Mamunie LIPIEC 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Boję się marzyć. Mój poprzedni poród był tak zmedykalizowany, że poszłam do szpitala na 9 rano 26 maja, a mały urodził się przez 'emergency cc' w południe 28 maja. W piątek 27 o 19 podpięli mi oksy i do 11 następnego dna a niej byłam. Dopiero kilka dni temu odkryłam, że medykalizacja porodu - prostaglandyny, oksy itd. może poród spowalniac, zamiast przyspieszać i być może moja akcja porodowa zatrzymała się na tych 8cm, bo to był czas, kiedy podali mi zzo i podkręcili kroplówke z oxy dwukrotnie! więc co z tego, że skurcze był mocne, skoro były nieefektywne? Ja w ogóle sobie nie moge darować, ze juz o to zzo poprosiłam, bo przed jego podaniem zaczynałam czuc parte..może jakbym wytrzymała ten ból, to byłóby inaczej, ale pamiętam też, ze w tamtym momencie ten bol byl juz nie do wytrzymania - zwlaszcza, ze maly dosc dlugo byl ustawiony plecy-do-plecow przez co skurcze czulam w krzyzach i juz na nich prawie wrzeszczalam. Okropienstwo.
-
Magda - mbc wrote:Ja się znowu nie nastawiam. Ale mam taką osobowość, że dużo biorę na klatę i po prostu sobie z tym radzę. Więc kp też wezmę na klatę
Też tak mam, aczkolwiek kp mnie położyło..
Drobinka91 wrote:Mikaja jak ma Ci zalegać gdzieś to pewnie że sprzedajA nie masz mniejszych rozmiarów? Myślę że niektóre dziewczyny z forum chętnie odkupią
Nie mam, bo niestety oddałam znajomej. A te pierwsze ciuszki był śliczne, mniej zużyte - serio żałuję
-
Magda - mbc wrote:Ja się znowu nie nastawiam. Ale mam taką osobowość, że dużo biorę na klatę i po prostu sobie z tym radzę. Więc kp też wezmę na klatęurl=https://www.suwaczek.pl/]
[/url]
-
-
mikaj wrote:Czytałam 2 dni temu o jedzeniu daktyli na 4 tygodnie przed tp. Podobno maja super działanie na zmiękczanie i skracanie sie szyjki. Zamierzam spróbować
6-7 sztuk dziennie wystarczy.
Też o tym czytałam ale uwaga daktyle nie przy cukrzycy
-
mikka86 wrote:A ja jestem z kolei taka,że jak coś mi nie wychodzi to szybko rezygnuje i wynajduje łatwiejsze rozwiązanie z kp pewnie też tak będzie ...więc albo będzie bezproblemowa laktacja albo butla
Ja też nie zamierzam walczyć za wszelką cenę o kp, ale chce spróbować. Nie uważam, żeby butla to było coś złego. Sama byłam na butli i żyjeWiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2019, 09:37
mikka86 lubi tę wiadomość
💙11.06.2019
💙 05.08.2021 -
Alisia wrote:Też o tym czytałam ale uwaga daktyle nie przy cukrzycy
Wiem - wlasnie mowilam do meza wzoraj, ze jak bedzie cukrzyca, to dupka, chociaz 6 daktyli dziennie - pytanie, czy trzeba na raz, bo jakbym tak jadla 1 co 1,5-2h to raczej by duzej roznicy nie zrobil moim cukrom -
mikaja wrote:Boję się marzyć. Mój poprzedni poród był tak zmedykalizowany, że poszłam do szpitala na 9 rano 26 maja, a mały urodził się przez 'emergency cc' w południe 28 maja. W piątek 27 o 19 podpięli mi oksy i do 11 następnego dna a niej byłam. Dopiero kilka dni temu odkryłam, że medykalizacja porodu - prostaglandyny, oksy itd. może poród spowalniac, zamiast przyspieszać i być może moja akcja porodowa zatrzymała się na tych 8cm, bo to był czas, kiedy podali mi zzo i podkręcili kroplówke z oxy dwukrotnie! więc co z tego, że skurcze był mocne, skoro były nieefektywne? Ja w ogóle sobie nie moge darować, ze juz o to zzo poprosiłam, bo przed jego podaniem zaczynałam czuc parte..może jakbym wytrzymała ten ból, to byłóby inaczej, ale pamiętam też, ze w tamtym momencie ten bol byl juz nie do wytrzymania - zwlaszcza, ze maly dosc dlugo byl ustawiony plecy-do-plecow przez co skurcze czulam w krzyzach i juz na nich prawie wrzeszczalam. Okropienstwo.
współczuję. Przynajmniej wiesz już z czym się wiąże poród, czego unikać a czego nie, teraz będziesz mądrzejsza.
Ja to najchętniej w ogóle bym nie chciała oxy i znieczulenia, różne opinie są o tym, szczerze mówiąc nie orientuje się jeszcze w tych tematach, ale niektóre dziewczyny dają radę bez, więc czemu i ja miałabym nie dać.. No zobaczymy jak to będzie, narazie chyba nie chcę o tym myśleć
Szwagierce mojego męża podali oxy bez Jej wiedzy i przetrzymywali Ją do rana ze skurczami, bo nie było lekarza i nie miał kto porodu odebrać, masakra.. przecież takie wstrzymywanie skurczów to jest niebezpieczne
Aleksander 07.07.19r👶
3000g 🔹️54cm🔹️
1400 gram, 45 cm, dzielna mała Wojowniczka 💖
-
nick nieaktualnyJakiej firmy wzięłam podgrzewacz ?
-
nick nieaktualny
-
Eluska wrote:Ja chyba wezmę sterylizator do mikrofali. Bo kolejne urządzenie na prąd mnie przeraża
a nad podgrzewaczem się właśnie zastanawiam ? Tt jest trochę drogi bo 109 zł
Ja go mam i polecam - mimo ceny - pojemny - 4 x 260ml butle wchodząEw poszukaj uzywki moze
-
Karmienie czasem boli, zwłaszcza na początku. Jak dziecko źle chwyci na przykład. Najlepiej próbować dawać z jak największą częścią otoczki, ale nie zawsze się da, bo Maluch moze mieć za małą buzię i będzie ssał samego sutka. I pierwsze karmienia po porodzie to też obkurczanie macicy. Chociaż przy Cyprianie jakoś tego nie pamiętam. Za to pamiętam doskonale przy Monice, ale po porodzie dostawałam oxytocyne i to mogło zwiększyć ból.Założyliśmy rodzinę 31.01.2015 ❤️
Cypisek urodził się 3.08.2015 💕
Monia urodziła się 16.03.2017r💕
Jacuś urodził się 08.07.2019 💕
Tak się spełnia marzenia!
Zawsze będzie tysiące powodów na "nie" i zawsze znajdzie się jeden powód na "tak". I to jedno "tak" jest najważniejsze 💥 -
Alisia wrote:Dziewczyny czy krzywa cukrowa w Polsce to standard czy zależy od lekarza ?
Ja będę miała i się zdziwiłam bo w Norwegii do niedawna nie praktykowali tego badania
Mikaja w którym tc Ty masz badanie ?
Miłam jedno w 18tc juz ze względu na cukrzycę poprzednim razem i kolejne mam 6 kwietnia w 28. tygodniu
Minus taki, że tu robią na czczo i po 2h - nie ma pobrania po 1h, co jest błędem.Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2019, 09:50
-
nick nieaktualny
-
Dzień dobry
Znalazłam wczoraj swoją przed potopową książeczkę zdrowia. Jest w niej napisane że urodziłam się w 43 TC i ważyłam 4000 g. Jestem przerażona bo mój brat ważył jeszcze więcej.
Co do laktatorow to chyba się zdecyduje na tą medela swing bo moja matka w ogóle nad nie karmiła a mi bardzo zależy.
Idę dziś na pierwszą wizytę u nowego diabetologa
Na dodatek byliśmy wczoraj z psem na spacerze trochę pobiegł a dziś biedny jak się podnosi to piszczy musimy z nim pojechać na przeswietlenie bo to nie pierwszy raz jużtak mi go szkoda w nocy dreptał cały czas bo się bał położyć
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2019, 09:53
-
mikaja wrote:Wiem - wlasnie mowilam do meza wzoraj, ze jak bedzie cukrzyca, to dupka, chociaz 6 daktyli dziennie - pytanie, czy trzeba na raz, bo jakbym tak jadla 1 co 1,5-2h to raczej by duzej roznicy nie zrobil moim cukrom
Hmmm trudno powiedzieć czy potrzebna jest "dawka uderzeniowa " - 6 daktyli naraz żeby dana substancja zadziałałaczy "dozować " stopniowo