X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie CZERWCOWE 2019
Odpowiedz

Mamusie CZERWCOWE 2019

Oceń ten wątek:
  • makalotia Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2019, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ann.ann wrote:
    21 tydzień to bardzo dobry termin, a to badanie jest na 100% refundowane przez NFZ, jest w zestawie badań obowiązkowych, tzn lekarz prowadzący musi na nie skierować.
    Badania zależne od wieku to pappa, tam rzeczywiście można zrobić na NFZ, nawet jeśli USG wyjdzie książkowo a jedynym wskazaniem jest wiek przy porodzie 35 i więcej.
    Ale te trzy podstawowe badania USG w każdym trymestrze (11-13tc, połówkowe i 28-32 tc) należą się każdej kobiecie jak psu zupa :)
    W takim razie zapytam się jak będę u lekarza.

8 cykl starań, 1 cykl z modlitwą do Św. Rity od spraw trudnych i beznadziejnych
    15 .10 - beta 26,25 ; p13,3
    17.10- beta 63,54; p23,1
    23.10-b 1213, p 15,3

Niedoczynność tarczycy,
    Hashimoto

n59y3e5ery2u3gss.png
    860i4z17o1rgxg0z.png
  • Doriska87 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2019, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie po połówkowych (na NFZ). Uff wszystko w normie chociaż Mała tak się ułożyła ze robiliśmy USG na raty (międzyczasie jedzenie i spacery). Szyjka 32 mm, ale zamknięta. Trzymają ją chyba blizny po konizacji. Ulżyło mi...

Z NFZ wiadomo wszystko zależy ja się trafi ale dziś to USG to były pełny profesjonalizm...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 stycznia 2019, 13:12

jolciaa171, Trine91, Samsaramsa, Ann.ann, Freyja, Lena1984, Mama Wojtka, Izieth, Madamee92, Lady_Dior, Pimka, Lorella, bratfrandu, Hiszpaneczka lubią tę wiadomość

2019 Natalka
  • Ariette1983 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2019, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też po połówkowych - nadal jest chłopak :D i wszystko ok :) więc się cieszę - waży ok. 423g, a szyjka 37 i też wszystko z nią ok. Maksio trochę szalał podczas badania ale udało się pomierzyć wszystko i policzyć wszystkie paluszki w obu rękach :) Więc cieszymy sie bardzo.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 stycznia 2019, 13:39

jolciaa171, Mama Wojtka, Ann.ann, Freyja, Samsaramsa, Lena1984, Trine91, Izieth, Nadinka83, Pimka, Lorella, bratfrandu, Hiszpaneczka lubią tę wiadomość

2nn33e3k17zi5yne.png
  • Marryy Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2019, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy tylko ja nie znam jeszcze płci? ;-)

2019 ♥️👩🏻

Starania od 09.2017
  • jolciaa171 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2019, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marryy wrote:

kilka dziewczyn pisało nieco wczesniej że nie zna jeszcze płci :) ja niby znam z prenatalnych ale czy się potwierdzi to nie wiem :D

Marryy lubi tę wiadomość

uwo99jcga48s16g3.png
  • Ariette1983 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2019, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Freyja wrote:
    Do kogo tutaj trzeba się zgłosić żeby dostać się do grupy na fb? :)

No właśnie podbijam - chyba Oleśka? Wysłałam Ci zaproszenie do przyjaciółek jakiś czas temu - możesz mnie przyjąć też chętnie dołączę do grupy :) dzięki

2nn33e3k17zi5yne.png
  • Ariette1983 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2019, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KaśkaKwa wrote:
    Na youtube są specjalne składanki dla dzieci w brzuszku ;-)
    Ale z każdym rodzajem muzyki chcę ich zapoznać, żeby byli za mamusią i kochali muzykę bo tatuś nie lubi ;-(
    Tatuś lubi tylko Kiepskich ;-) hihi

Położna do której chodzę na ćwiczenia dla ciężarnych powiedziała że ona katowała w ciąży jedną płytę - ale z taką muzą którą sama lubi a nie jakąś specjalną dla dzieci - i jak się mała urodziła to właśnie ta muzyka była dla niej najlepszym uspokajaczem (a była generalnie z tych wymagających dzieci...)

2nn33e3k17zi5yne.png
  • Oleśka11 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2019, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ariette1983 wrote:
    No właśnie podbijam - chyba Oleśka? Wysłałam Ci zaproszenie do przyjaciółek jakiś czas temu - możesz mnie przyjąć też chętnie dołączę do grupy :) dzięki
    Przepraszam ostatnio nic nie sprawdzałam. Przyjmuję i proszę o linki do profili na fb.
    Gratuluję udanych połówkowych :)

jolciaa171, Ariette1983 lubią tę wiadomość

gann3e3k131pma53.png
  • jolciaa171 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2019, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wysłałam liink do fejsa :)

uwo99jcga48s16g3.png
  • Madamee92 Ekspertka

Wysłany: 18 stycznia 2019, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marryy wrote:
    Ja też nie znam jeszcze. Maluch nie chce się ujawnić kim jest :D Mam nadzieję, że na połowkowych w końcu się dowiem :)

Marryy lubi tę wiadomość

f2w3rjjgcmco5o1l.png

Musi być dobrze ❤

[*] Aniołek 9 tc
  • Izieth Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2019, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ann.ann wrote:
    21 tydzień to bardzo dobry termin, a to badanie jest na 100% refundowane przez NFZ, jest w zestawie badań obowiązkowych, tzn lekarz prowadzący musi na nie skierować.
    Badania zależne od wieku to pappa, tam rzeczywiście można zrobić na NFZ, nawet jeśli USG wyjdzie książkowo a jedynym wskazaniem jest wiek przy porodzie 35 i więcej.
    Ale te trzy podstawowe badania USG w każdym trymestrze (11-13tc, połówkowe i 28-32 tc) należą się każdej kobiecie jak psu zupa :)

A nie jest tak, że na NFZ są teoretycznie III USG, a nie USG genetyczne? Tak coś słyszałam. Ale faktycznie najlepiej porozmawiać z lekarzem :)

zem3anlif9kas3et.png
    zem3df9h3sl7c67r.png
    Mój aniołek Lenka [*] 13.08.2015 (13tc)
  • Madamee92 Ekspertka

Wysłany: 18 stycznia 2019, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odnośnie połówkowych to będę wykonywać u swojego lekarza.
    Zastanawia mnie tylko czym to się tak na prawdę różni? Bo mój lekarz co usg mierzy dziecko, oglada kończyny, mierzy obwód głowy, kość udową, obwód brzucha, sprawdza organy itp. Ostatnio patrzył na łożysko też, mam na tylniej ścianie. Ocenia ilość wód płodowych, mierzy tętno dziecka.
    Co oprócz tego miałyście na połówkowych?

Teraz mam wizytę na 30.01 i właśnie planujemy zrobić połówkowe.

f2w3rjjgcmco5o1l.png

Musi być dobrze ❤

[*] Aniołek 9 tc
  • KaśkaKwa Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2019, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama Wojtka wrote:
    Ja lubię nasz samochód, ale nie da rady dać z tyłu 3 fotelików. Tam są dwa fotele i taki "podłokietnik" na środku i nie ma tam możliwości zamontowania fotelika (brak ISOFIXa i pas tylko z sufitu). Jest w sumie 7-osobowy, ale bagażnik też się przydaje ;-). Także musimy zmienić. Szukamy Citroena C4 Grand Picasso. Gdyby nie bliźniaki to chętnie byśmy zostawili nasz dotychczasowy, bo na 4 osoby jest super.

My pierwsze co to zmieniliśmy samochód, mimo, że mieliśmy nie małe kombi z tyłu dwa foteliki i ja - słabe to było.
    Teraz mamy dużego suva i miejsca jak w dyskotece ;-)

cd7c541a76.png
    35 lat / 9 lat starań / 3xIUI /
    3xICSI/1x(*)6tc
    ET-09.10 / 9dpt-II 10dpt-198,99 13dpt-1046,69 15dpt-3295,10 22 dpt - 2xz 2,4mm 35dpt-<3 <3 - PARKA !
  • Aleksandra_nails Przyjaciółka

Wysłany: 18 stycznia 2019, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleśka11 wrote:
    Przepraszam ostatnio nic nie sprawdzałam. Przyjmuję i proszę o linki do profili na fb.
    Gratuluję udanych połówkowych :)

Oleska czekam na akceptację i wyśle link do profilu ;)

[*] Aniołek 9tc 04.2018
    f2w3vfxm839x2x55.png
    klz9jw4z1ym1adzc.png
    6v5uu6bdz2x420yq.png
  • KaśkaKwa Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2019, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    makalotia wrote:
    Ja mam wizytę na NFZ w następny poniedziałek, a na połówkowe dalej nie jestem zapisana i nie wiem czy się zapisywać ,bo jesteśmy spłukani ostatnio. Chciałabym iść, ale z drugiej strony czuję , że jest wszystko ok. Jest tu ktoś kto się nie wybiera na połówkowe?

A na NFZ połówkowe ??? , ja chodzę prywatnie ale lekarz wypisał skierowanie na genetyczne do szpitala i automatycznie na genetycznych każą dzwonić i zapisać się na połówkowe tez na NFZ.

cd7c541a76.png
    35 lat / 9 lat starań / 3xIUI /
    3xICSI/1x(*)6tc
    ET-09.10 / 9dpt-II 10dpt-198,99 13dpt-1046,69 15dpt-3295,10 22 dpt - 2xz 2,4mm 35dpt-<3 <3 - PARKA !
  • makalotia Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2019, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KaśkaKwa wrote:
    A na NFZ połówkowe ??? , ja chodzę prywatnie ale lekarz wypisał skierowanie na genetyczne do szpitala i automatycznie na genetycznych każą dzwonić i zapisać się na połówkowe tez na NFZ.
    Mi jeden lekarz powiedział, że te badania nie są obowiązkowe i chyba, że są wskazania. Inny za to lekarz w pierwszej ciąży też nic nie mówił o tych badaniach na NFZ, za to jak szwagierce wyszły źle badania pierwszego trymestru to od razu dał jej na połówkowe skierowanie , w związku z tym, że miała wskazania

8 cykl starań, 1 cykl z modlitwą do Św. Rity od spraw trudnych i beznadziejnych
    15 .10 - beta 26,25 ; p13,3
    17.10- beta 63,54; p23,1
    23.10-b 1213, p 15,3

Niedoczynność tarczycy,
    Hashimoto

n59y3e5ery2u3gss.png
    860i4z17o1rgxg0z.png
  • MaryJane Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2019, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Te 3 badania na nfz obowiązkowe to zwykle usg, badania połówkowe, czyli genetyczne powinien wykonać lekarz który ma certyfikat FMF, oni nie mierzą tylko dziecka ale sprawdzają wszystkie możliwe narządy, przepływy itp. To nie jest obowiązkowe badanie ale jeśli lekarz jest w porządku to bez niczego wypisuje skierowanie żeby sobie zrobić te badania na nfz.
    Ja dostałam skierowanie mimo że wskazań nie było i pierwsze genetyczne wyszły dobrze, zresztą większość moich znajomych dostało żeby zrobić to bezpłatnie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 stycznia 2019, 16:03

KaśkaKwa lubi tę wiadomość

gann3e3k0unlohxb.png

• Doriska87 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2019, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W sumie to chyba nie ma czegoś takiego jak "obowiązkowe" badania w ciąży. na dobrą sprawę to można ani razu przez całą ciąże nie odwiedzić lekarza a dzieciak urodzić nawet w domu...
    Ale jeśli już ktoś decyduje się prowadzić ciążę pod kontrolą lekarza to są pewne standardy jej prowadzenia (być może są też jakieś zalecenia Towarzystwa Ginekologicznego) i określony pakiet badań. Wiadomo, mogą się one różnić trochę w zależności od lekarza, czy np. pakietu medycznego jak i oczywiście indywidualnych wskazań dotyczących zdrowia dziecka i pacjentki. Są przyjęte pewne algorytmy.
    Te 4 Podstawowe badania USG (potwierdzające ciąże i jej umiejscowienie itd, genetyczne, połówkowe i te pod koniec ciąży) to w mojej ocenie takie "must have". Każde z nich jest trochę inne, każde daje inne możliwości badania itd.
    W dzisiejszych czasach nie wyobrażam sobie sytuacji że lekarz nie mówi o nich pacjentce i jej na te badania nie kieruje - niezależnie czy płatnie czy nie.
    Oczywiście pacjenta może powiedzieć że nie chce ich robić ale to już jej wola.

Być może kiedyś dojdziemy to takiego stadium rozwoju służby zdrowia (tych standardów medycznych) że np. NIPT będzie się w to wpisywać (teraz to raczej nie jest standard, ale lekarz powinien informować o tym zawsze ze jest takie badanie) lub inne badania o których może nawet nie wiemy ze istnieją.

Magda - mbc, Ariette1983 lubią tę wiadomość

2019 Natalka
  • Ann.ann Ekspertka

Wysłany: 18 stycznia 2019, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izieth wrote:
    A nie jest tak, że na NFZ są teoretycznie III USG, a nie USG genetyczne? Tak coś słyszałam. Ale faktycznie najlepiej porozmawiać z lekarzem :)

To jest chyba tak, że na NFZ są 3 badania USG, badanie jako badanie. Wiadomo, że lepiej żeby je robił lekarz z certyfikatem FMF niż zwykły ginekolog, ale tego już NFZ nie gwarantuje, trzeba sobie wychodzić samemu, albo zapłacić po prostu..
    Chyba formalnie nie ma czegoś takiego jak USG genetyczne, tak się często określa to badanie z 11-13 tygodnia, bo wtedy najlepiej widać ewentualne wady genetyczne (co znów nie każdy lekarz umie ocenić, dlatego lepiej żeby był to ktoś z certyfikatem).
    Połówkowe jest głównie w kierunku badania serca, które wtedy jest na tyle duże że wiele rzeczy można zmierzyć. Poza tym całe dziecko jest większe i inne narządy też lepiej widać.

Basia: ukdybd3mnkuh4sjx.png
  • Ann.ann Ekspertka

Wysłany: 18 stycznia 2019, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doriska87 wrote:
    W sumie to chyba nie ma czegoś takiego jak "obowiązkowe" badania w ciąży. na dobrą sprawę to można ani razu przez całą ciąże nie odwiedzić lekarza a dzieciak urodzić nawet w domu...
    Ale jeśli już ktoś decyduje się prowadzić ciążę pod kontrolą lekarza to są pewne standardy jej prowadzenia (być może są też jakieś zalecenia Towarzystwa Ginekologicznego) i określony pakiet badań. Wiadomo, mogą się one różnić trochę w zależności od lekarza, czy np. pakietu medycznego jak i oczywiście indywidualnych wskazań dotyczących zdrowia dziecka i pacjentki. Są przyjęte pewne algorytmy.
    Te 4 Podstawowe badania USG (potwierdzające ciąże i jej umiejscowienie itd, genetyczne, połówkowe i te pod koniec ciąży) to w mojej ocenie takie "must have". Każde z nich jest trochę inne, każde daje inne możliwości badania itd.
    W dzisiejszych czasach nie wyobrażam sobie sytuacji że lekarz nie mówi o nich pacjentce i jej na te badania nie kieruje - niezależnie czy płatnie czy nie.
    Oczywiście pacjenta może powiedzieć że nie chce ich robić ale to już jej wola.

Być może kiedyś dojdziemy to takiego stadium rozwoju służby zdrowia (tych standardów medycznych) że np. NIPT będzie się w to wpisywać (teraz to raczej nie jest standard, ale lekarz powinien informować o tym zawsze ze jest takie badanie) lub inne badania o których może nawet nie wiemy ze istnieją.

zgadzam się ze wszystkim :)
    Chodziło mi o badanie obowiązkowe z punktu widzenia lekarza, który postępuje postępować zgodnie ze standardami, wiadomo że kobiety nikt nie przymusi :) chociaż żeby np dostać becikowe trzeba wykazać że kobieta była pod opieką ginekologa od co najmniej 10 tygodnia ciąży (musi mieć wtedy założoną kartę ciąży).

O NIPT to ja sama pytałam lekarzy, w pierwszej ciąży lekarka nie była przychylna, zapytała co z tą wiedzą zrobię (!), teraz lekarz powiedział tylko "jak pani chce to proszę sobie zrobić". Generalnie mam wrażenie że to jakaś tajemnica.

Basia: ukdybd3mnkuh4sjx.png
‹‹ 347 348 349 350 351 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ