Mamunie LIPIEC 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Boże, jakie tu są dramy ostatnio. Możemy uznać, że każda z nas wie najlepiej? Wtedy wszystkie będziemy przemądre
KasiaLukasia, uwielbiam mieć syna, ale właśnie dla takich outfitów żałuję, że nie mam też córki - szklanka cukru, przeuroczo ❤
Mikka, my tez chodzimy oglądać kaczuchy, ale ukochane są gołębie, kaczka ujdzie.
U nas póki co cukier i sól jest obca i przyznam bez bicia, że trochę sram na tym punkcie. Pewnie przy drugim dziecku będę bardziej wyluzowana 😁 Mikołaj na pewno zje loda i ciastko z kremem, ale jeszcze trochę poczeka.
Najgorszy błąd (moim zdaniem) to wychowanie żywieniowe dziecka pod własne restrykcyjne dyktando. Dzieci które do szkoły na urodziny przynoszą przysłowiowe ciasto z tofu i buraka. Takie, które ze smutna mina są zmuszone odmówić tortu na urodzinach kolegi. Nigdy nie zrozumiem też jak można prowadzić wegańskie diety u dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym. Oczywiście, że zaraz ktoś powie - zbalansowane u dietetyka - ale sorry no, nie kupuje tego.
Generalnie - jak to zawsze, w każdej dziedzinie życia- skrajności są złe. Wszystko trzeba wyposrodkowacKasiaLukasia lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
KarolaJJ wrote:Z malin kurde, bogacz! U nas maliny takie drogie, że nawet nie patrze w ich stronę. U Ciebie po ileurl=https://www.suwaczek.pl/][/url]
-
nick nieaktualny
-
Szkoda, że nie pisałyście wcześniej, zaprosiłabym Was do mamusi na działeczkę, z pocałowaniem ręki dałaby Wam do po zrywania 😄. Tyle miała, że zrobiła ponad 30 butelek soku na zimę 😄. I myśmy się objedli 🤩Mama 2 chłopców i aniołka ❤️
12.07.2019r. M.
07.06.2017r. L.
26.07.2015r. (*) -
Hej ho 😊
Udało mi się zalogować 😜
Apropo's jedzenia. Ja też jestem anty cukier, ALE uważam, że nic się nie stanie, jak Olek spróbuje czegoś co akurat my jemy (oczywiście nie wszystko). Trzeba mieć zdrowe podejście do tego, kiedyś będzie miał z tym styczność i tak. Wyrabiam mu zdrowe nawyki, codziennie je zdrowo, tak jak my. Nie daje mu nic z cukrem, ale obiady np je takie jak my (posolone). Mam to szczęście, że Olek lubi jeść i jest ciekawy nowych smaków i zawsze wyjada wszystkim wszystko z talerza. 🙂
Posmakował dziś loda śmietankowego, a na roczek w zoo kupiliśmy mu gofra, ale wolał zjeść jogurt naturalny. Mąż ostatnio dał spróbować mu bitej śmietany (sami robiliśmy) , liznął też czekolady.
Teraz mąż wrócił do pracy, więc jestem z nim sama i czasu brak, więc na pierwszy głód na pierwsze danie daje mu często słoiczek, jakąś zupkę i potem je drugie danie jak zrobię na spokojnie. Można kupić słoiczki z dobrym składem, tylko trzeba czytać etykiety.Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lipca 2020, 21:32
xgirl, KasiaLukasia lubią tę wiadomość
Aleksander 07.07.19r👶
3000g 🔹️54cm🔹️
1400 gram, 45 cm, dzielna mała Wojowniczka 💖
-
AgaSY wrote:Alucha wyglądasz bosko!
Absolutnie nie chce wyjść na e-ciocie dobrą radę 😄😄. Zapytałam Gwiazdę o problemy Adasia bo sama martwię się u Miłosza o powtorke po Leonie.
Ale ja się nie czuję urażona.Każdy ma prawo do pytań,do swojego zdania.Byle nie chrzanić przez pięć stron I nie przekonywać na siľę do swojej racji.
Agasy jakie problemy miał/ma twój starszak?U nas obniżone lekko napięcie mięśniowe co zatym poszło płaskostopie I koŝlawe kolana.Płaskostopie skorygowane. -
Gwiazdo u nas też obniżone napięcie mięśniowe. Bardzo słaby kręgosłup przez to wystający brzuszek i krzywe nóżki (koślawe kolana, stopy płasko-koślawe) 😔. Wyszło dopiero na 2 urodziny. Mój błąd, widziałam, że coś jest nie tak, ale wierzyłam pediatrze, że "dzieci tak mają, wyrośnie z tego"... Był czas, że mieliśmy bandazowac stopy i ćwiczyć, ale po kilku tygodniach Leon kompletnie odrzucił bandaże i teraz skupiamy się głównie na wzmacnianiu kręgosłupa. Wszelkie sale zabaw z konstrukcjami, place zabaw, gdzie można się wspinać, ćwiczenia na równowagę, chodzenie po krawezniku, skakanie na łóżku, wchodzenie na tatę... Leon może wszystko to, czego większości dzieci nie wolno 😄😄😄.
Miłosz też ma onm, chodziliśmy do fizjo od 3 do 7 mż, teraz mamy się pokazać jak zacznie chodzić. Ale już mi się wydaje, że rozwija się szybciej i lepiej.Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lipca 2020, 22:35
Mama 2 chłopców i aniołka ❤️
12.07.2019r. M.
07.06.2017r. L.
26.07.2015r. (*) -
Na płaskostopie u nas pomogły wkładki supinujące I godziny chodzenia po macie jeżyk I jeszcze przenoszenie stopami spinaczy od bielizny z jednego pudełka do drugiego.U nas problem wyszedł tuż po urodzeniu w apgarze więc też szybko działaliśmy,choć pediatrzy bagatelizowali.U młodszego onm nie stwierdzono.Nóżki mnie martwią I idę to skontrolować.Oczywiŝcie jeśli okaże się,że wszystko ok to wycofam się z danielków,
0bawiam się jednak,że zostaną a wada po tatusiu. -
Trzymam kciuki, żeby z nóżkami było wszystko ok jednak 🙂. Podoba mi się ta mata!! Leon póki co chodzi na boso po ogródku, czasem w piaskownicy, ale to jednak trochę strach. Muszę nad tą mata pomyśleć 😄.Mama 2 chłopców i aniołka ❤️
12.07.2019r. M.
07.06.2017r. L.
26.07.2015r. (*) -
mikka86 wrote:Nasze dzieci skończyły rok więc nie są już niemowlętami to tak na marginesie. A gdzie ja napisalam ,że podaje codziennie słodycze dziecku?? Nie uważnie czytasz moje posty a później sobie coś domyślasz,tak samo że niby Ksawery nic nie je. Być może serek homogenizowany czy jogurt jest zaliczany do słodyczy bo ma tam cukier,jednak dla mnie na pewno nie jest to taki słodycz jak baton czekoladowy a sok jabłkowy nie jest dla mnie tym samym co coca cola a takich rzeczy on nie je
No gadalas, ze mu dajesz serki bo by glodny byl to wywnioskowalam, ze niewiele je, tak to dramatycznie opisalas, ze az mi sie smutno zrobilo. No i nie tylko ja tak to zrozumialam. A potem, ze dajesz mu bo chcesz. Ale spoko jeju rob jak uwazasz, to nie moje dziecko.
Aha i cukier to cukier, niewazne czy w serku homo czy w coli😒
Monja kazda wie najlepiej? Jakbym chciala w ciazy palic to tez bym wiedziala najlepiej bo matka jestem? Sorry, dla mnie to podobne sprawy. Taki syf dzieclu dawac dzien w dzien, porazka a potem placz bedzie, ze chore dziecko, ze nic jesc nie chce poza slodkim. Juz tak jest czesto co?Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lipca 2020, 07:37
-
Kończę X już z Tobą tą dyskusje bo przynajmniej mi nic ona pozytywnego nie wniosła. Chroń swoje dziecko przed złem cukru nawet i do 10 tego roku życia, jeśli masz taką ochotę, może kiedyś np na wakacjach wybierze ogórka zamiast loda a na urodziny zażyczy sobie tort marchewkowy.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lipca 2020, 09:57
KasiaLukasia lubi tę wiadomość
url=https://www.suwaczek.pl/][/url] -
xgirl wrote:
Monja kazda wie najlepiej? Jakbym chciala w ciazy palic to tez bym wiedziala najlepiej bo matka jestem? Sorry, dla mnie to podobne sprawy. Taki syf dzieclu dawac dzien w dzien, porazka a potem placz bedzie, ze chore dziecko, ze nic jesc nie chce poza slodkim. Juz tak jest czesto co?
Może faktycznie nie każda wie najlepiej. Za to niektóre są przekonane, że wiedzą najlepiej i postanawiają umoralniać inne z dopiskiem pod każdym postem 'to nie moja sprawa'
mikka86, KasiaLukasia, Eja lubią tę wiadomość
-
Monjaktalala wrote:Może faktycznie nie każda wie najlepiej. Za to niektóre są przekonane, że wiedzą najlepiej i postanawiają umoralniać inne z dopiskiem pod każdym postem 'to nie moja sprawa'
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lipca 2020, 10:05
url=https://www.suwaczek.pl/][/url] -
Ło matko bosko.
Jak już jesteśmy przy zdrowiu, to porozmawiajmy o sporcie. Ja osobiście nienawidzę.
Gwiazdo napiszesz jeszcze o jakichs skutecznych ćwiczeniach na plaskostopie? Ja sama mam z tym problem i z chęcią bym coś porobiła z tym defektem, ale do ortopedy mi nie spieszno.