Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamunie LIPIEC 2019
Odpowiedz

Mamunie LIPIEC 2019

Oceń ten wątek:
  • KarolaJJJ Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mikka86 wrote:
    Mi ostatnio lekarz na połówkowych powiedział , że każda długość powyżej 25mm jest prawidłowa i nie wymaga prowadzenia bardziej oszczędnego trybu życia, chyba że taka , która była bardzo długa i nagle skróciła się do 25 mm
    No ja mialam 4 cm pozniej 28mm a teraz 25 mm

p19uqqmzs3gk4a7x.png
  • Aska1994 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja widzę 20+4 :D może zależy od przeglądarki?

Założyliśmy rodzinę 31.01.2015 ❤️
    Cypisek urodził się 3.08.2015 💕
    Monia urodziła się 16.03.2017r💕
    Jacuś urodził się 08.07.2019 💕
    Tak się spełnia marzenia!
    Zawsze będzie tysiące powodów na "nie" i zawsze znajdzie się jeden powód na "tak". I to jedno "tak" jest najważniejsze 💥
  • Alisia Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aska1994 wrote:
    Mikka, mi pokazuje 20+4, a powinno 20+5, więc chyba coś szwankuje :/

Ja widzę 18+6 ;-)

a31il5w.png

• KasiaLukasia Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mikka86 wrote:
    Mi ostatnio lekarz na połówkowych powiedział , że każda długość powyżej 25mm jest prawidłowa i nie wymaga prowadzenia bardziej oszczędnego trybu życia, chyba że taka , która była bardzo długa i nagle skróciła się do 25 mm

Moi lekarze (jak to brzmi ;)) mówią to samo, że powyżej 25mm jest ok.
    Aska1994 wrote:

Haha u mnie jesteś Asiu dokładnie w 19 tygodniu :D

dqprdf9hqua5dnr5.png
    atdci09kha8ndghq.png
  • Lolla Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    _Hope_ wrote:
    Ja :)

Napiszę do Ciebie w wiadomości prywatnej :) Zaprosiłam Cię do przyjaciółek

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2019, 21:31

• poliś Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolla wrote:
    Dziewczyny, czy któraś przyjmuje neoparin w dawce 0,4?
    Lolla ja też od początku ciąży biorę neoparin 0,4 i jeszcze acard 150 codziennie.

Termin porodu 5 lipiec 2019 <3 Monisia <3
    07.04.2018 Franciszek [*] 23 tc
    14.07.2018 aniolek 6t [*] ciąża jajowodowa, usunięcie jajowodu
    2nn3yx8dulexgmnl.png
  • LidziA89 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aska1994 wrote:

A ja 19+2 😆

klz9h3715pahxfmg.png
    Córa <3 4mm <3 ->16mm->30mm->69mm->238g->497g->992g->1417g->2569g->3400g <3 02.07.2019 53 cm 3520 g <3

Wysłany: 4 marca 2019, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    poliś wrote:
    Lolla ja też od początku ciąży biorę neoparin 0,4 i jeszcze acard 150 codziennie.

Poliś, też zapraszam do przyjaciółek i pisze priv :)

• Aska1994 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To widzę, że mam magiczny suwaczek :D
    A właśnie, Ines, w wolnym czasie zmień mi termin wizyty na 15.03 :) jakiś błąd się wkradł :D

Założyliśmy rodzinę 31.01.2015 ❤️
    Cypisek urodził się 3.08.2015 💕
    Monia urodziła się 16.03.2017r💕
    Jacuś urodził się 08.07.2019 💕
    Tak się spełnia marzenia!
    Zawsze będzie tysiące powodów na "nie" i zawsze znajdzie się jeden powód na "tak". I to jedno "tak" jest najważniejsze 💥
  • tka_aa Autorytet

Wysłany: 5 marca 2019, 00:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny !

Kończę 20 tydzień i witam się w 21 tc :)
    Dzisiaj ( w sumie wczoraj) byłam na wizycie u gina prowadzącego - zrobił 'małe połówkowe", bo nie ma certyfikatu i odpowiedniego sprzętu niestety. Więc prawdziwe połówkowe 12.03 ;-)

U mnie wszystko okej - w końcu bobas pokazał swoje wdzięki i zasilam grupę dziewczynek! ;-)

Wszystkie wykonane pomiary w normie, waga 327 g :) Na podstawie widocznych narządów wszystko na swoim miejscu i brak jakiś widocznych większych wad, niepokojących zmian. Jedynie podwyższone tętno - ale to pewnie ze stresu, bo 165, mieszczące się jeszcze w normie.
    Uspokojona poszłam jeszcze do centrum handlowego i załapałam się na końcówkę promocji na bobasowe ubrania!

Aśka, gratuluję wizyty :)

PS. Bardzo polecam, jeśli ktoś z Warszawy, lekarza Wojciecha Głuchowskiego! :)

Kamsza, Czarna_kawa, mikaja, Drobinka91, Eluska, Sylka135, Lolla lubią tę wiadomość

• _Hope_ Autorytet

Wysłany: 5 marca 2019, 06:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolla wrote:
    Napiszę do Ciebie w wiadomości prywatnej :) Zaprosiłam Cię do przyjaciółek
    Przyjęłam 😘

Córka kwiecień 2015 <3 <3 <3
    4 Aniołki <3
    tb73upjyd8dymf6b.png
    "You know that place between sleep and awake, that place where you still remember dreaming? That’s where I’ll always love you. That’s where I’ll be waiting."
  • Ulli88 Autorytet

Wysłany: 5 marca 2019, 07:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolla ja też na acardzie i clexane 0.4 (w poprzedniej całą ciąże brałam neoprin Teraz lekarz inny wypisuje droższy zamiennik)

Nadia 2008
    * 7tc 2016
    *10tc 2017
    *15tc 2017
    WOJTUŚ 2018
    STAŚ 2019
  • Messy92 Autorytet

Wysłany: 5 marca 2019, 07:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    3cm to jest prawidłowa szyjka. Sama taką mam i lekarz nie kazał mi wegetowac. Naprawdę, zadreczanie się i strach, że jest coś nie tak jest bez sensu bo to jeszcze gorzej. Po drugie badanie usg badaniu nierówne. Wiesz ,że te kilka mm mogło być błędem mierzenia (to normalne ) więc polecam się zrelaksować i funkcjonować normalnie :)

qskyyx8d10137q6y.png
    zem33e5e95i14u8v.png
  • Messy92 Autorytet

Wysłany: 5 marca 2019, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolaJJJ wrote:
    No ja mialam 4 cm pozniej 28mm a teraz 25 mm

Mam nadzieję, że A kolejnej wizycie będzie szyjka w normie :) mnie kładąc do szpitala na sterydy miała około 1.5 cm A w szpitalu prawie 2 więc poprawkę biorę co do milimetra na razie. Chociaż wiadomo nikt nie chce przeginac :p

qskyyx8d10137q6y.png
    zem33e5e95i14u8v.png
  • mikaja Autorytet

Wysłany: 5 marca 2019, 08:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w tej ciąży ani razu nie miałam badanej szyjki. Nie wiem, czy się śmiać, czy płakać :P
    Ale poprzednim razem cholera trzymała mocno do konca. Bardzo dlugo miala ponad 3cm to liczę, że i tym razem nie zawiedzie a odpuści dopiero w odpowiednim momencie ;)

Swoja drogą - kolejna rzecz jesli chodzi o cc na zimno, o której nie wiedziałam, a może i któraś z Was nie wie - przy cc szyjke też otwiera się 'na chama', mechanicznie... Nie miałam pojęcia. Także cieszę sie, bo u mnie i przy poronieniu i łyzeczkowaniu szyjka byla otwarta, a i przy cc przy młodym też, bo już było 8cm rozwarcia.
    Wprawdzie nie planuję więcej dzieci, ale to kolejny argument 'przeciwko' na mojej liście elektywna cc vs vbac :P

• KarolaJJJ Autorytet

Wysłany: 5 marca 2019, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mikaja wrote:
    Ja w tej ciąży ani razu nie miałam badanej szyjki. Nie wiem, czy się śmiać, czy płakać :P
    Ale poprzednim razem cholera trzymała mocno do konca. Bardzo dlugo miala ponad 3cm to liczę, że i tym razem nie zawiedzie a odpuści dopiero w odpowiednim momencie ;)

Swoja drogą - kolejna rzecz jesli chodzi o cc na zimno, o której nie wiedziałam, a może i któraś z Was nie wie - przy cc szyjke też otwiera się 'na chama', mechanicznie... Nie miałam pojęcia. Także cieszę sie, bo u mnie i przy poronieniu i łyzeczkowaniu szyjka byla otwarta, a i przy cc przy młodym też, bo już było 8cm rozwarcia.
    Wprawdzie nie planuję więcej dzieci, ale to kolejny argument 'przeciwko' na mojej liście elektywna cc vs vbac :P
    Haha przeciez szyjke sie hegaruje po to zeby odchody miały jak wyjsć :D to jeat normą 😁 dlatego teraz czeka sie na akcje przed cc,zeby bylo jak najbardziej naturalnie

p19uqqmzs3gk4a7x.png
  • mikaja Autorytet

Wysłany: 5 marca 2019, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolaJJJ wrote:
    Haha przeciez szyjke sie hegaruje po to zeby odchody miały jak wyjsć :D to jeat normą 😁 dlatego teraz czeka sie na akcje przed cc,zeby bylo jak najbardziej naturalnie

No ja nie mam skąd mieć takiej wiedzy ;) A słowo 'hegaruje' pierwszy raz widzę na oczy :P Nie moja działka, nie jestem ginekologiem-połoznikiem :P Wiem za to, co to konkatenacja, ha ! :P
    Z tym, że po to, żeby odchody mogły wyjśc, to logiczne :) al ejakos nie zastanawiałam się nad tym wcześniej, bo i nie miałam po co. Pamiętam, że jak sie okazało, że serduszko w 1. ciązy nie biło, to lekarz mi powiedział, że mi tu zparoponują 3 rozwiązania - czekać, tabletki albo zabieg i zalecił mi tabletki żeby własnie szyjki 'na chama' nie otwierać, bo może dość do jakiś urazów, a on pro-rodzinny i chciał, żebym doczekała szczęsliwie momentu narodzin :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 marca 2019, 08:56

• KarolaJJJ Autorytet

Wysłany: 5 marca 2019, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mikaja wrote:
    No ja nie mam skąd mieć takiej wiedzy ;) A słowo 'hegaruje' pierwszy raz widzę na oczy :P Nie moja działka, nie jestem ginekologiem-połoznikiem :P Wiem za to, co to konkatenacja, ha ! :P
    Z tym, że po to, żeby odchody mogły wyjśc, to logiczne :) al ejakos nie zastanawiałam się nad tym wcześniej, bo i nie miałam po co. Pamiętam, że jak sie okazało, że serduszko w 1. ciązy nie biło, to lekarz mi powiedział, że mi tu zparoponują 3 rozwiązania - czekać, tabletki albo zabieg i zalecił mi tabletki żeby własnie szyjki 'na chama' nie otwierać, bo może dość do jakiś urazów, a on pro-rodzinny i chciał, żebym doczekała szczęsliwie momentu narodzin :P
    U nasw kraju lekarze maja duzą wiedze ale nie chca sie z nia dzielic z pacjentkami. Cholera mnie bierze jak robia tajemnice z zabiegów/operacji. Zamiast inforomowac jak to wyglada to mowia "prosze sie nie martwic". Np przy rozruszniku dostalam dqie kartli a4 z dokladnym opisem co i jak. To samo poqonno byc przy innych "grzebaninach".
    Rozhegarowanie to jesy własnie "grzebanie na siłe" i jest mało przyjazne dlatego pogaje sie leki,jak tylko sie da zeby szyjka sama sie otwarła.
    Ja sie boje cc bo wiem jak to wygląda ale o tym juz było😰

p19uqqmzs3gk4a7x.png
  • mikaja Autorytet

Wysłany: 5 marca 2019, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolaJJJ wrote:
    U nasw kraju lekarze maja duzą wiedze ale nie chca sie z nia dzielic z pacjentkami. Cholera mnie bierze jak robia tajemnice z zabiegów/operacji. Zamiast inforomowac jak to wyglada to mowia "prosze sie nie martwic". Np przy rozruszniku dostalam dqie kartli a4 z dokladnym opisem co i jak. To samo poqonno byc przy innych "grzebaninach".
    Rozhegarowanie to jesy własnie "grzebanie na siłe" i jest mało przyjazne dlatego pogaje sie leki,jak tylko sie da zeby szyjka sama sie otwarła.
    Ja sie boje cc bo wiem jak to wygląda ale o tym juz było😰

A ja widzę w tym sens gdzieś tam. Po to idę do lekarza, żeby mnie wyleczył - to tak w idealnym świecie :D Zakładam, że ktoś wie co robi - to tak widealnym świecie :D. Nie muszę zatem wiedzieć i przede wszysktim - nie każdy chce wiedzieć. W sytuacji, jeśli pytasz i słyszysz 'proszę sie nie martwić' jest to jednak irytujące, to fakt. Ale ogólnie ja wyznaje zasadę, ze po to ludzie sie specjalizuja w danych dziedzinach, zeby sie tym zajmować i 'wyręczać' kogoś. W UK tak jest, ze ciezko cokolwiek sie od lekarza dowiedziec - ja mam problem z wynikami z krwi, bo rzadko zdarzylo mi sie dostac konkretne wartosci - zazwyczaj slyszalam 'normal' i nara :P Irytujáce, ale my tezs jestesmy spoleczenstwem, ktore chce wiedziec - Anglicy niekoniecznie.

• Drobinka91 Autorytet

Wysłany: 5 marca 2019, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny..Zmienię na chwilę drastycznie temat, ale komuś tutaj jakiś czas temu umarła babcia, przepraszam ale nie pamiętam komu, a mam do tej osoby pytanie jak sobie poradziła z tym wszystkim będąc w ciąży i czy brała jakieś tabletki na uspokojenie, czeka mnie pogrzeb pewnie jakoś na dniach, bardzo bliska osoba dla męża dziś w nocy zmarła, miał 34 lata i zostawił żonę i dwójkę dzieci.. Bardzo mną to wstrząsnęło, rozbolał mnie od razu brzuch, a jeszcze czeka mnie długa podróż autem z Holandii do Polski i boję się że w jakiś sposób zaszkodzę synkowi.. No i ta bezsilność jak patrzę na płaczącego męża, nie wiem jak Mu pomóc 😔

qb3ce6yd8925ak7r.png
    Aleksander 07.07.19r👶
    3000g 🔹️54cm🔹️
    klz9e6ydh37227gp.png
    1400 gram, 45 cm, dzielna mała Wojowniczka 💖

‹‹ 631 632 633 634 635 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ