Mamunie LIPIEC 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
mikka86 wrote:a ja teraz nabyłam informację że jeśli na czczo jest 100-125 mg a po 120 min 140-199 mg to jest stan przedcukrzycowy a cukrzycę ciążową stwierdza się jeśli po 120 min poziom jest wyższy lub równy 200
Owszem możliwe że tak jest ale nie w ciąży.
Artykuł u mamy ginekolog na temat cukrzycy w ciąży
https://mamaginekolog.pl/cukrzyca-ciazowa/
Messy92 lubi tę wiadomość
-
Hiszpaneczka wrote:a ty masz jakas rozpiske jakie normy sa dla kobiet ciężarnych?
jaka ty stosujesz diete?
jak często badasz sobie cukier?
ile razy bierzesz bierzesz mete? jakie dawki?
Dieta w cc jest w zasadzie jedna. Jesz 6 posiłków. 3 większe i 3 przekąski średnio co 2-3.5 godziny. Wszystko z niskim indeksem glikemicznym i razowe. Do każdego posiłku duuuzo warzyw.
Cukier mierzysz na czczo i po 3 głównych posiłkach, od rozpoczęcia jedzenia i norma to 140.
Ciężko znaleźć diabetologa który prowadzi ciążę na mecie. Zazwyczaj wolą insuline Ale to jesli przy prawidłowej diecie masz przekroczenia. Ja metę biorę od dawna i teraz mam 1000 ze czyli na noc.Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2019, 16:25
LidziA89, Hiszpaneczka lubią tę wiadomość
-
LidziA89 wrote:Owszem możliwe że tak jest ale nie w ciąży.
Artykuł u mamy ginekolog na temat cukrzycy w ciąży
https://mamaginekolog.pl/cukrzyca-ciazowa/url=https://www.suwaczek.pl/][/url] -
mikka86 wrote:nie czytam mamyginekolog ,czerpie informacje z innych źródeł
Messy92 lubi tę wiadomość
-
_Hope_ wrote:Normy dla ciężarnych to 92-180-153.
Dieta w cc jest w zasadzie jedna. Jesz 6 posiłków. 3 większe i 3 przekąski średnio co 2-3.5 godziny. Wszystko z niskim indeksem glikemicznym i razowe. Do każdego posiłku duuuzo warzyw.
Cukier mierzysz na czczo i po 3 głównych posiłkach, od rozpoczęcia jedzenia i norma to 140.
Ciężko znaleźć diabetologa który prowadzi ciążę na mecie. Zazwyczaj wolą insuline Ale to jesli przy prawidłowej diecie masz przekroczenia. Ja metę biorę od dawna i teraz mam 1000 ze czyli na noc.
Nie ma czegoś takiego, jak jedna dieta dla wszystkich. Nawet w podobnym stanie zdrowotnym.
U mnie akurat 8-10 posiłków wchodziło co max 2,5h i to był przepis na cukry w normie. nie dałabym rady na 6 posiłkach. Aczkolwiek warto zacząc od czegos takiego na pewno. Potem ewentualnie modyfikowac.
Najlepiej, żeby Hiszpaneczka wybrala sie do lekarza i sama zobaczyła co jej pasuje, bo każda z nas jest inna a i cukrzyca cukrzycy nierówna. Jednej sie uda szybko i z powodzeniem opanować gada dietą, a innej nie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2019, 16:34
Hiszpaneczka lubi tę wiadomość
-
Hej dziewczyny witamy się już z 2 na przodzie. 😊
Po wczorajszych bólach dzisiaj leże. Wczorajsze bóle zaczęły się około 15 i trwały do 19.Juz myślałam że skończy się szpitalem ale przeszły same. Bóle przypominaly skurcze które były co jakiś czas i były pierw dokuczliwe później coraz mocniejsze. Ale obyło się bez nospy i tel do szpitala. Chyba czas zwolnić. Dzisiaj pobolewa mnie pulsacyjnie po lewej stronie na dole brzucha. Mała daje o sobie znać. Jeśli będę miała jeszcze raz to co było wczoraj będę dzwoniła do szpitala. Wizyta dopiero za miesiąc.
Co do pralek to my mamy w planach zmienić na nowsza i po poszukiwaniach w planach jest Samsung Quick drive z add wash. -
_Hope_ wrote:Ale akurat tu dziewczyny i mamaginekolog mają rację w ciazy są inne normy i wystarczy przekroczenie o jedna jednostkę. No i nie mierzy się cukry po 120 minutach tylko po 60url=https://www.suwaczek.pl/][/url]
-
mikka86 wrote:nie czytam mamyginekolog ,czerpie informacje z innych źródeł
Proponuję zatem zapytać źródła o cukrzyce w ciąży. -
Kamsza odpoczywaj ja nie byłam w pracy w czw i pt i dużo mi to dało Dzis az chcialo mi ise isc do pracy
Mikka wlasnie nie ma w przypadku cukrzycy ciazowej. Tak, jak pisalam - albo jest (jakikolwiek parametr przekroczony) albo nie. Cukrzyca ciążowa ma inne podloze, niz cukrzyca typu 2 np. -
Kamsza,to teraz musisz odetchnąć.Ja miałam dwa dni pod rząd jakieś dziwne bóle i ciągnięcia w prawej pachwinie i ten tzw ,,ból dupy''(jak u Mikki) wiec może to taki czas,brzuszki coraz większe i organizm fiksuje.
W sumie powiem Wam,ze przy drugiej ciazy jakoś to teraz chyba szybciej idzie,w sensie bólowym,bo pamietam z Mirą to śmigałam do 8 miesiąca w pracy,a teraz jakby mi ktoś kazał iść do roboty to nie dałabym rady 🙄
Poza tym dzień dobry 😬 Zamowilam mebelki do pokoju dziewczynek...jest pierwszy poważny zakup,ale to tylko dlatego,ze tesciowa chwilowo na miejscu i mi pomoze z rozlokowaniem rzeczy.mikka86, Sylka135 lubią tę wiadomość
-
mikaja wrote:Hiszpaneczka ah no i przede wszystkim najlepsze zalecenie - dużo ruchu. Nic tak nie pomaga zbijać cukru, jak ruch
w tym rzecz ze ja musze lezec z powodu szyjki wiec poki co ruch nie wchodzi w gre
11dpt - 490, 13dpt-1124, 18dpt-8210, 22dpt-35444, 25dpt - 4mm i ❤️ -
Ja z Nicole bóle miałam od 28tc także też później. Tez sobie teraz niewyobrazam pracować.
Teraz dużo odpoczywam bo wczorajsza sytuacja naprawdę mnie przestraszyła -
mikaja wrote:Nie ma czegoś takiego, jak jedna dieta dla wszystkich. Nawet w podobnym stanie zdrowotnym.
U mnie akurat 8-10 posiłków wchodziło co max 2,5h i to był przepis na cukry w normie. nie dałabym rady na 6 posiłkach. Aczkolwiek warto zacząc od czegos takiego na pewno. Potem ewentualnie modyfikowac.
Najlepiej, żeby Hiszpaneczka wybrala sie do lekarza i sama zobaczyła co jej pasuje, bo każda z nas jest inna a i cukrzyca cukrzycy nierówna. Jednej sie uda szybko i z powodzeniem opanować gada dietą, a innej nie.mikaja lubi tę wiadomość
-
Hiszpaneczka wrote:mam już wyniki krzywej cukrowej i chyba nie jest dobrze
na czczo 93
po 1h 163
po 2h 180
ech...
jak robiłam jednorazowo co jakiś czas glukozę to miałam gora 80 a tu nagle 93.
93 to jeszcze nie tragedia w ciąży
Ja miałam 95 i 98 ale to jeszcze naciągana norma. Gorzej , że niestety cukier rośnie i wygląda to na cukrzycę -
mikka86 wrote:Być może, nie jestem bardzo zagłębiona w tym temacie ale chyba też jest różnica mieć nie dużo przekroczoną normę a mieć ją bardzo przekroczoną
Różnica jest Ale nieduża. Każde odstępstwo od normy jest już niedobre i trzeba wdrożyć dietę niestety. Koleżanka najpierw miała sama dietę. Po kolejnym badaniu insulina.