Dni dla Płodności   

Specjalnie dla Ciebie - wiosenny powiew nadziei 
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy do 22 marca   
Sprawdź!
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie CZERWCOWE 2019
Odpowiedz

Mamusie CZERWCOWE 2019

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 kwietnia 2019, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dorota, pewnie witamy :)

Dorotta.a lubi tę wiadomość

• Rudzik1 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2019, 22:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 listopada 2019, 23:48

• Dorotta.a Znajoma

Wysłany: 1 kwietnia 2019, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Słuchajcie od razu zacznę od problemu, to już 31 tc, ale dziś czuję, że pobolewa mnie gardło (całą ciążę byłam zdrowa, wszystko super). Trochę panikuję, bo z rok temu walczyłam z przewlekłymi anginami :( nie wiem co zastosować "na już"?

• Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2019, 23:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorotta.a wrote:
    Słuchajcie od razu zacznę od problemu, to już 31 tc, ale dziś czuję, że pobolewa mnie gardło (całą ciążę byłam zdrowa, wszystko super). Trochę panikuję, bo z rok temu walczyłam z przewlekłymi anginami :( nie wiem co zastosować "na już"?
    Kup jutro w aptece Goldisept :)

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • ttuska Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2019, 00:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nanu wrote:
    Jest jakaś opcja wysłania ci prywatnej wiadomości? Bo nic takiego nie widzę tutaj na forum :(
    Gdzieś pewnie można, ale średnio się znam na tym forum

w4sqkrnt373m17ix.png
  • Rudzik1 Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2019, 08:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

• Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2019, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudzik1 wrote:
    Dziewczyny polecicie jakieś miękkie i miłe w dotyku ręczniki kąpielowe? Zamówiłam jeden przez internet i jestem rozczarowana - materiał jest tak szorstki, że sama nie chciałabym się nim wycierać, a co dopiero maluszka.
    mnie koleżanka poleciła te z ikei i chyba je kupię.
    A jak nie chce Ci się jechać do ikei, to zobacz może takie: https://www.3kiwi.pl/product-pol-42776-Nanaf-Organic-Recznik-BAMBUSOWY-z-kapturem-85x85-cm-rozowy.html

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • Rudzik1 Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2019, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Magda - mbc lubi tę wiadomość

• Nadinka83 Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2019, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nanu wrote:
    Jest jakaś opcja wysłania ci prywatnej wiadomości? Bo nic takiego nie widzę tutaj na forum :(
    Musisz kliknąć w zdjęcie obok postu i tam jest opcja 'dodaj do przyjaciolek' jak zaproszenie jest zaakceptowane to będziesz mieć możliwość wysyłania wiadomości do danej osoby :)

74dil6d8qv2ss7sm.png
    10.05.2018r. [*] Kacper 10tc
    Czynnik V (R2) hetero, MTHFR_667C-T hetero, PAI-1 4G homo
  • Dorotta.a Znajoma

Wysłany: 2 kwietnia 2019, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda - mbc wrote:
    Kup jutro w aptece Goldisept :)
    Oo nie znam, dzięki!

• Doriska87 Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2019, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorotta.a wrote:

Cześć, ja praktycznie ciągle borykam się z bólem gardła w ciązy. Głównie rano, jak mam wysuszoną śluzówkę. Jak już czuję ze znów jest gorzej to stosuję: płukanie gardła naparem z szałwii lub roztworem wody z solą, sól morska do nosa, jakieś cukierki o w miarę przyzwoitym składzie do ssania aby nawilżyć gardło (kiedyś kupowałam tabletki na gardło ISLA, ale nie działały na mnie zupełnie), spanie w szaliku, nawilżacz powietrza w pokoju, nie jeść lodów, nie pić gazowanego, dużo pić wody z cytryną i miodem (temperatura wody max 40 stopni C), leżenie w łóżeczku i wygrzanie (ale tak z rozsądkiem).

Marilen--> mam nadzieję ze wszytsko dobrze się skończy.

Ja recznik kupiłam z IKEA. W rossmanie też kiedyś wiedziałam taki mięciutki z kapturkiem dla dziewczynki.

Dziewczyny, może komuś się przyda - położna mi tłumaczyła o co chodzi dokładnie z tą dodatkową wartwą ubranek u noworodka. Może się komuś przyda. Chodzi o to że ta warstwa dodatkowa ma być na klatce piersiowej. A więc najlepiej kompletować ubranka w zestawy: Body krótki rękaw+ pajac długi rękaw lub body długi rękaw + śpiochy (czyli te jakby spodnie na szelki). No i w sumie okazało się że mam same body na długi rękaw i pajace czyli trochę słabo....

Byłam na USG trzeciego trymestru u drugiego lekarza-jednak co lekarz to inne wymiary, ale i tak główka jest mocno do przodu...tzn to BPD. Cały czas liczę na to że potem reszta nadrobi...
    Poza tym w czwartek dziecko było ułożone główkowo a teraz znów jest miednicowo.

A powiedzcie czy dla takiego noworodka to tylko chysta się nadaje a nosidełka to dopiero później czy są jakies nosidła już dla takich maluchów?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 kwietnia 2019, 12:06

2019 Natalka
  • Rudzik1 Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2019, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

• Doriska87 Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2019, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudzik1 wrote:
    Doriska, czy lekarz skomentował jakoś te pomiary?

Odnośnie ubierania dziecka, to podczytuję kwietniówki i dziewczyna, która niedawno urodziła pisała, że dziecko się przegrzewa, kiedy ma na sobie tyle warstw ubrania, czyli np. body na krótki rękaw + pajac + kocyk. W szpitalach jest bardzo gorąco. Podobno wystarczy sam pajac i otulacz bambusowy/muślinowy.
    Ja sobie przygotowałam zestawy, o których piszesz, bo szpital, w którym mogę ostatecznie wylądować, takich zestawów wymaga. No i ten rożek w czerwcu wydaje mi się dość abstrakcyjny.

Lekarz powiedział że wszystko ok z tymi pomiarami więc nie wierzę ze to pisze ale chyba pozostaje mi "zaufać lekarzowi". U mnie BPD jest 3 tygodnie do przodu w stosunku do wieku ciąży...A brzuszek tydzień do tyłu w stosunku do wieku ciąży...

Mój szpital też wymaga takich zestawów, ale masz rację czerwiec, duchota w szpitalu do tego kocyk - masakra. Ja wezmę te zestawy do szpitala, rozek też wezmę otulacz bambusowy i taki lekki kocyk / pieluchę muslinowa. Nie mam pojęcia jak wyglądają te "łóżeczka" dla niemowlaków w szpitalu ale najwyżej rozłożę rozek i będzie robić za spodnią warstwe a przykryję tylko pieluchą muślinową...Zobaczymy też jaka pogoda będzie....

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 kwietnia 2019, 12:53

2019 Natalka
  • Rudzik1 Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2019, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Doriska87 lubi tę wiadomość

• Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2019, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powtórzyłam dziś badanie moczu i bakterii nie ma, miałyście rację, coś w labo poszło nie tak :)

Rudzik1, ttuska, Pimka lubią tę wiadomość

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 kwietnia 2019, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem przekonana, że większość punktów źle przechowuje mocz do badań. Jak on stoi przez 2-3h po przyniesieniu (plus nawet do 2h od pobrania do przyniesienia) to tam zdąży się namnozyc trochę bakterii.

Magda - mbc, Dorotta.a lubią tę wiadomość

• Lilka26 Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2019, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nanu wrote:
    Niestety chodzi mi o mamy, które bedą rodzić w Krakowie :)

Ja rozważałam poród w Krakowie i z tego co udało mi się ustalić to jeśli chodzi o Ujastek to tam jest taśmowa robota CC nawet ok bo robią je sprawnie i dobrze ale poród SN jak nie opłacisz dodatkowo położnej to słabo. W szpitalu na Siemiradzkiego miałam staż i całkiem ok tylko w zeszłym roku było tam bardzo dużo rodzących i brakowało miejsc na salach i nawet jak dopłacimy pacjentki do lepszych warunków to były w 2 osoby na sali a tak to nawet 4 osoby. Bardzo dobre opinie ma dom narodzin, który działa przy szpitalu na Żeromskiego tylko aby zostać tam zakwalifikowanym do porodu ciążą musi przebiegać bez powikłań i bez chorób towarzyszących matki. Jeśli chodzi o znieczulenie do porodu to w szpitalu na Siemiradzkiego jest ono dostępne dla każdej rodzącej jest całą dobę anestezjolog w szpitalu. Jeśli miałabyś jeszcze jakieś pytania to może coś jeszcze pomogę.

Rudzik1 lubi tę wiadomość

• Rudzik1 Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2019, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

• MoniaK77 Znajoma

Wysłany: 2 kwietnia 2019, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Liczycie już ruchy dziecka?

Mi lekarz dzisiaj na wizycie dał kartę ruchów i mam zapisywać metodą Cardiff czyli od 9 rano rozpoczynamy liczenie i zaznaczamy o której godzinie jest 10 ruchów.

relg20mm30pzm8lu.png
  • ttuska Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2019, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilka26 wrote:
    Ja rozważałam poród w Krakowie i z tego co udało mi się ustalić to jeśli chodzi o Ujastek to tam jest taśmowa robota CC nawet ok bo robią je sprawnie i dobrze ale poród SN jak nie opłacisz dodatkowo położnej to słabo. W szpitalu na Siemiradzkiego miałam staż i całkiem ok tylko w zeszłym roku było tam bardzo dużo rodzących i brakowało miejsc na salach i nawet jak dopłacimy pacjentki do lepszych warunków to były w 2 osoby na sali a tak to nawet 4 osoby. Bardzo dobre opinie ma dom narodzin, który działa przy szpitalu na Żeromskiego tylko aby zostać tam zakwalifikowanym do porodu ciążą musi przebiegać bez powikłań i bez chorób towarzyszących matki. Jeśli chodzi o znieczulenie do porodu to w szpitalu na Siemiradzkiego jest ono dostępne dla każdej rodzącej jest całą dobę anestezjolog w szpitalu. Jeśli miałabyś jeszcze jakieś pytania to może coś jeszcze pomogę.
    Ja pierwsze rodziła na ujastku, bo od 27tc poród przedwczesny więc 2 razy byłam na patologii i tam juz zostałam. Rodziła SN, nie było cudownie ale przezylam. Nie podobała mi się opieka po, ale jakoś minęło. Obecnie też leżę na Ujastku na patologii i tutaj też będę rodziła, bo juz znam szpital

w4sqkrnt373m17ix.png
‹‹ 483 484 485 486 487 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ