Mamunie LIPIEC 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Mikka niewiele mi brakuje aktualnie 85 przy 158cm. I to moja najwyzsza waga w zyciu - w poprzedniej ciazy na takiej wadze stanelam. Teraz pewnie jeszcze do tych 90 dobije, ale licze, ze znowu zejdzie w 3-6miesiacy - bede cisnela z kp lub kpi bo to u mnie zrobilo robote.
Zaczynalam z 78,5kg tym razem, poprzednim razem mialam 72 na poczatku.
a pierwsza ciaza startowala z 67 w ogole. Takze no...3 ciaze (w zasadzie 2 i 1/3) i mam 20kg.
Po powrocie do Pl chce zejsc do mojej wagi z dnia slubu 65kg Nadal to nadwaga niby przy moim wzroscie ale wygladalam i czulam sie super
-
mikka86 wrote:właśnie Mikaja z twoich opisów samej siebie też sobie Ciebie wyobrażałam duuuużo większą,jakbyś z 90 kg conajmniej miała ważyć
Ja ważę obecnie 88 kg...
https://naforum.zapodaj.net/b5c2d6ef2bdc.jpg.htmlEluska, xgirl, kinga27.30 lubią tę wiadomość
-
JaSzczurek wrote:"jakbyś z 90 kg conajmniej miała ważyć" - waga nie zawsze oddaje wygląd
Ja ważę obecnie 88 kg...
https://naforum.zapodaj.net/b5c2d6ef2bdc.jpg.html
Ja na swoje 85 na pewno wygladam
Ty ewidentnie jestes wyzsza Bo ja to knypekWiadomość wyedytowana przez autora: 29 marca 2019, 15:23
-
KarolaJJJ wrote:Mikaja ale nadal uwazam ze przedstawiałas sie jako orka a nią nie jesteś!
Fakt faktem, że mnie sie tkanka tluszczowa rozklada rownomiernie wszedzie - moze stad to. Nie mam tak, ze tylko brzuch albo tylko uda mi rosna - wszystko po rowno - cycki niestety tez. -
Drobinka91 wrote:No to jeszcze troszeczkę 🙂 A jak się czujesz, dajesz radę pracować?
Ja mam pracę siedzącą, przed komputerem więc spokojnie - raczej mi ruchu brakuje - stąd chodze na spacery codziennie w przerwie 30-45 minut + po pracy z malym teraz czesto na plac i ogolnie no mlody trzyma mnie w formie, nie powiemDrobinka91 lubi tę wiadomość
-
JaSzczurek wrote:"jakbyś z 90 kg conajmniej miała ważyć" - waga nie zawsze oddaje wygląd
Ja ważę obecnie 88 kg...
https://naforum.zapodaj.net/b5c2d6ef2bdc.jpg.html -
Wiecie co, tak sobie myślę, że ile każda by nie ważyła to i tak będzie miała jakieś "ale" co do swojej wagi. Ja np zawsze chciałam ważyć troszkę więcej, bo uważałam że jestem za szczupła, ale niestety/stety mam takie geny, których nie oszukam. I teraz cieszę się jak głupia jak widzę jak mi waga rośnie 😉 Ale ciąża jest takim czasem, że na to się nie patrzy i trzeba się cieszyć tym stanem tak jak pisałyście, niezależnie od wagi. 🙂
JaSzczurek, mikaja lubią tę wiadomość
Aleksander 07.07.19r👶
3000g 🔹️54cm🔹️
1400 gram, 45 cm, dzielna mała Wojowniczka 💖
-
tak dla ciekawostki - tak wygladalam w 36 tygodniu poprzednim razem figure z przodu mialam super z boku za to masakra haha jesli teraz bede miala wiekszy brzuch to albo mi kregoslup strzeli albo skora
https://zapodaj.net/images/dc4de9a894b0d.jpgWiadomość wyedytowana przez autora: 29 marca 2019, 15:32
mikka86, Drobinka91, xgirl, kinga27.30 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny-Karmienie piersią u nas po porodzie naturalnym od razu a po cc po 6 godzinach i wtedy wybierasz czy chcesz nakarmić czy wolisz żeby dostało mm. Dlaczego 6 godzin ? Bo przez ten czas wyplukuja się wszystkie substancje podawane podczas operacji.
-Pierwsze karmienia siara czyli 1 i 2 doba to co 1,5h przynajmniej po pół godziny.
-Żelazną zasadą jest że nie karmimy dziecka gdy zanosi się płaczem. Najpierw go uspakajamy nosząc i kołysząc. I nie karmimy kiedy same jesteśmy zdenerwowane. Dziecko czuje wszystko gdyż nie ma własnej świadomości i patrząc na nas odzwierciedla nasze zachowanie. Aha i gdy jesteśmy zdenerwowane to nasze mleko zmienia smak i jest bardziej słone i gorzkie.
- mleko zmienia się z porą dnia (np w nocy jest najbardziej kaloryczne) i porą roku.
- przede wszystkim nasza wygoda. Najpierw my musimy się wygodnie usadowic i dopiero przystawic dziecko a nie że dziecko ułożymy wygodnie a potem my bedxiemy cierpieć i dretwiec przy karmieniu. najlepiej załatwić sobie fotel bujant i stoleczek pod noge.
- żeby piersi ładnie wyglądały to raz dziennie musimy przystawic dziecko do obu piersi spod pachy.
- Karmienie z ułożeniem brzuszek nasz do brzuszka dziecka. Musimy być przytulone bo inaczej dziecko za bardzo nadwyreza szyję i po tygodniu nie będzie chciało jeść.
- gdy już mamy mleko a nie siare to zasada jest 8 karmień z czego 2 muszą być w nocy jeśli chcemy żeby dziecko ładnie przybierało na wadze.
- gdy mrozimy pokarm to potem rozmrażamy w temp pokojowej i nie przegrzewamy aha i jeśli wtedy damy ten pokarm z butelki to nic nie szkodzi. Dziecko nie przyzwyczai się do butelki gdy w środku jest nasz pokarm.
- femaltiker, ekobocianek, humana na poprawę lub rozkręcenie laktacji.
- jeśli jesteśmy chore to możemy karmić. Tylko jak msmy temp powyżej 38 stopni to obniżamy temp bo się mleko waży
-aha żeby nie mieć problemu w szpitalu z pokarmem to w 3 i 4 dobie przed KAŻDYM karmieniem rozgrzewamy pierś prysznicem lub ciepłym ręcznikiem. Potem przystawiany dziecko i jak ono skończy a nam dalej leci mleko to odciagamy ręką lub laktatorem dopóki lecą tylko kropelki a potem chłodny prysznic. Ewentualnie ciepły prysznic po karmieniu dziecka i reszta tak jak napisałam.
- jeśli mamy zapalenie piersi to musimy brać leki np apap przez 3 dni po 3x dziennie i wtedy chlodzimy piersi , kładziemy kapustę itd
- hartowanie brodawek można zacząć w ciazy przy użyciu np maści maltan. Tylko nie pocierac bo mogą wystapić skurcze
- gdy zrobia nam się bezbarwne pecherzyki na piersiach to stosujemy bepanten.
- ogólnie mleko mrozic możemy przez 6 mcy.
- aha jeszcze do tego ze nasze mleko się zmienia to Oczywiście dzoecko otrzymuje nasze przeciwciala, witaminy, minerały itd a nie jak przy mm. Pomyślcie sobie ze przez 6 mcy wasze dziecko wtedy ciągle dostaje to samo. Mm się w ogóle nie zmienia. Czyli tak jakbyśmy my przez 6 msc my jadły kanapkę z serem żółtym na śniadanie obiad i kolację !
- do 6 msc nie trzeba dziecku nic dawać do picia poza mlekiem matki. Nawet w lato. Oczywiście woda nie zaszkodzi ale w zupełności powinno mu wystaczyć mleko.
Jak mi się coś jeszcze przypomni to dam znać. Chyba napisałam wszystko co miałam na kartce 😕😕
Ogólnie moim zdaniem warto powalczyć 😀😀Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 marca 2019, 15:41
Emma_, Panna_Justyna lubią tę wiadomość
-
Eluśka dzięki, na pewno nam się to przyda! 😘Tak strasznie boję się że nie będę umiała nakarmić synka, że nie będę miała mleka i podadzą Mu mm..
Eluska lubi tę wiadomość
Aleksander 07.07.19r👶
3000g 🔹️54cm🔹️
1400 gram, 45 cm, dzielna mała Wojowniczka 💖
-
Eluska co do kp,jest jeszcze dobry patent na to zeby płaczące i niecierpliwe dziecko podkarmic przed ...karmieniem. Sa dzieci tak głodne i rozdarte ze pluja piersią z głodu i nerwów,wtedy trzeba podkarmic troche z butelki/kubeczka/strzykawki i jak troszke zapełni żoładek to dac pierś.
Eluska lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyDrobinka91 wrote:Eluśka dzięki, na pewno nam się to przyda! 😘Tak strasznie boję się że nie będę umiała nakarmić synka, że nie będę miała mleka i podadzą Mu mm..
Chyba każda z nas ma takie obawy. Ale babka mówiła ze nie ma takiej opcji żeby mleka nie było. Nawet jak mamy cycki a albo ich w ogóle nie mamy. Wiesz co jest najważniejsze ?! Nastawienie. Bo informacja żeby mleko się produkowalo jest wysyłana z naszej głowy i wtedy może powstać blokada. Musimy wierzyć że będzie dobrze i wierzyć w nasze siły. Co to znaczy ze nie będziesz umiała !? Będziesz na oddziale prosisz babkę i ona tłumaczy. W prawie każdym szpitalu jest poradnia laktacyjna a jak nie to się o nią upomnij -
nick nieaktualnyAha i raz albo więcej w miesiacu może się zdarzyć ze tego mleka będziemy mieć mniej to znaczy obudzimy się rano i ledwo co będzie kapac to znaczy wtedy tylko tyle że musimy się rozluźnić! Zostawiamy dziecko i idziemy na 3 godziny w miacho - zakupy lub fryzjer. Nam też się coś należy od życia. I wtedy nie panikujemy bo to jest normalne. Organizm nam wysyła info czy chcemy karmić dalej czy nie i jeśli się wtedy nie poddamy to dalej będziemy produkowac