X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie CZERWCOWE 2019
Odpowiedz

Mamusie CZERWCOWE 2019

Oceń ten wątek:
  • Alala Ekspertka

Wysłany: 17 grudnia 2018, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarnulka ja w pierwszej ciąży książkowo piłam, nawet do 3l. Teraz ciężko się zorganizować :P

synuś <3 01.05.2018
    synuś <3 26.06.2019
    0d1yskjooixdxgsx.png
  • czarnulka24 Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2018, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja włAśnie tez w poprzedniej ciazy pilam z 3l teraz nie umie duzo wmusic w siebie. Zastanawiam sie czy to nie wplynie negatywnie na dzidzie?

27.08.17 22.00 i 22.01 - moje 2 największe skarby
    07.06.2019 synek
    3 aniołki w niebie [ <3 13tc,<3 10tc,<3 10tc] Cb

BARDZO SKUTECZNA MODLITWA W SPRAWACH TRUDNYCH I BEZNADZIEJNYCH - Modlitwa do Św. Rity
  • Lady_Dior Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2018, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarnulka24 ja wypijam ok 1-1,5l na dzień i to mój rekord-naprawdę.Mój organizm nie jest przyzwyczajony do takiej ilości płynów-ja po szklance napoju-wyglądam jak w 6mies.ciąży.Jem codziennie owoce,zjem zupę,więc to też jakieś płyny.

Wypijam codziennie szklankę 300ml.ze sproszkowaną żurawiną (duża dawka) i ok2 szklanki 300ml ciepłej wody z imbirem i cytryną i mam szczerą nadzieję,że nie mam bakterii.Zwykłe badanie moczu wyszło mi super ale wiem,że powinno się posiew wykonać o co tu trochę ciężko...

age.png

2019 córka 💗
    2021 synek💙
    2024 synek💙
    Mama kp
    2013.08.26 11tc [*]
    2018.01.20 8tc [*]
    2018.05.26 cb [*]
    2020.11.21 cb [*]
    2023.02.20 6t2d [*]
    2023.06.27 cb [*]
    V Leiden hetero
    MTHFR 677 hetero
    Niedoczynność tarczycy
    HPA-1a dodatnia
  • asylia Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2018, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaśka wierzę, że wszystko będzie dobrze i diagnoza się nie potwierdzi.

Czarnulka ja sporo piję - wody minimum 2L, do tego jakiś sok, czasem kawa, sporo herbaty (teraz jak jest zimno to bym jedną za drugą mogła pić).

Byłam u gina: szyjka na szczęście zamknięta, ale ciut krótsza niż na ostatniej wizycie. Zaczerwieniona i bolesna przy badaniu wziernikiem. Dostałam luteine, zakaz współżycia i nakaz trybu oszczędnego.

czarnulka24, Violet Flower, Mama Wojtka, Shirley, Madamee92 lubią tę wiadomość

7u22rjjg269yrzch.png
  • czarnulka24 Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2018, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    asylia wrote:

Czarnulka ja sporo piję - wody minimum 2L, do tego jakiś sok, czasem kawa, sporo herbaty (teraz jak jest zimno to bym jedną za drugą mogła pić).

Byłam u gina: szyjka na szczęście zamknięta, ale ciut krótsza niż na ostatniej wizycie. Zaczerwieniona i bolesna przy badaniu wziernikiem. Dostałam luteine, zakaz współżycia i nakaz trybu oszczędnego.
    O to duzo pijesz :) ja lubię herbate ale chyba zbyt duzo nie można takiej zwyklej czarnej ?
    Mierzyli ci szyjke czy tylko palpacyjnie sprawdzala ?

07.06.2019 synek

BARDZO SKUTECZNA MODLITWA W SPRAWACH TRUDNYCH I BEZNADZIEJNYCH - Modlitwa do Św. Rity
  • czarnulka24 Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2018, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady_Dior wrote:
    Czarnulka24 ja wypijam ok 1-1,5l na dzień i to mój rekord-naprawdę.Mój organizm nie jest przyzwyczajony do takiej ilości płynów-ja po szklance napoju-wyglądam jak w 6mies.ciąży.Jem codziennie owoce,zjem zupę,więc to też jakieś płyny.

Wypijam codziennie szklankę 300ml.ze sproszkowaną żurawiną (duża dawka) i ok2 szklanki 300ml ciepłej wody z imbirem i cytryną i mam szczerą nadzieję,że nie mam bakterii.Zwykłe badanie moczu wyszło mi super ale wiem,że powinno się posiew wykonać o co tu trochę ciężko...
    Rozumiem, ja w No żadnych badan nie miałam nawet moczu za dwa tyg lece do Pl to porobie wszystko , ale wydaje mi sie ze jakas infekcje mam bo mam zoltawy śluz troche i czasem mnie swedzi

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 grudnia 2018, 22:01

07.06.2019 synek

• Lady_Dior Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2018, 22:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem,czy i ja się nie zdecyduję na krótki urlop w Pl.Chciałabym porobić parę badań.Myślę,że jak ten śluz jest blado-żółty,to chyba jest ok.Gorzej,że czujesz swędzenie i to na pewno warto sprawdzić.

age.png

2019 córka 💗
    2021 synek💙
    2024 synek💙
    Mama kp
    2013.08.26 11tc [*]
    2018.01.20 8tc [*]
    2018.05.26 cb [*]
    2020.11.21 cb [*]
    2023.02.20 6t2d [*]
    2023.06.27 cb [*]
    V Leiden hetero
    MTHFR 677 hetero
    Niedoczynność tarczycy
    HPA-1a dodatnia
  • Mateczka89 Debiutantka

Wysłany: 17 grudnia 2018, 23:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się po przerwie :) czasu było brak.
    Ja dziś 16+6.na wizycie w miarę ok. Na bóle głowy max. 2 mg paracetamolu na dobę, ewentualnie neurolog. Waga w końcu ruszyła do przodu. Pod serduszkiem najprawdopodobniej Hanka ważąca dziś 160g :D kontrola za 2 tyg - przepływy w tętnicach w związku z konfl. serologicznym a wizyta z drugimi badaniami prenatalnymi 14.01 :)
    pozdrawiam Was i życzę duuuuuuuuuuużo zdrówka dla Was i maluszków :*

bratfrandu, miazmija, Mama Wojtka, Nadinka83, 0202oliwcia, Madamee92, Lilka26, Lena1984, Lorella lubią tę wiadomość

• Samsaramsa Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2018, 06:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    asylia wrote:

Dobrze ze pojechalas. Teraz odpoczywaj :)
    Jestem ciekawa co jutro mi powie lekarz na tą moją kłujaca szyjke.

Kciuki za dzisiejsze wizyty

3jgxyx8dvoujfeze.png
  • anusia24 Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2018, 06:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ooo Asylia czyli dobrze, że wybrałaś się do lekarza... Zdrówka <3

p19uskjoxacp4928.png
  • Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2018, 07:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mam mega problem z piciem, staram się pilnować i obiecałam sobie po wczoraj (a byłam mega słaba - właśnie chyba przez wodę, a raczej jej niedobór) że 3l wysokozmineralizowanej wody na cały dzień będą wjeżdżać. Wczoraj od 20 do dziś rana wypiłam 1,5l.

Także wylądowałam wczoraj u lekarza, ciśnienie 95/80 i L4 do końca tyg.
    Także nie bierzcie ze mnie przykładu i dużo pijcie :)

edit. ale znowu wszystkie badania moczu mam idealne ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 grudnia 2018, 07:19

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2018, 07:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czarnulka24 wrote:
    Aha a do ktorego tyg? Bede w pl jakos 16-17tc ciekawe czy dadza rade określić czy juz wszystko bedzie za duze?
    nie będzie za duże, nie martw się! Najdokładniej łożyszko ocenia się w badaniu genetycznym 2trymestru (nie wiem, czy u Was takie jest) i robi się je między 18+0 a 22+6 :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 grudnia 2018, 07:25

czarnulka24 lubi tę wiadomość

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • bratfrandu Przyjaciółka

Wysłany: 18 grudnia 2018, 07:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    „Tajne“ forum to dobry pomysł moim zdaniem, choć jeśli będzie to grupa na Facebooku to niestety odpadam, nie mam tam konta.

Niestety, nadal panuje moda na kopiowanie głupich lub z pozoru głupich wypowiedzi młodych matek z forów i wklejanie ich na innych stronach, gdzie każdy może się pośmiać i skomentować.

Najgorsza rzecz, jaką widziałam, był post kobiety, która urodziła martwe dziecko i pytała, jaka zapomoga należy jej się w tym przypadku. Normalny czlowiek zrozumie – kobieta prawdopodobnie nie miała pieniędzy na pogrzeb dziecka. Normalny człowiek zostawiłby ją w spokoju. Co zrobili niektórzy „ludzie“? Skopiowali jej post na inne strony z komentarzami typu „madka-chciwuska chce zarobić na śmierci dziecka“ i głupimi żartami, jakie to zapomogi/dotacje należą się kobietom po kilku poronieniach, itp, itp. Jakbym tego na własne oczy nie zobaczyła, nie uwierzyłabym, że taka znieczulica panuje wśród niektórych ludzi. A podobno empatia wykształca się koło 3. roku zycia...

[*] Maj 2018, Synek?, 16. tc (poronienie zatrzymane)
    [*] Maj 2019, Synek 2600 g 50 cm, 36. tc (odklejenie łożyska)

Nie ma limitu nieszczęść i bólu na jedną rodzinę
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 grudnia 2018, 08:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny! Ja tez jakoś dużo nie pije. Wody czystej może szklanka ( bo nie lubię :/) a tak to herbaty i soki. Pije b dużo herbaty ale robię sobie b słaba herbatę zaparzam może pół minuty czarna , zielona trochę dłużej. Do tego mięta i rumianek myśle ze ze 2 l się uzbiera :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 grudnia 2018, 08:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    asylia wrote:

Asylia- zdrówka. Odpoczywaj

• asylia Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2018, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czarnulka24 wrote:
    O to duzo pijesz :) ja lubię herbate ale chyba zbyt duzo nie można takiej zwyklej czarnej ?
    Mierzyli ci szyjke czy tylko palpacyjnie sprawdzala ?

I palpacyjnie i USG.

Czarna herbata teoretycznie ma kofeine, wiec wiadomo, nie 30 kubków dziennie. Czytałam, że jak ktoś ma wysokie ciśnienie to powinien uważać i na kawę i na herbatę. Ja mam niskie (często ok. 100/60) więc nie spinam się z ta kofeiną.

Dziekuję dziewczyny :* obiecuję odpoczywać, chociaż nie jestem stworzona do 'nic nie robienia' - już 'posprzątałam' w lekach i dwóch szufladach. ;) Ale spokojnie, siedziałam sobie i tylko 'machałam łapkami', a teraz chyba poszukam jakiejś książki i będę z nią leżakować. :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 grudnia 2018, 09:53

7u22rjjg269yrzch.png
  • anusia24 Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2018, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bratfrandu faktycznie jestem w szoku. Kto chce zarobić na takiej tragedii...? Pewnie biedną jeszcze bardziej to przytłoczyło :( Ludzie są różni. A w internecie to już w ogóle trzeba uważać...

p19uskjoxacp4928.png
  • anusia24 Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2018, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asylia szczerze powiedziawszy zmobilizowałaś mnie żeby wybrać się na wizytę wcześniej! Pójdę i to do innego lekarza - tak żeby mieć więcej opinii... Kurcze, jestem po 3 poronieniach, mam mase jakis dziwnych chorob, rok temu mialam usuwana paskudna nadzerke a jeszcze ani razu nie miałam w tej ciąży zbadanej szyjki - ani na fotelu ani przez usg :/ zaczyna mnie martwić to, że ten lekarz troche za luzno do mnie podchodzi. Tym bardziej że cały czas coś mnie boli:/

p19uskjoxacp4928.png
  • Alala Ekspertka

Wysłany: 18 grudnia 2018, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No, czasami 5 razy się zastanawiam czy cis pisać. Staram się nie używać na forach imion i jakichś charakterystycznych faktów, z którymi ktoś mógłby skojarzyć i wyciągnąć coś z kontekstu. Zdjęć tez nie odważyłabym się wstawić, bo jednak jest to ogólnodostępne. Nawet na fejsbuku „nie pochwaliłam się” jeszcze moim dzieckiem :P

synuś <3 01.05.2018
    synuś <3 26.06.2019
    0d1yskjooixdxgsx.png
  • asylia Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2018, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anusia24 wrote:
    Asylia szczerze powiedziawszy zmobilizowałaś mnie żeby wybrać się na wizytę wcześniej! Pójdę i to do innego lekarza - tak żeby mieć więcej opinii... Kurcze, jestem po 3 poronieniach, mam mase jakis dziwnych chorob, rok temu mialam usuwana paskudna nadzerke a jeszcze ani razu nie miałam w tej ciąży zbadanej szyjki - ani na fotelu ani przez usg :/ zaczyna mnie martwić to, że ten lekarz troche za luzno do mnie podchodzi. Tym bardziej że cały czas coś mnie boli:/

Uważam, że bardzo dobrze robisz.
    To jest taki czas, że wypada nam się trochę ze sobą cackać - nawet jeśli ktoś uważa, że to na wyrost. Trudno. A tym bardziej jak się ma za sobą jakąś 'historię'.

Aż w szoku jestem, że do tego momentu gin nie wykonał badania szyjki - to powinno byc karalne.

7u22rjjg269yrzch.png
‹‹ 253 254 255 256 257 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 mitów na temat premenopauzy, które warto wiedzieć mając 40 lat lub więcej

Premenopauza (perimenopauza) to nie tylko wciąż temat tabu, ale również etap życia kobiety, który często owiany jest mitami i nieporozumieniami. W rzeczywistości jest to naturalny okres przejściowy, który poprzedza menopauzę, a jego zrozumienie może zaoszczędzić Ci wiele stresu, lęku i znacząco wpłynąć na jakość życia i zdrowie hormonalne. Wraz z ekspertami zebraliśmy dla Ciebie 10 najpowszechniejszych mitów dotyczących premenopauzy i menopauzy, opierając się na najbardziej wiarygodnych i aktualnych danych naukowych.  

CZYTAJ WIĘCEJ