X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie CZERWCOWE 2019
Odpowiedz

Mamusie CZERWCOWE 2019

Oceń ten wątek:
  • Mama Wojtka Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2018, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    0202oliwcia wrote:
    Hej melduje sie po wizycie z fasolką wsio ok :-) ale zmeniła sie koncepcja Ginekologa i chyba jednak bedzie synek ❤
    Hahaha, to żeby na kolejnej nie okazało się, że jednak bliźniaki ;-). A jaka opcja wam bardziej odpowiada?

Rysiu i Marysia 29.04.2019r.

Wojtek 10.08.2016r.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 grudnia 2018, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie też łożysko na przedniej ścianie.

• Lilka26 Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2018, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama Wojtka wrote:
    Przecież nie ukrywałaś, że jesteś w ciąży, więc dziwna sytuacja. To czego od Ciebie wymaga, jeśli wolno zapytać? Trochę słabo po tygodniu odchodzić, ale są rzeczy ważne i ważniejsze...

No do ściany to mam łożyska na przedniej. A w poprzedniej ciąży to nawet nie wiem gdzie było ;-)

Jestem lekarzem i dostałam się na specjalizacje z chirurgii ogólnej. Zaczęłam specjalizacje i dzisiaj profesor stwierdził, że rozpisze mnie na asystę do zabiegu bo jego zdaniem nie ma przeciwwskazań. Natomiast ja nie zgodzę się na to, ponieważ po rozmowach z różnymi lekarzami ginekologiem itp. uważam że jest to niebezpiecznie i nie będę narażać dziecka, wiec nie mam wyjścia jak iść na L4. Mimo że chciałam zapoznać się z oddziałem i praca papierkowa przez te kilka miesięcy natomiast w zaistniałej sytuacji nie zamierzam się szarpać.

GreenK lubi tę wiadomość

• 0202oliwcia Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2018, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama Wojtka wrote:
    Hahaha, to żeby na kolejnej nie okazało się, że jednak bliźniaki ;-). A jaka opcja wam bardziej odpowiada?
    Mam w domu dwie córeczkk wiec nie ukrywam że fajnie by było teraz jednak miec tego chłopca dla odmiany

w4sqyx8dc2rm5g6k.png

Synek Piotruś 2019 <3 Córeczka Oliwia 2013 <3. Małgosia 2017 <3
    Aniołki <3 <3 <3 <3
    Mutacja MTHFR, Poronienia Nawykowe
  • Nita Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2018, 23:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lorella wrote:
    U mnie tez lozysko jest na przedniej scianie. Nie moge sie doczekac zeby poczuc ruchy :) a tu nawet na brzuszek musze czekac... w porownaniu z waszymi zdjeciami dziewczyny to moj jest plaski...
    To Twoja pierwsza ciąża, więc brzuszek może być zacząć widać trochę później :) chociaż mnie w pierwszej wywaliło szybko, ale ja mam słabe mięśnie brzucha i byłam bardzo chudzinka przed ciążą, to może dlatego. Nie martw się, niedługo wszystkie będziemy chodzić w wielkimi brzucholami :P

Mnie o położeniu łożyska poinformowała radiolog na prenatalnych.

Lorella lubi tę wiadomość

f6tvan2.png
    cb7wgov3drqp7e64.png

• Hooney Przyjaciółka

Wysłany: 7 grudnia 2018, 07:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi w pierwszej ciąży na prenatalnych powiedział, że mam łożysko na przedniej, miałam nawet początkowo przodujące, ale uniosło się, a teraz na prenatalnych nic nie mówił, a ja zapomniałam zapytać :/ mimo wszystko w pierwszej ciąży czułam ruchy lekko w 17 tyg, a teraz czuję już :) lekko , nieregularnie i jak się skupie ale to na pewno to :)

Lena1984 lubi tę wiadomość

f2w3rjjgfeipk3wz.png

hchygov3q28aqgz8.png

• Lena2305 Przyjaciółka

Wysłany: 7 grudnia 2018, 08:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czarnulka24 wrote:
    Dziewczyny z tym hibiskusem to okazlo sie ze spojrzałam na sklad soku do wody i tam jest a ja lubie sobie dolac np do herbaty czy piłam z sok z woda jak mi nie wchodzila .
    A co do zielonej herbaty to wyczytalam kiedys ze nie powinno sie pic w ciąży tzw filizanke można ale więcej lepiej nie bo zaburza wchlanianie kwasu foliowego

O matko zaraz się okaże że my nic nie możemy... Ja odkryłam, że z dzikiej róży też nie można.

GreenK lubi tę wiadomość

synek 2013r
    Aniołek 14 tc
  • Lena2305 Przyjaciółka

Wysłany: 7 grudnia 2018, 08:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilka26, próbowałaś rozmawiać z profesorem szczerze, że jeśli przydzieli Cię tam to idziesz na zwolnienie a jak nie to zostajesz w pracy? Może warto mu dać wybór?

Oleśka11 lubi tę wiadomość

synek 2013r
    Aniołek 14 tc
  • czarnulka24 Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2018, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny jeju nie moglam dzis zasnac . Zasnelam dopiero o 4 i dobrze ze synkowie dzis pospali do 8 bo choc troche oko zamknełam, a myślałam ze juz mi sie bedzie dobrze spac bo ostatnio dwa dni spalam elegancko.
    Za rowny tydzien usg , szczere mam troche stresa .. objawow malo co jedynie bardziej zmeczona jestem i czasem piersi zabola ale sporadycznie ..
    Brzuch mnie boli sporadycznie .. az nie wierze bo poprzednia ciaza az do rozwiazania byla na nospie tak bolalo .. ale teraz moge mieć juz te miesnie porozciagane ..

Niech mnie ktoras pocieszy ze nie ma objawow a wszystko dobrze ? U mnie 11+2.
    W ogole objwy mi ustaly jakos okolo 8/9 tc tylko zostal ból piersi ktory i teraz jest sporadyczny . Ale 10+1 bylam na usg i wtedy bylo wszystko dobrze

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 grudnia 2018, 09:04

27.08.17 22.00 i 22.01 - moje 2 największe skarby
    07.06.2019 synek
    3 aniołki w niebie [ <3 13tc,<3 10tc,<3 10tc] Cb

BARDZO SKUTECZNA MODLITWA W SPRAWACH TRUDNYCH I BEZNADZIEJNYCH - Modlitwa do Św. Rity
  • Oleśka11 Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2018, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarnulka, przeciez byłaś już na usg bez objawów i wiesz, że wszystko było ok. Nie panikuj, stres naprawdę nie jest obojętny w naszym stanie.

No ja to koniecznie muszę iść dzisiaj do lekarza, ale nie ma już numerków a nie chcę siedzieć godzinę albo i dłużej w poczekalni pełnej smarkających, kaszlących ludzi. Może na nocną pomoc wybiorę się wieczorem, nie wiem. Gardło to mnie tak boli, że szok a i czuję że niżej schodzi, dzisiaj też w klatce piersiowej mnie boli. Nie mogę mówić, najgorzej że jutro mam zajęcia i na ćwiczeniach dużo trzeba gadać :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 grudnia 2018, 09:26

czarnulka24 lubi tę wiadomość

gann3e3k131pma53.png
  • Oleśka11 Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2018, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilka, może jeszcze właśnie pogadaj z profesorem żeby jednak przydzielił Cię do czegoś innego?

gann3e3k131pma53.png
  • Oleśka11 Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2018, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hooney wrote:
    Mi w pierwszej ciąży na prenatalnych powiedział, że mam łożysko na przedniej, miałam nawet początkowo przodujące, ale uniosło się, a teraz na prenatalnych nic nie mówił, a ja zapomniałam zapytać :/ mimo wszystko w pierwszej ciąży czułam ruchy lekko w 17 tyg, a teraz czuję już :) lekko , nieregularnie i jak się skupie ale to na pewno to :)
    Ja miałam ostatnio na tylnej ścianie i też lekko przodujące. Też już czuję delikatne smyranie, aczkolwiek tak delikatne że gdyby to była moja pierwsza ciąża to na pewno bym nie wiedziała jeszcze ze to to :)

gann3e3k131pma53.png
  • czarnulka24 Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2018, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleśka11 wrote:
    Czarnulka, przeciez byłaś już na usg bez objawów i wiesz, że wszystko było ok. Nie panikuj, stres naprawdę nie jest obojętny w naszym stanie.

No ja to koniecznie muszę iść dzisiaj do lekarza, ale nie ma już numerków a nie chcę siedzieć godzinę albo i dłużej w poczekalni pełnej smarkających, kaszlących ludzi. Może na nocną pomoc wybiorę się wieczorem, nie wiem. Gardło to mnie tak boli, że szok a i czuję że niżej schodzi, dzisiaj też w klatce piersiowej mnie boli. Nie mogę mówić, najgorzej że jutro mam zajęcia i na ćwiczeniach dużo trzeba gadać :/
    Oleśka a bez kolejki sie nie da jakos ? Jako ze jestes w ciazy? Mozesz kupic w aptece dla kobiet w ciazy tabletki prenalen na ból gardla moze cos zlagodza ..

27.08.17 22.00 i 22.01 - moje 2 największe skarby
    07.06.2019 synek
    3 aniołki w niebie [ <3 13tc,<3 10tc,<3 10tc] Cb

BARDZO SKUTECZNA MODLITWA W SPRAWACH TRUDNYCH I BEZNADZIEJNYCH - Modlitwa do Św. Rity
  • Oleśka11 Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2018, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czarnulka24 wrote:
    Oleśka a bez kolejki sie nie da jakos ? Jako ze jestes w ciazy? Mozesz kupic w aptece dla kobiet w ciazy tabletki prenalen na ból gardla moze cos zlagodza ..
    Taaaaa, może i się da ale ja nie zamierzam się kłócić z tłumem starych bab, które zaraz będą się licytować że ciąża to nie choroba a one mają chory kręgosłup, nóżkę czy dupę. I tak mi się zejdzie a ja się boję że złapię coś jeszcze i dopiero się załatwię. Na nocnej pomocy mnie osluchają i ewentualnie receptę jakąś wypiszą dużo szybciej. No, tylko poczekać do wieczora trzeba.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 grudnia 2018, 09:41

gann3e3k131pma53.png
  • asylia Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2018, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My już po genetycznych! :D

Wszystko super, NT wzorowe, do niczego nie można się przyczepić. No chyba, że do zbyt dużej ruchliwości ;) zapowiada się ciekawie. ;)
    Lekarz powiedział, że jak dla niego to nic więcej by nie robił z badań, ale oczywiście nasza decyzja - postanowiliśmy poprzestać na USG.

Nie dał 100% gwaracji, ale powiedział, że na pieniądze mógłby się założyć, że będzie.. CÓRCIA! <3

czarnulka24, Oleśka11, Lilka26, Lady_Dior, Shirley, Lena1984, jolciaa171, GreenK, Samsaramsa, Violet Flower, Nita, Nadinka83, Izieth, Lorella, Lena2305, Robaczek12, Mama Wojtka, miazmija, Magda - mbc, 0202oliwcia, bratfrandu lubią tę wiadomość

7u22rjjg269yrzch.png
  • Lilka26 Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2018, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oczywiście będę z nim rozmawiać. Natomiast wczoraj jednak za dużo mnie to nerwów kosztowało i decyzja o L4 do końca ciąży już raczej ostateczna. Natomiast wiem że za rok wracam do pracy na normalnych warunkach i zaczynam od początku już bez słuchania pretensji, że młoda a się miga od roboty. Z mężem ustaliliśmy że biorę pierwsze pół roku macierzyńskiego a mąż bierze drugie pół roku a ja wracam do pracy. Franek i tak miał zafundowane przeze mnie sporo stresów w ostatnich miesiącach i teraz chciałabym dać mu to co najlepsze w brzuszku. Przemyślałam to od wczoraj. Teraz w pracy mnie nie szanują bo wielu zadań nie mogę wykonać. Natomiast jak wrócę za rok to będę mogła się bronić przed atakami moją ciężka i dobrą pracą. Jeszcze będę miała okazję ciężko pracować.

Shirley, Marryy, Mama Wojtka lubią tę wiadomość

• Oleśka11 Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2018, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asylia, gratuluję córeczki choć z tego co piszesz to jeszcze nic nie jest przesądzone :)

GreenK lubi tę wiadomość

gann3e3k131pma53.png
  • Shirley Przyjaciółka

Wysłany: 7 grudnia 2018, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej.
    Asylia cudna wiadomość!
    Czarnulka ja ani w pierwszej ani w tej (blizniaczej) ciąży nie miałam żadnych objawów, żadnych dolegliwosci, nic . Nie stresuj się.

hchyflw1a8mfc682.png
  • Lady_Dior Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2018, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny ja to jak poszłam o 4siku tak już nie zasnęłam.Jakbym miała na rano pracować,to nie wiem jakbym funkcjonowała.Pracuję na 2gie zmiany ale obecnie jestem na L4,gdyż mam ciężką pracę.Jednak w Holandii tak kolorowo nie jest i muszę mieć udokumentowane,że mam ciążę wysokiego ryzyka,dlatego idę 13 do szpitala.Mam nadzieję,że mają tu normalnych ginekologów.

Czarnulka24 na pewno jest wszystko w porządku. Mnie w ogóle brzuch nie boli-ani razu nie zabolał.Piersi w dzień zupełnie nieciążowe-dopiero wieczorem nabrzmiewają ale bolesne nie są.Moje jedyne objawy to mdłości wieczorne-nie zawsze i zazwyczaj słabe oraz pobudki nocne na siku-nic poza tym.

Asylia gratuluję mocno :) Możesz odetchnąć z ulgą ;)

age.png

2019 córka 💗
    2021 synek💙
    2024 synek💙

2013.08.26 11tc [*]
    2018.01.20 8tc [*]
    2018.05.26 cb [*]
    2020.11.21 cb [*]
    2023.02.20 6t2d [*]
    2023.06.27 cb [*]
    V Leiden hetero
    MTHFR 677 hetero
    Niedoczynność tarczycy
    HPA-1a dodatnia
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 grudnia 2018, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lena2305 wrote:
    O matko zaraz się okaże że my nic nie możemy... Ja odkryłam, że z dzikiej róży też nie można.
    Chyba nie ma się co aż tak przejmować. Można wszystko z umiarem myśle :) na początku tez tak się wszystkim przejmowałam i lekarz wytłumaczył mi ze oprócz surowizny i niepasteryzowanego mleka które faktycznie wnoszą jakieś tam ryzyko ( minimalne) możemy wszystko w umiarze. Tymianek, hibiskus, aloes itd itp :)

jolciaa171, Lena2305 lubią tę wiadomość

‹‹ 213 214 215 216 217 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ