X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie CZERWCOWE 2019
Odpowiedz

Mamusie CZERWCOWE 2019

Oceń ten wątek:
  • jolciaa171 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2019, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie poczekam może w najbliższym czasie coś "rzucą" w biedronie lub lidlu z pizam lub koszul.

uwo99jcga48s16g3.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 stycznia 2019, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Generalnie połówkowe możnaby zrobić nawet i po 22tyg ciąży, ale widełki są ustalone tak żeby w razie czego można było jeszcze zrobić aborcję..... Więc lepiej zrobić to badanie nawet i w 24tyg niż nie robić go w ogóle, jeśli nie bierzecie pod uwagę aborcji. Wiem, że to okrutne ale po prostu dostosowano to badanie do prawa.

• Samsaramsa Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2019, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie ani koszule ani staniki do karmienia się nie sprawdziły. Spałam w podkoszulku i po prostu podciagalam do góry a jak miał większy dekold to wyjmowałam cycka ;p w szpitalu po porodzie zalowałam że nie wzięłam sobie spodenek i koszulki. Dużo dziewczyn tak chodziło a ja jakoś ie komfortowo się czułam w tej koszuli i jeszcze jak tu się położyć żeby tego podkładu nie było widać

Lena1984 lubi tę wiadomość

3jgxyx8dvoujfeze.png
  • Izieth Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2019, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jolciaa171 wrote:
    Drogie doświadczone mamusie powiedzcie co u WAS do karmienia w nocy się sprawdziło?
    Czy te koszule do karmienia sa ok? Nie bardzo właśnie lubie spać w koszuli nocnej :(

Ja uwielbiam koszulki do karmienia z H&M, chodziłam w nich i spałam w takich samych - dla mnie genialne, nic nie trzeba podciągać, tylko odpiąć ramiączko :D

Makalotia, jak lekarza masz spoko, to może Ci wypisać skierowanie, moja bratowa dostała, lekarz napisał, że coś mu się nie podobało w USG i miała prenatalne za darmo. Zapytaj, może akurat wypisze, zawsze to kasa w kieszeni :)
    Na Śląsku jest jakiś program, w ramach którego robione są bezpłatne badania prenatalne dla kobiet poniżej 35 roku życia, nie wiem, czy w innych województwach jest coś podobnego, warto poszukać.

zem3anlif9kas3et.png
    zem3df9h3sl7c67r.png
    Mój aniołek Lenka [*] 13.08.2015 (13tc)
  • Lady_Dior Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2019, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Freya a czemu byś się miała wahać :) To raczej normalne-niektóre dziewczyny mają siarę już w ciąży,niektóre po porodzie.Moje piersi może są bardziej żylaste,pełniejsze ale nic poza tym-totalnie bezbolesne.

A ta linia na brzuchu robi się już Wam? Ja myślę,że nie będę jej mieć-jestem biała jak sufit a ta przeważnie na ciemnej karnacji występuje nie?

Jolciaa171 dzięki-skoczę też do h&m może coś znajdę-mam dżinsy ciążowe i tylko miesiąc w nich pochodziłam :D

Mama_wojtka to straszne jest :( Myślałam,że syndrom Downa łatwo dostrzec na usg ale widocznie nie zawsze :( Ja miałam NIPT ale i tak do końca nigdy nie wiadomo...Jednak wolałabym wiedzieć przed urodzeniem dziecka,żeby się dokształcać ehhh...

age.png

2019 córka 💗
    2021 synek💙
    2024 synek💙

2013.08.26 11tc [*]
    2018.01.20 8tc [*]
    2018.05.26 cb [*]
    2020.11.21 cb [*]
    2023.02.20 6t2d [*]
    2023.06.27 cb [*]
    V Leiden hetero
    MTHFR 677 hetero
    Niedoczynność tarczycy
    HPA-1a dodatnia
  • jolciaa171 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2019, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mam 2 pary rurek ciążowych HM z secon-hand'u i są tak cudnie wygodne :) ubrałam ja na moment bo jeszcze nie mam co do nich włozyć :) ale są super wygodne, takie mięciutkie :)

Kreski nie mam póki co i chyba raczej mieć nie będę mam jasną karnacje,

Dziewczyny napiszcie co warto przeczytać, oczwyiście w temacie dzidziusiowo ciążowym :)

Przewijało sie to pewnie kilka razy.

uwo99jcga48s16g3.png
  • Nadinka83 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2019, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myślałam że tylko ja tak mam ze wiecznie bym chodziła z gołym brzuchem bo wszystko mnie drażni ;)

Ja już w drodze na II prenatalne. Dotarłam do etapu ze radość ze spotkania z dziećmi jest większa od strachu że coś jest nie tak :)

Lady_Dior, Mama Wojtka, Trine91, Ariette1983, Izieth, Madamee92, Lorella, bratfrandu lubią tę wiadomość

74dil6d8qv2ss7sm.png
    10.05.2018r. [*] Kacper 10tc
    Czynnik V (R2) hetero, MTHFR_667C-T hetero, PAI-1 4G homo
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 stycznia 2019, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też nie mam kreski i podejrzewam, że już się nie pojawi. Ja jestem bardzo bardzo jasna, zmnieniam kolor skóry tylko na odcienie czerwonego :P

Ahh jak dobrze mieć Was jako wsparcie.

• Lady_Dior Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2019, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadinka83 to super :) Też chcę już tylko się cieszyć a nie stresować przed usg-powodzenia :)

Miałam jeszcze spytać-czy też macie płaski brzuch jak leżycie na płasko? Jak stoję to mam brzuch jak w 6-7 miesiącu a jak się położę, to mi się cały zapada :/ Kiedy w końcu mi ten brzuch urośnie no :P

age.png

2019 córka 💗
    2021 synek💙
    2024 synek💙

2013.08.26 11tc [*]
    2018.01.20 8tc [*]
    2018.05.26 cb [*]
    2020.11.21 cb [*]
    2023.02.20 6t2d [*]
    2023.06.27 cb [*]
    V Leiden hetero
    MTHFR 677 hetero
    Niedoczynność tarczycy
    HPA-1a dodatnia
  • jolciaa171 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2019, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady Dior, u mnie właśnie powoli zaczyna już widać brzuch :)
    Dzis zaczęłam 17 tydzeiń, wcześniej wygladałam jakbym się upasła :D

Może to woda na początku się zatrzymała. Aktualnie na twarzy to chyba nawet schudłam, kilka osób w pracy mi tak mowiło jak byłam podpisać papiery, na dodatek obrączka spada z palca wiec nie nosze, mimo 2.5kg na plusie.

uwo99jcga48s16g3.png
  • jolciaa171 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2019, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A na dodatek jestem niska bo mam 158cm wzrostu i byłam pewna ze brzuch będzie bardzo widoczny bardzo szybko,a tu taki psiku :D

uwo99jcga48s16g3.png
  • anusia24 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2019, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :)

Potwierdzam legginsy z h&m super wygodne! Dla mnie przypadly o wiele bardziej do gustu niż dżinsy ciążowe. Właściwie wszędzie w nich chodze :P

Lady dior u mnie też tej linii nie widac, tez jestem jasnej karnacji. Haha no ja dopiero od niedawna przestałam być płaska na leżąco :P

Co do ZD to właśnie różnie bywa. Ja mam jedną z najbardziej serdecznych przyjaciółek z ZD. Dziewczyna z rocznika 78. Bardzo uzdolniona artystycznie, pięknie rysuje, maluje, przepięknie tańczy, uwielbia muzykę, pisze wiersze, robi fantastyczne zdjęcia. Od małego chodziłam z nią do świetlicy w której grała pierwsze skrzypce, razem występowałyśmy w przedstawieniach, wszędzie widniały jej prace :) Pozniej swietlice zamknięto, dla niej to był ciężki szok, ale wtedy zapraszala wszystkich do siebie zeby dalej być razem. Strasznie lubi towarzystwo ale i potrafi rzucić focha jak ktoś ją zawiedzie. Oooj trzeba się wtedy tłumaczyć :D W ostatnim czasie ze względu na odległość rzadko się widujemy, ale jak już się spotkamy to przytula mnie godzine :) Wspaniała dziewczyna, chociaż wiem że dużo jest w tym szczęścia, że nie miała dodatkowych problemów zdrowotnych...

p19uskjoxacp4928.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 stycznia 2019, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam 20 tydz i brzuch mam wrażenie mniejszy niż 2 tyg temu :) zwłaszcza rano jest jeszcze malutki, a wieczorem już spora kuleczka. Na płasko jest prawie płaski :). Tez najchętniej chodziłabym z gołym brzuchem i bez stanika bo wszystko drażni.
    Dziewczyny a możecie polecić jakieś legginsy sportowe dla ciężarnych? Najchętniej takie ala biodrówki. Szukam szukam i nic nie ma :/ wszystko pod piersi :/ i nie sportowe

• makalotia Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2019, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie 18 tydzień i też wydaje mi się , że brzuch mniejszy niż w 14 tygodniu :D ale mi to pasuje. Właśnie wróciłam od lekarza, dostałam antybiotyk, bo mam zapalenie gardła. Zauważyłam, że gdybym nie była w ciąży to może by się jeszcze wstrzymała z tym antybiotykiem , a tak to lepiej nie narażać dziecka. Kardiolodzy przestrzegają, że bakterie są niebezpieczne dla serduszek naszych dzieci więc nie lepiej nie bronić się od antybiotyków w ciąży.

8 cykl starań, 1 cykl z modlitwą do Św. Rity od spraw trudnych i beznadziejnych
    15 .10 - beta 26,25 ; p13,3
    17.10- beta 63,54; p23,1
    23.10-b 1213, p 15,3

Niedoczynność tarczycy,
    Hashimoto

n59y3e5ery2u3gss.png
    860i4z17o1rgxg0z.png
  • Nadinka83 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2019, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja juz po badaniach. Wszystko prawidłowe :) i co tu chcieć więcej :) bez wątpienia dwóch chłopaków. pan doktor pokazywał nawet dziurki w nosie :)

Leginsy z h&m mam dwie pary i faktycznie wygodne. Dużo lepiej w leginsy chyba niż dzisnach ciążowych. Bardziej miękko i wygodnie.

Dzieci ułożone poprzecznie, jeden sięga już prawie pod żebra. Ja juz z płaskim brzuchem się pozegnalam jakis czas temu. Nie ważne czy stoję czy leżę :)

Ann.ann, Samsaramsa, Freyja, Mama Wojtka, jolciaa171, Trine91, Marryy, Takana5, Ariette1983, Izieth, Madamee92, Lady_Dior, Szczesliwa1405, Lorella, bratfrandu, Hiszpaneczka lubią tę wiadomość

74dil6d8qv2ss7sm.png
    10.05.2018r. [*] Kacper 10tc
    Czynnik V (R2) hetero, MTHFR_667C-T hetero, PAI-1 4G homo
  • Samsaramsa Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2019, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widzę wysyp chłopaków <3

Freyja lubi tę wiadomość

3jgxyx8dvoujfeze.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 stycznia 2019, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do kogo tutaj trzeba się zgłosić żeby dostać się do grupy na fb? :)

• Ann.ann Ekspertka

Wysłany: 18 stycznia 2019, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    makalotia wrote:
    Dobra, szybko mnie namówiłyście. Zapisałam się na 6 lutego. Według moich obliczeń zacznę wtedy 21 tydzień, a według ostatnich USG będzie to koniec 21 tygodnia więc chyba ok?
    Zapłacę 250zl taniej raczej we Wrocławiu nie znajdę. A co do NFZ to z tego co się orientowałam to trzeba mieć do tego jakieś wskazania by lekarz mógł wystawić, typu wiek 35+, albo jakieś nieprawidłowości, które wyszły na USG.

21 tydzień to bardzo dobry termin, a to badanie jest na 100% refundowane przez NFZ, jest w zestawie badań obowiązkowych, tzn lekarz prowadzący musi na nie skierować.
    Badania zależne od wieku to pappa, tam rzeczywiście można zrobić na NFZ, nawet jeśli USG wyjdzie książkowo a jedynym wskazaniem jest wiek przy porodzie 35 i więcej.
    Ale te trzy podstawowe badania USG w każdym trymestrze (11-13tc, połówkowe i 28-32 tc) należą się każdej kobiecie jak psu zupa :)

Lilka26 lubi tę wiadomość

Basia: ukdybd3mnkuh4sjx.png
  • jolciaa171 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2019, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja również chciałabym dołaczyc do fejsbukowej grupy:)

uwo99jcga48s16g3.png
  • Samsaramsa Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2019, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do Oleśki :) musicie wysłać jej link do profilu na fb

3jgxyx8dvoujfeze.png
‹‹ 346 347 348 349 350 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ