Mamusie CZERWCOWE 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Kirsten wrote:Co do butelek to ja też myślę że jedna wystarczy. Ja karmiłam piersią, ale ze względów logistycznych zdarzało mi się też czasami odciągać i dawać z butelki , starałam się to robić przynajmniej raz w tygodniu od urodzenia.
Nie wiem czy to pomogło, ale obydwoje umieli jeść zarówno z piersi jak i z butelki co było fajne jak potrzebowałam albo po prostu chciałam gdzieś wyjść. Nie musiałam się wtedy martwić o karmienie.
W związku z dodatkowymi studiami które zaczęłam, teraz też zrobię podobnie, bo jednak to sporo ułatwia.
A smoczki lubieli od początku.
U nas na pierwszym miejscu jest i była firma LOVI (laktator, smoczki, butelki) .
Synek Piotruś 2019Córeczka Oliwia 2013
. Małgosia 2017
Aniołki
Mutacja MTHFR, Poronienia Nawykowe -
Dziewczyny, my już w domu, uff.
Dzisiaj robili mi usg szpitalu.
1 maluch odpowiada 15t3d, FHR 151, waży 141g - dziewczynka pewne na 500%.
2 maluch odpowiada 15+4, FHR 145, waży 150g - i tu są jaja bo chyba też dziewczynkaTak przebierało nóżkami, że nie szło zobaczyć dokładnie, raz coś było raz nie - w ułamkach sekund, albo pępowina się owinęła, ach ekscytacja ciąg dalszy kto tam się skrywa.
Z nowości dowiedziałam się, że łożysko jest na ścianie przedniej, I dojrzałości. Ilość wód płodowa prawidłowa.
Mam wprowadzić oszczędny i zdrowy tryb życia, unikać wysiłku fizycznego i unikać zaparć (o te zaparcia to co 2 dzień dopytywali w szpitalu.. To ma aż takie znaczenia dla ciąży? Dziwne no ale będę wpierniczać codziennie kiwi)
Wizyty co 2 tygodnie, połówkowe umówiłam na 15.02 (21t1d).
Mama Wojtka, Trine91, Lorella, Lady_Dior, Samsaramsa, bratfrandu, Pimka, 0202oliwcia, Violet Flower, Shirley, czarnulka24, Hiszpaneczka lubią tę wiadomość
7 lat walki
6.06. 2019 Hania i Jaś ❤️
-
Ja też się witam po przerwie - byliśmy najpierw na święta u teściów potem na urlopie w Izraelu - w Ejlacie - wczoraj wieczorem wróciliśmy... Generalnie reset wspaniały
Ruchy małego czuję już od 15 tygodnia - teraz zaczęłam 19 i naprawdę czasem nieźle potrafi puknąć aż się zastanawiam czy wszystko u niego ok, mam nadzieję że tak, w pierwszej ciąży pierwsze ruchy poczułam w 18 tygodniu i były to takie bąbelki - a tu w 18 tygodniu to już kopanie na całego... w związku z wyjazdem trochę było nerwów w dniu wylotu i przylotu i od razu odczułam to w brzuchu - twardniał mocno w nocy i pobolewał. Wam też zdarza się takie twardnienie brzucha?
Magda - mbc, Chusy, czarnulka24, GreenK lubią tę wiadomość
-
A w weekend bardzo smutna "uroczystość" nas czeka - bo niestety wczoraj w dniu powrotu z urlopu dowiedzieliśmy się że zmarł wujek mojego męża - brat ojca - którego bardzo mąż lubił i ja w sumie też, choć nie znałam go dobrze bo mieszkał daleko. Straszna sprawa bo zmarł nagle - chyba na zakrzepicę - miał 64 lata ale był można powiedzieć w kwiecie wieku aktywny, pracujący, a przy tym taki rubaszny wesoły typ... takie to ciężkie do uwierzenia - był człowiek i nagle go nie ma z dnia na dzień....
-
Takana5 wrote:Dziewczyny, my już w domu, uff.
2 maluch odpowiada 15+4, FHR 145, waży 150g - i tu są jaja bo chyba też dziewczynkaTak przebierało nóżkami, że nie szło zobaczyć dokładnie, raz coś było raz nie - w ułamkach sekund, albo pępowina się owinęła, ach ekscytacja ciąg dalszy kto tam się skrywa.
Z nowości dowiedziałam się, że łożysko jest na ścianie przedniej, I dojrzałości. Ilość wód płodowa prawidłowa.
Mam wprowadzić oszczędny i zdrowy tryb życia, unikać wysiłku fizycznego i unikać zaparć (o te zaparcia to co 2 dzień dopytywali w szpitalu.. To ma aż takie znaczenia dla ciąży? Dziwne no ale będę wpierniczać codziennie kiwi)
Wizyty co 2 tygodnie, połówkowe umówiłam na 15.02 (21t1d).. Ciekawe, czy moja nadal jest kobietką- 15.01 mam wizytę. Co do zaparć to w sumie logiczne, że w tej sytuacji lepiej unikać, bo napina się wtedy mięśnie. Musisz opracować jakieś magiczne mikstury
Rysiu i Marysia 29.04.2019r.
Wojtek 10.08.2016r. -
Mama Wojtka wrote:No to świetnie, że w domu. No to może wreszcie będą podwójne kobietki na grupie
. Ciekawe, czy moja nadal jest kobietką- 15.01 mam wizytę. Co do zaparć to w sumie logiczne, że w tej sytuacji lepiej unikać, bo napina się wtedy mięśnie. Musisz opracować jakieś magiczne mikstury
Ja tam zaparć właśnie nie mam i byłam zdziwiona jak nas odpytywano na sali czy są problemy, raz z dziewczynami z sali zjadłyśmy koszyk kiwi na kolację to fakt - działa
Na prenatalnych była parka, teraz dwie dziewczynki, 18.01 kolejna wizyta i może wtedy nie będzie maleństwo tak biegać na usg i się zobaczy na 100%. Zawsze na usg to dolne dziecko się rusza a to z góry śpi.
15.01 toż to za chwilę7 lat walki
6.06. 2019 Hania i Jaś ❤️
-
Takana super, że już w domu. Jaja (a właściwie ich brak) z ta płcią. Pewnie na połówkowych sie ostatecznie rozstrzygnie.
My dzisiaj wizytowaliśmy - wszystko ok. tzn. dużo nie sprawdzał (szyjkę i chwilę dzieciaczka, bez mierzenia).
Zostaje przy luteinie i oszczędnym trybie życia, ale szyjka dalej sie nie skróciła więc jest ok.
Za trzy tygodnie połowkowe - już bym bardzoooo chciała wiedzieć, że dalej wszystko jest dobrze.Mama Wojtka, Samsaramsa, Robaczek12, Violet Flower, Lady_Dior, Lorella, Takana5, GreenK, bratfrandu lubią tę wiadomość
-
Takana5 wrote:Dziewczyny, my już w domu, uff.
Takana super wiadomości
Teraz odpoczywajcie i rosnijcie zdrowo -
Mam takie pytanie do osób mieszkających w Polsce. Z tego co widzę bardzo dużo (a może i większość z was) korzysta z prywatnych usług ginekologa i USG. A jak to jest na NFZ? Ile USG przysługuje w zdrowej ciąży prowadzonej tylko i wyłącznie na NFZ? I co ile ma się wtedy wizyty u ginekologa?
-
Magda - mbc wrote:Czarnulka, zerknij do wiadomości!!27.08.17 22.00 i 22.01 - moje 2 największe skarby
07.06.2019 synek
3 aniołki w niebie [13tc,
10tc,
10tc] Cb
BARDZO SKUTECZNA MODLITWA W SPRAWACH TRUDNYCH I BEZNADZIEJNYCH - Modlitwa do Św. Rity -
Nita wrote:Mam takie pytanie do osób mieszkających w Polsce. Z tego co widzę bardzo dużo (a może i większość z was) korzysta z prywatnych usług ginekologa i USG. A jak to jest na NFZ? Ile USG przysługuje w zdrowej ciąży prowadzonej tylko i wyłącznie na NFZ? I co ile ma się wtedy wizyty u ginekologa?
Tak bynajmniej jest u nasOleśka11 lubi tę wiadomość
-
Szczesliwa1405 wrote:Witaj. Usg przysługuje 5 tak jest w mojej karcie ciąży. Początkowa by potwierdzić ciaże później 11-14tc , 20tc, 30tc i po 40tc tych ostatnich noe pamiętam dokładnie w jakoch przedziałach tygodnia napisałam mniej więcej . A wizyty na początku sa co 3 tyg pozniej co 2 i co tydzień pod koniec. Oczywiście w 3 trymestrze chyba od 8 miesiaca ktg jest
Tak bynajmniej jest u nas
Rozumiem, że prenatalne oraz badanie połówkowe też jest za darmo na NFZ? Czy na to USG trzeba umawiać się osobno prywatnie do specjalisty? -
Szczesliwa1405 wrote:Witaj. Usg przysługuje 5 tak jest w mojej karcie ciąży. Początkowa by potwierdzić ciaże później 11-14tc , 20tc, 30tc i po 40tc tych ostatnich noe pamiętam dokładnie w jakoch przedziałach tygodnia napisałam mniej więcej . A wizyty na początku sa co 3 tyg pozniej co 2 i co tydzień pod koniec. Oczywiście w 3 trymestrze chyba od 8 miesiaca ktg jest
Tak bynajmniej jest u nasWiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia 2019, 00:13
jolciaa171 lubi tę wiadomość
-
Chyba wszystko zależy od lekarza i czy gabinet ma usg. W Lublinie są takie gabinety na NFZ gdzie co wizytę jest usg a są też takie gdzie są tylko 3 (pierwszego trymestru, drugiego i trzeciego). Wyobraźcie sobie ze znajoma prowadziła ciążę na NFZ w przychodni orzyszpitalnej o te usg co niby jej się należą wszystkie miała płatne. Nie dość że siedziała od rana bo trzeba zająć kolejkę to musiała czekać do samego końca żeby lekarz zrobił usg i wziął ja na oddział. Druga prowadziła ciążę w luxmedzie i zapraszała ja lekarka co miesiąc na usg za które nic nie brała
jolciaa171 lubi tę wiadomość
-
Witam przy porannej kawce
Dokłądnie tak jak pisze Samsaramsa na NFZ przysługuje tylko 3 USG w całej ciązy, teoretycznie za każde kolejne powinno się już płacić.
Pisze teoretycznie bo koleżanka chodziłam do świetnej Pani Ginekolog i całą ciążę miała USG za free na NFZ.
Mi całe szczęście udało się załapać na ubezpieczenie enelmed u Męża w pracy,za co płacę 60zł/miesiecznie i np. ginekologa z USG mam za free prywatnie
Wszelkie badania typu prenatalne i połówkowe są dodatkowo płatne w PL (są pewne wyjątki no. dla kobiet powyżej 35 r.ż.) Koszt ok 300zł (przynajmniej ja tyle płaciłam) -
Właśnie, ja chciałam się zapisać osobno na NFZ, żeby mieć skierowania na badania etc., ale uznałam, że jak trafię na jakiegoś idiotę z tymi moimi wszystkimi przypadłościami i on mnie na tych wizytach ma straszyć, albo coś to uznałam, że sobie odpuszczę.
Freyja lubi tę wiadomość
💙11.06.2019
💙 05.08.2021 -
Hej dziewczyny!
Jutro wizytuję po 3 tygodniach przerwy Trzymajcie mocno kciuki...
Od wczorajszego wieczoru nie czuję ruchów maleństwa, teraz leżę po śniadaniu i dalej nic. Martwię się trochę bo wieczorem zawsze czułam jakiegoś "kopniaka". Zaraz jak nie poczuję to wkroczę z ostrą artylerią w postaci pikantnego śledzika na raz. Zauważyłam, że po ostrym zawsze było aktywne.
Violet Flower lubi tę wiadomość
Musi być dobrze ❤
[*] Aniołek 9 tc