X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie CZERWCOWE 2019
Odpowiedz

Mamusie CZERWCOWE 2019

Oceń ten wątek:
  • Doriska87 Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2018, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleśka11 wrote:
    Jutro będę miała prenatalne to napiszę jak to u mnie wygląda
    Będę wdzięczna za info.
    Trzymam kciuki za twoje usg.

Oleśka11 lubi tę wiadomość

2019 Natalka
  • Mama Wojtka Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2018, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doriska87 wrote:
    Powiedzcie proszę czy u Was też jest różnica w tygodniach ciąży na podstawie biometrii z USG? U mnie:
    CRL tydzień 11,5 a BPD 12,2 czyli jest kilak dni różnicy miedzy wielkością mózgu a CRL.
    Lekarz twierdzi że jest ok, ale ciągle mi to nie daje spokoju.
    Z tymi szacunkami na USG to spokojnie. Co wizytę inne szacunki. Termin porodu miałam rozstrzał w zależności od wizyty od 4.08 do 26.08. Jednego razu kość udowa ileś tygodni do tyłu w porównaniu do reszty a na następny raz kość udowa ok a co innego się zmieniło. Wszystko zależy, tak lekarz wyceluje, jak dziecko się ułożyło. Nie ma co panikować i szukać problemu. Im mniej człowiek drąży, tym mniej się stresuje ;-)

Doriska87 lubi tę wiadomość

Rysiu i Marysia 29.04.2019r.

Wojtek 10.08.2016r.
  • Nita Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2018, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam w środę prenatalne plus test Pappa. Oby wszystko było ok. Dziś kupiliśmy większy, rodzinny samochód, na dwoje dzieci i podwójny wózek. Mam nadzieję, że jakiś użytek z tego auta będzie ;)

Ariette1983 lubi tę wiadomość

f6tvan2.png
    cb7wgov3drqp7e64.png

• Doriska87 Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2018, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama Wojtka wrote:
    Z tymi szacunkami na USG to spokojnie. Co wizytę inne szacunki. Termin porodu miałam rozstrzał w zależności od wizyty od 4.08 do 26.08. Jednego razu kość udowa ileś tygodni do tyłu w porównaniu do reszty a na następny raz kość udowa ok a co innego się zmieniło. Wszystko zależy, tak lekarz wyceluje, jak dziecko się ułożyło. Nie ma co panikować i szukać problemu. Im mniej człowiek drąży, tym mniej się stresuje ;-)
    Dzięki za odp.
    Mój maż też tak twierdzi- kilkudniowe różnice to jeszcze nie problem zwłaszcza że lekarz tweirdzi że jest ok. Przeglądając fora też zauwayzłam ze inne dziewczyny miały rozbiezności i wszytsko było ok. Czas przestać fiziować...
    Ja to jestem taka panikara i dociekliwa osoba że na usg bym najchetniej codziennie chodziła i sama robiła swoje statystyki - ot taki umysł badawczy mam :-)

2019 Natalka
  • Oleśka11 Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2018, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doriska87 wrote:
    Dzięki za odp.
    Mój maż też tak twierdzi- kilkudniowe różnice to jeszcze nie problem zwłaszcza że lekarz tweirdzi że jest ok. Przeglądając fora też zauwayzłam ze inne dziewczyny miały rozbiezności i wszytsko było ok. Czas przestać fiziować...
    Ja to jestem taka panikara i dociekliwa osoba że na usg bym najchetniej codziennie chodziła i sama robiła swoje statystyki - ot taki umysł badawczy mam :-)
    Powiem Ci, że ja na początku też panikowałam bo dziecko było mniejsze o 4-5 dni niż powinno- a miałam monitoring, wiedziałam dokładnie kiedu była owu. Czytałam, porównywałam, obgryzałam paznokcie bo bałam się, że coś jest nie tak. No i koło 10 tygodnia chłopak wyrwał do przodu tak, że ostatnio nadgonił tydzień i był starszy o 3 dni niż z OM. Dlatego też mi się wydaje, że nie ma co się stresować, może to błąd pomiaru a może taka jego uroda :)

Doriska87 lubi tę wiadomość

gann3e3k131pma53.png
  • Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2018, 18:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nita wrote:
    Ja mam w środę prenatalne plus test Pappa. Oby wszystko było ok. Dziś kupiliśmy większy, rodzinny samochód, na dwoje dzieci i podwójny wózek. Mam nadzieję, że jakiś użytek z tego auta będzie ;)
    ja idę w czw. robić pappa, bo mój gin chce wynik na prenatalne 10.12. Ciążę mam starszą niż suwaczek, dziś 10+0 ale zmienię dopiero po prenatalnych, bo to jeszcze różnie może być.

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • Mama Wojtka Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2018, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nita wrote:
    My ponad dwa lata temu kupiliśmy 7-osobowego vana (dwa siedzenia w bagażniku). Śmiali się wszyscy, że duża rodzina się zmieści. Najlepsze jest, że fotelik RWF kasuje przednie siedzenie a bagażnik na każdy wyjazd wypchany po brzegi. A trzy foteliki to w ogóle kosmos będzie... Trzeba chyba kupić busa...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada 2018, 18:57

Ariette1983 lubi tę wiadomość

Wojtek 10.08.2016r.
  • Nita Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2018, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama Wojtka wrote:
    My ponad dwa lata temu kupiliśmy 7-osobowego vana (dwa siedzenia w bagażniku). Śmiali się wszyscy, że duża rodzina się zmieści. Najlepsze jest, że fotelik RWF kasuje przednie siedzenie a bagażnik na każdy wyjazd wypchany po brzegi. A trzy foteliki to w ogóle kosmos będzie... Trzeba chyba kupić busa...
    Oj tak, u Ciebie lub dopiero będzie wyzwanie :D
    My kupiliśmy Renault Scenic. Może nie jest aż tak duży dla innych osób, ale dla mnie ogromny, bo do tej pory jeździłam małym Fordem trzydrzwiowym. Mój syn nadal jeździ rwf, ale chcę mu kupić inny fotelik, z opcją rwf do 25 kg.

f6tvan2.png
    cb7wgov3drqp7e64.png

• Shirley Przyjaciółka

Wysłany: 25 listopada 2018, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama Wojtka jaki macie samochód? Ja kompletnie nie znam się na tych większych. Musimy jednak coś takiego kupić.

hchyflw1a8mfc682.png
  • 0202oliwcia Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2018, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej a nie ogarniam ale czytam i pozdrawiam starsza przyniosla z przedszkola jelitowke w ciagu dwoch nocy wymiotowala tak ze nawet pol sciany zalatwione i nie chce poluscic :-( wczoraj sie okazalo ze i najmlodsza zalapala takze ma biegunke i tez wymiotuje ... Noc mialam mega ciezka mala wymiotowala 6 razy a ja sie balam zeby mi sie ne udusila podczas snu :-( tragedia normalnie na dodatek jak dotad sie idelanie czulam tak teraz jestem wrakiem czlowieka sama mysl o posilku powoduje ze mi nie dobrze ... Tylko nie wiadomo czy to ciaza czy jelitówka i mnie bierze :-(

w4sqyx8dc2rm5g6k.png

Synek Piotruś 2019 <3 Córeczka Oliwia 2013 <3. Małgosia 2017 <3
    Aniołki <3 <3 <3 <3
    Mutacja MTHFR, Poronienia Nawykowe
  • Samsaramsa Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2018, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy teraz kombi i mąż chce teraz jakiegoś busa bo ciasno. Fotelik rwf się mieści ale jak dojdzie drugi folelik będzie ciasno...

3jgxyx8dvoujfeze.png
  • Mama Wojtka Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2018, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Shirley wrote:
    Mama Wojtka jaki macie samochód? Ja kompletnie nie znam się na tych większych. Musimy jednak coś takiego kupić.
    Mazda 5. I chwała temu kto wymyślił przesuwne drzwi z tyłu. Na tych parkingach często mało miejsca żeby normalne drzwi otworzyć a tak to sobie człowiek przesuwa i ma swobodny dostęp. Polecam!

Shirley lubi tę wiadomość

Wojtek 10.08.2016r.
  • Mama Wojtka Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2018, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    0202oliwcia- oby Ciebie oszczędziło! Zdrówka dla Was! I sił dla Ciebie.
    Nita- poprzednio mieliśmy Scenica- też dobry wybór. Z tyłu fajnie, wysoko się siedzi :-)

Wojtek 10.08.2016r.
  • 0202oliwcia Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2018, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama Wojtka dziekuje ale może być ciezko bo co raz gorzej sie czuje ... :-(

My mamy combi ale maz mysli tez o czyms wiekszym nie wiem jak to sie pisze ale on cos wspominal o sharanie (nie wiem czy dobrze napisalam) ne znam sie na autach :')

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada 2018, 20:24

w4sqyx8dc2rm5g6k.png

Synek Piotruś 2019 <3 Córeczka Oliwia 2013 <3. Małgosia 2017 <3
    Aniołki <3 <3 <3 <3
    Mutacja MTHFR, Poronienia Nawykowe
  • Samsaramsa Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2018, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    0202oliwcia wrote:
    Mama Wojtka dziekuje ale może być ciezko bo co raz gorzej sie czuje ... :-(

My mamy combi ale maz mysli tez o czyms wiekszym nie wiem jak to sie pisze ale on cos wspominal o sharanie (nie wiem czy dobrze napisalam) ne znam sie na autach :')

Moi rodzice mają sharana i alhambre jeden i to samo. Super pojemne jest i na tym samochodzie jeździłam zaraz po zrobieniu prawka. Ciężko mi było później przesiąść się do niskiego bo tu widoczność super

3jgxyx8dvoujfeze.png
  • Nita Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2018, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a jak z parkowaniem i cofaniem tych większych aut? Bo tego się boję najbardziej :D dajecie radę?

Samsaramsa lubi tę wiadomość

f6tvan2.png
    cb7wgov3drqp7e64.png

• Samsaramsa Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2018, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nita wrote:
    Dziewczyny a jak z parkowaniem i cofaniem tych większych aut? Bo tego się boję najbardziej :D dajecie radę?
    Nie jest trudne. Te duże auta maja krótki przód i mi takim vanem jest dużo lepiej parkować nuż kombi czy małym golfem. Wiadomo że trzeba wyczuć samochód

Shirley lubi tę wiadomość

3jgxyx8dvoujfeze.png
  • Blanka85 Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2018, 23:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaczyna drapać mnie gardło :( co byście doradziły?

uwo9rjjga7fvv3l0.png
    17u93e5egkb8cm4p.png
    Aniołek [*] 6 tc 2018,
    Julia [*] 14 tc 2018
    MTHFR, PAI-1, Czynnik V (trombofilia): clexane, acard, prolutex, metyle : (B12 i kwas foliowy) , duphaston .
    Endometrioza
  • Lilka26 Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2018, 05:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blanka85 wrote:
    Zaczyna drapać mnie gardło :( co byście doradziły?
    Płukanie wodą z solą na początek. Nieprzyjemne ale działa.

• Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2018, 06:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A propos tych starszych i młodszych ciąż, to przeczytajcie sobie ten artukuł: https://mamaginekolog.pl/hipotrofia-plodu/ tu jest dokładnie wyjaśnione kiedy ciąża może być za mała, a kiedy nie.

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
‹‹ 162 163 164 165 166 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ