Dni dla Płodności   

Specjalnie dla Ciebie - wiosenny powiew nadziei 
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy do 22 marca   
Sprawdź!
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie CZERWCOWE 2019
Odpowiedz

Mamusie CZERWCOWE 2019

Oceń ten wątek:
  • kalika Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2018, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny! Dawno mnie nie bylo. Na pewno nie nadrobię tych dziesiątek stron, bo piszecie w zawrotnym tempie ;)

My niedawno zastanawialiśmy się luźno nad imionami. Jeśli bedzie chlopiec, to będzie Bruno. Dziewczynka Klara lub Kornelia. Drugie imię na pewno będziemy nadawać, ale tutaj jeszcze nie mamy typów.

Dziś mam dzień sprzątania. Wysłałam synka do cioci, która opiekowała się nim przed moją ciąża, a sama zasuwam że szmata. Tęskniłam za tym ;)

Jak u Was samopoczucie i napęd do działania? Macie siłę na świąteczne przygotowania?

mhsv9vvjufj4nne7.png
    3jvzjw4z8qd2v63z.png
    06.2015 - nasz aniołek:*

• Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2018, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wymiękłam, przyszły panie i posprzątały :P

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • Nadinka83 Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2018, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie mam zbyt wiele przygotowań. Jutro już jadę do mamy i w środę wracam do domu :)
    U mamy mam tylko za zadanie upiec ciasto w-z :)

74dil6d8qv2ss7sm.png
    10.05.2018r. [*] Kacper 10tc
    Czynnik V (R2) hetero, MTHFR_667C-T hetero, PAI-1 4G homo
  • Mama Wojtka Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2018, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już w sobotę jedziemy do moich rodziców, wracamy w 1 dzień świąt i potem do teściów. Także będę pasożytować (oczywiście pomogę), a znając moją mamę przywiozę do domu górę jedzenia. Ona lubi gotować i nie zna umiaru w ilości jakie przygotowuje. Także zadbam tylko o wystarczającą ilość płynów i świętujemy :-). Jedyny minus, że mąż pracuje w Wigilię, więc ponad 100km będzie jechał w niedzielę wieczorem i wracał zaraz po pracy w poniedziałek żeby do nas dojechać. Trochę na wariata, ale wolimy Wigilię u moich rodziców ;-)

Rysiu i Marysia 29.04.2019r.

Wojtek 10.08.2016r.
  • makalotia Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2018, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zaczęłam sprzątania, ale się rozchorowałam i się skończyło..

8 cykl starań, 1 cykl z modlitwą do Św. Rity od spraw trudnych i beznadziejnych
    15 .10 - beta 26,25 ; p13,3
    17.10- beta 63,54; p23,1
    23.10-b 1213, p 15,3

Niedoczynność tarczycy,
    Hashimoto

n59y3e5ery2u3gss.png
    860i4z17o1rgxg0z.png
  • Oleśka11 Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2018, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda - mbc wrote:
    bo wszystkie Ryśki, to fajne chłopaki!
    Mnie sie podoba :)
    No i on mi to powtarza :] z Twoich typów to mi Jurek też się bardzo podoba, mąż też mówi że ładne ale upiera się na Rysia i tak już chyba zostanie :)

GreenK lubi tę wiadomość

gann3e3k131pma53.png
  • Oleśka11 Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2018, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama Wojtka wrote:
    Ja też chcę, ale nie wiem czy przewalczę- ostatnio nie wyszło ;-). Może jak będzie dwóch to ulegnie ;-).

No ja mam opory trochę ale zaczynam się przekonywać :) mam przekochanego wujka, który jest najlepszym facetem na świecie (oczywiście zaraz po moim mężu :P), więc kojarzy się dobrze.

Mama Wojtka lubi tę wiadomość

gann3e3k131pma53.png
  • Takana5 Ekspertka

Wysłany: 20 grudnia 2018, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś

W sprawie szyjki tak jak napisała Doriska, obserwacja a jak będzie się skracać są sposoby jak szew McDonalda czy pessar.
    Mi dziś zmierzyła i było 5,4 cm i się pytam czy się wydłużyła czy o co chodzi i ponoć wszystko zależne jest od pomiaru, ucisków dziecka, itp. Lekarze przyjmują najniższy wynik za ten właściwy czyli mimo 5,4 z dzisiaj moja szyjka ma 4,4 cm.

Z dziećmi ok ale coś wspominała o łożysku u maluszka na dole, że najpierw jest łożysko i pózniej dziecko - nie za bardzo zrozumiałam, nie dopytałam ale mam się oszczędzać, zero sexu (zapomniałam co to jest ;) ), przejęła się tym plamieniem sprzed tygodnia mimo, że już wszystko ok.
    I tak ze spokoju wpadłam w drobny niepokój.
    Kolejna wizyta i test potrójny - 10.01.
    A i patrzyła na jakiś wzgórek i też jej się wydaje, że u góry dziewczynka a o lokatorze z dołu nie chciała się wypowiadać bo za wcześnie i jest tak ułożone, że ciężko było zmierzyć.

Wizyty w GYN od stycznia ze 130 zł wzrosną na 170 zł. Grubo poszli.

anusia24 lubi tę wiadomość

7 lat walki
    6.06. 2019 Hania i Jaś ❤️
  • anusia24 Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2018, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u nas trwają negocjacje :) Wiemy tylko tyle że będzie podwójne i jedno to na 100% Gabriel - na cześć osoby która bardzo mocno przyczyniła się do tego, że po raz pierwszy w ciąży widzimy szansę na szczęśliwy finał. Tylko nie wiemy jeszcze czy to będzie pierwsze imię czy drugie :)

Kurcze no my w Święta będziemy sami bo mieszkamy 500km od rodziny i w ogóle nie braliśmy nawet pod uwagę, że w ciaży pojedziemy. Miałam w planach ogarnąć mieszkanie, przygotować Wigilię i coś na Święta. Ale po wczorajszym to jakoś czarno to widzę. Może w weekend uśmiechnę się szerzej do małżonka to on cokolwiek zaradzi...

p19uskjoxacp4928.png
  • 0202oliwcia Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2018, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Samsaramsa wrote:
    My mamy wybrana tylko Marysie <3
    Z synkiem też tylko jedno imię mieliśmy wybrane i to dla chłopca ;)
    U nas jak będzie dziewczynka to też Marysia ❤ dla Chłopca nie mamy

w4sqyx8dc2rm5g6k.png

Synek Piotruś 2019 <3 Córeczka Oliwia 2013 <3. Małgosia 2017 <3
    Aniołki <3 <3 <3 <3
    Mutacja MTHFR, Poronienia Nawykowe
  • Hiszpaneczka Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2018, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Takana5 a do kogo chodzisz w gyncentru? no niezle pojechali z wizytami!!

1usai09ki0pljcwv.png
    11dpt - 490, 13dpt-1124, 18dpt-8210, 22dpt-35444, 25dpt - 4mm i ❤️
  • Shirley Przyjaciółka

Wysłany: 20 grudnia 2018, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dopóki nie poznam płci, nie zastanawiam się nad imieniem

hchyflw1a8mfc682.png
  • Lilka26 Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2018, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My świeta spedzamy u moich rodziców do treściow nie jedziemy po pierwsze 300km po drugie tam koty szaleją po domu w cały świat, a ja nie mam przebytej toksoplazmozy, więc nie będziemy ryzykować. Za to w domu rodziców w tym roku będzie zjazd rodzenstwa mojej mamy ich dzieci i dzieci ich dzieci ok 40 osób, więc staram się coś pomagać w kuchni ale niestety zbyt przydatna nie jestem jak posiedzę 2-3h w kuchni to muszę iść na chwilę się położyć bo niestety plecy bolą i brzuch zaczyna się spinać.

• makalotia Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2018, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a Wam lekarze przewidują płeć patrząc na wyrostek płciowy czy na to, czy ma coś między nogami?
    Mi lekarze i 12tyg i w 13/14 tyg pokazali , że dziecku coś dynda między nogami więc będzie chłopak. Ale przecież w tych tygodniach dziewczynce też jeszcze "dynda" więc skąd ta prawie pewność, że chłopak? Znam przypadki, że w 16 tyg jeszcze coś dyndało a w 20 już nie także nie wiem jak Ci lekarze na to patrzą.

8 cykl starań, 1 cykl z modlitwą do Św. Rity od spraw trudnych i beznadziejnych
    15 .10 - beta 26,25 ; p13,3
    17.10- beta 63,54; p23,1
    23.10-b 1213, p 15,3

Niedoczynność tarczycy,
    Hashimoto

n59y3e5ery2u3gss.png
    860i4z17o1rgxg0z.png
  • Takana5 Ekspertka

Wysłany: 20 grudnia 2018, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś

Hiszpaneczka, chodzę do dr Piekarz.
    Na szczęście drugi lekarz do którego chodzę bierze tylko 100 zł ale akurat Piekarz jak dla mnie super konkretna, przejmująca się i taka do rany przyłóż.

Hiszpaneczka lubi tę wiadomość

7 lat walki
    6.06. 2019 Hania i Jaś ❤️
  • Hiszpaneczka Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2018, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Takana5 wrote:
    Hiszpaneczka, chodzę do dr Piekarz.
    Na szczęście drugi lekarz do którego chodzę bierze tylko 100 zł ale akurat Piekarz jak dla mnie super konkretna, przejmująca się i taka do rany przyłóż.

to prawda, do niej tez chodziłam :) fajna lekarka!

1usai09ki0pljcwv.png
    11dpt - 490, 13dpt-1124, 18dpt-8210, 22dpt-35444, 25dpt - 4mm i ❤️
  • asylia Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2018, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    makalotia wrote:
    Dziewczyny, a Wam lekarze przewidują płeć patrząc na wyrostek płciowy czy na to, czy ma coś między nogami?
    Mi lekarze i 12tyg i w 13/14 tyg pokazali , że dziecku coś dynda między nogami więc będzie chłopak. Ale przecież w tych tygodniach dziewczynce też jeszcze "dynda" więc skąd ta prawie pewność, że chłopak? Znam przypadki, że w 16 tyg jeszcze coś dyndało a w 20 już nie także nie wiem jak Ci lekarze na to patrzą.

U mnie po wyrostku płciowym. Był zupełnie poziomo.

My w tym roku idziemy na gotowe święta. Spotykamy się u Teściów - moja Mama też idzie z nami (od naszego ślubu spędzamy jedną wspólną Wigilię).
    Mnie w udziale przypadł do zrobienia.. sernik. :D Resztę ogarniają obie Mamy. :)

Synek ma urodziny w Wigilię, ale robimy w I dzień Świąt - imprezka na słodko, więc poza tortem jakieś jedno ciasto zrobię i tyle.

Ze sprzątaniem też się nie spinam. Na bieżąco sprzątamy, więc dramatu nie ma. W weekend pewnie ogarniemy wspólnie i będzie dobrze. :)
    Na pewno nie mam zamiaru pocić się nad oknami czy innymi większymi sprawami.

7u22rjjg269yrzch.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 grudnia 2018, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilka26 wrote:
    My świeta spedzamy u moich rodziców do treściow nie jedziemy po pierwsze 300km po drugie tam koty szaleją po domu w cały świat, a ja nie mam przebytej toksoplazmozy, więc nie będziemy ryzykować.
    Od dziecka glaskalam i przytulałam wszystkie koty jakie spotykałam. Sama miałam koty, mieszkałam na wsi, chodziłam na gospodarstwo do dziadków. Teściowie mają kotkę która wychodzi, my kota domowego i jakież było moje zdziwienie gdy okazało się, że nie mam przebytej toksoplazmozy. To tylko świadczy o tym, że zarażenie się jest naprawdę trudne. Wystarczy nie pchać brudnych rąk do buzi. Poza tym większość ludzi zakaża się nie bezpośrednio od kota, a z brudnych owoców czy warzyw lub surowego mięsa. Nie trzeba panikować :)

Magda - mbc, GreenK lubią tę wiadomość

• Kirsten Przyjaciółka

Wysłany: 20 grudnia 2018, 18:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    makalotia wrote:

Na wyrostek, pomiędzy nogi w ogóle nie zaglądali. Wyrostek sprawdził mi się w każdej ciąży.

uwo93e3kyyhwh4fb.png
  • Oleśka11 Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2018, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Freyja wrote:
    Od dziecka glaskalam i przytulałam wszystkie koty jakie spotykałam. Sama miałam koty, mieszkałam na wsi, chodziłam na gospodarstwo do dziadków. Teściowie mają kotkę która wychodzi, my kota domowego i jakież było moje zdziwienie gdy okazało się, że nie mam przebytej toksoplazmozy. To tylko świadczy o tym, że zarażenie się jest naprawdę trudne. Wystarczy nie pchać brudnych rąk do buzi. Poza tym większość ludzi zakaża się nie bezpośrednio od kota, a z brudnych owoców czy warzyw lub surowego mięsa. Nie trzeba panikować :)
    Dokładnie, dużo większe prawdopodobieństwo jest, że się czegoś nie domyje, najczęściej sałaty. Kotów jeśli się nie całuje ani nie sprząta im kuwety to ryzyko zarażenia jest praktycznie zerowe.

Magda - mbc, Mama Wojtka lubią tę wiadomość

gann3e3k131pma53.png
‹‹ 266 267 268 269 270 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ