X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamunie LIPIEC 2019
Odpowiedz

Mamunie LIPIEC 2019

Oceń ten wątek:
  • KarolaJJJ Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mikka86 wrote:
    Mi ostatnio lekarz na połówkowych powiedział , że każda długość powyżej 25mm jest prawidłowa i nie wymaga prowadzenia bardziej oszczędnego trybu życia, chyba że taka , która była bardzo długa i nagle skróciła się do 25 mm
    No ja mialam 4 cm pozniej 28mm a teraz 25 mm

p19uqqmzs3gk4a7x.png
  • Aska1994 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja widzę 20+4 :D może zależy od przeglądarki?

Założyliśmy rodzinę 31.01.2015 ❤️
    Cypisek urodził się 3.08.2015 💕
    Monia urodziła się 16.03.2017r💕
    Jacuś urodził się 08.07.2019 💕
    Tak się spełnia marzenia!
    Zawsze będzie tysiące powodów na "nie" i zawsze znajdzie się jeden powód na "tak". I to jedno "tak" jest najważniejsze 💥
  • Alisia Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aska1994 wrote:
    Mikka, mi pokazuje 20+4, a powinno 20+5, więc chyba coś szwankuje :/

Ja widzę 18+6 ;-)

a31il5w.png

• KasiaLukasia Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mikka86 wrote:
    Mi ostatnio lekarz na połówkowych powiedział , że każda długość powyżej 25mm jest prawidłowa i nie wymaga prowadzenia bardziej oszczędnego trybu życia, chyba że taka , która była bardzo długa i nagle skróciła się do 25 mm

Moi lekarze (jak to brzmi ;)) mówią to samo, że powyżej 25mm jest ok.
    Aska1994 wrote:

Haha u mnie jesteś Asiu dokładnie w 19 tygodniu :D

dqprdf9hqua5dnr5.png
    atdci09kha8ndghq.png
  • Lolla Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    _Hope_ wrote:
    Ja :)

Napiszę do Ciebie w wiadomości prywatnej :) Zaprosiłam Cię do przyjaciółek

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2019, 21:31

• poliś Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolla wrote:
    Dziewczyny, czy któraś przyjmuje neoparin w dawce 0,4?
    Lolla ja też od początku ciąży biorę neoparin 0,4 i jeszcze acard 150 codziennie.

Termin porodu 5 lipiec 2019 <3 Monisia <3
    07.04.2018 Franciszek [*] 23 tc
    14.07.2018 aniolek 6t [*] ciąża jajowodowa, usunięcie jajowodu
    2nn3yx8dulexgmnl.png
  • LidziA89 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aska1994 wrote:

A ja 19+2 😆

klz9h3715pahxfmg.png
    Córa <3 4mm <3 ->16mm->30mm->69mm->238g->497g->992g->1417g->2569g->3400g <3 02.07.2019 53 cm 3520 g <3

Wysłany: 4 marca 2019, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    poliś wrote:
    Lolla ja też od początku ciąży biorę neoparin 0,4 i jeszcze acard 150 codziennie.

Poliś, też zapraszam do przyjaciółek i pisze priv :)

• Aska1994 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To widzę, że mam magiczny suwaczek :D
    A właśnie, Ines, w wolnym czasie zmień mi termin wizyty na 15.03 :) jakiś błąd się wkradł :D

Założyliśmy rodzinę 31.01.2015 ❤️
    Cypisek urodził się 3.08.2015 💕
    Monia urodziła się 16.03.2017r💕
    Jacuś urodził się 08.07.2019 💕
    Tak się spełnia marzenia!
    Zawsze będzie tysiące powodów na "nie" i zawsze znajdzie się jeden powód na "tak". I to jedno "tak" jest najważniejsze 💥
  • tka_aa Autorytet

Wysłany: 5 marca 2019, 00:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny !

Kończę 20 tydzień i witam się w 21 tc :)
    Dzisiaj ( w sumie wczoraj) byłam na wizycie u gina prowadzącego - zrobił 'małe połówkowe", bo nie ma certyfikatu i odpowiedniego sprzętu niestety. Więc prawdziwe połówkowe 12.03 ;-)

U mnie wszystko okej - w końcu bobas pokazał swoje wdzięki i zasilam grupę dziewczynek! ;-)

Wszystkie wykonane pomiary w normie, waga 327 g :) Na podstawie widocznych narządów wszystko na swoim miejscu i brak jakiś widocznych większych wad, niepokojących zmian. Jedynie podwyższone tętno - ale to pewnie ze stresu, bo 165, mieszczące się jeszcze w normie.
    Uspokojona poszłam jeszcze do centrum handlowego i załapałam się na końcówkę promocji na bobasowe ubrania!

Aśka, gratuluję wizyty :)

PS. Bardzo polecam, jeśli ktoś z Warszawy, lekarza Wojciecha Głuchowskiego! :)

Kamsza, Czarna_kawa, mikaja, Drobinka91, Eluska, Sylka135, Lolla lubią tę wiadomość

• _Hope_ Autorytet

Wysłany: 5 marca 2019, 06:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolla wrote:
    Napiszę do Ciebie w wiadomości prywatnej :) Zaprosiłam Cię do przyjaciółek
    Przyjęłam 😘

Córka kwiecień 2015 <3 <3 <3
    4 Aniołki <3
    tb73upjyd8dymf6b.png
    "You know that place between sleep and awake, that place where you still remember dreaming? That’s where I’ll always love you. That’s where I’ll be waiting."
  • Ulli88 Autorytet

Wysłany: 5 marca 2019, 07:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolla ja też na acardzie i clexane 0.4 (w poprzedniej całą ciąże brałam neoprin Teraz lekarz inny wypisuje droższy zamiennik)

Nadia 2008
    * 7tc 2016
    *10tc 2017
    *15tc 2017
    WOJTUŚ 2018
    STAŚ 2019
  • Messy92 Autorytet

Wysłany: 5 marca 2019, 07:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    3cm to jest prawidłowa szyjka. Sama taką mam i lekarz nie kazał mi wegetowac. Naprawdę, zadreczanie się i strach, że jest coś nie tak jest bez sensu bo to jeszcze gorzej. Po drugie badanie usg badaniu nierówne. Wiesz ,że te kilka mm mogło być błędem mierzenia (to normalne ) więc polecam się zrelaksować i funkcjonować normalnie :)

qskyyx8d10137q6y.png
    zem33e5e95i14u8v.png
  • Messy92 Autorytet

Wysłany: 5 marca 2019, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolaJJJ wrote:
    No ja mialam 4 cm pozniej 28mm a teraz 25 mm

Mam nadzieję, że A kolejnej wizycie będzie szyjka w normie :) mnie kładąc do szpitala na sterydy miała około 1.5 cm A w szpitalu prawie 2 więc poprawkę biorę co do milimetra na razie. Chociaż wiadomo nikt nie chce przeginac :p

qskyyx8d10137q6y.png
    zem33e5e95i14u8v.png
  • mikaja Autorytet

Wysłany: 5 marca 2019, 08:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w tej ciąży ani razu nie miałam badanej szyjki. Nie wiem, czy się śmiać, czy płakać :P
    Ale poprzednim razem cholera trzymała mocno do konca. Bardzo dlugo miala ponad 3cm to liczę, że i tym razem nie zawiedzie a odpuści dopiero w odpowiednim momencie ;)

Swoja drogą - kolejna rzecz jesli chodzi o cc na zimno, o której nie wiedziałam, a może i któraś z Was nie wie - przy cc szyjke też otwiera się 'na chama', mechanicznie... Nie miałam pojęcia. Także cieszę sie, bo u mnie i przy poronieniu i łyzeczkowaniu szyjka byla otwarta, a i przy cc przy młodym też, bo już było 8cm rozwarcia.
    Wprawdzie nie planuję więcej dzieci, ale to kolejny argument 'przeciwko' na mojej liście elektywna cc vs vbac :P

• KarolaJJJ Autorytet

Wysłany: 5 marca 2019, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mikaja wrote:
    Ja w tej ciąży ani razu nie miałam badanej szyjki. Nie wiem, czy się śmiać, czy płakać :P
    Ale poprzednim razem cholera trzymała mocno do konca. Bardzo dlugo miala ponad 3cm to liczę, że i tym razem nie zawiedzie a odpuści dopiero w odpowiednim momencie ;)

Swoja drogą - kolejna rzecz jesli chodzi o cc na zimno, o której nie wiedziałam, a może i któraś z Was nie wie - przy cc szyjke też otwiera się 'na chama', mechanicznie... Nie miałam pojęcia. Także cieszę sie, bo u mnie i przy poronieniu i łyzeczkowaniu szyjka byla otwarta, a i przy cc przy młodym też, bo już było 8cm rozwarcia.
    Wprawdzie nie planuję więcej dzieci, ale to kolejny argument 'przeciwko' na mojej liście elektywna cc vs vbac :P
    Haha przeciez szyjke sie hegaruje po to zeby odchody miały jak wyjsć :D to jeat normą 😁 dlatego teraz czeka sie na akcje przed cc,zeby bylo jak najbardziej naturalnie

p19uqqmzs3gk4a7x.png
  • mikaja Autorytet

Wysłany: 5 marca 2019, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolaJJJ wrote:
    Haha przeciez szyjke sie hegaruje po to zeby odchody miały jak wyjsć :D to jeat normą 😁 dlatego teraz czeka sie na akcje przed cc,zeby bylo jak najbardziej naturalnie

No ja nie mam skąd mieć takiej wiedzy ;) A słowo 'hegaruje' pierwszy raz widzę na oczy :P Nie moja działka, nie jestem ginekologiem-połoznikiem :P Wiem za to, co to konkatenacja, ha ! :P
    Z tym, że po to, żeby odchody mogły wyjśc, to logiczne :) al ejakos nie zastanawiałam się nad tym wcześniej, bo i nie miałam po co. Pamiętam, że jak sie okazało, że serduszko w 1. ciązy nie biło, to lekarz mi powiedział, że mi tu zparoponują 3 rozwiązania - czekać, tabletki albo zabieg i zalecił mi tabletki żeby własnie szyjki 'na chama' nie otwierać, bo może dość do jakiś urazów, a on pro-rodzinny i chciał, żebym doczekała szczęsliwie momentu narodzin :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 marca 2019, 08:56

• KarolaJJJ Autorytet

Wysłany: 5 marca 2019, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mikaja wrote:
    No ja nie mam skąd mieć takiej wiedzy ;) A słowo 'hegaruje' pierwszy raz widzę na oczy :P Nie moja działka, nie jestem ginekologiem-połoznikiem :P Wiem za to, co to konkatenacja, ha ! :P
    Z tym, że po to, żeby odchody mogły wyjśc, to logiczne :) al ejakos nie zastanawiałam się nad tym wcześniej, bo i nie miałam po co. Pamiętam, że jak sie okazało, że serduszko w 1. ciązy nie biło, to lekarz mi powiedział, że mi tu zparoponują 3 rozwiązania - czekać, tabletki albo zabieg i zalecił mi tabletki żeby własnie szyjki 'na chama' nie otwierać, bo może dość do jakiś urazów, a on pro-rodzinny i chciał, żebym doczekała szczęsliwie momentu narodzin :P
    U nasw kraju lekarze maja duzą wiedze ale nie chca sie z nia dzielic z pacjentkami. Cholera mnie bierze jak robia tajemnice z zabiegów/operacji. Zamiast inforomowac jak to wyglada to mowia "prosze sie nie martwic". Np przy rozruszniku dostalam dqie kartli a4 z dokladnym opisem co i jak. To samo poqonno byc przy innych "grzebaninach".
    Rozhegarowanie to jesy własnie "grzebanie na siłe" i jest mało przyjazne dlatego pogaje sie leki,jak tylko sie da zeby szyjka sama sie otwarła.
    Ja sie boje cc bo wiem jak to wygląda ale o tym juz było😰

p19uqqmzs3gk4a7x.png
  • mikaja Autorytet

Wysłany: 5 marca 2019, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolaJJJ wrote:
    U nasw kraju lekarze maja duzą wiedze ale nie chca sie z nia dzielic z pacjentkami. Cholera mnie bierze jak robia tajemnice z zabiegów/operacji. Zamiast inforomowac jak to wyglada to mowia "prosze sie nie martwic". Np przy rozruszniku dostalam dqie kartli a4 z dokladnym opisem co i jak. To samo poqonno byc przy innych "grzebaninach".
    Rozhegarowanie to jesy własnie "grzebanie na siłe" i jest mało przyjazne dlatego pogaje sie leki,jak tylko sie da zeby szyjka sama sie otwarła.
    Ja sie boje cc bo wiem jak to wygląda ale o tym juz było😰

A ja widzę w tym sens gdzieś tam. Po to idę do lekarza, żeby mnie wyleczył - to tak w idealnym świecie :D Zakładam, że ktoś wie co robi - to tak widealnym świecie :D. Nie muszę zatem wiedzieć i przede wszysktim - nie każdy chce wiedzieć. W sytuacji, jeśli pytasz i słyszysz 'proszę sie nie martwić' jest to jednak irytujące, to fakt. Ale ogólnie ja wyznaje zasadę, ze po to ludzie sie specjalizuja w danych dziedzinach, zeby sie tym zajmować i 'wyręczać' kogoś. W UK tak jest, ze ciezko cokolwiek sie od lekarza dowiedziec - ja mam problem z wynikami z krwi, bo rzadko zdarzylo mi sie dostac konkretne wartosci - zazwyczaj slyszalam 'normal' i nara :P Irytujáce, ale my tezs jestesmy spoleczenstwem, ktore chce wiedziec - Anglicy niekoniecznie.

• Drobinka91 Autorytet

Wysłany: 5 marca 2019, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny..Zmienię na chwilę drastycznie temat, ale komuś tutaj jakiś czas temu umarła babcia, przepraszam ale nie pamiętam komu, a mam do tej osoby pytanie jak sobie poradziła z tym wszystkim będąc w ciąży i czy brała jakieś tabletki na uspokojenie, czeka mnie pogrzeb pewnie jakoś na dniach, bardzo bliska osoba dla męża dziś w nocy zmarła, miał 34 lata i zostawił żonę i dwójkę dzieci.. Bardzo mną to wstrząsnęło, rozbolał mnie od razu brzuch, a jeszcze czeka mnie długa podróż autem z Holandii do Polski i boję się że w jakiś sposób zaszkodzę synkowi.. No i ta bezsilność jak patrzę na płaczącego męża, nie wiem jak Mu pomóc 😔

qb3ce6yd8925ak7r.png
    Aleksander 07.07.19r👶
    3000g 🔹️54cm🔹️
    klz9e6ydh37227gp.png
    1400 gram, 45 cm, dzielna mała Wojowniczka 💖

‹‹ 631 632 633 634 635 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ