X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie CZERWCOWE 2019
Odpowiedz

Mamusie CZERWCOWE 2019

Oceń ten wątek:
  • Blanka85 Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2018, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś 10 tc... I tak jeszcze 3 x i będzie czerwiec :)

uwo9rjjga7fvv3l0.png
    17u93e5egkb8cm4p.png
    Aniołek [*] 6 tc 2018,
    Julia [*] 14 tc 2018
    MTHFR, PAI-1, Czynnik V (trombofilia): clexane, acard, prolutex, metyle : (B12 i kwas foliowy) , duphaston .
    Endometrioza
  • Kirsten Przyjaciółka

Wysłany: 14 listopada 2018, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miauczek bardzo mi przykro :(

Gratuluję udanych wizyt i serduszek.

Czytając Wasze doświadczenia ciążowe można sobie uświadomić jak bardzo nie docenia się tego co się ma. Daje to do myślenia.
    U mnie druga skrajność - pierwsza ciąża w pierwszym cyklu, donoszona, bez żadnych leków i komplikacji.
    Druga ciąża - 4 cykl starań, donoszona, również bez leków i komplikacji.
    Teraz trzecia i ostatnia ciąża -1 cykl starań. Póki co przebiega jak dwie poprzednie.
    W żadnej z nich nie zażywałam nawet nospy.
    Nie wiem zupełnie z czego to wynika, że u jednych układa się to tak a u innych zupełnie inaczej. Wierzę jednak mocno ze dla nas wszystkich czerwiec 2019 będzie szczęśliwy :)

Co do prenatalnych to u mnie kosztują 300 zł. Całą ciążę prowadzę natomiast w lux medzie w którym mam pakiet od męża z pracy więc wizyty i badania są bezpłatne. Teoretycznie są tam też prenatalne ale wolę zapłacić i zrobić na lepszym sprzęcie i u lekarza, który w tym się specjalizuje.
    Ja idę w 12+4 ale też myślałam o tym, żeby o kilka dni przesunąć do przodu bo syn na badaniu prenatalnym wyprzedzal o 9 dni termin z okresu i boje się powtórki.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 listopada 2018, 09:22

czarnulka24 lubi tę wiadomość

uwo93e3kyyhwh4fb.png
  • Kirsten Przyjaciółka

Wysłany: 14 listopada 2018, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do objawów to u mnie też osłabły
    Nudności są nadal, ale już nie tak uciążliwe.
    Skłaniam się przez to mocno ku myśli że w brzuchu jest drugi chłopak. Z córką wymiotowałam dużo bardziej. Zobaczymy czy przeczucia słuszne ;)

Pisaliście o tym, że drugie ciaze są mniej emocjonalne. Ja miałam dokładnie to samo. W zasadzie do samego końca bagatelizowalam wiele rzeczy, które w pierwszej ciąży przeżywałam. Zdecydowanie gorzej się też odzywialam.

Teraz mam trochę inaczej, bo wiem że to moja ostatnia ciąża. Chcieliśmy trójkę dzieci i więcej sobie nawet nie wyobrażam. A przez to, że mam świadomość tego że to już na pewno koniec to bardziej celebruje każdy tydzień i staram się wszystkim cieszyć.
    Na szczęście z dietą nie mam problemu bo w tej ciąży moje zachcianki to owoce warzywa, koktajle, zupy, jajka. Generalnie nigdy chyba nie jadłam tyłu zdrowych rzeczy ile jem teraz. I to w sumie bynajmniej nie dlatego że się zmuszam, po prostu tak mnie ciągnie.

uwo93e3kyyhwh4fb.png
  • Oleśka11 Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2018, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kristen, tylko pozazdrościć :) silny organizm po prostu. Ja z zajściem w pierwszą ciążę też nie miałam problemu, to była totalna wpadka w młodym wieku. Dlatego też później bardzo wielkie było zdziwienie kiedy okazało się, że mijają miesiące a drugiej ciąży nie ma. Nikomu nie życzę takiej frustracji...

gann3e3k131pma53.png
  • czarnulka24 Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2018, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam sie w 9 tc :)

asylia, Shirley, Mama Wojtka lubią tę wiadomość

27.08.17 22.00 i 22.01 - moje 2 największe skarby
    07.06.2019 synek
    3 aniołki w niebie [ <3 13tc,<3 10tc,<3 10tc] Cb

BARDZO SKUTECZNA MODLITWA W SPRAWACH TRUDNYCH I BEZNADZIEJNYCH - Modlitwa do Św. Rity
  • Lena1984 Ekspertka

Wysłany: 14 listopada 2018, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja robię USG prenatalne w 13+6 chyba najpóźniej z Was wszystkich. Lekarz mówił żebym się zapisała na pierwsze dni grudnia tak też zrobiłam. Dzisiaj mam wizytę więc to zweryfikuje. Prenatalne również robię u lekarza, który specjalizuje się w takich badaniach u mnie to koszt 300zł plus ewentualnie pappa 250zł. Wizytę mam o 17 ale stresik już pomału nadchodzi. Dziś idę z mężem na USG mam nadzieję , że będzie wszystko ok.

mother84 lubi tę wiadomość

oar8rjjgv1h3pwf7.png
  • Oleśka11 Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2018, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lena, no to strasznie późno, rzeczywiście.

gann3e3k131pma53.png
  • Kirsten Przyjaciółka

Wysłany: 14 listopada 2018, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleska racja, wiek na pewno też robi swoje. Z każdym rokiem mogłoby być trudniej. Poza tym chcieliśmy mała różnice wieku między dziećmi, dlatego jak w pierwszą ciążę zaszłam majac 23 lata to dwie kolejne zaplanowaliśmy na 25 i 27. I tak też się udało.
    Ale żeby nie było tak kolorowo to z punktu widzenia medycznego wcale tak łatwo być nie musiało. Od 21 roku zycia mam tylko jeden jajnik. Miałam duża torbiel i niestety trzeba było usunąć calosc. Na szczęście okazało się, że nie ma to znaczenia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 listopada 2018, 09:57

uwo93e3kyyhwh4fb.png
  • czarnulka24 Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2018, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dzis sie zwazylam i nie przytylam praktycznie nic ale to mnie nir martwi bo w poprzedniej ciazy tez pozno.zaczelam tyc ale ostatnio mi sie wydaje ze brzuch caly czas jest taki sam .. wcześniej myślałam ze chwila moment wywali bo fkatycznie na poczatku mialam takie wrazenie ale teraz jest inaczej ..

A i mam pyatnie czy jak dotkniecie nad spojeniem lonowym to macie tam twarde czy miekkie .. bo u mnie wydaje sie miekke a nir wiem czy nie powinno byc w ciazy trwardsza macica?

Ehh.. chyba doszukuje sie niepotrzebnie wszystkiego :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 listopada 2018, 10:04

07.06.2019 synek

BARDZO SKUTECZNA MODLITWA W SPRAWACH TRUDNYCH I BEZNADZIEJNYCH - Modlitwa do Św. Rity
  • Kadetka Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2018, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to póki co spadam z wagi... Przez te moje nudności, mdłości i wymioty.. Ale to ponoć częste i nie należy się tym przejmować ;)

Aaa i już po wczorajszych badaniach wiem, że w moim przypadku taki detektor tętna płodu nie sprawdziłby się.. Skoro jeden Maluszek schowany za drugiego...

Najszczęśliwsza podwójna mama na całym świecie :)

POF, Hashimoto,
    MTHFR C677T nieprawidlowa heterozygota CT
    PAI-1 nieprawidłowa heterozygota 4G/5G
    po leczeniu immunosupresyjnym
    I ET :(:(
    II ET szczęśliwy :) :)
  • Nadinka83 Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2018, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i zaczynam 12 tc :)

Czarnulka24 jak dotykam nad spojeniem łonowym to chyba nie wyczuwam większej różnicy. Może minimalnie twardsza.

Ja od początku ciąży schudłam prawie 4 kg. Ale tak jak wcześniej pisałam od lipca zmieniłam nawyki żywieniowe więc miałam od tego czasu tendencje spadadkową. A brzuch mam wrażenie że jednego dnia jest większy a drugiego mniejszy. Pewnie się to nakłada jeszcze ze wzdęciami i dlatego tak.

74dil6d8qv2ss7sm.png
    10.05.2018r. [*] Kacper 10tc
    Czynnik V (R2) hetero, MTHFR_667C-T hetero, PAI-1 4G homo
  • Oleśka11 Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2018, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kirsten wrote:
    Oleska racja, wiek na pewno też robi swoje. Z każdym rokiem mogłoby być trudniej. Poza tym chcieliśmy mała różnice wieku między dziećmi, dlatego jak w pierwszą ciążę zaszłam majac 23 lata to dwie kolejne zaplanowaliśmy na 25 i 27. I tak też się udało.
    Ale żeby nie było tak kolorowo to z punktu widzenia medycznego wcale tak łatwo być nie musiało. Od 21 roku zycia mam tylko jeden jajnik. Miałam duża torbiel i niestety trzeba było usunąć calosc. Na szczęście okazało się, że nie ma to znaczenia.
    No to Kochana, jak Ty z jednym jajnikiem taka płodna to strach pomyśleć co by było z dwoma :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 listopada 2018, 10:17

gann3e3k131pma53.png
  • Oleśka11 Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2018, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarnulka, ja mam już wyraźnie wyczuwalną twardą macicę ale nie na co porównywać bo ja jestem 3 tygodnie do przodu. Jak Ty skończyłas 8 tydzień to nawet nie powinnaś doszukiwać się brzucha, naprawdę. Wiem, że Ci ciężko przez brak usg ale musisz spróbować być spokojna.

Ja mam -3kg ale ja mam dietę niskotłuszczową, nie jem jajek, sera, masła, nic smażonego więc dlatego tak mi spada.

gann3e3k131pma53.png
  • czarnulka24 Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2018, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ojej współczuję wam dziewczyny diety.. ja jem na co tylko mam ochotę chociaz wam powiem ze czasem zdala by sie dieta bo czasem niezdrowo prze to jem . No a ja mam tak ze jak wiem ze nie musze czegos na mus to raczej sama od siebie diety nie zrobie :) we wcześniejszej.ciazy jadlam mega zdrowo owoce warzywa jakies zupy a teraz jem malo co owocow itd

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 listopada 2018, 10:31

07.06.2019 synek

• Oleśka11 Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2018, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czarnulka24 wrote:
    Ojej współczuję wam dziewczyny diety.. ja jem na co tylko mam ochotę chociaz wam powiem ze czasem zdala by sie dieta bo czasem niezdrowo prze to jem . No a ja mam tak ze jak wiem ze nie musze czegos na mus to raczej sama od siebie diety nie zrobie :)
    Nawet nie wiesz jak Ci zazdroszczę. Tak bym sobie zjadła jajka na maśle... Albo kotleta schabowego... :(

gann3e3k131pma53.png
  • asylia Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2018, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarnulka, jak macicy nie czuję.
    Brzucho jednak już mi wyszedł - szok że tak szybko. W dużej częsci to wzdęcie. Noszę już rajtki ciążowe i dzisiaj mam nie bardzo luźną sukienkę to lekko widać.
    Mam tak jak Nadinka - jednego dnia jest większy, a drugiego mniejszy.

Ja tez nic nie przytyłam. Schudłam od wagi startowej 1,5 kg i tak trzymam.

Ale mam dzisiaj głoda, a w pracy mam mało żarcia. ;)

7u22rjjg269yrzch.png
  • anusia24 Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2018, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeeejku Miauczek... Życzę Ci dużo, duuuużo siły! <3

U mnie prenatalne też są wyznaczone na 12+5. Jak tak Was poczytałam to zaczęłam się zastanawiać czy aby nie za późno :D Ale raczej nieee, na karteczce mam napisane zeby zrobic między 11+0 a 13+6.

U mnie waga tez stoi. Brzuch to najczęściej pokazuje się wieczorami i raczej właśnie wiąże to z wzdęciami ;) Tak czarnulka, niepotrzebnie się martwisz :) Wtedy pewnie z brzuszkiem było inaczej bo były blizniaki :) U mnie te lekkie powiekszenie obserwuje dopiero od jakiegos tygodnia. Aaale tak poza tym gratuluje Ci 9 tygodnia! <3

Kristen wooow! Chcałabym mieć takie zachcianki! :D Ja tak żywiłam się poza ciążą... A teraz... na widok słodyczy czy jakiegoś konkretnego tłustego mięcha cieknie mi ślinka! Na warzywa i owoce ciężko mi się patrzy chociaż staram się przemycać jak mogę :P Wspaniale, że Twoje ciąże przebiegały tak ładnie :) Bardzo bym chciała żeby teraz u mnie też tak było :) Życzę nam wszystkim aby było jak najlepiej - z całego serducha <3

p19uskjoxacp4928.png
  • Oleśka11 Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2018, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zamów coś dobrego :)
    Ja już nie mogę korzystać z dobrodziejstw jedzenia na dowóz, mało jest niesmażonych, chudych rzeczy :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 listopada 2018, 10:48

gann3e3k131pma53.png
  • mother84 Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2018, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarnulka ja też nie czuję macicy. Brzuch czasem twardszy, ale to wynika z tego, że dzień w dzień boli.
    Brzuch najbardziej wieczorem wychodzi i jest większy. Ja mam prenatalne 13t0d wg USG, ginka chciała jak najpóźniej zrobić, nie wiem czemu, zatem cierpliwie czekam do 12 grudnia

zem33e5egd6wxyy8.png

atdci09kiuqldke7.png

Po 6 cs I ciąża (synek 2014 r.)
    Starania o drugie dziecko od maja 2017 roku
    II ciąża 10tc/8tc [*] (20.11.2018)
    cb [*] - grudzień 2019
    mąż: teratozoospermia, ŻPN - styczeń 2020 operacja i po niej poprawa w badaniach nasienia
    Ja: Hashimoto i mutacje: MTHFR C677T i A1298C heterozygota oraz PAI-1 (4G/5G) homozygota
    08.09.2020 test ciążowy +
    29.09.2020 ♥️
  • Madamee92 Ekspertka

Wysłany: 14 listopada 2018, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja staram się jeść zdrowo ale i tak raz na dzień wsuwam coś niezdrowego typu cukierki, jakies przekąski.
    Wczoraj zrobiłam sobie na kolację tortillę ale z tych kupnych placków bo nie miałam siły sama ciasta robić :( Jedynie tyle że napchałam dużo warzyw, nasion chia, pestek dyni.

Strasznie mam ochotę na colę. Mąż kupił sobie butelkę 2litrową i ciągle mnie kusi by sobie nalać...Ale podchodzę, biorę małego łyczka i zakręcam :D

Dziś jestem 10+5 i brzucha wciąż nie widać. Jedynie po wzdęciach mnie wywala. Na wadze też nic nie przybrałam.

Dziewczyny, wy też macie mroczki przed oczami jak wstajecie ? Mi na kilka sekund się robi czarno i słabo.

f2w3rjjgcmco5o1l.png

Musi być dobrze ❤

[*] Aniołek 9 tc
‹‹ 111 112 113 114 115 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ