Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamunie LIPIEC 2019
Odpowiedz

Mamunie LIPIEC 2019

Oceń ten wątek:
  • KarolaJJJ Autorytet

Wysłany: 6 marca 2019, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mikka86 wrote:
    jest w tej tabelce obowiązkowy posiew w ciąży 1 raz w 33-37 tyg
    Jest jeszcze cytologia w ciązy ktora tez musi Ci zrobic bez gadania

p19uqqmzs3gk4a7x.png
  • mikka86 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2019, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cytologie miałam robioną rok temu ,więc stwierdziła,że nie muszę teraz mieć jej robionej

url=https://www.suwaczek.pl/]54661da9df.png[/url]
  • mikaja Autorytet

Wysłany: 6 marca 2019, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mikka86 wrote:
    tak tylko na nfz lekarze nie są tacy chętni dawać i robić tyle badań

A mnie takie cos drazni - to zasrany obowiazek lekarza zlecic obowiazkowe badania - on przeciez za nie nie placi - kazdy swoje skladki placi, nalezy sie skierowanie na badania jak psu buda.

• Aska1994 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2019, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A cytologii nie powinno się robić przynajmniej raz na rok (albo i co pół roku?). Ja miałam już w tej ciąży robioną. Morfologię i mocz mam przed każdą wizytą, czyli co 3-4 tygodnie.

Założyliśmy rodzinę 31.01.2015 ❤️
    Cypisek urodził się 3.08.2015 💕
    Monia urodziła się 16.03.2017r💕
    Jacuś urodził się 08.07.2019 💕
    Tak się spełnia marzenia!
    Zawsze będzie tysiące powodów na "nie" i zawsze znajdzie się jeden powód na "tak". I to jedno "tak" jest najważniejsze 💥
  • mikka86 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2019, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mikaja wrote:
    A mnie takie cos drazni - to zasrany obowiazek lekarza zlecic obowiazkowe badania - on przeciez za nie nie placi - kazdy swoje skladki placi, nalezy sie skierowanie na badania jak psu buda.
    nie płaci za nie, ale też ma limity , a później musi się tłumaczyć,dlaczego dał tyle skierowań, tak samo jak dentysta na nfz ,w miesiącu ma wyznaczone limity np może zrobić 50 kanałowych, 100 razy zdjąć kamień, 150 plomb i nie może zrobić tego więcej bo nfz nie odda pieniędzy,miałam kiedyś taką sytuację,kiedy chciałam się zapisać na nfz do dentysty bo miałam niewielką dziurkę,a on mi powiedział,żebym zadzwoniła w następnym miesiącu bo w tym ma już wyczerpany limit plomb

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2019, 10:47

• mikka86 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2019, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aska1994 wrote:
    A cytologii nie powinno się robić przynajmniej raz na rok (albo i co pół roku?). Ja miałam już w tej ciąży robioną. Morfologię i mocz mam przed każdą wizytą, czyli co 3-4 tygodnie.
    cytologia raz na 3 lata jest refundowana

• mikka86 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2019, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aśka nadal jesteś w 18 tyg + 1 dniu , coś ta Twoja ciąża stoi w miejscu :)

• KarolaJJJ Autorytet

Wysłany: 6 marca 2019, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mikka86 wrote:
    nie płaci za nie, ale też ma limity , a później musi się tłumaczyć,dlaczego dał tyle skierowań, tak samo jak dentysta na nfz ,w miesiącu ma wyznaczone limity np może zrobić 50 kanałowych, 100 razy zdjąć kamień, 150 plomb i nie może zrobić tego więcej bo nfz nie odda pieniędzy
    Badania obowiązkowe w ciazy sa nielimitowane, ja bym na Twoim miejscu najpierw zapytala dlaczego nie mam badań z pakietu a pozniej napomknęła o piśmie do kierownika przychodni/dyrektora i no nfz

p19uqqmzs3gk4a7x.png
  • KarolaJJJ Autorytet

Wysłany: 6 marca 2019, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://pulsmedycyny.pl/badania-u-kobiet-w-ciazy-obowiazujace-od-1-stycznia-2019-r-949172

p19uqqmzs3gk4a7x.png
  • mikka86 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2019, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolaJJJ wrote:
    Badania obowiązkowe w ciazy sa nielimitowane, ja bym na Twoim miejscu najpierw zapytala dlaczego nie mam badań z pakietu a pozniej napomknęła o piśmie do kierownika przychodni/dyrektora i no nfz
    nie,no ja tak nie potrafie :) no ale np usg mam na każdej wizycie, nawet w 5 tyg jak poszłam pierwszy raz to odrazu mi zrobiła

• mikaja Autorytet

Wysłany: 6 marca 2019, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Istnieje tez cos takiego, jak nadwykonania. W kraju z tak pro-rodzinnym rządem, ministerstwo finansow nie powinno miec problemow z finansowaniem badan kobiet w ciazy :P wszak ktos na ich rozdawnicze 500+ bedzie musial kiedys pracowac :P
    Limity wiem, ze istnieja, ale dla mnie to jest niepojete i tyle. Skladki placic kazdy musi, ale nie zlaapiesz sie na badanie to nara czy szukaj sobie przychodni, ktora jeszcze limitow nie wykorzystala?

• KarolaJJJ Autorytet

Wysłany: 6 marca 2019, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mikaja ale prze to 500+ ucinane sa kontrakty na opieke zdrowotną i badania. W tym roku maja znowu zmniejszyc kontrakty poradniom o 20 % a szpitalom o 32%. Od kilku miesięcy zmniejszane sa oddzialy i wizyty w proadniach orzez ograniczenie kontraktów. Za nadwykonanie poradnia płaci z własnej kieszeni co oznacza że pokrywa je lekarz. Natomiast opieka nad ciezarnymi jest refundowana z ministerstwa i obowiazkowe badania są nielimitowane.

p19uqqmzs3gk4a7x.png
  • mikaja Autorytet

Wysłany: 6 marca 2019, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eh a ja chce tam wracać...

• KarolaJJJ Autorytet

Wysłany: 6 marca 2019, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A skargi na lekarzy nfz polecam pisac bo przez lata widzialam jak szybkie skutki przynoszą.

mikaja, ines. lubią tę wiadomość

p19uqqmzs3gk4a7x.png
  • mikaja Autorytet

Wysłany: 6 marca 2019, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym pisala - dla mnie takie podkulanie ogona i siedzenie cicho, to ciche przyzwolenie na takie traktowanie.

Sama 2 lata temu sie pozarlam z babka od kontraktow z nfz w szpitalu w Prokocimiu :P To byl moj pierwszy w zyciu tak odwazy 'wystepek' i jestem do dzisiaj z siebie dumna :P Ale jak przychodzi o dziecko, to gdzies lwica sie we mnie rodzi :D

• mikka86 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2019, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mikaja wrote:
    Istnieje tez cos takiego, jak nadwykonania. W kraju z tak pro-rodzinnym rządem, ministerstwo finansow nie powinno miec problemow z finansowaniem badan kobiet w ciazy :P wszak ktos na ich rozdawnicze 500+ bedzie musial kiedys pracowac :P
    Limity wiem, ze istnieja, ale dla mnie to jest niepojete i tyle. Skladki placic kazdy musi, ale nie zlaapiesz sie na badanie to nara czy szukaj sobie przychodni, ktora jeszcze limitow nie wykorzystala?
    no widzisz mikaja , wiem że to chore ale tak jest, mojemu ojcu w grudniu zdiagnozowano guza na pęcherzu ,całe życie pracował,dobrze zarabiał więc płacił wysokie składki i co? w szpitalu powiedzieli ,że termin operacji i dalsza diagnostyka na maj albo niech sobie szuka innego szpitala bo do tego czasu szpital ma wyczerpane limity

• Aska1994 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2019, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mikka86 wrote:
    Aśka nadal jesteś w 18 tyg + 1 dniu , coś ta Twoja ciąża stoi w miejscu :)

Mikaja, no widzisz :D a tymczasem zaczęłam dzisiaj 22 tydzień :D jak znajdę chęci, to zmienię suwaczki, wezmę z innej strony, bo widzę, że wszystkie stoją w miejscu :D a ja chcę mieć tę ciążę jak najszybciej za sobą!

Założyliśmy rodzinę 31.01.2015 ❤️
    Cypisek urodził się 3.08.2015 💕
    Monia urodziła się 16.03.2017r💕
    Jacuś urodził się 08.07.2019 💕
    Tak się spełnia marzenia!
    Zawsze będzie tysiące powodów na "nie" i zawsze znajdzie się jeden powód na "tak". I to jedno "tak" jest najważniejsze 💥
  • mikka86 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2019, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolaJJJ wrote:
    https://pulsmedycyny.pl/badania-u-kobiet-w-ciazy-obowiazujace-od-1-stycznia-2019-r-949172
    ojej ,z tych to ledwie połowę miałam :)

• KarolaJJJ Autorytet

Wysłany: 6 marca 2019, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam to samo. Ale ja umiem zawsze zgadać tak,ze termin sie znajdzie a badanie tez nagle mozna zrobić. Bez awantur,ja zwyczajnie znam przepisy. Jak mi ginekolog nie chcial dac skierowania na krzepliwosc przy krwotocznych miesiaczkach to mu kazalam na piśmie dać odmowe...nie dał ,dał skierowanie, to samo z chorym dzieckiem,wszystko na pismie ,kazda odmowa z uzasadnieniem na piśmie. Nagle sie drzwi otwieraja. Jak na alergoga nasmarowalam pismo to sie nagle okazalo ze testy musi zrobic i koniec. Nie trzeba wszedzie sie awanturowac ale mozna domagac sie tego co sie należy

mikaja, ines. lubią tę wiadomość

p19uqqmzs3gk4a7x.png
  • mikaja Autorytet

Wysłany: 6 marca 2019, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mikka86 wrote:
    no widzisz mikaja , wiem że to chore ale tak jest, mojemu ojcu w grudniu zdiagnozowano guza na pęcherzu ,całe życie pracował,dobrze zarabiał więc płacił wysokie składki i co? w szpitalu powiedzieli ,że termin operacji i dalsza diagnostyka na maj albo niech sobie szuka innego szpitala bo do tego czasu szpital ma wyczerpane limity

Wiesz tutaj wcale nie jest lepiej. Kasa na NHS jest pobierana w inny sposob, bo nie ma jako takiej skladki zdrowotnej, ale tez jest to oplacane z pieniedzy podatnikow. A kolejki sa tak samo dlugie, jak i nie dluzsze jak w Pl, bo i pacjetnow jest o wiele wiecej i szpitale przeciazone. Że nie wspomne o tym, ze tutaj skierowanie do lek specjalisty dostac, to jest swieto, bo wszystko 'leczą' rodzinni w przychodniach. Leczą, to za duzo powiedziane - glownie przepisuja paracetamol ;)
    Takie chore czasy, trzeba sobie radzic.
    Nam syna urolog tu nie chcial leczyc, chcial czekac az sie samo naprawi - guzik - gdybym czekala, mlody moglby miec do dzis rozwalone nerki i przyjmowac nadal antybiotyki codziennie, ale nie dalam sie i ogarnelam to w Pl - napierw zaliczylam fiasko wlasnie w Prokocimiu, ale potem znalazlam super lekarza i prywatny szpital w Krakowie i mlody zdrowy, moczowody (ktore byly olbrzymie) sa w normie, a i nerki zdrowe. Jedna ma zbliznowacenia ale filtracja jest bardzo dobra i grubo ponad 50%.
    Teraz tylko kontrolowac.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2019, 11:09

‹‹ 639 640 641 642 643 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ