X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie CZERWCOWE 2019
Odpowiedz

Mamusie CZERWCOWE 2019

Oceń ten wątek:
  • Nita Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2019, 18:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mam łożysko na przedniej ścianie. Pierwsze nieśmiałe ruchy poczułam jakieś 2 tygodnie temu, ale nie byłam pewna czy to to. Teraz czuję już na 100%, niemalże codziennie i są coraz mocniejsze, zwłaszcza wieczorem. Ogólnie od około 20 wieczorem w moim brzuchu zaczyna się imprezka ;)

Szczesliwa1405, GreenK, Trine91, Violet Flower lubią tę wiadomość

f6tvan2.png
    cb7wgov3drqp7e64.png

• Mama Wojtka Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2019, 18:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady_Dior wrote:
    GreenK,Freyja witajcie w klubie mam z łożyskiem na przedniej ścianie :D Nic nie poradzimy niestety...
    To ja wygrywam, bo mam dwa na przedniej ;-). Póki co bieda z ruchami. Ostatnio nawet nie wiem na której ścianie było-obstawiam, że też na przedniej.

GreenK, Lady_Dior, 0202oliwcia lubią tę wiadomość

Rysiu i Marysia 29.04.2019r.

Wojtek 10.08.2016r.
  • Lady_Dior Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2019, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja nigdy nie widziałam samodzielnie chodzącego 9miesięcznego dziecka-za rękę,czy przy meblach owszem ale samodzielnie nigdy.
    Co do kłuć-nigdy nie miałam jakichś niepokojcych-raz w pochwie a w brzuchu kompletnie nic.

Widzę,że łożysko na przedniej ścianie wcale nie takie rzadkie ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 stycznia 2019, 18:34

age.png

2019 córka 💗
    2021 synek💙
    2024 synek💙

2013.08.26 11tc [*]
    2018.01.20 8tc [*]
    2018.05.26 cb [*]
    2020.11.21 cb [*]
    2023.02.20 6t2d [*]
    2023.06.27 cb [*]
    V Leiden hetero
    MTHFR 677 hetero
    Niedoczynność tarczycy
    HPA-1a dodatnia
  • Mama Wojtka Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2019, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Córka dziewczyny z sierpniówek zaczęła chodzić bardzo wcześnie- chyba w 7mcu. Moje dziecko wtedy zaczynało siadać dopiero. I to był wielki problem, bo szkielet dziecka nie był przygotowany jeszcze do chodzenia. Także szybko nie znaczy, że dobrze. Mój syn w sierpniu skończył dwa lata, nie robi na nocnik, mówi kilka słów od niedawna. Inne śpiewają, mówią zadaniami i korzystają z nocnika. Czekamy cierpliwie, bo widać, że wszystko rozumie, kawał cwaniaka z niego. Zaczął chodzić jak miał 14,5mca, ale jak już zaczął to chodził płynnie i się nie przewracał. Taki typ i już. Jakbym go porównywała do innych to bym chyba już wszystkie włosy z głowy powyrywała ;-)

Rysiu i Marysia 29.04.2019r.

Wojtek 10.08.2016r.
  • Lady_Dior Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2019, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W 7 miesiącu :O No to już hardcore dla mnie :D W mojej rodzinie prawie wszyscy mają dzieci-jestem z nielicznych,która nie ma :P ale na nic się nie nastawiam-wręcz przeciwnie ;) przygotowuję się psychicznie na nieprzespane noce :D Czasem u kuzynek słyszałam porównania "a moja to w tym wieku robiła już to i to " ehhh nie wiem po co to wszystko :/ No ale po co sobie tym głowę zawracam :P

Nita lubi tę wiadomość

age.png

2019 córka 💗
    2021 synek💙
    2024 synek💙

2013.08.26 11tc [*]
    2018.01.20 8tc [*]
    2018.05.26 cb [*]
    2020.11.21 cb [*]
    2023.02.20 6t2d [*]
    2023.06.27 cb [*]
    V Leiden hetero
    MTHFR 677 hetero
    Niedoczynność tarczycy
    HPA-1a dodatnia
  • makalotia Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2019, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chodzenie w 9 msc jest jak najbardziej możliwe ;) mojej kuzynki syn też zaczął sam chodzić mając 8-9 msc. Ja u swojego dziecka musiałam czekać do 15 msc, mimo , że stawał , siadał i raczkował mając 8,5 msc. Przy meblach bardzo długo chodził , a powiedziałabym nawet, że już prawie biegał , a puścić dalej się nie chciał ;) za to na 2 latka go odpieluchowałam i już pampers jest tylko na noc :)

8 cykl starań, 1 cykl z modlitwą do Św. Rity od spraw trudnych i beznadziejnych
    15 .10 - beta 26,25 ; p13,3
    17.10- beta 63,54; p23,1
    23.10-b 1213, p 15,3

Niedoczynność tarczycy,
    Hashimoto

n59y3e5ery2u3gss.png
    860i4z17o1rgxg0z.png
  • Samsaramsa Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2019, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas na grupie też dwóch chlopaczkow bardzo szybko zaczęło chodzić. Synek sam chodził właśnie jakoś na 12 miesiąc. A raczkowac zaczął chyba na 8 a stawać na 9miesiecy
    A przygodę z nocnikiem na razie zakonczylam. Na początku super wolał że si a później miał kryzys i nie chciał się rozebrać ani na nocnik ani do zmiany pampersa. Odpuściłam i za jakiś czas spróbujemy

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 stycznia 2019, 20:07

3jgxyx8dvoujfeze.png
  • Lady_Dior Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2019, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No u mojej siostry było podobnie Samsaramsa-wolał do nocnika a za parę dni kryzys i siostra stwierdziła,że zmuszać nie będzie.Przyszło samo i było coraz lepiej ;)

Dziewczyny jakie macie podejście do smoczków? Ja planuję w ogóle nie kupować ale wiecie-plany planami ;) :D Ja ponoć jak miałam 3l.to po kryjomu ciumkałam :D Jak rodzice mogli mi na to pozwolić :P Synek siostry nie lubił smoka w ogóle a córka z 3mies.potem się stracił i nie upominała się nawet :) także z tym też poszło łatwo :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 stycznia 2019, 20:17

age.png

2019 córka 💗
    2021 synek💙
    2024 synek💙

2013.08.26 11tc [*]
    2018.01.20 8tc [*]
    2018.05.26 cb [*]
    2020.11.21 cb [*]
    2023.02.20 6t2d [*]
    2023.06.27 cb [*]
    V Leiden hetero
    MTHFR 677 hetero
    Niedoczynność tarczycy
    HPA-1a dodatnia
  • Samsaramsa Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2019, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam dwa smoczki, zabrałam też je do szpitala i w szpitalu pozwolili mi dać małemu jak leżał pod lampami (miał zoltaczke), w domu w ogóle tylko w samochodzie dostawał albo gdzieś na mieście. Jak miał 3 miesiące to praktycznie wypluwal za każdym razem, kupiłam później rozmiar większe i chyba ani razu go nie ciumkał. Wtedy chciałam nauczyć go smoczka a teraz to się cieszę że nie muszę mu go zabierać ;p teraz chyba logopedzi są za tym żeby odsmoczkowac i odbutelkowac dziecko do 18miesiaca a najlepiej po roku. Zobaczymy czy to zadziałało że był bezsmoczkowy. Dolne jedynki wyszły mu trochę krzywe ale może wady wymowy nie będzie miał? Przy smoczkach czy ssaniu kciuka może być otwart zgryz czy coś takiego. Kiedyś u nas na grupie dziewczyny wrzucał fajne artykuły

Aaa i na później to niekapki są złe a kaszki wbutelce też nie można dawać bo pracują wtedy inne mięśnie niz przy piciu samego mleka.
    Wrzucam screeny na fejsa pod tym moim postem ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 stycznia 2019, 20:44

3jgxyx8dvoujfeze.png
  • dietetykakasia Koleżanka

Wysłany: 6 stycznia 2019, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobry wieczór, jeszcze nie jestem Przyszłą Mamą, mam nadzieję, ze ten czas za 2 lata nadejdzie. Jestem obecnie studentką dietetyki na Śląskim Uniwersytecie Medycznym. Piszę pracę magisterską dotyczącą wiedzy i nawyków żywieniowych wśród Przyszłych Mam. Dlatego zwracam się do Was z olbrzymią prośbą o wypełnienie ankiety, jest ona w pełni anonimowa. Nie spodziewałam się, że przeprowadzenie ankiety przez internet wiąże się z wieloma przeszkodami, dlatego liczę na Was Przyszłe Mamy. Z góry dziękuję za pomoc oraz życzę dużo zdrowia dla Was i Waszych maluszków.

https://drive.google.com/open?id=1HQuYs-DAgy1M2JyrO73QmyfKHd39rEIIkxcMtYWWzVo

KaśkaKwa lubi tę wiadomość

• Samsaramsa Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2019, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Położyłam się teraz na plecach, ręce na brzuchu i wzięłam kilka spokojnych ale głębokich oddechów i chyba Maryśka zaczęła kopać. Teraz się zastanawia czy to na pewno ją tak czuć skoro łożysko na przedniej ścianie

Trine91, Violet Flower, Lady_Dior, Szczesliwa1405, Mama Wojtka, 0202oliwcia lubią tę wiadomość

3jgxyx8dvoujfeze.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 stycznia 2019, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    GreenK wrote:
    Niestety :/ tez na przedniej. ja do wczoraj nie czułam żadnych ruchów, wczoraj rozpoczęłam 19 tydz i pierwszy raz coś poczułam . Dziś tez mi się wydawało :) ale wczoraj było konkretniej. Mam nadzieje ze to to. Niestety przez to łożysko wszystkie ruchu będziemy mieć stłumione :/

Koleżanka mówi, że przez łożysko na przedniej ścianie całą ciążę prawie nic nie czuła więc mam nadzieję, że u mnie nie będzie aż tak i jednak dostanę wyraźne kuksańce :)

GreenK lubi tę wiadomość

• asylia Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2019, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Samsaramsa wrote:
    Też miałam klucia ale minęło, byłam wtedy i lekarza i nic się nie działo z szyjka ale Asyli chyba coś wyszło z szyjka a też ją kłuło

Tak, u mnie było kłucie i szyjka nieznacznie skrócona, rozpulchniona i bolesna przy badaniu.
    Teraz odkąd jestem w domu jeszcze mnie czasem zakłuje, ale jak dużo odpoczywam, to jest to sporadyczne. Mam nadzieję, że teraz będzie juz ok.

makalotia wrote:
    Chodzenie w 9 msc jest jak najbardziej możliwe ;) mojej kuzynki syn też zaczął sam chodzić mając 8-9 msc. Ja u swojego dziecka musiałam czekać do 15 msc, mimo , że stawał , siadał i raczkował mając 8,5 msc. Przy meblach bardzo długo chodził , a powiedziałabym nawet, że już prawie biegał , a puścić dalej się nie chciał ;) za to na 2 latka go odpieluchowałam i już pampers jest tylko na noc :)

O to tak jak mój.
    Usiadł na 8 miesięcy, w tym samym czasie zaczął raczkować, wstał na 9 miesięcy i zaczął przemieszczac sie przy meblach, a na dobre puścił i zaczął chodzić na 15 miesięcy.

W tych tematach był do tyłu, ale dla odmiany bardzoooooo dobrze spał jako noworodek i niemowle. Nocki przesypiał (w sensie tak 7h ciągiem) na 4 miesiące.

Też znam przypadku dzieci chodzących na 9-10 miesięcy. Na własne oczy widziałam i śmiesznie to wygląda - taki mikro skrzacik, ciuchy na 72 i idzie twardo. :D

Kto jutro ze mną wizytuje? :D

7u22rjjg269yrzch.png
  • Nita Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2019, 23:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Freyja wrote:
    Koleżanka mówi, że przez łożysko na przedniej ścianie całą ciążę prawie nic nie czuła więc mam nadzieję, że u mnie nie będzie aż tak i jednak dostanę wyraźne kuksańce :)
    Dostaniesz, nie martw się. Później będziesz miała dość, tak będzie bolało :P
    Ja w pierwszej ciąży też miałam łożysko na przedniej ścianie i pierwsze ruchy poczułam późno, 20-21 tydzień, ale już później w trzecim trymestrze tak mnie synek kopał, że z bólu się zginałam a mój brzuch przybierała różne dziwne kształty. Najgorsze kopanie zaczynało się zawsze od 18 i trwało non stop do 3 rano ;D pamiętam jak siadałam na łóżku i kołysałam brzuchem, żeby tylko w środku tam zasnął no i czasem pomagało :)

Lady Dior, mój synek miał smoczka od wczesnych dni i na szczęście nie zaburzyło to kp, ale ogólnie jeśli kobieta karmi piersią to nie jest zalecane podanie smoczka przez pierwsze 6 tygodni, bo wtedy jeszcze normuje się laktacja, dziecko musi się nauczyć głęboko łapać pierś a przez smoczek często łapanie piersi staje się płytsze, przez co dziecko pobiera mniej pokarmu, laktacja się zaburza, piersi zaczynają produkować mniej pokarmu, dziecko słabiej przybiera i tak często kończy się kp właśnie przez smoczek. Tak jak wspomniałam, u nas to nie zaburzyło, ale u innych może. Mnie akurat smoczek dużo pomógł naprawdę, bo nie byłam w stanie nawet się wysikać a tak chociaż dziecko przespało mi 2 godziny ciągiem. Jak miał około 7-8 miesięcy odczułam go od smoczka i trwało to kilka dni i było bardzo ciężkie. Płakał bardzo a usypiałam go na stojąco bujając na rękach i z cycem na wierzchu. Czułam się jak krowa jakaś. Ale jakoś przetrwaliśmy i niestety, smoczek znowu poszedł w ruch jak synek miał około 13 miesięcy. Bardzo wtedy boleśnie ząbkował, więc znowu mu dałam i miał go w buzi praktycznie cały dzień i noc. Zauważyłam wtedy, że mało mówi i jego zgryz stawał się trochę krzywy (przestrzeń między górnymi a dolnymi jedynkami stawała się coraz większa). Miał wtedy już ponad 14 miesięcy. Zabrałam smoczka ponownie i tym razem było tylko 15 minut płaczu u mnie na rękach i to na tyle. Nie spał gorzej bez smoczka. Spał tak samo a może i nawet lepiej :)
    Ogólnie to smoczek polecam, ale z umiarem, najwyżej tylko na noc i drzemki i polecam odsmoczkować jak dziecko ma około roczek, bo rzeczywiście nawet te najlepsze smoczki ortodontyczne powodują krzywy zgryz w jakimś stopniu, szczególnie jeśli dziecko ma w buzi cały czas.

f6tvan2.png
    cb7wgov3drqp7e64.png

• makalotia Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2019, 07:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja synkowi dałam smoczka już w szpitalu, ale nie był jakoś chętny. Później po powrocie do domu nie chciał, a ja bardzo chciałam go nauczyć i kupowałam najróżniejsze. W końcu trafiłam i załapał, miał jakieś 3 msc. Jednak w 7 msc już odstawiliśmy. Katar 2 tygodnie i w tym czasie smoczka nie chciał, a ja już później nie wracałam ;) teraz chyba dłużej zostanę przy smoczku, bo synek później sobie znalazł metkę od kocyka i ciumkał na lepszy sen.

17.10- beta 63,54; p23,1
    23.10-b 1213, p 15,3

Niedoczynność tarczycy,
    Hashimoto

n59y3e5ery2u3gss.png
    860i4z17o1rgxg0z.png
  • 0202oliwcia Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2019, 07:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady_Dior wrote:
    GreenK,Freyja witajcie w klubie mam z łożyskiem na przedniej ścianie :D Nic nie poradzimy niestety...
    Podbijam do was bo ja tez na przedniej ... Ruchy czuje od jakis 3/4 dni ale bardzo delikatne

w4sqyx8dc2rm5g6k.png

Synek Piotruś 2019 <3 Córeczka Oliwia 2013 <3. Małgosia 2017 <3
    Aniołki <3 <3 <3 <3
    Mutacja MTHFR, Poronienia Nawykowe
  • makalotia Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2019, 08:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie od wczoraj boli podbrzusze. Dziś coraz mocniej plus macica się stawia :( nie wiem czy panikować i lecieć do lekarza ...

17.10- beta 63,54; p23,1
    23.10-b 1213, p 15,3

Niedoczynność tarczycy,
    Hashimoto

n59y3e5ery2u3gss.png
    860i4z17o1rgxg0z.png
  • MaryJane Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2019, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    makalotia wrote:
    Mnie od wczoraj boli podbrzusze. Dziś coraz mocniej plus macica się stawia :( nie wiem czy panikować i lecieć do lekarza ...
    Mnie boli już i stawia się od ponad miesiąca, powoli przestaje zwracać na to uwagę, biorę magnez, nospe, z badań wynika że nic się nie dzieje. Ale niestety nie poradze Ci, to Twoja decyzja czy lecieć do lekarza czy czekać cierpliwie na wizytę :)

Też mam łożysko na przedniej ścianie, ruchy czuje gdzieś od połowy grudnia ale od 1 stycznia to już ewidentnie wyczuwalne kopniaczki :) niestety też łożysko jest przodujące poki co, ale to chyba nie ma wpływu na ruchy

gann3e3k0unlohxb.png

• makalotia Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2019, 08:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MaryJane wrote:
    Mnie boli już i stawia się od ponad miesiąca, powoli przestaje zwracać na to uwagę, biorę magnez, nospe, z badań wynika że nic się nie dzieje. Ale niestety nie poradze Ci, to Twoja decyzja czy lecieć do lekarza czy czekać cierpliwie na wizytę :)

Też mam łożysko na przedniej ścianie, ruchy czuje gdzieś od połowy grudnia ale od 1 stycznia to już ewidentnie wyczuwalne kopniaczki :) niestety też łożysko jest przodujące poki co, ale to chyba nie ma wpływu na ruchy
    Samo stawianie by mnie nie stresowało,ale ten ból non stop plus mocniejszy przy dotyku.

17.10- beta 63,54; p23,1
    23.10-b 1213, p 15,3

Niedoczynność tarczycy,
    Hashimoto

n59y3e5ery2u3gss.png
    860i4z17o1rgxg0z.png
  • MaryJane Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2019, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie też boli, 3 tygodnie bolał ciągle jak na miesiączkę, ostatnio inaczej, taki palący, klujacy, czasem w jednym miejscu, czasem się rozlewa na cale podbrzusze. Budzę się już z bólem, normalnie wymiekam, ale jak zaczęło boleć to byłam u mojego lekarza żeby sprawdził czy nic się nie dzieje.

gann3e3k0unlohxb.png

‹‹ 307 308 309 310 311 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ