X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamunie LIPIEC 2019
Odpowiedz

Mamunie LIPIEC 2019

Oceń ten wątek:
  • mikaja Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2019, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eh nie lubię tematu pampersów :D mój starszak nadal nie jest odpieluchowany. Pewnie dopiero w okolicach wiekanocy się za to wezmę, bo będę tydzien w domu. Tak to nawet nie mam kiedy, bo on na pelny etat w zlobku.Takze wyjde z jednych i wejdę od nowa :D

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 stycznia 2019, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez mi się wydaje ze raczej kwestie przekonaniowe tutaj grają główna rolę. Te pieluszki jednorazowe są cały czas ulepszane i przy odpowiedniej czasowo zmianie pieluszki w razie awarii tez jest się w stanie doprowadzić do mniejszej ilości oparzeń. A co do opasek to tak ślicznie to wyglada i tez myślałam że będę zakładać jak będę mieć core ale do żłobka chodziła w tym codziennie dziewczynka i była ciągle niespokojna no i zaczęły sny się śmiać ze może to przez opaskę bo uciska głowę. My się patrzymy kilka dni zaczęłysmy jej ściągać ta opaskę a tu jak nowe dziecko. Nie wiem czy zbieg okoliczności ;) ja też długo w złóżku nie pracowałam bo od sierpnia a wcześniej w szkole także tez ekspertem nie jestem ;)

• mikka86 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2019, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mikaja wrote:
    Eh nie lubię tematu pampersów :D mój starszak nadal nie jest odpieluchowany. Pewnie dopiero w okolicach wiekanocy się za to wezmę, bo będę tydzien w domu. Tak to nawet nie mam kiedy, bo on na pelny etat w zlobku.Takze wyjde z jednych i wejdę od nowa :D
    Mnie to właśnie dziwi, że skoro dziecko na tyle rozumie, że wie czego chce i umie to zakomunikować ,np że jest głodne albo chce się bawić czy spać,to dlaczego nie potrafi zakomunikować że chce mu się siku czy kupę i skorzystać z nocnika tylko nadal w pampersie

url=https://www.suwaczek.pl/]54661da9df.png[/url]
  • ines. Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2019, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mikka86 wrote:
    Mnie to właśnie dziwi, że skoro dziecko na tyle rozumie, że wie czego chce i umie to zakomunikować ,np że jest głodne albo chce się bawić czy spać,to dlaczego nie potrafi zakomunikować że chce mu się siku czy kupę i skorzystać z nocnika tylko nadal w pampersie

Hehehe za 1,5 roku- 2 lata pogadamy :) mój syn swietnie mówi, zdaniami odmienia, komunikuje mi ze jest siusiu czy kupa, wie ze się robi do nocnika ale siadać nie chce za chętnie. To proces tego się uczy i nad tym pracuje. Skąd dziecko ma wiedzieć ze tak trzeba skoro od urodzenia robiło w pieluszkę?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2019, 13:57

Córcia <3 16mm->50mm->76 mm->400g->436g->1000g->1500g->2300g->3000g->3260g [39+6]
    3i49o7esn08ndlz3.png
    Synek <3 10mm->23 mm->50 mm->460 g ->820 g->1500 g -> 2180 g ->2800 g->3040 g [40+5]
    82do3e5e29ddmi8b.png
  • mikka86 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2019, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    1.5 roczne dziecko to rozumiem,ale jak słyszę że zdrowe prawie 3 latki chodzą w pampersach to tego już nie rozumiem. Przecież takie dziecko to już wszystko potrafi powiedzieć,a nie potrafi że mu się chce kupę?

• mikaja Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2019, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mikka86 wrote:

No bo trzeba dziecko nauczyć komunikowania i tyle. Dla mnie to był szok, jako młodej matki, że dziecko np. nie wie, jak się bawić - np smaochodem - wszystko trzeba dziecku pokazać - tak samo jest z sikaniem. Mój np teraz przed kąpiela sam sie rozbiera i ma od kilku dni nakładke na sedes, która lubi i sika do toalety normalnie - wie, że wysika sie dopiero, jak tam usiądzie - nie sika na podłogę, ale w dzien ma pampka. Takie dziecko też często ma uwagę mocno pochłoniętą czyms i po prostu moze nie odczuwac tej potrzeby i sika automatycznie.
    Niestety - rodzimy się kompletnie nieprzystosowani do zycia i wszystkiego musimy się nauczyc :P
    Moj pewnie jest juz gotowy, ale raz ze wlasnie ja pracuje a on po 7h w zlobku, a dwa ze jest zimno i mamy dosc chlodno w domu wiec nie zwine poki co dywanow w salonie.
    Nosi majtki na pampka, jak sie robi czasem to zdejmiemy pampka i bedziemy probowac.
    Tez, jak sie kilka razy zsika w majtki i poczuje ze ma mokro (czego pampersy wiadomo nie zapewniaja) to zalapie tryb przyczynowo-skutkowy i bedzie wolal pewnie.
    Cieszy mnie, ze w zlobku go wysadzaja i w zasadzie w domu wieczorem mowi do mnie po angielsku "look mummy wee-wee' ;)

• mikaja Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2019, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mikka86 wrote:
    1.5 roczne dziecko to rozumiem,ale jak słyszę że zdrowe prawie 3 latki chodzą w pampersach to tego już nie rozumiem. Przecież takie dziecko to już wszystko potrafi powiedzieć,a nie potrafi że mu się chce kupę?

Jesli rodzic go nie nauczył, to nie :) No skąd ma wiedzieć?

• mikka86 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2019, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mikaja wrote:
    Jesli rodzic go nie nauczył, to nie :) No skąd ma wiedzieć?
    No chyba że tak :)

• mikaja Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2019, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ines. wrote:
    Hehehe za 1,5 roku- 2 lata pogadamy :) mój syn swietnie mówi, zdaniami odmienia, komunikuje mi ze jest siusiu czy kupa, wie ze się robi do nocnika ale siadać nie chce za chętnie. To proces tego się uczy i nad tym pracuje. Skąd dziecko ma wiedzieć ze tak trzeba skoro od urodzenia robiło w pieluszkę?

U nas mały i na nocnik, i toalete w zlobku (maja te takie male kibelki :D) i teraz na ta nakladke usiadzie i siku zrobi, ale póki co wlasnie nie mam jak go nauczyc calego procesu. A mysle, ze 2 dni weekendu to za krotko. A tez wygadana bestia :D

• mikaja Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2019, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja muszę przyznać, że mam teraz taki najlepszy, jak dotąd, okres macierzynstwa, bo uwielbiam patrzeć, jak moje dziecko sie uczy, jak chce sie uczyc, jak pyta o wszystko. Mysl o tym, ze wroce do etapu małej ameby, ktora bedzie plakala, spala albo patrzyla w sufit nie do konca mnie cieszy :D Ale zamierzam sie tym okresem cieszyc i tak, bo o ile bedzie dziecko zdrowe i tym razem nas omina wizyty w szpitalach, to bedzie to calkiem co innego. Mam niestety zle wspomnienia z synem zwiazane z tymi wszystkimi wizytami i stresem o niego.

• ines. Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2019, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nooo teraz jest super jak tak sobie dyskutujemy :) ja planuje się wziąć na poważnie za nocnikowanie jak będę już na zwolnieniu. Może do urodzenia następnego się uda pozbyć jednych pieluch :D

Córcia <3 16mm->50mm->76 mm->400g->436g->1000g->1500g->2300g->3000g->3260g [39+6]
    3i49o7esn08ndlz3.png
    Synek <3 10mm->23 mm->50 mm->460 g ->820 g->1500 g -> 2180 g ->2800 g->3040 g [40+5]
    82do3e5e29ddmi8b.png
  • Aska1994 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2019, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na wiosnę będę córkę oduczać pieluch. Teraz walczymy ze smoczkiem. A od września pójdzie do przedszkola.

Założyliśmy rodzinę 31.01.2015 ❤️
    Cypisek urodził się 3.08.2015 💕
    Monia urodziła się 16.03.2017r💕
    Jacuś urodził się 08.07.2019 💕
    Tak się spełnia marzenia!
    Zawsze będzie tysiące powodów na "nie" i zawsze znajdzie się jeden powód na "tak". I to jedno "tak" jest najważniejsze 💥
  • mikaja Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2019, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aska1994 wrote:
    Ja na wiosnę będę córkę oduczać pieluch. Teraz walczymy ze smoczkiem. A od września pójdzie do przedszkola.

My smoczek miesiąc temu odstawilismy - raz a pozadnie. Maz byl przeciwny, jak nie wiem, ale maly poradzil sobie super. Zostawilismy pod choinka wieczorem wszystkie smoczki, a rano czekaly prezenty od sw.Mikolaja w zamian. I tyle. Po temacie. Przez 2 tygodnie jeszcze mowil, ze nie ma juz smoczka i tyle. Przestal. Mamy problem jedynie z usypianiem przez to, bo nie ma nic, co by go wyciszalo, jak smoczek.

Pomogl fakt, ze po prostu zniknely i wiedzial, ze ich nie ma, bo kilka miesiecy temu probowalismy tak po prostu mu nie dawac, to sie budzil z rykiem w nocy, bo wiedzial, ze sa.

• _Hope_ Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2019, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja usilowalam odpieluchowac córkę i tylko się zmeczylam. Nic te moje starania nie dały
    A potem z dnia na dzień sama zaczęła prosić o nocnik i odpieluchowala się sama z dnia na dzień i to od razu na noc.

ines., mikaja, Czarna_kawa, kinga27.30 lubią tę wiadomość

Córka kwiecień 2015 <3 <3 <3
    4 Aniołki <3
    tb73upjyd8dymf6b.png
    "You know that place between sleep and awake, that place where you still remember dreaming? That’s where I’ll always love you. That’s where I’ll be waiting."
  • xgirl Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2019, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    _Hope_ wrote:
    A ja usilowalam odpieluchowac córkę i tylko się zmeczylam. Nic te moje starania nie dały
    A potem z dnia na dzień sama zaczęła prosić o nocnik i odpieluchowala się sama z dnia na dzień i to od razu na noc.
    Bo kazde dziecko ma swoje tempo. Chodzi obsrane od dolu do gory i nawet nie chce zmiany pieluchy, a nagle pewnego dnia przylazi wkurzone, ze cos mu morko w pieluszce, ciagnie za nia i chce zeby sciagnac, albo samo prosi, ze chce na toalete. My u nas w zlobku nigdy nie mowimy, ok teraz koniec pieluch i marsz na wc. Kazde dziecko w ktoryms momencie dojrzewa do tego. Czasem proponujemy i pytamy czy chce na wc ale jak nie chce to nie.

mikaja, ines. lubią tę wiadomość

f2wljw4zsg9z1tun.png
    27.6.19 wydobyciny mojej Hannah Florenz❤️ 48cm, 2970g
  • mikaja Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2019, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Znajoma mi opowiadala ze zaczela opdieluchowywac corke i szlo dobrze - mala miala jakos 2 lata i3 miesiace wtedy - az pewnego razu zostala z babcia i sie obsikala. Babcia - bardzo mONdra :/ - nawrzeszczla ana nia i mala przestala sikac na nocnik i wrocila do pmapka. A potem sama wlasnie sie odpieluchowlaa po ukonczeniu 3 lat.

• xgirl Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2019, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matko jak mozna nakrzyczec na dziecko bo sie zesikalo..
    bede musiala na takie tematy z moimi rodzicami pogadac jak dziecko sie pojawi bo wiem jakie super metody wychowawcze maja. Krzyk i rozkazy. Normalnie jak mi choc warkna na moje dziecko z takiego powodu to beda miec u mnie przesrane.

f2wljw4zsg9z1tun.png
  • xgirl Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2019, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W ogole kiedys mialam taka sytuacje (ale to nie w tym przedszkolu gdzie teraz pracuje, tylko innym), ze 3latka nie z mojej grupy spytala sie czy moge ja umyc bo zrobila kupe a nie ma pieluchy i jak powie swoim pania to beda zle. Myslalam, ze padne..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2019, 14:35

f2wljw4zsg9z1tun.png
  • mikaja Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2019, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zgadzam się, xgirl, mam takie samo zdanie. Żeby to jeszcze dziecko robilo cokolwiek złosliwie. Cóż no... zapomnial wół, jak cielęciem był - a w zasadzie - nawet nie pamięta, bo kto z nas pamięta swoje odpieluchowanie? Ja nawet nie pamiętam, zebym za dzieciaka łóżko moczyła, a stresu miałam pod dostatkiem i nie byłoby w tym nic dziwnego.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2019, 14:35

• mikaja Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2019, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam nadzieje, że będę jednak bardziej otwarta w róznych tematach z moimi dziećmi, bo ja niestety tego z mamą nie miałam.
    Aczkolwiek ostatnio doznałam pierwszego skrępowania, jak mi mały chciał zajrzeć w majtki podczas mojego sikania z tekstem - 'mama pokaż że nie masz siusiaka' :D Nie bardzo wiem, jak to ugryźć :D

‹‹ 316 317 318 319 320 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ