X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie CZERWCOWE 2019
Odpowiedz

Mamusie CZERWCOWE 2019

Oceń ten wątek:
  • Samsaramsa Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2018, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama Wojtka wrote:
    A tak w ogóle to żałowałam, że tyle człowiek czytał o wózkach a tak mało o fotelikach samochodowych. Lepiej oszczędzić na wózku i wydać kasę na fotelik. Wiosną mieliśmy wypadek samochodowy, wpadliśmy do rowu (jakieś 1,5m), oba samochody mocno uszkodzone, tamten drugi do kasacji. Moje dziecko w RWFie nawet się nie obudziło. Mną mocno szarpnęło i kilka tygodni miałam ranę od pasa na obojczyku. A pamiętam jak mąż pukał się w głowę, że fotelik za 2tys sobie wymyśliłam. Także zachęcam do zagłębienia się w temat fotelików, bo to ważniejsze niż wózki ;-)

Też mam takie zdanie. Najbardziej boli mnie jak widzę zdjęcia znajomych na fejsbuku w foteliku niania lub ferearii gdzie siedzi dziecko 7miesieczne w kurtce i niedociagnietych pasach że aż wiszą... Powinien być zakaz sprzedaży fotelików w marketach i powinni bardziej uświadamiać rodziców w kwestii przewożenia dzieci. Sama fotelika za 2tys nie mam ale mamy też rwf joie stages. Później młodsze się przesuadzie w ten fotelik a synkowi kupimy już przodem. Chociaż trochę żałuję że nie kupiliśmy axida

Izieth, Mama Wojtka lubią tę wiadomość

3jgxyx8dvoujfeze.png
  • Lady_Dior Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2018, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadinka83 a może to pęcherz moczowy ? Mnie zawsze właśnie silne parcie na pęcherz budzi.Boli mocno ale jak tylko się wysikam,to taka ulga przychodzi że wooow :P No i tak 2x w nocy.Czytałam,że w drugim trymestrze macica się uniesie i ma to przejść,by powrócić że zdwojoną siłą w trzecim trymestrze :P

Co do fotelików samochodowych,to jestem bardziej zielona niż w przypadku wózków haha :D Jednak mając na uwadze bezpieczeństwo dziecka-zagłębię się w ten temat w odpowiednim czasie :)

age.png

2019 córka 💗
    2021 synek💙
    2024 synek💙

2013.08.26 11tc [*]
    2018.01.20 8tc [*]
    2018.05.26 cb [*]
    2020.11.21 cb [*]
    2023.02.20 6t2d [*]
    2023.06.27 cb [*]
    V Leiden hetero
    MTHFR 677 hetero
    Niedoczynność tarczycy
    HPA-1a dodatnia
  • Lena1984 Ekspertka

Wysłany: 7 grudnia 2018, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w poprzedniej ciąży nie byłam w szkole rodzenia i trochę żałowałam , że nie nauczyłam się przed porodem odpowiednio oddychać itp i w związku z tym zastanawiam się czy nie pójść tym razem do szkoły rodzenia.

Z wózków bliźniaczych są też bugaboo całkiem niewielkich rozmiarów.

My mamy fotelik gb vaya i mogę polecić. Obrotowy o 360° do jazdy tyłem i przodem. Dzięki temu , że jest obrotowy wygodnie się zapinana dziecko w samochodzie. No i oczywiście w testach bezpieczeństwa świetnie wypada już dokładnie nie pamiętam żeby wymiać co i jak ale warto się nim zainteresować.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 grudnia 2018, 14:43

Oleśka11 lubi tę wiadomość

oar8rjjgv1h3pwf7.png
  • Samsaramsa Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2018, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady_Dior ja już mogę polecić Ci osiem gwiazdek na Facebooku :) maja tez sklepy i wszystko dobierają pod dziecko. O samochód

Hooney lubi tę wiadomość

3jgxyx8dvoujfeze.png
  • asylia Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2018, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Samsaramsa wrote:
    Lady_Dior ja już mogę polecić Ci osiem gwiazdek na Facebooku :) maja tez sklepy i wszystko dobierają pod dziecko. O samochód

Również polecam Osiem Gwiazdek. Mamy od nich następny fotelik i jak będzie czas (będzie miał 4,5 roku) to przejdzie dla młodej, a Młody dostanie kolejny.

7u22rjjg269yrzch.png
  • Oleśka11 Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2018, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izieth wrote:
    Zgadzam się w 100% :) Zdecydowanie odradzam 2w1, jeśli ktoś mieszka w bloku, a 3 w1, to już w ogóle odradzam, faktycznie lepiej kupić osobno fotelik. Spacerówki z 2w1 są zazwyczaj cięższe i większe, niż te kupowane osobno. Ja mam używany 2w1, ale szybko kupiliśmy osobną spacerówkę, która po złożeniu zajmuje mniej miejsca, niż sam stelaż z 2w1. Jak ktoś mieszka w domu, albo po prostu ma gdzie trzymać taki rozłożony wózek, to może być 2w1, chociaż na wyjazdy samochodem i tak będzie lepsza lżejsza spacerówka. I fajnie poszukać używanych wózków, bo gondolę się krótko używa i naprawdę w stanie idealnym można kupić za grosze.

Do szkoły rodzenia się nie wybieram, chodziłam do dwóch w poprzedniej ciąży i wiem to, co powinnam ;) Ale, jak ktoś jest w pierwszej ciąży, to bardzo polecam, szczególnie z partnerem. Mój przed zajęciami inaczej sobie wszystko wyobrażał, myślał, że jak się już zacznie poród, to trzeba pędzić do szpitala, co sił w nogach ;) Na zajęciach go uspokoili, więc mógł spokojnie czekać na ten moment ;) I faktycznie nauczył się ubierać i przewijać maleństwo - stosował te wszystkie zasady, jak przewijał małą.
    Otóż to. Większość wszystkich moich koleżanek czy osób z rodziny koniec końców wózki 2 czy 3w1 szybko posprzedawały i kupiły zwykle spacerówki.

Co do szkoły rodzenia też się zgadzam- mężczyzna może naprawdę dużo na tym skorzystać.

Izieth lubi tę wiadomość

gann3e3k131pma53.png
  • Oleśka11 Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2018, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    asylia wrote:
    Również polecam Osiem Gwiazdek. Mamy od nich następny fotelik i jak będzie czas (będzie miał 4,5 roku) to przejdzie dla młodej, a Młody dostanie kolejny.
    Asylia, nie wiem czy wiesz ale rekomenduje się żeby foteliki dla małych dzieci nie były używane dłużej niż 3,5-4 lata ze względu na zużycie różnych części. Po tym okresie nie powinno ich używać następne dziecko gdyż przy poważniejszym uderzeniu fotelik może nie spełnić swojej roli.

gann3e3k131pma53.png
  • Oleśka11 Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2018, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tego co wiem to ten okres użytkowania fotelików początkowych może być trochę krótszy lub dłuższy jeśli producent podaje termin w instrukcji. Jeśli nie to właśnie taki okres uznaje się za bezpieczny.

gann3e3k131pma53.png
  • asylia Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2018, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleśka11 wrote:
    Asylia, nie wiem czy wiesz ale rekomenduje się żeby foteliki dla małych dzieci nie były używane dłużej niż 3,5-4 lata ze względu na zużycie różnych części. Po tym okresie nie powinno ich używać następne dziecko gdyż przy poważniejszym uderzeniu fotelik może nie spełnić swojej roli.

Gdzieś mi się to obiło o uszy, ale będę informacje weryfikować.

7u22rjjg269yrzch.png
  • asylia Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2018, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na szybko znalazłam, że dla fotelików od 9kg, to 6 lat. Nasz póki co używamy trochę ponad półtora roku, więc młodzież może się jeszcze spokojnie załapać.

7u22rjjg269yrzch.png
  • Lady_Dior Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2018, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Samsaramsa wrote:

Nie mam Facebooka ale pewnie znajdę informacje w necie o tych 8 * :) Dzięki bardzo :)

Normalnie nie wierzę,że rozmawiam z Wami na temat wózków i fotelików :D Ale tak miło czuć,że wszystko jest dobrze-uśmiechać się :)

age.png

2019 córka 💗
    2021 synek💙
    2024 synek💙

2013.08.26 11tc [*]
    2018.01.20 8tc [*]
    2018.05.26 cb [*]
    2020.11.21 cb [*]
    2023.02.20 6t2d [*]
    2023.06.27 cb [*]
    V Leiden hetero
    MTHFR 677 hetero
    Niedoczynność tarczycy
    HPA-1a dodatnia
  • Oleśka11 Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2018, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    asylia wrote:
    Na szybko znalazłam, że dla fotelików od 9kg, to 6 lat. Nasz póki co używamy trochę ponad półtora roku, więc młodzież może się jeszcze spokojnie załapać.
    Nie wiem dlaczego wydało mi się że macie cały czas ten początkowy. No ale przecież to bzdura, gdzie czterolatek miałby ważyć mniej niż 13-15 kilo :D

gann3e3k131pma53.png
  • Oleśka11 Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2018, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nita, ja wiem ze się martwisz, to jest bardzo dla mnie zrozumiałe. Jeśli Cię to pocieszy to mnie od początku prawie dzień w dzień boli brzuch, a od 10 tygodnia to czuję tak bolesne rozpieranie że czasem nie mogę wstać, a już tym bardziej chodzić.

gann3e3k131pma53.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 grudnia 2018, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A nie przydaje się jednak żeby fotelik można było wpiąć do stelaża i korzystać z niego jak z wózka?

• Nadinka83 Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2018, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady_Dior wrote:
    Nadinka83 a może to pęcherz moczowy ? Mnie zawsze właśnie silne parcie na pęcherz budzi.Boli mocno ale jak tylko się wysikam,to taka ulga przychodzi..

Chyba źle opisałam moje dolegliwości ;) masz rację ze chodzi o pęcherz moczowy. Tylko właśnie rano to już nie budzi mnie typowe parcie na pęcherz ale już ból bo jest tak nabrzmiały że aż boli :) i jak się wysikam to ból przechodzi :)

74dil6d8qv2ss7sm.png
    10.05.2018r. [*] Kacper 10tc
    Czynnik V (R2) hetero, MTHFR_667C-T hetero, PAI-1 4G homo
  • Hooney Przyjaciółka

Wysłany: 7 grudnia 2018, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Freyja wrote:
    A nie przydaje się jednak żeby fotelik można było wpiąć do stelaża i korzystać z niego jak z wózka?

Można kupić adaptery i wpinać dobry fotelik do stelaża od 2w1 :)

f2w3rjjgfeipk3wz.png

hchygov3q28aqgz8.png

• Oleśka11 Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2018, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Freyja wrote:
    Ja jestem zdania, że owszem, to jest komfortowe rozwiązanie ale dla rodzica. Dla dziecka zawsze lepiej żeby było w gondoli a nie w foteliku na spacerach czy zakupach. Jeśli jest to jeszcze rozwiązanie takie od czasu do czasu i dziecko nie spędza tak wielu godzin to jeszcze pół biedy, ale niestety czesto rodzice idą na łatwiznę i fotelik z czasem zastępuje wózek. Druga sprawa jest taka, że z reguły bezpieczniejsze są foteliki nie z zestawu z wózkiem a kupowane osobno.

Mama Wojtka, Magda - mbc, Izieth lubią tę wiadomość

gann3e3k131pma53.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 grudnia 2018, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleśka11 wrote:
    Ja jestem zdania, że owszem, to jest komfortowe rozwiązanie ale dla rodzica. Dla dziecka zawsze lepiej żeby było w gondoli a nie w foteliku na spacerach czy zakupach. Jeśli jest to jeszcze rozwiązanie takie od czasu do czasu i dziecko nie spędza tak wielu godzin to jeszcze pół biedy, ale niestety czesto rodzice idą na łatwiznę i fotelik z czasem zastępuje wózek. Druga sprawa jest taka, że z reguły bezpieczniejsze są foteliki nie z zestawu z wózkiem a kupowane osobno.

Dzięki :) Jak dobrze mieć bardziej doświadczone koleżanki, nawet jeśli wirtualnie :) U nas mąż nalega by wózek kupić używany, a porządnie zainwestować w fotelik samochodowy. Szczególnie, że dość często robimy trasę do teściów (3-3,5 godziny jazdy).

Mama Wojtka, Hiszpaneczka, Magda - mbc, Aleksandra_nails, Izieth, bratfrandu lubią tę wiadomość

• Oleśka11 Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2018, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myślę, że Twój mąż dobrze gada, też jestem za tym.

gann3e3k131pma53.png
  • Mama Wojtka Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2018, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleśka11 wrote:
    Zgadzam się z tobą. Czasami jednak do zestawu 3w1 dołączony jest np. fotelik Maxi Cosi i wtedy jest ok.

Rysiu i Marysia 29.04.2019r.

Wojtek 10.08.2016r.
‹‹ 216 217 218 219 220 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ