
    Tak się spełnia marzenia!
    Zawsze będzie tysiące powodów na "nie" i zawsze znajdzie się jeden powód na "tak". I to jedno "tak" jest najważniejsze 💥
  • mikaja Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2019, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kajtolo wrote:
    Ja miałam poronienie zatrzymane w 10 tygodniu- zero krwawienia, zero objawów. Okazało się na wizycie że serduszko przestało bić. W piątek zgłosiła się do szpitala na zabieg ale kazali mi przyjść w poniedziałek. Przez cały weekend nic się nie wydarzyło. Zabieg miałam pod narkozą, pare godzin później byłam w domu. O kolejną ciążę mogłam się starać po trzech cyklach.

U mnie identycznie. Te poronienie zatrzymane. U mnie objawy ustapily calkowicie wlasnie na przelomie 9 i 10 tygodnia, ale progesteron jak widac byl wysoki nadal, bo samoistnie nic sie nie dzialo.

• mikaja Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2019, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam sterylizator taki do mikrofali i sobie chwalilam :) 4 butelki 260ml na raz wyparzalam - 10 minut i po sprawie. Częsci do laktatora tak samo, takze ten akurat polece. Tego elektrycznego nie mialam, to nie wiem, ale one sa ogromne wiec jakbym nie miala mikrofali, to bym pewnie wyparzala tylko :)
    Tyle, że takie sterylizowanie przyspiesza 'zużycie' butelek i smoczkow - o wiele czesciej je wymienialam, niz jak zaczelam juz tylko przelewac wrzatkiem ;)

Udalo mi sie dorwac gondole do mojego wozka :) W super cenie :) W sobotę po nią pojadę :)

xgirl w temacie fotelikow polecam blog osiemgwiazdek (https://osiemgwiazdek.pl/blog,23) - masz tam wszystko o bezpiecznym wozeniu dzieci. Zadne wlasnie nosidelka z zestawow 3w1, bo rownie dobrze mozna dziecko wsadzic do kartonowego pudelka :P

tu masz o tym dokladnie :)
    http://osiemgwiazdek.blogspot.com/2013/08/zestaw-3w1-fotelik-gratis-tanio-kup.html

xgirl lubi tę wiadomość

• Alisia Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2019, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje dziecko chyba nie będzie miało wózka ;-) bo nie wiem na który się zdecydować ;-)

Magda - mbc lubi tę wiadomość

a31il5w.png

• mikaja Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2019, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alisia cudow nie ma. Wozki na polskim rynku sa rewelacyjne - wiekszosc jest praktycznie na pompowanych kolach, maja dobra amortyzacje, sa zwrotne. Ja teraz bede miala na piankowych, poprzedni mialam na pompowanych wiec pewnie troche gorzej, ale ja tu lasow nie mam, zeby potrzebowac nie wiadomo jakiej amortyzacji. A nawet w parkach i rezerwatach sa sciezki asfaltowe :P

Warto zwrocic uwage na sposob odpinania gondoli od stelaza, bo ja w moim Camarelo sie mordowalam i to wada tego wozka. Torba na dole byla duza, zapinana na zamek i przeciwdeszczowa ale co z tego, jak dostep do niej byl taki SE. Teraz mam otwarty kosz i bedzie ok. W razie czego mam folie przeciwdeszczowa :)

Masz jakies top 5? :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 stycznia 2019, 09:10

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 stycznia 2019, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mikka86 wrote:
    Ale u ciebie chyba od początku ciąża była za mała,tzn nie odpowiadała wiekowi OM,tak?
    Tak. Na początku o 2 tyg mniejsza, pozniej o tydzien

• ines. Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2019, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kinga27.30 wrote:
    Ja początkowo nie byłam za modelem 3w1, wolałam 2w1. Ale później, na logikę doszłam do wniosku, że wygodniej mi bedzie np do lekarza, czy do rodziców wozić maleństwo w foteliku zintegrowanym z mocowaniem do wózka. I tym sposobem wynalazlam te dwa modele ktore spełniają moje oczekiwania niedoswiadczonej pierworódki ;)

Kinga praktycznie do każdego wózka możesz kupic adaptery, to są takie nakładki i na to mocujesz kazdy fotelik samochodowy do stelaża wózka, nie musi być 3w1 ;)
    Ja mam np wózek adamex, fotelik maxi cosi + adaptery i normalnie go mocuje do stelaża.

Córcia <3 16mm->50mm->76 mm->400g->436g->1000g->1500g->2300g->3000g->3260g [39+6]
    3i49o7esn08ndlz3.png
    Synek <3 10mm->23 mm->50 mm->460 g ->820 g->1500 g -> 2180 g ->2800 g->3040 g [40+5]
    82do3e5e29ddmi8b.png
  • nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem juz po aplikacji 1 tabletki i czekam. Dzis wszystko ma byc jasne. Jesli cos zostanie to zabieg konieczny.

• mikaja Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kinga27.30 wrote:
    Niespodzianka, bardzo mi przykro :(
    Ja miałam w pierwszej ciąży czyszczenie mechaniczne pod pełną narkozą. Tego samego dnia wyszłam do domu.

Karola, trzymaj sie! Dużo odpoczywaj.

Dziewczyny, oby ten Rok był tym Szczęśliwym!

Co do wózka, my chyba kupimy 3w1 adamex vicco albo luciano z fotelikiem be safe izi go modular.
    Fotelik ma bardzo dobre crush testy.
    We wózku zależy mi na żelowych kołach, a bardzo mało modeli je posiada. Gondola ma 86cm więc nie jest jakąś mega mała. Amortyzacja ponoć dobra. Ja mieszkam na wsi, musimy mieć taką solidną partię. Do tego cena 2,5k-3k daje radę jak na 3 funkcje.

86cm to juz ogromna gondola :D mialam taka i uwazam, ze zbedna byla i do bagaznika nie dalo się jej wsadzic :D Dosc szybko maly poszedl do spacerowki i byl na plasko, albo lekko uniesiony, bo gondola go szybko nudzila. Tez szukalam wtedy pamietam duzej gondoli, bo sie nasluchalam, ze w zimie jak wsadze dziecko takie juz 6-7 miesieczne ze spiworkiem, to zeby mialo miejsce itd. a tu guzik - maly urodzony w maju, a pod koniec listopada juz w spacerowce na plasko wlasnie go wozilam, bo w gondoli plakal bo nic nie widzial.

Z fotelikami warto patrzec na te, ktore maja Test Plus aczkolwiek te z grupy 0-13 chyba rzadko kiedy je maja - o ile w ogole.
    Ja niezmiennie bede polecala Axkidy ;) Aczkolwiek ten pierwszy po starszym mamy Recaro Privia - cos dla ciebie xgirl, bo zyjesz w krainie Recaro :P Chociaz z nim trzeba uwazac, bo jest wąski - pod koniec malego musialam troche wpychac w ten fotel. I bezpieczniejszy z baza na isofix zdecydowanie. Ten recaro jeszcze w dacie jest wiec go teraz bedziemy uzywac i potem juz na złom. Bo bedzie mial ponad 4 lata.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 stycznia 2019, 09:24

• xgirl Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2019, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najwyzej zaloze z mezem strone "chujowi rodzice" gdzie bedziemy zamieszczac nasze genialne przemyslenia i tak bedziemy kase trzepac, tak sie dzis robi ;) :P Nie no musze sie zaczac informowac ehh.

Aska z dziecmi to mam do czynienia i to duzo ale nie z noworodkami. To dla mnie czarna magia.

Karola myslalam, ze przestalas krwawic. Kurcze no :(

f2wljw4zsg9z1tun.png
    27.6.19 wydobyciny mojej Hannah Florenz❤️ 48cm, 2970g
  • mikaja Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2019, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niespodzianka jestem z Tobą myślami dzisiaj... Ile h dają tabletkom?

• xgirl Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2019, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niespodzianko oby szybko poszlo i udalo sie jak najszybciej znowu zajsc w ciaze:*

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 stycznia 2019, 09:35

Niespodzianka2019 lubi tę wiadomość

f2wljw4zsg9z1tun.png
    27.6.19 wydobyciny mojej Hannah Florenz❤️ 48cm, 2970g
  • Alisia Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2019, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mikaja wrote:
    Masz jakies top 5? :D

Nie mam :P
    Muszę zrobić listę co powinien mieć "mój" wózek . W Norwegii dzieci w przedszkolu śpią na dworze nie ważne czy jest ciepło czy mróz . Muszę zwrócić uwagę żeby spacerówka była duża i dziecko mogło wygodnie spać w grubym śpiworze co zapewne wiąże się z większą wagą wózka .....

Znacie spacerówki z dużym , szerokim siedziskiem rozkładanym na płasko ale żeby waga wózka nie była zbyt duża ;-) ?

a31il5w.png

• Aska1994 Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2019, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mikaja ma rację, 86cm to ogrom. Moja córka by jeszcze teraz do niej weszła, a w marcu skończy 2 lata :D w gondoli dziecko wytrzymuje gdzieś do około 6 miesiąca? To jakieś 68-70cm, może 75 :)

Założyliśmy rodzinę 31.01.2015 ❤️
    Cypisek urodził się 3.08.2015 💕
    Monia urodziła się 16.03.2017r💕
    Jacuś urodził się 08.07.2019 💕
    Tak się spełnia marzenia!
    Zawsze będzie tysiące powodów na "nie" i zawsze znajdzie się jeden powód na "tak". I to jedno "tak" jest najważniejsze 💥
  • _Hope_ Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2019, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alisia wrote:
    Muszę zrobić listę co powinien mieć "mój" wózek . W Norwegii dzieci w przedszkolu śpią na dworze nie ważne czy jest ciepło czy mróz . Muszę zwrócić uwagę żeby spacerówka była duża i dziecko mogło wygodnie spać w grubym śpiworze co zapewne wiąże się z większą wagą wózka .....

Znacie spacerówki z dużym , szerokim siedziskiem rozkładanym na płasko ale żeby waga wózka nie była zbyt duża ;-) ?
    Np Valco. Tylko one z kolei nie nadaje się na wertepy. Nie ma wózka idealnego dla każdego :)

Magda - mbc lubi tę wiadomość

Córka kwiecień 2015 <3 <3 <3
    4 Aniołki <3
    tb73upjyd8dymf6b.png
    "You know that place between sleep and awake, that place where you still remember dreaming? That’s where I’ll always love you. That’s where I’ll be waiting."
  • Alisia Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2019, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niespodzianka2019 wrote:
    Jestem juz po aplikacji 1 tabletki i czekam. Dzis wszystko ma byc jasne. Jesli cos zostanie to zabieg konieczny.

U mnie dwa razy wystarczył cytotec 4 tabletki . Tylko w Norwegii wygląda to inaczej dostajesz tabletki i instrukcję i wysyłają Cię do domu i zostajesz z tym wszystkim sama :-( Ja krwawiłam bardzo mocno przez 2 dni a zarodek wypadł sam dopiero po tygodniu . W Norwegii nawet nikt nie sprawdza czy się do końca oczyściłaś jak nie masz gorączki to znaczy że jest ok .

Wiem że często się narzeka na Polską służbę zdrowia ale w innych krajach jest jeszcze gorzej ............

Jak przyjeżdżam do Polski to doceniam to że mogę iść do prywatnego laboratorium i zbadać wszystko co chcę ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 stycznia 2019, 09:42

a31il5w.png

• Alisia Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2019, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    _Hope_ wrote:
    Nie ma wózka idealnego dla każdego :)

Tego się obawiam :-( Ja muszę mieć też wózek na wertepy .....
    Albo kupię dwa wózki , jeden wielki do przedszkola drugi lekki zwrotny na spacery ;-) już widzę minę męża :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 stycznia 2019, 09:40

a31il5w.png

• mikaja Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2019, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alisia wrote:

Camarelo ten, ktory mialam byl dosc lekki. Ja mialam model Carmela, ale one wszystkie sa na tym samym stelazu.
    Moja znajoma teraz ma Aero Tutis i tez lekki. Teraz gondole 80+ sa w wielu wozkach.
    Na spacerowkach sie nie znam - ja mam ten moj Mutsy Evo i on jest lekki - pomimo ogromnych kol, ale nie polece tej spacerowki, bo male to siedzisko. Moj Bobek ma 88cm teraz i jak siedzi to glowa juz w daszek bije i nogi ma na tej plastikowej podstawce. Przy spacerowkach warto patrzec na dlugosc oparcia :)
    Aska1994 wrote:
    Mikaja ma rację, 86cm to ogrom. Moja córka by jeszcze teraz do niej weszła, a w marcu skończy 2 lata :D w gondoli dziecko wytrzymuje gdzieś do około 6 miesiąca? To jakieś 68-70cm, może 75 :)

No w gondoli max do momentu az dziecko sie podnosi i siada samodzielnie :) Znam dzieci co i do 9 miesiaca w gondoli byly. Ale to nie moje :D

• mikaja Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2019, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alisia wrote:
    U mnie dwa razy wystarczył cytotec 4 tabletki . Tylko w Norwegii wygląda to inaczej dostajesz tabletki i instrukcję i wysyłają Cię do domu i zostajesz z tym wszystkim sama :-( Ja krwawiłam bardzo mocno przez 2 dni a zarodek wypadł sam dopiero po tygodniu . W Norwegii nawet nikt nie sprawdza czy się do końca oczyściłaś jak nie masz gorączki to znaczy że jest ok .

Wiem że często się narzeka na Polską służbę zdrowia ale w innych krajach jest jeszcze gorzej ............

Alisia nawet pod koniec 1. trymestru wysylaja do domu? To juz jest slabe... Ale tez kazda kobieta inaczej moze reagowac. Mnie szpital byl jak widac konieczny, bo mdlalam.
    Tu tez nie sprawdzaja - mowia, zeby po 6 tygodniach zrobic test ciazowy i jesli wciaz bedzie dodatni to przyjsc. Ale po zabiegu nawet tego juz nie kaza.

• _Hope_ Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2019, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alisia wrote:
    Tego się obawiam :-( Ja muszę mieć też wózek na wertepy .....
    Albo kupię dwa wózki , jeden wielki do przedszkola drugi lekki zwrotny na spacery ;-) już widzę minę męża :P
    I to akurat jest dobry pomysł :) ja też zanim kupiłam Valco miałam używana spacerowke w bagażniku i tylko na wyjścia jej używałam.

Córka kwiecień 2015 <3 <3 <3
    4 Aniołki <3
    tb73upjyd8dymf6b.png
    "You know that place between sleep and awake, that place where you still remember dreaming? That’s where I’ll always love you. That’s where I’ll be waiting."
‹‹ 261 262 263 264 265 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ