Mamusie CZERWCOWE 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
ja do szkoły rodzenia raczej nie idę bo już rodziłam i wiem z czym to się je- chociaż nie wykluczam, że pójdę tak dla przypomnienia ale w pierwszej ciąży bardzo mi pomogły te zajęcia więc te z Was, które będą rodzić pierwszy raz to jednak namawiałabym żeby poszły. Warto jednak nauczyć się technik oddychania, relaksacji czy powstrzymywania parcia. Szczególnie ważne moim zdaniem jest to ostatnie-ja dzięki temu parłam może długo bo aż prawie pół godziny ale dzięki temu i mojej położnej nigdzie nie popękałam ani mnie nie nacinali.
-
a co do wózków to ja zdecydowanie nie jest fanką 3w1 ani 2w1. Fotelik to zawsze lepiej kupić oddzielnie, porządny. A gondola wiadomo, ze jest zawsze cięższa, więc stelaż musi być mocniejszy. Potem jak dziecko rosnie i z tych wózków robi się spacerówki to moim zdaniem one są zbyt ciężkie. Ja wolę kupić najpierw porządną gondole potem ją sprzedam i kupię lekką, poręczną i zwrotną spacerówkę
Izieth lubi tę wiadomość
-
Jolciaa171 to jesteśmy sobie równe haha Choć w dowodzie mam napisane 157cm
Dziewczyny też wstajecie w nocy na siku? Ciekawe kiedy to minie... Ja to za dnia nie czuję jakbym w ciąży była-dopiero wieczorem mnie dopadają mdłości i ciężko nieraz zasnąć ale bez wymiotów na szczęście...
Do szkoły rodzenia się nie wybieram...Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 grudnia 2018, 13:34
-
Lady_Dior wrote:Jolciaa171 to jesteśmy sobie równe haha Choć w dowodzie mam napisane 157cm
Dziewczyny też wstajecie w nocy na siku? Ciekawe kiedy to minie... Ja to za dnia nie czuję jakbym w ciąży była-dopiero wieczorem mnie dopadają mdłości i ciężko nieraz zasnąć ale bez wymiotów na szczęście...
Do szkoły rodzenia się nie wybieram...27.08.17 22.00 i 22.01 - moje 2 największe skarby
07.06.2019 synek
3 aniołki w niebie [ 13tc, 10tc, 10tc] Cb
BARDZO SKUTECZNA MODLITWA W SPRAWACH TRUDNYCH I BEZNADZIEJNYCH - Modlitwa do Św. Rity -
Oleśka11 wrote:a co do wózków to ja zdecydowanie nie jest fanką 3w1 ani 2w1. Fotelik to zawsze lepiej kupić oddzielnie, porządny. A gondola wiadomo, ze jest zawsze cięższa, więc stelaż musi być mocniejszy. Potem jak dziecko rosnie i z tych wózków robi się spacerówki to moim zdaniem one są zbyt ciężkie. Ja wolę kupić najpierw porządną gondole potem ją sprzedam i kupię lekką, poręczną i zwrotną spacerówkę
Zgadzam się w 100% Zdecydowanie odradzam 2w1, jeśli ktoś mieszka w bloku, a 3 w1, to już w ogóle odradzam, faktycznie lepiej kupić osobno fotelik. Spacerówki z 2w1 są zazwyczaj cięższe i większe, niż te kupowane osobno. Ja mam używany 2w1, ale szybko kupiliśmy osobną spacerówkę, która po złożeniu zajmuje mniej miejsca, niż sam stelaż z 2w1. Jak ktoś mieszka w domu, albo po prostu ma gdzie trzymać taki rozłożony wózek, to może być 2w1, chociaż na wyjazdy samochodem i tak będzie lepsza lżejsza spacerówka. I fajnie poszukać używanych wózków, bo gondolę się krótko używa i naprawdę w stanie idealnym można kupić za grosze.
Do szkoły rodzenia się nie wybieram, chodziłam do dwóch w poprzedniej ciąży i wiem to, co powinnam Ale, jak ktoś jest w pierwszej ciąży, to bardzo polecam, szczególnie z partnerem. Mój przed zajęciami inaczej sobie wszystko wyobrażał, myślał, że jak się już zacznie poród, to trzeba pędzić do szpitala, co sił w nogach Na zajęciach go uspokoili, więc mógł spokojnie czekać na ten moment I faktycznie nauczył się ubierać i przewijać maleństwo - stosował te wszystkie zasady, jak przewijał małą.Oleśka11 lubi tę wiadomość
Mój aniołek Lenka [*] 13.08.2015 (13tc) -
Wiecie co trochę się martwię, bo te bóle brzucha jednak wróciły w nocy. Nawet mnie to obudziło, tak silnie bolało. Zadzwoniłam dziś do położnej do szpitala to mi powiedziano, że oni nie zajmują się ciążami przed 17 tygodniem i mam dzwonić do mojej przychodni. Zadzwoniłam na inny oddział w szpitalu i tam znowu przez telefon mi powiedziano, że mam się położyć i wziąć paracetamol.
Zarejestrowałam sobie wizytę u lekarza rodzinnego dzisiaj o 17, ale i tak wiem, że to strata czasu, bo oni nawet Dopplera nie mają, żeby sprawdzić serduszko, więc pewnie zaleci mi paracetamol jak zwykle i leżenie. I nadal nie wiem co tam w środku się dzieje, że od 3 dni mnie tak boli. -
Ja to nawet nie wiem,czy w Nl jest szkoła rodzenia
Nita mnie w trakcie poronienia nawet nie zbadali.Mowili,że jak nie mam krwotoku,to mam spokojnie jechać do domu.3x byłam w szpitalu i ani razu nie zrobili mi usg by zobaczyć,czy dziecko żyje.Dopiero po weekendzie dostałam się do położnej i oczywiście było już dawno po wszystkim.Masz nospę? Może by ona złagodziła bóle?Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 grudnia 2018, 14:04
-
Ja o wózku narazie jeszcze nie myślę. Myślę że po nowym roku zacznę się zagłębiać w ten temat.
Do szkoly rodzenia chciałabym iść. Choc mam tą świadomość że mój pracuje w takich godzinach że pójdę sama
Ja w nocy na siku wstaje albo raz albo wcale. Ale w tym drugim przypadku to rano budzi mnie ból brzucha. Ale wystarczy że się wysikam i przechodzi. -
U nas do szkoły rodzenia można było iść od skończonego 21tygodnia. Cieszę się, że mąż chodził ze mną i nic co ciążowe nie było mi obce. Podczas porodu też się przydał.
Co do sikania to jeszcze jest ok. Ale ostatnio minęło po porodzie jak ręką odjął. To sikanie w 3 trymestrze było straszne-wszystkie wyjścia w plener to szukanie kibelka.
Jeśli chodzi o wózek to z bliźniaczymi niewielki wybór. Ostatnio miałam Camarelo Carera- duża gondola 85cm to ważna rzecz (teraz koniec gondolowania przypadnie na zimę, więc trzeba zmieścić dziecko i śpiwór). Spacerówki nie użyłam ani razu. Teraz będę szukać używanych wózków. Doszłam do wniosku, że dobry używany jest lepszy niż nowy gorszej firmy .GreenK lubi tę wiadomość
Rysiu i Marysia 29.04.2019r.
Wojtek 10.08.2016r. -
nick nieaktualnyJa wstaje czasem i 2 i 3 razy dziennie ale to dlatego ze dużo pije bo mnie mdli. Co prawda mdłości już powoli przechodzą ale teraz cierpię na okropne wzdęcia . Odżywiam się niby zdrowo a jednak coś jest nie tak. Rozrywa mi brzuch aż do bólu do tego okropni mi się odbija oraz wiadomo co... ale wzdęcie jest tak duże ze zmienia obwód brzucha o kilkanaście cm w porównaniu do porannego obwodu
-
Lady_Dior wrote:Jolciaa171 to jesteśmy sobie równe haha Choć w dowodzie mam napisane 157cm
Do szkoły rodzenia się nie wybieram...
Ja raczej nie wstaje. Jak mnie synek obudzi to czasem pójdę, ale rzadko mam potrzebę.
Na szkołe rodzenia się nie wybieramy - byliśmy w pierwszej ciąży i wystarczy. Raczej nic nowego się nie dowiemy.
Dziękuję dziewczyny :*
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 grudnia 2018, 14:39
-
A tak w ogóle to żałowałam, że tyle człowiek czytał o wózkach a tak mało o fotelikach samochodowych. Lepiej oszczędzić na wózku i wydać kasę na fotelik. Wiosną mieliśmy wypadek samochodowy, wpadliśmy do rowu (jakieś 1,5m), oba samochody mocno uszkodzone, tamten drugi do kasacji. Moje dziecko w RWFie nawet się nie obudziło. Mną mocno szarpnęło i kilka tygodni miałam ranę od pasa na obojczyku. A pamiętam jak mąż pukał się w głowę, że fotelik za 2tys sobie wymyśliłam. Także zachęcam do zagłębienia się w temat fotelików, bo to ważniejsze niż wózki
Izieth, Magda - mbc lubią tę wiadomość
Rysiu i Marysia 29.04.2019r.
Wojtek 10.08.2016r. -
Ja w pierwszej ciąży nie byłam i jakoś nie odczulam tego podczas porodu czy początku opieki nad noworodziem. Jedyny plus szkoły rodzenia to chyba jakieś prezenty :p teraz tym bardziej nie idę
Nita podobno z tą dostawka strasznie źle się prowadzi wózek bo nie ma miejsca na nogi. Sama nie wiem jak rozwiązać to. Myślę że tu chusta super się sprawdzi dla noworodzia. I myślę żeby kupić druga spacerowe tylko parasolke żeby w razie czego można było gdzieś się wybrać na dwa wózki