Mamunie LIPIEC 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Eh nie lubię tematu pampersów
mój starszak nadal nie jest odpieluchowany. Pewnie dopiero w okolicach wiekanocy się za to wezmę, bo będę tydzien w domu. Tak to nawet nie mam kiedy, bo on na pelny etat w zlobku.Takze wyjde z jednych i wejdę od nowa
-
nick nieaktualnyTez mi się wydaje ze raczej kwestie przekonaniowe tutaj grają główna rolę. Te pieluszki jednorazowe są cały czas ulepszane i przy odpowiedniej czasowo zmianie pieluszki w razie awarii tez jest się w stanie doprowadzić do mniejszej ilości oparzeń. A co do opasek to tak ślicznie to wyglada i tez myślałam że będę zakładać jak będę mieć core ale do żłobka chodziła w tym codziennie dziewczynka i była ciągle niespokojna no i zaczęły sny się śmiać ze może to przez opaskę bo uciska głowę. My się patrzymy kilka dni zaczęłysmy jej ściągać ta opaskę a tu jak nowe dziecko. Nie wiem czy zbieg okoliczności
ja też długo w złóżku nie pracowałam bo od sierpnia a wcześniej w szkole także tez ekspertem nie jestem
-
mikaja wrote:Eh nie lubię tematu pampersów
mój starszak nadal nie jest odpieluchowany. Pewnie dopiero w okolicach wiekanocy się za to wezmę, bo będę tydzien w domu. Tak to nawet nie mam kiedy, bo on na pelny etat w zlobku.Takze wyjde z jednych i wejdę od nowa
url=https://www.suwaczek.pl/][/url]
-
mikka86 wrote:Mnie to właśnie dziwi, że skoro dziecko na tyle rozumie, że wie czego chce i umie to zakomunikować ,np że jest głodne albo chce się bawić czy spać,to dlaczego nie potrafi zakomunikować że chce mu się siku czy kupę i skorzystać z nocnika tylko nadal w pampersie
Hehehe za 1,5 roku- 2 lata pogadamymój syn swietnie mówi, zdaniami odmienia, komunikuje mi ze jest siusiu czy kupa, wie ze się robi do nocnika ale siadać nie chce za chętnie. To proces tego się uczy i nad tym pracuje. Skąd dziecko ma wiedzieć ze tak trzeba skoro od urodzenia robiło w pieluszkę?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2019, 13:57
Córcia16mm->50mm->76 mm->400g->436g->1000g->1500g->2300g->3000g->3260g [39+6]
Synek10mm->23 mm->50 mm->460 g ->820 g->1500 g -> 2180 g ->2800 g->3040 g [40+5]
-
mikka86 wrote:Mnie to właśnie dziwi, że skoro dziecko na tyle rozumie, że wie czego chce i umie to zakomunikować ,np że jest głodne albo chce się bawić czy spać,to dlaczego nie potrafi zakomunikować że chce mu się siku czy kupę i skorzystać z nocnika tylko nadal w pampersie
No bo trzeba dziecko nauczyć komunikowania i tyle. Dla mnie to był szok, jako młodej matki, że dziecko np. nie wie, jak się bawić - np smaochodem - wszystko trzeba dziecku pokazać - tak samo jest z sikaniem. Mój np teraz przed kąpiela sam sie rozbiera i ma od kilku dni nakładke na sedes, która lubi i sika do toalety normalnie - wie, że wysika sie dopiero, jak tam usiądzie - nie sika na podłogę, ale w dzien ma pampka. Takie dziecko też często ma uwagę mocno pochłoniętą czyms i po prostu moze nie odczuwac tej potrzeby i sika automatycznie.
Niestety - rodzimy się kompletnie nieprzystosowani do zycia i wszystkiego musimy się nauczyc
Moj pewnie jest juz gotowy, ale raz ze wlasnie ja pracuje a on po 7h w zlobku, a dwa ze jest zimno i mamy dosc chlodno w domu wiec nie zwine poki co dywanow w salonie.
Nosi majtki na pampka, jak sie robi czasem to zdejmiemy pampka i bedziemy probowac.
Tez, jak sie kilka razy zsika w majtki i poczuje ze ma mokro (czego pampersy wiadomo nie zapewniaja) to zalapie tryb przyczynowo-skutkowy i bedzie wolal pewnie.
Cieszy mnie, ze w zlobku go wysadzaja i w zasadzie w domu wieczorem mowi do mnie po angielsku "look mummy wee-wee' -
mikka86 wrote:1.5 roczne dziecko to rozumiem,ale jak słyszę że zdrowe prawie 3 latki chodzą w pampersach to tego już nie rozumiem. Przecież takie dziecko to już wszystko potrafi powiedzieć,a nie potrafi że mu się chce kupę?
Jesli rodzic go nie nauczył, to nieNo skąd ma wiedzieć?
-
ines. wrote:Hehehe za 1,5 roku- 2 lata pogadamy
mój syn swietnie mówi, zdaniami odmienia, komunikuje mi ze jest siusiu czy kupa, wie ze się robi do nocnika ale siadać nie chce za chętnie. To proces tego się uczy i nad tym pracuje. Skąd dziecko ma wiedzieć ze tak trzeba skoro od urodzenia robiło w pieluszkę?
U nas mały i na nocnik, i toalete w zlobku (maja te takie male kibelki) i teraz na ta nakladke usiadzie i siku zrobi, ale póki co wlasnie nie mam jak go nauczyc calego procesu. A mysle, ze 2 dni weekendu to za krotko. A tez wygadana bestia
-
Ja muszę przyznać, że mam teraz taki najlepszy, jak dotąd, okres macierzynstwa, bo uwielbiam patrzeć, jak moje dziecko sie uczy, jak chce sie uczyc, jak pyta o wszystko. Mysl o tym, ze wroce do etapu małej ameby, ktora bedzie plakala, spala albo patrzyla w sufit nie do konca mnie cieszy
Ale zamierzam sie tym okresem cieszyc i tak, bo o ile bedzie dziecko zdrowe i tym razem nas omina wizyty w szpitalach, to bedzie to calkiem co innego. Mam niestety zle wspomnienia z synem zwiazane z tymi wszystkimi wizytami i stresem o niego.
-
Nooo teraz jest super jak tak sobie dyskutujemy
ja planuje się wziąć na poważnie za nocnikowanie jak będę już na zwolnieniu. Może do urodzenia następnego się uda pozbyć jednych pieluch
Córcia16mm->50mm->76 mm->400g->436g->1000g->1500g->2300g->3000g->3260g [39+6]
Synek10mm->23 mm->50 mm->460 g ->820 g->1500 g -> 2180 g ->2800 g->3040 g [40+5]
-
Ja na wiosnę będę córkę oduczać pieluch. Teraz walczymy ze smoczkiem. A od września pójdzie do przedszkola.Założyliśmy rodzinę 31.01.2015 ❤️
Cypisek urodził się 3.08.2015 💕
Monia urodziła się 16.03.2017r💕
Jacuś urodził się 08.07.2019 💕
Tak się spełnia marzenia!
Zawsze będzie tysiące powodów na "nie" i zawsze znajdzie się jeden powód na "tak". I to jedno "tak" jest najważniejsze 💥 -
Aska1994 wrote:Ja na wiosnę będę córkę oduczać pieluch. Teraz walczymy ze smoczkiem. A od września pójdzie do przedszkola.
My smoczek miesiąc temu odstawilismy - raz a pozadnie. Maz byl przeciwny, jak nie wiem, ale maly poradzil sobie super. Zostawilismy pod choinka wieczorem wszystkie smoczki, a rano czekaly prezenty od sw.Mikolaja w zamian. I tyle. Po temacie. Przez 2 tygodnie jeszcze mowil, ze nie ma juz smoczka i tyle. Przestal. Mamy problem jedynie z usypianiem przez to, bo nie ma nic, co by go wyciszalo, jak smoczek.
Pomogl fakt, ze po prostu zniknely i wiedzial, ze ich nie ma, bo kilka miesiecy temu probowalismy tak po prostu mu nie dawac, to sie budzil z rykiem w nocy, bo wiedzial, ze sa. -
A ja usilowalam odpieluchowac córkę i tylko się zmeczylam. Nic te moje starania nie dały
A potem z dnia na dzień sama zaczęła prosić o nocnik i odpieluchowala się sama z dnia na dzień i to od razu na noc.ines., mikaja, Czarna_kawa, kinga27.30 lubią tę wiadomość
-
_Hope_ wrote:A ja usilowalam odpieluchowac córkę i tylko się zmeczylam. Nic te moje starania nie dały
A potem z dnia na dzień sama zaczęła prosić o nocnik i odpieluchowala się sama z dnia na dzień i to od razu na noc.mikaja, ines. lubią tę wiadomość
-
Znajoma mi opowiadala ze zaczela opdieluchowywac corke i szlo dobrze - mala miala jakos 2 lata i3 miesiace wtedy - az pewnego razu zostala z babcia i sie obsikala. Babcia - bardzo mONdra
- nawrzeszczla ana nia i mala przestala sikac na nocnik i wrocila do pmapka. A potem sama wlasnie sie odpieluchowlaa po ukonczeniu 3 lat.
-
Matko jak mozna nakrzyczec na dziecko bo sie zesikalo..
bede musiala na takie tematy z moimi rodzicami pogadac jak dziecko sie pojawi bo wiem jakie super metody wychowawcze maja. Krzyk i rozkazy. Normalnie jak mi choc warkna na moje dziecko z takiego powodu to beda miec u mnie przesrane. -
W ogole kiedys mialam taka sytuacje (ale to nie w tym przedszkolu gdzie teraz pracuje, tylko innym), ze 3latka nie z mojej grupy spytala sie czy moge ja umyc bo zrobila kupe a nie ma pieluchy i jak powie swoim pania to beda zle. Myslalam, ze padne..
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2019, 14:35
-
Zgadzam się, xgirl, mam takie samo zdanie. Żeby to jeszcze dziecko robilo cokolwiek złosliwie. Cóż no... zapomnial wół, jak cielęciem był - a w zasadzie - nawet nie pamięta, bo kto z nas pamięta swoje odpieluchowanie? Ja nawet nie pamiętam, zebym za dzieciaka łóżko moczyła, a stresu miałam pod dostatkiem i nie byłoby w tym nic dziwnego.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2019, 14:35
-
Mam nadzieje, że będę jednak bardziej otwarta w róznych tematach z moimi dziećmi, bo ja niestety tego z mamą nie miałam.
Aczkolwiek ostatnio doznałam pierwszego skrępowania, jak mi mały chciał zajrzeć w majtki podczas mojego sikania z tekstem - 'mama pokaż że nie masz siusiaka'Nie bardzo wiem, jak to ugryźć