X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie CZERWCOWE 2019
Odpowiedz

Mamusie CZERWCOWE 2019

Oceń ten wątek:
  • 0202oliwcia Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2019, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kirsten wrote:
    Co do butelek to ja też myślę że jedna wystarczy. Ja karmiłam piersią, ale ze względów logistycznych zdarzało mi się też czasami odciągać i dawać z butelki , starałam się to robić przynajmniej raz w tygodniu od urodzenia.
    Nie wiem czy to pomogło, ale obydwoje umieli jeść zarówno z piersi jak i z butelki co było fajne jak potrzebowałam albo po prostu chciałam gdzieś wyjść. Nie musiałam się wtedy martwić o karmienie.
    W związku z dodatkowymi studiami które zaczęłam, teraz też zrobię podobnie, bo jednak to sporo ułatwia.
    A smoczki lubieli od początku.
    U nas na pierwszym miejscu jest i była firma LOVI (laktator, smoczki, butelki) .
    U nas też Lovi górą ❤

w4sqyx8dc2rm5g6k.png

Synek Piotruś 2019 <3 Córeczka Oliwia 2013 <3. Małgosia 2017 <3
    Aniołki <3 <3 <3 <3
    Mutacja MTHFR, Poronienia Nawykowe
  • Takana5 Ekspertka

Wysłany: 7 stycznia 2019, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś

Dziewczyny, my już w domu, uff.
    Dzisiaj robili mi usg szpitalu.
    1 maluch odpowiada 15t3d, FHR 151, waży 141g - dziewczynka pewne na 500%.
    2 maluch odpowiada 15+4, FHR 145, waży 150g - i tu są jaja bo chyba też dziewczynka :D Tak przebierało nóżkami, że nie szło zobaczyć dokładnie, raz coś było raz nie - w ułamkach sekund, albo pępowina się owinęła, ach ekscytacja ciąg dalszy kto tam się skrywa.

Z nowości dowiedziałam się, że łożysko jest na ścianie przedniej, I dojrzałości. Ilość wód płodowa prawidłowa.

Mam wprowadzić oszczędny i zdrowy tryb życia, unikać wysiłku fizycznego i unikać zaparć (o te zaparcia to co 2 dzień dopytywali w szpitalu.. To ma aż takie znaczenia dla ciąży? Dziwne no ale będę wpierniczać codziennie kiwi :D )

Wizyty co 2 tygodnie, połówkowe umówiłam na 15.02 (21t1d).

Mama Wojtka, Trine91, Lorella, Lady_Dior, Samsaramsa, bratfrandu, Pimka, 0202oliwcia, Violet Flower, Shirley, czarnulka24, Hiszpaneczka lubią tę wiadomość

7 lat walki
    6.06. 2019 Hania i Jaś ❤️
  • Ariette1983 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2019, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też się witam po przerwie - byliśmy najpierw na święta u teściów potem na urlopie w Izraelu - w Ejlacie - wczoraj wieczorem wróciliśmy... Generalnie reset wspaniały :)
    Ruchy małego czuję już od 15 tygodnia - teraz zaczęłam 19 i naprawdę czasem nieźle potrafi puknąć aż się zastanawiam czy wszystko u niego ok, mam nadzieję że tak, w pierwszej ciąży pierwsze ruchy poczułam w 18 tygodniu i były to takie bąbelki - a tu w 18 tygodniu to już kopanie na całego... w związku z wyjazdem trochę było nerwów w dniu wylotu i przylotu i od razu odczułam to w brzuchu - twardniał mocno w nocy i pobolewał. Wam też zdarza się takie twardnienie brzucha?

Magda - mbc, Chusy, czarnulka24, GreenK lubią tę wiadomość

2nn33e3k17zi5yne.png
  • Ariette1983 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2019, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A w weekend bardzo smutna "uroczystość" nas czeka - bo niestety wczoraj w dniu powrotu z urlopu dowiedzieliśmy się że zmarł wujek mojego męża - brat ojca - którego bardzo mąż lubił i ja w sumie też, choć nie znałam go dobrze bo mieszkał daleko. Straszna sprawa bo zmarł nagle - chyba na zakrzepicę - miał 64 lata ale był można powiedzieć w kwiecie wieku aktywny, pracujący, a przy tym taki rubaszny wesoły typ... takie to ciężkie do uwierzenia - był człowiek i nagle go nie ma z dnia na dzień....

2nn33e3k17zi5yne.png
  • Mama Wojtka Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2019, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Takana5 wrote:
    2 maluch odpowiada 15+4, FHR 145, waży 150g - i tu są jaja bo chyba też dziewczynka :D Tak przebierało nóżkami, że nie szło zobaczyć dokładnie, raz coś było raz nie - w ułamkach sekund, albo pępowina się owinęła, ach ekscytacja ciąg dalszy kto tam się skrywa.

Z nowości dowiedziałam się, że łożysko jest na ścianie przedniej, I dojrzałości. Ilość wód płodowa prawidłowa.

Mam wprowadzić oszczędny i zdrowy tryb życia, unikać wysiłku fizycznego i unikać zaparć (o te zaparcia to co 2 dzień dopytywali w szpitalu.. To ma aż takie znaczenia dla ciąży? Dziwne no ale będę wpierniczać codziennie kiwi :D )

Wizyty co 2 tygodnie, połówkowe umówiłam na 15.02 (21t1d).
    No to świetnie, że w domu. No to może wreszcie będą podwójne kobietki na grupie ;-). Ciekawe, czy moja nadal jest kobietką- 15.01 mam wizytę. Co do zaparć to w sumie logiczne, że w tej sytuacji lepiej unikać, bo napina się wtedy mięśnie. Musisz opracować jakieś magiczne mikstury ;-)

Rysiu i Marysia 29.04.2019r.

Wojtek 10.08.2016r.
  • Samsaramsa Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2019, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kilka dni ograniczyłam porcje i już nie zjem tyle co wcześniej. Rano jak jem owsianke to już nie mogę dokończyć, trochę zostawiam a wcześniej po takiej samej porcji byłam dalej głodna.

3jgxyx8dvoujfeze.png
  • Samsaramsa Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2019, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarnulka trzymam kciuki za wizytę

Fajnie słyszeć same dobre wiadomości i z wizyt i z ruchami <3

czarnulka24 lubi tę wiadomość

3jgxyx8dvoujfeze.png
  • Takana5 Ekspertka

Wysłany: 7 stycznia 2019, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama Wojtka wrote:
    No to świetnie, że w domu. No to może wreszcie będą podwójne kobietki na grupie ;-). Ciekawe, czy moja nadal jest kobietką- 15.01 mam wizytę. Co do zaparć to w sumie logiczne, że w tej sytuacji lepiej unikać, bo napina się wtedy mięśnie. Musisz opracować jakieś magiczne mikstury ;-)

Ja tam zaparć właśnie nie mam i byłam zdziwiona jak nas odpytywano na sali czy są problemy, raz z dziewczynami z sali zjadłyśmy koszyk kiwi na kolację to fakt - działa :)

Na prenatalnych była parka, teraz dwie dziewczynki, 18.01 kolejna wizyta i może wtedy nie będzie maleństwo tak biegać na usg i się zobaczy na 100%. Zawsze na usg to dolne dziecko się rusza a to z góry śpi.
    15.01 toż to za chwilę :D

7 lat walki
    6.06. 2019 Hania i Jaś ❤️
  • asylia Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2019, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Takana super, że już w domu. Jaja (a właściwie ich brak) z ta płcią. Pewnie na połówkowych sie ostatecznie rozstrzygnie.

My dzisiaj wizytowaliśmy - wszystko ok. tzn. dużo nie sprawdzał (szyjkę i chwilę dzieciaczka, bez mierzenia).
    Zostaje przy luteinie i oszczędnym trybie życia, ale szyjka dalej sie nie skróciła więc jest ok.
    Za trzy tygodnie połowkowe - już bym bardzoooo chciała wiedzieć, że dalej wszystko jest dobrze. <3

Mama Wojtka, Samsaramsa, Robaczek12, Violet Flower, Lady_Dior, Lorella, Takana5, GreenK, bratfrandu lubią tę wiadomość

7u22rjjg269yrzch.png
  • Robaczek12 Koleżanka

Wysłany: 7 stycznia 2019, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Takana5 wrote:

Takana super wiadomości ;)
    Teraz odpoczywajcie i rosnijcie zdrowo ;)

f2w3rjjgdrjg6or7.png
  • Nita Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2019, 22:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam takie pytanie do osób mieszkających w Polsce. Z tego co widzę bardzo dużo (a może i większość z was) korzysta z prywatnych usług ginekologa i USG. A jak to jest na NFZ? Ile USG przysługuje w zdrowej ciąży prowadzonej tylko i wyłącznie na NFZ? I co ile ma się wtedy wizyty u ginekologa?

f6tvan2.png
    cb7wgov3drqp7e64.png

• czarnulka24 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2019, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda - mbc wrote:
    Czarnulka, zerknij do wiadomości!!
    Juz odpisalam :)

27.08.17 22.00 i 22.01 - moje 2 największe skarby
    07.06.2019 synek
    3 aniołki w niebie [ <3 13tc,<3 10tc,<3 10tc] Cb

BARDZO SKUTECZNA MODLITWA W SPRAWACH TRUDNYCH I BEZNADZIEJNYCH - Modlitwa do Św. Rity
  • Szczesliwa1405 Przyjaciółka

Wysłany: 7 stycznia 2019, 23:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nita wrote:
    Mam takie pytanie do osób mieszkających w Polsce. Z tego co widzę bardzo dużo (a może i większość z was) korzysta z prywatnych usług ginekologa i USG. A jak to jest na NFZ? Ile USG przysługuje w zdrowej ciąży prowadzonej tylko i wyłącznie na NFZ? I co ile ma się wtedy wizyty u ginekologa?
    Witaj. Usg przysługuje 5 tak jest w mojej karcie ciąży. Początkowa by potwierdzić ciaże później 11-14tc , 20tc, 30tc i po 40tc tych ostatnich noe pamiętam dokładnie w jakoch przedziałach tygodnia napisałam mniej więcej . A wizyty na początku sa co 3 tyg pozniej co 2 i co tydzień pod koniec. Oczywiście w 3 trymestrze chyba od 8 miesiaca ktg jest ;-)
    Tak bynajmniej jest u nas :-)

Oleśka11 lubi tę wiadomość

• Nita Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2019, 23:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczesliwa1405 wrote:
    Witaj. Usg przysługuje 5 tak jest w mojej karcie ciąży. Początkowa by potwierdzić ciaże później 11-14tc , 20tc, 30tc i po 40tc tych ostatnich noe pamiętam dokładnie w jakoch przedziałach tygodnia napisałam mniej więcej . A wizyty na początku sa co 3 tyg pozniej co 2 i co tydzień pod koniec. Oczywiście w 3 trymestrze chyba od 8 miesiaca ktg jest ;-)
    Rozumiem. Może to rzeczywiście różni się w zależności od rejonu Polski/lekarza? Bo moja koleżanka twierdzi, że ona na NFZ w ciąży bez komplikacji miała tylko dwa USG, czyli tak samo jak jest w UK, gdzie mieszkam.
    Rozumiem, że prenatalne oraz badanie połówkowe też jest za darmo na NFZ? Czy na to USG trzeba umawiać się osobno prywatnie do specjalisty?

f6tvan2.png
    cb7wgov3drqp7e64.png

• Oleśka11 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2019, 00:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczesliwa1405 wrote:
    To, że lekarz robi Ci pięć usg na NFZ to chyba tylko jego dobra wola i masz. wielkiego farta. Tak naprawdę wg NFZ przysługują w zdrowej ciąży 2-3 usg. Gdzieś tam miałam na kompie nawet dokument z NFZ co dokładnie jest bezpłatnie, jutro jak nie zapomnę to wrzucę :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia 2019, 00:13

jolciaa171 lubi tę wiadomość

gann3e3k131pma53.png
  • Samsaramsa Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2019, 06:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba wszystko zależy od lekarza i czy gabinet ma usg. W Lublinie są takie gabinety na NFZ gdzie co wizytę jest usg a są też takie gdzie są tylko 3 (pierwszego trymestru, drugiego i trzeciego). Wyobraźcie sobie ze znajoma prowadziła ciążę na NFZ w przychodni orzyszpitalnej o te usg co niby jej się należą wszystkie miała płatne. Nie dość że siedziała od rana bo trzeba zająć kolejkę to musiała czekać do samego końca żeby lekarz zrobił usg i wziął ja na oddział. Druga prowadziła ciążę w luxmedzie i zapraszała ja lekarka co miesiąc na usg za które nic nie brała ;)

jolciaa171 lubi tę wiadomość

3jgxyx8dvoujfeze.png
  • jolciaa171 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2019, 08:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam przy porannej kawce :)

Dokłądnie tak jak pisze Samsaramsa na NFZ przysługuje tylko 3 USG w całej ciązy, teoretycznie za każde kolejne powinno się już płacić.
    Pisze teoretycznie bo koleżanka chodziłam do świetnej Pani Ginekolog i całą ciążę miała USG za free na NFZ.

Mi całe szczęście udało się załapać na ubezpieczenie enelmed u Męża w pracy,za co płacę 60zł/miesiecznie i np. ginekologa z USG mam za free prywatnie ;)

Wszelkie badania typu prenatalne i połówkowe są dodatkowo płatne w PL (są pewne wyjątki no. dla kobiet powyżej 35 r.ż.) Koszt ok 300zł (przynajmniej ja tyle płaciłam)

uwo99jcga48s16g3.png
  • Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2019, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie, ja chciałam się zapisać osobno na NFZ, żeby mieć skierowania na badania etc., ale uznałam, że jak trafię na jakiegoś idiotę z tymi moimi wszystkimi przypadłościami i on mnie na tych wizytach ma straszyć, albo coś to uznałam, że sobie odpuszczę. :P

Freyja lubi tę wiadomość

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • Madamee92 Ekspertka

Wysłany: 8 stycznia 2019, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny!
    Jutro wizytuję po 3 tygodniach przerwy Trzymajcie mocno kciuki...
    Od wczorajszego wieczoru nie czuję ruchów maleństwa, teraz leżę po śniadaniu i dalej nic. Martwię się trochę bo wieczorem zawsze czułam jakiegoś "kopniaka". Zaraz jak nie poczuję to wkroczę z ostrą artylerią w postaci pikantnego śledzika na raz. Zauważyłam, że po ostrym zawsze było aktywne.

Violet Flower lubi tę wiadomość

f2w3rjjgcmco5o1l.png

Musi być dobrze ❤

[*] Aniołek 9 tc
  • asylia Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2019, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie taki psikus był chyba w sobotę - wieczorem nic i rano też cisza. Po śniadaniu dalej nic. Dopiero się księżna ruszyła jak jej zrobiłam prysznic z coca coli ;)

GreenK, jolciaa171, Violet Flower lubią tę wiadomość

7u22rjjg269yrzch.png
‹‹ 310 311 312 313 314 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ