X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie CZERWCOWE 2019
Odpowiedz

Mamusie CZERWCOWE 2019

Oceń ten wątek:
  • makalotia Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2019, 08:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MaryJane wrote:
    Mnie też boli, 3 tygodnie bolał ciągle jak na miesiączkę, ostatnio inaczej, taki palący, klujacy, czasem w jednym miejscu, czasem się rozlewa na cale podbrzusze. Budzę się już z bólem, normalnie wymiekam, ale jak zaczęło boleć to byłam u mojego lekarza żeby sprawdził czy nic się nie dzieje.
    W pierwszej ciąży nie miałam dlatego się martwię. Wzięłam nospe i magnez mam nadzieję, że pomoże. Dziękuję za odpowiedź

8 cykl starań, 1 cykl z modlitwą do Św. Rity od spraw trudnych i beznadziejnych
    15 .10 - beta 26,25 ; p13,3
    17.10- beta 63,54; p23,1
    23.10-b 1213, p 15,3

Niedoczynność tarczycy,
    Hashimoto

n59y3e5ery2u3gss.png
    860i4z17o1rgxg0z.png
  • jolciaa171 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2019, 08:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień Dobry!
    Witam przy porannej kawce :)

Muszę przyznać że aż zaczęłam googlować co to znaczy że MACICA sie STAWIA :d
    Nie miałam pojęcia co to jest :D więc na tę chwilę nie miałam chyba z tym doczynienia...

Waleczna lubi tę wiadomość

uwo99jcga48s16g3.png
  • Lusi91 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2019, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się w poniedziałkowy poranek, mąż wrócił do pracy więc na spokojnie zaczęłam nadrabiać zaległości forumnowe....
    Nie mam jeszcze dzieci więc na temat smoczków i karmienia się nie wypowiem...ale jeśli chodzi o chodzenie to moja przyjaciółka ma 11 miesięczne bliźniaki i dziewczyna już w 9 miesiącu sama pewnie chodziła, chłopczyk natomiast póki co dopiero zaczyna raczkować...także bliźniaki a aż taka różnica ...każde dziecko jest inne i każde rozwija się w swoim tempie :)
    Mnie dalej męczy przeziębienie , na szczęście osłuchowo wszystko ok...
    Ruchów okruszka też jeszcze nie czuję codziennie ....z raz czy dwa poczułam w zeszłym tygodniu kopniaczka takiego delikatnego ale jakiejś regularności w tym to nie ma.....Zazdroszczę mamusiom które juz codziennie czują swojego lokatora :)

jolciaa171 lubi tę wiadomość

3 aniołki 💔💔💔
    Upragniona córcia : 23.05.2019😍😍
    Jaś w drodze 😍💓
    va5bdqk3g9aubjuw.png
  • Oleśka11 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2019, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, ratujcie bo czytam sprzeczne informacje.

Mam straszny katar i kaszel. Gardło ściśnięte, nos mam zapchany jak chyba nigdy dotąd. Wręcz nie mam jak oddychać. Próbowałam wszystkiego, inhalacji, smarowideł pod nos, olejków, wody morskiej i nic. Pomaga tylko otrivin ale boję się go brać, podobno jest jakiś mocny składnik aktywny. Jedni mówią, że lekarze w małych dawkach pozwalają brać, jedni piszą żeby nie brać. U mnie wizyts dopiero za tydzień a gin na nartach i nie mam jak zapytać. Miała któraś podobny problem? No kurde, chyba się uduszę bez tych kropel :(

gann3e3k131pma53.png
  • Oleśka11 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2019, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jolciaa171 wrote:
    Dzień Dobry!
    Witam przy porannej kawce :)

Muszę przyznać że aż zaczęłam googlować co to znaczy że MACICA sie STAWIA :d
    Nie miałam pojęcia co to jest :D więc na tę chwilę nie miałam chyba z tym doczynienia...
    Ciesz się, nic przyjemnego... Mi też zaczęła się stawiać i nawet magnez i nospa nie pomagają. Dzisiaj obudziłam się w nocy z tak twardym brzuchem, że aż nie mogłam się ruszyć :/

jolciaa171 lubi tę wiadomość

gann3e3k131pma53.png
  • jolciaa171 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2019, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleśka11 wrote:

Mam straszny katar i kaszel. Gardło ściśnięte, nos mam zapchany jak chyba nigdy dotąd. Wręcz nie mam jak oddychać. Próbowałam wszystkiego, inhalacji, smarowideł pod nos, olejków, wody morskiej i nic. Pomaga tylko otrivin ale boję się go brać, podobno jest jakiś mocny składnik aktywny. Jedni mówią, że lekarze w małych dawkach pozwalają brać, jedni piszą żeby nie brać. U mnie wizyts dopiero za tydzień a gin na nartach i nie mam jak zapytać. Miała któraś podobny problem? No kurde, chyba się uduszę bez tych kropel :(

Ja 3 tygodnie temu byłam mega chora i absolutnie nie brałam nic na katar prócz wody morskiej, w tej kwestii najlepiej zapytać ewentualnie lekarza pierwszego kontaktu. Ja osobiscie nie wziełabym leku sama na własną ręke.
    Kurowałam się lekami dla ciężarnych głównie PRENALEN, saszetki di picia, syrop, tabletki do ssania i z tego co się orientuje maja również jakis spray do nosa.
    Jeżeli mocno choroba Cię "rozbiera" leć do lekarza bo nie ma na co czekac :)

uwo99jcga48s16g3.png
  • makalotia Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2019, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleśka11 wrote:

Ja tam bardzo polecam płukanie zatok. Ja mam zatoxin do płukania i mi bardzo pomógł jak miałam podobny problem :)

8 cykl starań, 1 cykl z modlitwą do Św. Rity od spraw trudnych i beznadziejnych
    15 .10 - beta 26,25 ; p13,3
    17.10- beta 63,54; p23,1
    23.10-b 1213, p 15,3

Niedoczynność tarczycy,
    Hashimoto

n59y3e5ery2u3gss.png
    860i4z17o1rgxg0z.png
  • Violet Flower Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2019, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    makalotia wrote:
    Ja tam bardzo polecam płukanie zatok. Ja mam zatoxin do płukania i mi bardzo pomógł jak miałam podobny problem :)

Oleśka również polecam płukanie nosa i zatok. Tylko to mnie uratowało przy potwornym katarze. Ja osobiście polecam irigasin. Podobno te zamienniki (zatoxin, gagarin itp) nie zawsze mają sam czysty chlorek sodu, tylko jakieś niepotrzebne dodatki.

Dodatkowo witamina C w naturalnej postaci i suplementu, miód, imbir, cytryna, czosnek i powinno przejść :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2019, 09:34

m3sx3e3kljv6iygm.png

qb3c6iye9ikwm5gy.png
    MTHFR 1298 A-C hetero | PAI-1 4G hetero
    [*] 05.06.2018 - 11 tc- zaśniad groniasty częściowy

Wysłany: 7 stycznia 2019, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny w ogóle chyba zaczynam czuć dzidziusia. Pierwszy raz miałam wrażenie, że mi coś przepłynęło w brzuchu w sobotni wieczór, wczoraj wieczorem i dziś w nocy się powtórzyło :) cudowne uczucie... Oby powtarzało się jak najczęściej :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2019, 09:39

Lady_Dior, Szczesliwa1405, Freyja, 0202oliwcia lubią tę wiadomość

m3sx3e3kljv6iygm.png

qb3c6iye9ikwm5gy.png
  • jolciaa171 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2019, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Violet Flower wrote:
    Dziewczyny w ogóle chyba zaczynam czuć dzidziusia. Pierwszy raz miałam wrażenie, że mi coś przepłynęło w brzuchu w sobotni wieczór, wczoraj wieczorem i dziś w nocy się powtórzyło :) cudowne uczucie ) Oby powtarzało się jak najczęściej :)

Ooo jak cudnie!
    Ja jestem na prawie tym samym etapie co Ty ale ja nie czuje nic, ponadto nie widać mi nić brzucha :D wygladam tylko jakbym lekko sie upasła :D To moja pierwsza ciązą więc może dlatego.

uwo99jcga48s16g3.png
  • Lady_Dior Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2019, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczyny :)

Oleśka11 jeśli w składzie jest xylometazolin-to bym nie brała.To jednak świństwo,które uzależnia,choć moja siostra parę razy użyła w momencie słabości.Może ten spray z prenalen pomógłby Ci? Ja go mam i 2x użyłam ale nie mam ciężkiego kataru.Zdrówka życzę.

Z tymi bólami brzucha i napinaniami to Wam nie zazdroszczę :/ Nie wiem gdzie bym się tu miała udać w razie w skoro nawet w trakcie poronienia mnie nie zbadali,tylko kazali ronić w domu.To co to taki ból brzucha dla nich-pewnie paracetamol by mi dali,bo to lek nawet na raka dobry...

Dziewczyny super,że czujecie ruchy :) To jest coś pięknego :)

Ja sobie tak leżę rano na płasko i tak poczułam jakiś lekki dyskomfort na podbrzuszu-patrzę,dotykam A z prawej strony takie wybrzuszenie :D :D :D Normalnie taki guz hahaha :D Chciałam zrobić zdj ale oczywiście za późno :P

Lusi91 to ja Ci powiem jedno-mam nadzieję,że jeśli Bóg da i zostanę mamą,to moje dziecko zacznie chodzić około roczku :D Nie chcę,żeby tak szybko chodziło samodzielnie :P Chcę się nacieszyć tym małym skarbem :)
    Pamiętam jak się siostrzeniec urodził i potem miał 3 mies. i mówię siostrze "patrz jaki on duży-jak szybko rośnie " i było mi naprawdę przykro,że ten czas(gdy dziecko jest tak małe) tak zapierdziela ehh.

Nie wiem jak do końca z tym smoczkiem będzie,no ale czasu na zastanowienie mam wiele ;) Dobrze jednak poczytać Wasze historie-to zawsze dodatkowa wiedza ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2019, 10:12

age.png

2019 córka 💗
    2021 synek💙
    2024 synek💙

2013.08.26 11tc [*]
    2018.01.20 8tc [*]
    2018.05.26 cb [*]
    2020.11.21 cb [*]
    2023.02.20 6t2d [*]
    2023.06.27 cb [*]
    V Leiden hetero
    MTHFR 677 hetero
    Niedoczynność tarczycy
    HPA-1a dodatnia

Wysłany: 7 stycznia 2019, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jolciaa171 wrote:
    Ooo jak cudnie!
    Ja jestem na prawie tym samym etapie co Ty ale ja nie czuje nic, ponadto nie widać mi nić brzucha :D wygladam tylko jakbym lekko sie upasła :D To moja pierwsza ciązą więc może dlatego.
    jolciaa ja brzucha też jeszcze nie mam, tylko właśnie tak jakbym się trochę upasła :D
    W sobotę to nie byłam pewna czy to to, bo poczułam w trakcie zabawy z dzieckiem,a wczoraj już się skupiłam, przyłożyłam dłoń do brzucha i po dłużej chwili poczułam.

Na razie to takie bardzo delikatne, króciutko trwa. No i za każdym razem poczułam wieczorem, w pozycji leżącej. Może mi się wydawało i teraz kilka dni nic nie będzie...no zobaczę :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2019, 10:02

m3sx3e3kljv6iygm.png

qb3c6iye9ikwm5gy.png
  • jolciaa171 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2019, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do smoczków to nie wiem czy w ogóle kupować.
    Mam 1 szt najniejszyego rozmiaru z NUK który dostałam na warsztatach.
    Czytałam że nie każdego dziecko go potrzebuje i akceptuje.

Mam pytanie natomiast co do zakupu butelek, czy wystarczy na początek 1 sztuka?
    Taka do podania ewentualnie odciągniętego pokarmu?
    Czy maja np smoczek z NUK muszę kupić również butelkę z NUK? jestem zielona wtyym temacie :D

uwo99jcga48s16g3.png
  • Samsaramsa Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2019, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jolciaa171 wrote:
    Co do smoczków to nie wiem czy w ogóle kupować.
    Mam 1 szt najniejszyego rozmiaru z NUK który dostałam na warsztatach.
    Czytałam że nie każdego dziecko go potrzebuje i akceptuje.

Mam pytanie natomiast co do zakupu butelek, czy wystarczy na początek 1 sztuka?
    Taka do podania ewentualnie odciągniętego pokarmu?
    Czy maja np smoczek z NUK muszę kupić również butelkę z NUK? jestem zielona wtyym temacie :D

Spokojnie wystarczy jedna butelka. Ja polecam butelki avent natural albo tomme tippe

3jgxyx8dvoujfeze.png
  • Mama Wojtka Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2019, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam różne butelki i smoczki i żadnego młody nie chciał. Także żyliśmy bez tych przedmiotów. Dziecko samo wybierze co mu pasuje, a nie ty, więc nie kupuj na zapas ;-)

Rysiu i Marysia 29.04.2019r.

Wojtek 10.08.2016r.
  • Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2019, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleśka11 wrote:

Na gardło bezpieczny jest Goldisept, taki w psikaczu. Miałam przepisany, jak sama byłam przeziębiona, ale mnie tylko bolało gardło, kataru nie miałam.

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • Kirsten Przyjaciółka

Wysłany: 7 stycznia 2019, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do butelek to ja też myślę że jedna wystarczy. Ja karmiłam piersią, ale ze względów logistycznych zdarzało mi się też czasami odciągać i dawać z butelki , starałam się to robić przynajmniej raz w tygodniu od urodzenia.
    Nie wiem czy to pomogło, ale obydwoje umieli jeść zarówno z piersi jak i z butelki co było fajne jak potrzebowałam albo po prostu chciałam gdzieś wyjść. Nie musiałam się wtedy martwić o karmienie.
    W związku z dodatkowymi studiami które zaczęłam, teraz też zrobię podobnie, bo jednak to sporo ułatwia.
    A smoczki lubieli od początku.
    U nas na pierwszym miejscu jest i była firma LOVI (laktator, smoczki, butelki) .

0202oliwcia lubi tę wiadomość

uwo93e3kyyhwh4fb.png
  • Oleśka11 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2019, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny. Ten prenalen w ogóle na mnie nie działa. Naturalne sposoby też... Może rzeczywiście spróbuję to płukanie zatok, kupię irigasin na początek.

Wiem, że otrivinu nie powinno się brać ale byłam już w takiej desperacji... W nocy normalnie aż się dusiłam. Więcej nie wezmę jednak,nie ma co ryzykować, choć niektórym podobno lekarze w ostateczności podobno pozwalają brać małe dawki.

gann3e3k131pma53.png
  • Oleśka11 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2019, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też będę musiała dość szybko przyzwyczaić Małego do butelki. Nawet jeśli tym razem wszystko pójdzie dobrze z KP to i tak będzie miał 4 miesiące jak zaczną mi się znowu zjazdy. Ba, nawet niewykluczone że będę musiała jeździć na zajęcia jeszcze pod koniec czerwca, a to już w ogóle będzie maleństwo i będzie to w czasie kiedy laktacja mi się jeszcze nie unormuje. Nie wiem jak ja to zrobię. Podobno są jakieś specjalne smoczki imitujące pierś? Ktoś wie czy to w ogóle działa?

gann3e3k131pma53.png
  • Lady_Dior Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2019, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No jak se 1 czy 2x psikniesz,to pewnie nic się nie stanie.Sprobuj z tym irigasin jeśli można-może akurat.Kurde wyobrażam sobie jak się czujesz-ja nienawidzę kataru.Nie da się oddychać,błona śluzowa nosa jest tak przekrwiona,przesuszona albo znowu cieknie jak z kranu,kichasz jak automat.Zapachu nie czujesz,smaku albo jeszcze uszy się zatykają ehhh.Niby taki se katar a tak potrafi uprzykrzyć życie,że ho ho...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2019, 11:37

Oleśka11 lubi tę wiadomość

age.png

2019 córka 💗
    2021 synek💙
    2024 synek💙

2013.08.26 11tc [*]
    2018.01.20 8tc [*]
    2018.05.26 cb [*]
    2020.11.21 cb [*]
    2023.02.20 6t2d [*]
    2023.06.27 cb [*]
    V Leiden hetero
    MTHFR 677 hetero
    Niedoczynność tarczycy
    HPA-1a dodatnia
‹‹ 308 309 310 311 312 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ