Mamusie CZERWCOWE 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Tsh poniżej 2 jest przy staraniach i to jest tylko takie umowne-nie,że musi takie być.W 1wszym.trymestrze 2,5 a w drugim i trzecim do 3.Jedna dziewczyna będzie mieć tsh 1 a ft4 w dolnej granicy normy a druga 2,6 i jej ft4 będzie na poziomie 70% dlatego tak ważne jest,by robić cały panel tarczycowy.
Nadinka83 a co z tymi szczepieniami przy MTHFR? Że niby nie wskazane jak są te mutacje? Ja mam tą jedną ale homocysteina zawsze na niskim poziomie, więc problemów z metylacją większych nie miałam to i chyba szczepić bez obaw mogę nie?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2019, 16:14
-
Lady_Dior lekarze nie widzą przeciwwskazań do szczepień przy MTHFR. Ja wiem że połowa lekarzy wogole nie widzi problemu z MTHFR. Nie studiowałam tego tematu jakoś dogłębnie. Ale nie znalazłam na ten moment nic jak dla mnie przekonywujacego dlaczego nie szczepić.
Lady_Dior, Izieth lubią tę wiadomość
-
Dzięki Nadinka83 lepiej nie zagłębiam się-i tak planuję szczepić,więc nie będę sobie tym już zawracać głowy.Czasem co za dużo,to nie zdrowo
No ale na pewno muszę poczytać o szczepionkach w Nl,bo wiem,że jest ich tu pełno ale nie wiem jakich i koleżanka np.szczepi tylko na to co w Pl jest obowiązkowe.
-
chodzi o to, że jak masz mutację MRHFR homo (jak ja), to niemetylujesz różnych substancji, nie tylko kwasu foliowego.
Ale np. jak jesteś chora i bierzesz leki, to żeby dobrze Ci posłużyły trzeba brać folian. Mnie hematolog zalecił brać już całe życie w dawce 0.8.
Podejrzewam, że prosta interpretacja jest tak, że jeśli dziecko to ma, to nie zmetyluje szczepionek i dostanie NOPa, co jest bzdurą, bo MTHFR jest bardziej skomplikowaneLady_Dior, Izieth lubią tę wiadomość
💙11.06.2019
💙 05.08.2021 -
Magda - mbc wrote:chodzi o to, że jak masz mutację MRHFR homo (jak ja), to niemetylujesz różnych substancji, nie tylko kwasu foliowego.
Ale np. jak jesteś chora i bierzesz leki, to żeby dobrze Ci posłużyły trzeba brać folian. Mnie hematolog zalecił brać już całe życie w dawce 0.8.
Podejrzewam, że prosta interpretacja jest tak, że jeśli dziecko to ma, to nie zmetyluje szczepionek i dostanie NOPa, co jest bzdurą, bo MTHFR jest bardziej skomplikowane
Szcześliwa1405 tu już musisz sama podjąć decyzję-to Twoje zdrowie,Twoja tarczyca.Twoja tarczyca jest w normie ale jak już się bierze leki,to często trzeba brać już cały czas.Ja próbowałam odstawić ale u mnie już tarczycą nie radzi sobie bez leków. -
Lady_Dior wrote:Hmm takie buty... Będziesz Magda-mbc robić swemu dziecku test na mutacje? Ja kiedyś będę musiała o tym pomyśleć no ale to odległy temat.Dzieki za wyjaśnienie
Szcześliwa1405 tu już musisz sama podjąć decyzję-to Twoje zdrowie,Twoja tarczyca.Twoja tarczyca jest w normie ale jak już się bierze leki,to często trzeba brać już cały czas.Ja próbowałam odstawić ale u mnie już tarczycą nie radzi sobie bez leków.
Tak będę, mój hematolog powiedział, że to konieczne. W wieku ok. 5 lat zrobię mu cały pakiet, tj. MTHFR plus trombofilia.💙11.06.2019
💙 05.08.2021 -
Szczesliwa1405 wrote:Już ja sama nie wiem czy brać ten lek czy nie. Czy po ciąży tarczyca wróci do normy?
Gdyby to ode mnie zależało i miałabym taki wynik tsh jak Ty to bralabym leki.
Po ciąży wszystko może się zmienićnie jest powiedziane że już zawsze będziesz musiała brać hormony.
Ja sama biorę dawkę 50, choc teoretycznie spokojnie moglabym 25.(tsh mam teraz 1.01)Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2019, 18:11
-
Ja już po wizycie u nowej Pani Doktor
lekarka miła i dokładna wiec uzyskała moją akceptację do prowadzenia reszty ciąży
Szyjka prawie 4 cm, a więc i długa i twarda. Wody w porządku.
Jeden z chłopaków nie chciał współpracować podczas usgale udało się ostatecznie pomierzyć i tak.jeden 770g a drugi 780g
a więc rosną nasze szczęścia
Lady_Dior, Doriska87, Takana5, Hiszpaneczka, Mama Wojtka, Marryy, GreenK, Freyja, Pimka, Izieth, jolciaa171 lubią tę wiadomość
-
Magda - mbc wrote:Tak będę, mój hematolog powiedział, że to konieczne. W wieku ok. 5 lat zrobię mu cały pakiet, tj. MTHFR plus trombofilia.
Właśnie tak się zastanawiałam w jakim wieku tak najlepiej zrobić te badaniaMoże w tym czasie już w Pl będę mieszkać
Nadinka83 super-gratuluję udanej wizytyAleż już duzi Twoi chłopcy-niech dalej rosną zdrowo
Szcześliwa1405 moja znajoma z wątku zaszła w ciążę z tsh 5 i ma zdrowe kilkuletnie dzieckoJa już zakończę temat tarczycy,bo więcej do powiedzenia nie mam hehe
-
Melduje się jako ostatnia po połówkowych.
Dla tych dziewczyn, których nie ma na fb... u mnie jak zwykle z przebojami.
Mięśniak 5 cm po stronie córeczki,
Urszula 365g- ułożona poprzecznie - hiperechogenne wsierdzie- skierownie na echo serca
Julian 408g ułożony miednicowo i jedyna pozytywna wiadomość, że nadal został chłopcemWiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2019, 18:55
-
KaśkaKwa na pewno będzie wszystko dobrze :* Będziesz mieć częściej wizyty? Ten mięśniak pewnie do obserwacji co? Kiedy będziesz mieć echo serca? Chyba jakoś 26tc,czy mi się pomieszało? Tak czy siak zaciskam mocno kciuki-musi być dobrze
Niech dzieciaki rosną zdrowo :*
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2019, 19:00
-
Nadinka83 wrote:Ja już po wizycie u nowej Pani Doktor
lekarka miła i dokładna wiec uzyskała moją akceptację do prowadzenia reszty ciąży
Szyjka prawie 4 cm, a więc i długa i twarda. Wody w porządku.
Jeden z chłopaków nie chciał współpracować podczas usgale udało się ostatecznie pomierzyć i tak.jeden 770g a drugi 780g
a więc rosną nasze szczęścia
a czemu zrezygnowalas z dr Janosz? a chłopaki super rosna
11dpt - 490, 13dpt-1124, 18dpt-8210, 22dpt-35444, 25dpt - 4mm i ❤️ -
Z bólem serca rezygnuje z dr Janosz ale 100 km w jedna stronę na wizytę zaczyna być bardzo męczące.
do rozwiązania 3 miesiące wiec jeszcze trochę zostało.
Znalazłam lekarke która ogarnia MTHFR, ma doświadczenie w ciążach bliźniaczych i pracuje w szpitalu gdzie chce rodzić. Więc na gorsze nie zmieniam.Hiszpaneczka lubi tę wiadomość
-
Nadinka83 wrote:Z bólem serca rezygnuje z dr Janosz ale 100 km w jedna stronę na wizytę zaczyna być bardzo męczące.
do rozwiązania 3 miesiące wiec jeszcze trochę zostało.
Znalazłam lekarke która ogarnia MTHFR, ma doświadczenie w ciążach bliźniaczych i pracuje w szpitalu gdzie chce rodzić. Więc na gorsze nie zmieniam.
rozumiem, lepiej bliżej mieć lekarza jeszcze jak tez pracuje w szpitalu i ma doświadczenie w ciąży bliźniaczej
11dpt - 490, 13dpt-1124, 18dpt-8210, 22dpt-35444, 25dpt - 4mm i ❤️ -
nick nieaktualny
-
GreenK mocne kciuki za wizytę-na pewno będzie dobrze innej opcji nie przewiduję
Ja poszłam spać o 22czyli sporo wcześniej jak zwykle ale nawet nie męczyłam się z zaśnięciem i przespałam całą noc bez pobudki na siku
Jeszcze 20 min.i śniadanie z inką mniammm
Miłego dnia