Mamusie CZERWCOWE 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyGeneralnie połówkowe możnaby zrobić nawet i po 22tyg ciąży, ale widełki są ustalone tak żeby w razie czego można było jeszcze zrobić aborcję..... Więc lepiej zrobić to badanie nawet i w 24tyg niż nie robić go w ogóle, jeśli nie bierzecie pod uwagę aborcji. Wiem, że to okrutne ale po prostu dostosowano to badanie do prawa.
-
U mnie ani koszule ani staniki do karmienia się nie sprawdziły. Spałam w podkoszulku i po prostu podciagalam do góry a jak miał większy dekold to wyjmowałam cycka ;p w szpitalu po porodzie zalowałam że nie wzięłam sobie spodenek i koszulki. Dużo dziewczyn tak chodziło a ja jakoś ie komfortowo się czułam w tej koszuli i jeszcze jak tu się położyć żeby tego podkładu nie było widać
Lena1984 lubi tę wiadomość
-
jolciaa171 wrote:Drogie doświadczone mamusie powiedzcie co u WAS do karmienia w nocy się sprawdziło?
Czy te koszule do karmienia sa ok? Nie bardzo właśnie lubie spać w koszuli nocnej
Ja uwielbiam koszulki do karmienia z H&M, chodziłam w nich i spałam w takich samych - dla mnie genialne, nic nie trzeba podciągać, tylko odpiąć ramiączko
Makalotia, jak lekarza masz spoko, to może Ci wypisać skierowanie, moja bratowa dostała, lekarz napisał, że coś mu się nie podobało w USG i miała prenatalne za darmo. Zapytaj, może akurat wypisze, zawsze to kasa w kieszeni
Na Śląsku jest jakiś program, w ramach którego robione są bezpłatne badania prenatalne dla kobiet poniżej 35 roku życia, nie wiem, czy w innych województwach jest coś podobnego, warto poszukać.
Mój aniołek Lenka [*] 13.08.2015 (13tc) -
Freya a czemu byś się miała wahać
To raczej normalne-niektóre dziewczyny mają siarę już w ciąży,niektóre po porodzie.Moje piersi może są bardziej żylaste,pełniejsze ale nic poza tym-totalnie bezbolesne.
A ta linia na brzuchu robi się już Wam? Ja myślę,że nie będę jej mieć-jestem biała jak sufit a ta przeważnie na ciemnej karnacji występuje nie?
Jolciaa171 dzięki-skoczę też do h&m może coś znajdę-mam dżinsy ciążowe i tylko miesiąc w nich pochodziłam
Mama_wojtka to straszne jestMyślałam,że syndrom Downa łatwo dostrzec na usg ale widocznie nie zawsze
Ja miałam NIPT ale i tak do końca nigdy nie wiadomo...Jednak wolałabym wiedzieć przed urodzeniem dziecka,żeby się dokształcać ehhh...
-
ja mam 2 pary rurek ciążowych HM z secon-hand'u i są tak cudnie wygodne
ubrałam ja na moment bo jeszcze nie mam co do nich włozyć
ale są super wygodne, takie mięciutkie
Kreski nie mam póki co i chyba raczej mieć nie będę mam jasną karnacje,
Dziewczyny napiszcie co warto przeczytać, oczwyiście w temacie dzidziusiowo ciążowym
Przewijało sie to pewnie kilka razy. -
Myślałam że tylko ja tak mam ze wiecznie bym chodziła z gołym brzuchem bo wszystko mnie drażni
Ja już w drodze na II prenatalne. Dotarłam do etapu ze radość ze spotkania z dziećmi jest większa od strachu że coś jest nie takLady_Dior, Mama Wojtka, Trine91, Ariette1983, Izieth, Madamee92, Lorella, bratfrandu lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Nadinka83 to super
Też chcę już tylko się cieszyć a nie stresować przed usg-powodzenia
Miałam jeszcze spytać-czy też macie płaski brzuch jak leżycie na płasko? Jak stoję to mam brzuch jak w 6-7 miesiącu a jak się położę, to mi się cały zapadaKiedy w końcu mi ten brzuch urośnie no
-
Lady Dior, u mnie właśnie powoli zaczyna już widać brzuch
Dzis zaczęłam 17 tydzeiń, wcześniej wygladałam jakbym się upasła
Może to woda na początku się zatrzymała. Aktualnie na twarzy to chyba nawet schudłam, kilka osób w pracy mi tak mowiło jak byłam podpisać papiery, na dodatek obrączka spada z palca wiec nie nosze, mimo 2.5kg na plusie.
-
Cześć dziewczyny
Potwierdzam legginsy z h&m super wygodne! Dla mnie przypadly o wiele bardziej do gustu niż dżinsy ciążowe. Właściwie wszędzie w nich chodze
Lady dior u mnie też tej linii nie widac, tez jestem jasnej karnacji. Haha no ja dopiero od niedawna przestałam być płaska na leżąco
Co do ZD to właśnie różnie bywa. Ja mam jedną z najbardziej serdecznych przyjaciółek z ZD. Dziewczyna z rocznika 78. Bardzo uzdolniona artystycznie, pięknie rysuje, maluje, przepięknie tańczy, uwielbia muzykę, pisze wiersze, robi fantastyczne zdjęcia. Od małego chodziłam z nią do świetlicy w której grała pierwsze skrzypce, razem występowałyśmy w przedstawieniach, wszędzie widniały jej pracePozniej swietlice zamknięto, dla niej to był ciężki szok, ale wtedy zapraszala wszystkich do siebie zeby dalej być razem. Strasznie lubi towarzystwo ale i potrafi rzucić focha jak ktoś ją zawiedzie. Oooj trzeba się wtedy tłumaczyć
W ostatnim czasie ze względu na odległość rzadko się widujemy, ale jak już się spotkamy to przytula mnie godzine
Wspaniała dziewczyna, chociaż wiem że dużo jest w tym szczęścia, że nie miała dodatkowych problemów zdrowotnych...
-
nick nieaktualnyJa mam 20 tydz i brzuch mam wrażenie mniejszy niż 2 tyg temu
zwłaszcza rano jest jeszcze malutki, a wieczorem już spora kuleczka. Na płasko jest prawie płaski
. Tez najchętniej chodziłabym z gołym brzuchem i bez stanika bo wszystko drażni.
Dziewczyny a możecie polecić jakieś legginsy sportowe dla ciężarnych? Najchętniej takie ala biodrówki. Szukam szukam i nic nie mawszystko pod piersi
i nie sportowe
-
U mnie 18 tydzień i też wydaje mi się , że brzuch mniejszy niż w 14 tygodniu
ale mi to pasuje. Właśnie wróciłam od lekarza, dostałam antybiotyk, bo mam zapalenie gardła. Zauważyłam, że gdybym nie była w ciąży to może by się jeszcze wstrzymała z tym antybiotykiem , a tak to lepiej nie narażać dziecka. Kardiolodzy przestrzegają, że bakterie są niebezpieczne dla serduszek naszych dzieci więc nie lepiej nie bronić się od antybiotyków w ciąży.
-
Ja juz po badaniach. Wszystko prawidłowe
i co tu chcieć więcej
bez wątpienia dwóch chłopaków. pan doktor pokazywał nawet dziurki w nosie
Leginsy z h&m mam dwie pary i faktycznie wygodne. Dużo lepiej w leginsy chyba niż dzisnach ciążowych. Bardziej miękko i wygodnie.
Dzieci ułożone poprzecznie, jeden sięga już prawie pod żebra. Ja juz z płaskim brzuchem się pozegnalam jakis czas temu. Nie ważne czy stoję czy leżęAnn.ann, Samsaramsa, Freyja, Mama Wojtka, jolciaa171, Trine91, Marryy, Takana5, Ariette1983, Izieth, Madamee92, Lady_Dior, Szczesliwa1405, Lorella, bratfrandu, Hiszpaneczka lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
makalotia wrote:Dobra, szybko mnie namówiłyście. Zapisałam się na 6 lutego. Według moich obliczeń zacznę wtedy 21 tydzień, a według ostatnich USG będzie to koniec 21 tygodnia więc chyba ok?
Zapłacę 250zl taniej raczej we Wrocławiu nie znajdę. A co do NFZ to z tego co się orientowałam to trzeba mieć do tego jakieś wskazania by lekarz mógł wystawić, typu wiek 35+, albo jakieś nieprawidłowości, które wyszły na USG.
21 tydzień to bardzo dobry termin, a to badanie jest na 100% refundowane przez NFZ, jest w zestawie badań obowiązkowych, tzn lekarz prowadzący musi na nie skierować.
Badania zależne od wieku to pappa, tam rzeczywiście można zrobić na NFZ, nawet jeśli USG wyjdzie książkowo a jedynym wskazaniem jest wiek przy porodzie 35 i więcej.
Ale te trzy podstawowe badania USG w każdym trymestrze (11-13tc, połówkowe i 28-32 tc) należą się każdej kobiecie jak psu zupaLilka26 lubi tę wiadomość
Basia: