Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamunie LIPIEC 2019
Odpowiedz

Mamunie LIPIEC 2019

Oceń ten wątek:
  • KarolaJJJ Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2019, 06:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj odpoczywam w łóżku wiec bede odświeżać strone od 10,w oczekiwaniu na wieści :p

Kamsza lubi tę wiadomość

p19uqqmzs3gk4a7x.png
  • Messy92 Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2019, 07:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Udanych wizyt! Ja się jeszcze nie zapisałam :/ wizytę mam 11 marca więc to będzie u mnie 21+1 chyba. Sens iść wcześniej? Chyba nie..

qskyyx8d10137q6y.png
    zem33e5e95i14u8v.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 lutego 2019, 08:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejo hej !! Myślę że nie ma sensu iść wcześniej :) ja mam usg w piątek a to będzie moj 20/21 tydzień. Mam rozbieznosc TP 6 dni wiec nie wiem którym się posługiwać ;) życzę wszystkim miłego dnia :) ja się zbieram na wizytę u fizjoterapeuty a potem też idę do smyka a co ! :)

Messy92 lubi tę wiadomość

• mikaja Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2019, 08:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny - powodzenia na wizytach :)

A ja juz w 23. tygodniu :O Wiedziałam, że druga połowa polec szybciej, ale to jest nie do ogarnięcia...

Znalazlam na belly - moim poprzednim koncie wymiary młodego z poszczególnych usg - okazuje się, że połówkowe były dokłądnie w tym samym dniu ciąży - mała ma dluzsz akosc udowa, ale mniejszy brzuszek i glowke :D Aczkolwiek wymiary nie sa bardzo rozbierzne - no i maly na polowkowym juz wazyl cos 380 gram wiec mala z podobnymi wymiarami pewnie ważyła podobnie - cos czuje, ze drugi klocek mi rosnie - a biorac pod uwage sile jej kopniakow juz, to w ogole. W 28. tygodniu moj mlody mial 1400kg :O
    Potem, na diecie cukrzycowej troche wyhamowal, ale i tak urodzil ise na 92 centylu.
    U nas akurat pomiary z usg wtedy pokryly sie 1:1 z waga rzeczywista po urodzeniu. Tak samo idelanie mi ise pokywal metr krawiecki, czyli metoda okreslania wielkosic dziecka w uk bez usg haha :D

• Casjopea Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2019, 08:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już czekam pod gabinetem :) Stresik oczywiście jest.
    W ogole to jestem matką roku. Moja córka jak już chyba pisałam śpi od jakiegoś czasu sama w pokoju na normalnym łóżku takim rozkładanym na podłodze. Ze wszystkich stron ma barykady. I budzę się dzisiaj koło 4 z nieuzasadnionym niepokojem.. W końcu wstaję, zaglądam do niej, a ona leży na wykładzinie na podłodze pośrodku swojego pokoju i śpi w najlepsze. Pojęcia nie mam jak długo musiała tam leżeć..
    W ogóle sen ma mocny. Koło północy kot zrzucił lampkę nocną i ją stlukl (porcelana), a uciekając z miejsca zdarzenia zaplatal się w kabel, więc hałas był jak cholera, a ta ani drgnela.
    No nic, trzymajcie kciuki za Mikołaja! :)
    A ja trzymam za inne dzisiaj wizytujące <3

Kamsza, Messy92, Czarna_kawa, Sylka135 lubią tę wiadomość

• mikka86 Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2019, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Casjopea wrote:
    Serio zjadłas zestaw big maca i jeszcze dwa duże lody z polewą?? Masz mój szacunek kobieto! :D
    Ja też uwielbiam te lody.. Na maxa <3
    Serio :) najbardziej lubię owocowe polewy,więc jeden był z truskawkową,drugi z wiśniowa- nowość w macdonaldzie. Ogólnie to jak lazilam po tych sklepach to widziałam strasznie dużo ciężarnych kobiet

Casjopea lubi tę wiadomość

url=https://www.suwaczek.pl/]54661da9df.png[/url]
  • Aska1994 Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2019, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas dzisiaj była pierwsza noc Moniki bez smoczka. Pojojczała trochę wieczorem, ale jak już zasnęła to było ok. Kilka pobudek, ale wystarczyło przytulić i spała dalej.

Kamsza, mikaja, Czarna_kawa, Sylka135 lubią tę wiadomość

Założyliśmy rodzinę 31.01.2015 ❤️
    Cypisek urodził się 3.08.2015 💕
    Monia urodziła się 16.03.2017r💕
    Jacuś urodził się 08.07.2019 💕
    Tak się spełnia marzenia!
    Zawsze będzie tysiące powodów na "nie" i zawsze znajdzie się jeden powód na "tak". I to jedno "tak" jest najważniejsze 💥
  • mikka86 Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2019, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mikka86 wrote:
    Serio :) najbardziej lubię owocowe polewy,więc jeden był z truskawkową,drugi z wiśniowa- nowość w macdonaldzie. Ogólnie to jak lazilam po tych sklepach to widziałam strasznie dużo ciężarnych kobiet
    w ogóle to te duże lody są duże tylko z nazwy , w rzeczywistości raczej mniejsze niż większe, dalabym radę zjeść i trzeciego :)

KasiaLukasia lubi tę wiadomość

• JaSzczurek Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2019, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mikaja wrote:
    Hej Dziewczyny - powodzenia na wizytach :)

A ja juz w 23. tygodniu :O Wiedziałam, że druga połowa polec szybciej, ale to jest nie do ogarnięcia...

Znalazlam na belly - moim poprzednim koncie wymiary młodego z poszczególnych usg - okazuje się, że połówkowe były dokłądnie w tym samym dniu ciąży - mała ma dluzsz akosc udowa, ale mniejszy brzuszek i glowke :D Aczkolwiek wymiary nie sa bardzo rozbierzne - no i maly na polowkowym juz wazyl cos 380 gram wiec mala z podobnymi wymiarami pewnie ważyła podobnie - cos czuje, ze drugi klocek mi rosnie - a biorac pod uwage sile jej kopniakow juz, to w ogole. W 28. tygodniu moj mlody mial 1400kg :O
    Potem, na diecie cukrzycowej troche wyhamowal, ale i tak urodzil ise na 92 centylu.
    U nas akurat pomiary z usg wtedy pokryly sie 1:1 z waga rzeczywista po urodzeniu. Tak samo idelanie mi ise pokywal metr krawiecki, czyli metoda okreslania wielkosic dziecka w uk bez usg haha :D
    A kiedy robiłaś połówkowe? U mnie w 19+5 (lub 20+1 wg usg) dzidziuś ważył 293, czyli absolutnie w normie aczkolwiek raczej w tej niższej, więc chyba spodziewam się maleństwa. Choć nie wiem czy to tak można przewidywać, bo tkankę tłuszczową nabiera w sumie w końcówce. A kopniaki czuję coraz częściej, najczęściejw sekwencjach - rozfika się na minutę a potem spokój :D

zi13flw1mwerwam8.png
    💙 19/07/19 (42+0) 3625g, 50 cm <3
    💗 6/02/21 (39+5) 3710g, 49 cm <3
    💙 14/08/22 (39+5) 4070g, 53 cm <3
  • mikaja Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2019, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JaSzczurek wrote:
    A kiedy robiłaś połówkowe? U mnie w 19+5 (lub 20+1 wg usg) dzidziuś ważył 293, czyli absolutnie w normie aczkolwiek raczej w tej niższej, więc chyba spodziewam się maleństwa. Choć nie wiem czy to tak można przewidywać, bo tkankę tłuszczową nabiera w sumie w końcówce. A kopniaki czuję coraz częściej, najczęściejw sekwencjach - rozfika się na minutę a potem spokój :D

20+4 :) nie ma jednak co sie sugerowac, bo te dzieci to tak raz rosna szybciej, potem moga zwalniac - to nie matematyka :)

• Messy92 Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2019, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JaSzczurek wrote:

Mi lekarz mowil, że najlepiej między skończonym 20 tygodniem a 22. Także chyba zaraz po wizycie u swojego gina pójdę. To będzie jakieś 21 +3. Ostatnio już ważyła 209 g a było to 18+1

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego 2019, 10:37

qskyyx8d10137q6y.png
    zem33e5e95i14u8v.png
  • KarolaJJJ Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2019, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mikaja wrote:
    20+4 :) nie ma jednak co sie sugerowac, bo te dzieci to tak raz rosna szybciej, potem moga zwalniac - to nie matematyka :)
    Moje jest tego dowodem.Prze chwile była za mały a teraz jest "za duzy " :D Ciekawi mnie czy bedze duzy bo ja jestem taka drobna i taki klocek nie pasuje do mnie zupełnie,ja go bardzo mocno czuje jak sie rozpycha i rusza. Jiz nie wspomne sile kopnięc. Zupełnie inaczej niz poprzednio. Młoda była mniejsza,spokojniejsza a ja wazylam w 23 tc 46 kg hahah,brzucha zero do 30 tc. A teraz mam basiora,właczył mi sie apetyt na słodkie i dziecko z adhd :D. Z Młoda zero smaków i zwiekszonego apetytu. Boje sie ze nadrabiam.te 3 miesiące duphastonowej diety. Mam ssanie na mcflurry z maca i paelle z dodatkowa ilościa krewetek. Jem.ją codziennie od tygodnia

p19uqqmzs3gk4a7x.png
  • ines. Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2019, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Messy92 wrote:
    Udanych wizyt! Ja się jeszcze nie zapisałam :/ wizytę mam 11 marca więc to będzie u mnie 21+1 chyba. Sens iść wcześniej? Chyba nie..

nie ma sensu :) ja mam połowowe dzisiaj w dopiero 21+5.

ciekawe ile mała będzie ważyć skoro już 10 dni temu na wizycie było 400g... w ogóle mam podejrzenia, że tp chyba powinien być jednak wcześniejszy... na pierwszych usg wychodziła starsza, potem się niby już wyrównało do tp. obym dotrwała do tej planowanej cc na 01.07!

nadal toczymy z mężem walkę o imię - Ewa (jego) czy Pola/Apolonia (moje), już prawie prawie wynegocjowałam Apolonia Ewa :D

dobrze, że mam dziś zabiegany dzień to nie mam czasu się stresować wizytą, rano jak zwykle w biegu do żłobka, potem lidl bo dzisiaj Kicia Kocia - ulubione książeczki małego, potem zamówiłam drzwi wewnętrzne do domu i dopiero siadam do kawy i ciacha. trzeba dom ogarnąć, obiad, odebrać syna, podrzucić do babci i na wizytę :) zleci

a co do zakupów to ja wczoraj popłynęłam... była promka w h&m -20% na całe zakupy, łączyło się z wyprzedażą i rabatami z klubu... a więc obkupiłam dzieciaki... za zakupy o wartości 540 zł zapłaciłam 220.... ups :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego 2019, 10:44

Messy92, Kamsza, Sylka135 lubią tę wiadomość

Córcia <3 16mm->50mm->76 mm->400g->436g->1000g->1500g->2300g->3000g->3260g [39+6]
    3i49o7esn08ndlz3.png
    Synek <3 10mm->23 mm->50 mm->460 g ->820 g->1500 g -> 2180 g ->2800 g->3040 g [40+5]
    82do3e5e29ddmi8b.png
  • KarolaJJJ Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2019, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ines masz zaplanowane cc na konkretny termin? Moja dr mi nie zaplanowała bo teraz wg nowych wytycznech czekają az sie akcja sama rozpocznie i wtedy tną.

p19uqqmzs3gk4a7x.png
  • mikaja Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2019, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ines Kicia kocia w Lidlu? :D Ale macie wypas :D Ja jedynie online, ale mamy juz wszystkie - poza tymi z w twardej oprawce z nunusiem ;p jedynie nunusia na nocniku mamy ;p
    Teraz lecimy z kolekcja "Mały chłopiec". Półek już nam na te książki brakuje :P

Jak kupimy w Pl mieszkanie, trzeba będzie zmaontować jakieś mądre regały ne te ksiązki :P

Kciuki za wizytę :)

Ja sie nudzę w pracy, wypłata na koncie... hmmm... może by cos zamówić :D

• ines. Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2019, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolaJJJ wrote:
    Ines masz zaplanowane cc na konkretny termin? Moja dr mi nie zaplanowała bo teraz wg nowych wytycznech czekają az sie akcja sama rozpocznie i wtedy tną.

z tego co wstępnie rozmawialiśmy to tak... raczej na pewno ide na oddział 01.07, czyli 2 dni przed terminem. ze względu na historie pierwszego porodu i na zbyt duże ryzyko i stres. dokładniej będziemy rozmawiać bliżej końca ciązy, ale jesli jestem zdecydowana na cc to mój prowadzący nie będzie ryzykował trzymaniem mnie w domu. czy będzie cc na zimno czyz będę czekać na akcje to zobaczymy. wole być pod jego okiem, niż trafić w środku nocy na niewiadomo kogo...

Mikaja z Nunusiem są słabe - też tylko tą nocnikową mamy ;) a regał planuje kallaxa z ikea :D

Córcia <3 16mm->50mm->76 mm->400g->436g->1000g->1500g->2300g->3000g->3260g [39+6]
    3i49o7esn08ndlz3.png
    Synek <3 10mm->23 mm->50 mm->460 g ->820 g->1500 g -> 2180 g ->2800 g->3040 g [40+5]
    82do3e5e29ddmi8b.png
  • KarolaJJJ Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2019, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ines. wrote:
    z tego co wstępnie rozmawialiśmy to tak... raczej na pewno ide na oddział 01.07, czyli 2 dni przed terminem. ze względu na historie pierwszego porodu i na zbyt duże ryzyko i stres. dokładniej będziemy rozmawiać bliżej końca ciązy, ale jesli jestem zdecydowana na cc to mój prowadzący nie będzie ryzykował trzymaniem mnie w domu. czy będzie cc na zimno czyz będę czekać na akcje to zobaczymy. wole być pod jego okiem, niż trafić w środku nocy na niewiadomo kogo...

Mikaja z Nunusiem są słabe - też tylko tą nocnikową mamy ;) a regał planuje kallaxa z ikea :D
    To jest wlasnie ten minus czekania na akcje,ze nie wiadomo na kogo sie trafi, tez tego sie obawiam

p19uqqmzs3gk4a7x.png
  • mikka86 Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2019, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ines. wrote:
    nie ma sensu :) ja mam połowowe dzisiaj w dopiero 21+5.

ciekawe ile mała będzie ważyć skoro już 10 dni temu na wizycie było 400g... w ogóle mam podejrzenia, że tp chyba powinien być jednak wcześniejszy... na pierwszych usg wychodziła starsza, potem się niby już wyrównało do tp. obym dotrwała do tej planowanej cc na 01.07!

nadal toczymy z mężem walkę o imię - Ewa (jego) czy Pola/Apolonia (moje), już prawie prawie wynegocjowałam Apolonia Ewa :D

dobrze, że mam dziś zabiegany dzień to nie mam czasu się stresować wizytą, rano jak zwykle w biegu do żłobka, potem lidl bo dzisiaj Kicia Kocia - ulubione książeczki małego, potem zamówiłam drzwi wewnętrzne do domu i dopiero siadam do kawy i ciacha. trzeba dom ogarnąć, obiad, odebrać syna, podrzucić do babci i na wizytę :) zleci

a co do zakupów to ja wczoraj popłynęłam... była promka w h&m -20% na całe zakupy, łączyło się z wyprzedażą i rabatami z klubu... a więc obkupiłam dzieciaki... za zakupy o wartości 540 zł zapłaciłam 220.... ups :D
    Pola i Apolonia to chyba dwa różne imiona,tzn na pewno można wołać na Apolonie- Pola ale moja znajoma właśnie dała córeczce na imię Pola

• Emma_ Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2019, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, kciuki za wizyty! :)

A co z Hope? Nie widziałam jej tu ostatnio. Czyżby podłamały ją wieści z połówkowych? :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego 2019, 11:13

qb3cg7rfycx8vq7e.png
    lprkj48ahla5owvn.png
  • ines. Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2019, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mikka86 wrote:
    Pola i Apolonia to chyba dwa różne imiona,tzn na pewno można wołać na Apolonie- Pola ale moja znajoma właśnie dała córeczce na imię Pola

"Apolonia zdrobnienia
    Poleczka, Apolcia, Polon, Apoloneczka, Poluś, Polga, Poliś, Poleńka, Polusia, Polunia, Pola, Polcia, Apola, Loneczka, Lonia, Apolonka, Lońka, Polka, Polly, Polonka, Polcik, Apolinka"

Pola do niedawna nie była osobnym imieniem.... dopiero jakiś czas temu zaczęto nadawać to imie jako osobne imie - tak jak Ada od Adrianny, czy Paula od Pauliny

Pola

Pochodzenie: greckie

Znaczenie: pierwotnie zdrobnienie od imienia Apolonia (należąca do Apolla), dziś funkcjonuje również samodzielnie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego 2019, 11:15

3i49o7esn08ndlz3.png
    82do3e5e29ddmi8b.png
‹‹ 598 599 600 601 602 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ