Mamunie LIPIEC 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
LidziA89 wrote:Mikaja od półtora tygodnia jem właśnie takie małe porcje co 3 h. Po wizycie u diabetologa umawiam się do dietetyka niech mi rozpisze dietę bo sama nad tym nie zapanuje. Pewnie z czasem się wszytskiego nauczę...
To jest to, że na każda z nas co innego może działać. U mnie takie sniadania w poprzedniej ciazy tez konczyly sie wysokim cukrem, dlatego ja doszłam do tego, że u mnie białkowo-tłuszczowe śniadania - omlety, serki wiejskie - tego typu rzeczy. A węglowodany po 12 i wieczorem przed snem, żeby rano cukier na czco był niski. Ale Hope chyba własnie pisala, że u niej kompletnie a odwrót niż u mnie. Stąd dietetyk spoko, ale szukaj juz teraz produktow, ktore Ci podpasują. Taka to niestety metoda prób i błędów.
Poczytaj sobie o ładunku glikemicznym, bo sam indeks glikemiczny to nie wszystko. -
nick nieaktualnymikaja wrote:Krzywą. Cukrzyce diagnozuje się badając krew żylną, a nie z palca. Glukometru powinno się używać po diagnozie w zasadzie, chociaż wiem, że lekarze jak już cos zaczyna byc nie tak zalecjaa zacza ckorzystac i z glukometru.
Inna sparawa ze jak nie mamy poprzez badanie krzywej cukrowej zdiagnozowanej cukrzycy, to na glukometrze nie obowiazuja te normy cukru, ktore sa przy cukrzycy czyli 90 na czczo i 140 1h po posilku. Tak mi sie wydaje, no bo i po co.bo ja mierząc glukometrem zaczęłam dietę cukrzycowa to potem mi cukier spadal do 50-60 a trochę się boję jeść pewnych rzeczy mimo ładnej krzywej
-
mikaja wrote:A ile kcam miej więcej dziennie jesz? Bo to też ważne, nie mozna obcinać kaloryki.
Myślę że ok 1700-2000 ale nie jestem pewna. Aplikacja sweetpregna pokazuje że powinnam jest 2200. -
Malwa133 wrote:Dzięki
bo ja mierząc glukometrem zaczęłam dietę cukrzycowa to potem mi cukier spadal do 50-60 a trochę się boję jeść pewnych rzeczy mimo ładnej krzywej
Przy braku cukrzycy kazdemu z nas pewnie zdarzy się mieć skoki cukru - jednorazowo i od czasu do czasu zapewne nie jest to groźne (choć nadal niewskazane). Jednak przy cukrzycy o te wysokie poziomy nie trudno stąd to kontrolowanie.
Prawda jest też taka, że taka dieta 'cukrzycowa', to często zdrowa dieta, która każa z nas mogłaby spokojnie stosować
Ja jak mi wszystko podeszło poprzednim razem, to czułam sie super tak jedząc. Troche to upierdliwe, ale weszło mi w krew. I pewnie dzieki temu nie dobilam do 20kg na plusie ;p -
LidziA89 wrote:Ja się złamie właśnie zmierzylam cukier po posiłku 215! Kuźwa zjadłam tylko płatki fitness z jogurtem
ja już nie wiem co mam jeść
Ja gotowych płatków nie jem. Tylko owsianke czasem Ale się nia nie najadam i wolę zjeść jajko z warzywamimikaja lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Malwa133 wrote:Mnie tak odrzucilo od jajek, że na sama myśl mi niedobrze
-
Mi z mięsa wchodzi tylko mielone
z kiełbasą czy szynką nie mam problemów, a takiego kotleta, fileta, udka, schabowego nie wcisnę
Założyliśmy rodzinę 31.01.2015 ❤️
Cypisek urodził się 3.08.2015 💕
Monia urodziła się 16.03.2017r💕
Jacuś urodził się 08.07.2019 💕
Tak się spełnia marzenia!
Zawsze będzie tysiące powodów na "nie" i zawsze znajdzie się jeden powód na "tak". I to jedno "tak" jest najważniejsze 💥 -
Ja od początku ciąży też mięsa nie toleruje. Gdzie przed ciążą lubiłam. Z synkiem miałam to samo. Jak tylko zjem coś z mięsem czy też kurczaka to cały dzień mi niedobrze. No już nie mogę się doczekać do wizyty a mam 31.01. może się dowiem, czy to dziewczynka czy też chłopiec
ur. 27.10.15r. godz. 12:50 Nasz Cud
[*] 26.03.2014 - 9 tc
-
Alisia wrote:W pierwszym trymestrze odrzuciło mnie od wszystkiego
teraz tylko od kawy i słodyczy
Ile ja bym daa, zeby mnie odrzucilo od slodyczytak do konca zycia najlepiej - jak od lososia. Jak mnie odrzucilo w 1. ciazy, tak do dzis nie moge zniesc.
-
Ja dostałam moja paczke ubranek. Troche sie wkurzylam bo mialy byc na 56,a sa 3 body na 50cm...Reszta czyli 3 pary spodenek,4 body i dwa dlługie rękawy sa na 56. Byly jeszcze 2x łapki niedrapki,skarpetki i czapeczka,wszystko f&f. W sumie fajny zakup jak za 25zł
-
Nasz Aleksander, Oluś, Alek (zwał jak zwał ) był dziś bardzo aktywny, wiercił się jak szalony, machał rączkami, nóżkami, aż mój mąż się rozczulił, prawie płakał, to był tak słodki widok
lekarz spytał czy znamy płeć, powiedzieliśmy że mówiono nam że na 60-70% chłopak, to powiedział że "ja Wam mogę powiedzieć że na 100%, nigdy nie mówię jak nie jestem pewien", więc chyba jednak będzie synek
aczkolwiek i tak poczekam aż sama wyraźnie zobaczę na usg, bo teraz robił mi dowcipnie, z racji tej mojej twardej macicy. A z nią wszystko ok, tak jak myślałam, taki mój urok, jestem szczupła, wszystko rośnie itp
no i dobra, ale jestem przynajmniej spokojna.
Następną wizytę mam 1.03, powiedział że pomierzy wszystko itp. Więc na 4 tygodnie mam narazie spokój
Aska1994, Alrauna1987, Kamsza, Lolla, mikka86, Casjopea, Eluska, Micia, Czarna_kawa, Hiszpaneczka, kinga27.30, AgaRydz lubią tę wiadomość
Aleksander 07.07.19r👶
3000g 🔹️54cm🔹️
1400 gram, 45 cm, dzielna mała Wojowniczka 💖