X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie CZERWCOWE 2019
Odpowiedz

Mamusie CZERWCOWE 2019

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 kwietnia 2019, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dorota, pewnie witamy :)

Dorotta.a lubi tę wiadomość

• Rudzik1 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2019, 22:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 listopada 2019, 23:48

• Dorotta.a Znajoma

Wysłany: 1 kwietnia 2019, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Słuchajcie od razu zacznę od problemu, to już 31 tc, ale dziś czuję, że pobolewa mnie gardło (całą ciążę byłam zdrowa, wszystko super). Trochę panikuję, bo z rok temu walczyłam z przewlekłymi anginami :( nie wiem co zastosować "na już"?

• Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2019, 23:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorotta.a wrote:
    Słuchajcie od razu zacznę od problemu, to już 31 tc, ale dziś czuję, że pobolewa mnie gardło (całą ciążę byłam zdrowa, wszystko super). Trochę panikuję, bo z rok temu walczyłam z przewlekłymi anginami :( nie wiem co zastosować "na już"?
    Kup jutro w aptece Goldisept :)

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • ttuska Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2019, 00:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nanu wrote:
    Jest jakaś opcja wysłania ci prywatnej wiadomości? Bo nic takiego nie widzę tutaj na forum :(
    Gdzieś pewnie można, ale średnio się znam na tym forum

w4sqkrnt373m17ix.png
  • Rudzik1 Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2019, 08:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

• Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2019, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudzik1 wrote:
    Dziewczyny polecicie jakieś miękkie i miłe w dotyku ręczniki kąpielowe? Zamówiłam jeden przez internet i jestem rozczarowana - materiał jest tak szorstki, że sama nie chciałabym się nim wycierać, a co dopiero maluszka.
    mnie koleżanka poleciła te z ikei i chyba je kupię.
    A jak nie chce Ci się jechać do ikei, to zobacz może takie: https://www.3kiwi.pl/product-pol-42776-Nanaf-Organic-Recznik-BAMBUSOWY-z-kapturem-85x85-cm-rozowy.html

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • Rudzik1 Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2019, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Magda - mbc lubi tę wiadomość

• Nadinka83 Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2019, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nanu wrote:
    Jest jakaś opcja wysłania ci prywatnej wiadomości? Bo nic takiego nie widzę tutaj na forum :(
    Musisz kliknąć w zdjęcie obok postu i tam jest opcja 'dodaj do przyjaciolek' jak zaproszenie jest zaakceptowane to będziesz mieć możliwość wysyłania wiadomości do danej osoby :)

74dil6d8qv2ss7sm.png
    10.05.2018r. [*] Kacper 10tc
    Czynnik V (R2) hetero, MTHFR_667C-T hetero, PAI-1 4G homo
  • Dorotta.a Znajoma

Wysłany: 2 kwietnia 2019, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda - mbc wrote:
    Kup jutro w aptece Goldisept :)
    Oo nie znam, dzięki!

• Doriska87 Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2019, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorotta.a wrote:

Cześć, ja praktycznie ciągle borykam się z bólem gardła w ciązy. Głównie rano, jak mam wysuszoną śluzówkę. Jak już czuję ze znów jest gorzej to stosuję: płukanie gardła naparem z szałwii lub roztworem wody z solą, sól morska do nosa, jakieś cukierki o w miarę przyzwoitym składzie do ssania aby nawilżyć gardło (kiedyś kupowałam tabletki na gardło ISLA, ale nie działały na mnie zupełnie), spanie w szaliku, nawilżacz powietrza w pokoju, nie jeść lodów, nie pić gazowanego, dużo pić wody z cytryną i miodem (temperatura wody max 40 stopni C), leżenie w łóżeczku i wygrzanie (ale tak z rozsądkiem).

Marilen--> mam nadzieję ze wszytsko dobrze się skończy.

Ja recznik kupiłam z IKEA. W rossmanie też kiedyś wiedziałam taki mięciutki z kapturkiem dla dziewczynki.

Dziewczyny, może komuś się przyda - położna mi tłumaczyła o co chodzi dokładnie z tą dodatkową wartwą ubranek u noworodka. Może się komuś przyda. Chodzi o to że ta warstwa dodatkowa ma być na klatce piersiowej. A więc najlepiej kompletować ubranka w zestawy: Body krótki rękaw+ pajac długi rękaw lub body długi rękaw + śpiochy (czyli te jakby spodnie na szelki). No i w sumie okazało się że mam same body na długi rękaw i pajace czyli trochę słabo....

Byłam na USG trzeciego trymestru u drugiego lekarza-jednak co lekarz to inne wymiary, ale i tak główka jest mocno do przodu...tzn to BPD. Cały czas liczę na to że potem reszta nadrobi...
    Poza tym w czwartek dziecko było ułożone główkowo a teraz znów jest miednicowo.

A powiedzcie czy dla takiego noworodka to tylko chysta się nadaje a nosidełka to dopiero później czy są jakies nosidła już dla takich maluchów?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 kwietnia 2019, 12:06

2019 Natalka
  • Rudzik1 Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2019, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

• Doriska87 Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2019, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudzik1 wrote:
    Doriska, czy lekarz skomentował jakoś te pomiary?

Odnośnie ubierania dziecka, to podczytuję kwietniówki i dziewczyna, która niedawno urodziła pisała, że dziecko się przegrzewa, kiedy ma na sobie tyle warstw ubrania, czyli np. body na krótki rękaw + pajac + kocyk. W szpitalach jest bardzo gorąco. Podobno wystarczy sam pajac i otulacz bambusowy/muślinowy.
    Ja sobie przygotowałam zestawy, o których piszesz, bo szpital, w którym mogę ostatecznie wylądować, takich zestawów wymaga. No i ten rożek w czerwcu wydaje mi się dość abstrakcyjny.

Lekarz powiedział że wszystko ok z tymi pomiarami więc nie wierzę ze to pisze ale chyba pozostaje mi "zaufać lekarzowi". U mnie BPD jest 3 tygodnie do przodu w stosunku do wieku ciąży...A brzuszek tydzień do tyłu w stosunku do wieku ciąży...

Mój szpital też wymaga takich zestawów, ale masz rację czerwiec, duchota w szpitalu do tego kocyk - masakra. Ja wezmę te zestawy do szpitala, rozek też wezmę otulacz bambusowy i taki lekki kocyk / pieluchę muslinowa. Nie mam pojęcia jak wyglądają te "łóżeczka" dla niemowlaków w szpitalu ale najwyżej rozłożę rozek i będzie robić za spodnią warstwe a przykryję tylko pieluchą muślinową...Zobaczymy też jaka pogoda będzie....

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 kwietnia 2019, 12:53

2019 Natalka
  • Rudzik1 Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2019, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Doriska87 lubi tę wiadomość

• Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2019, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powtórzyłam dziś badanie moczu i bakterii nie ma, miałyście rację, coś w labo poszło nie tak :)

Rudzik1, ttuska, Pimka lubią tę wiadomość

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 kwietnia 2019, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem przekonana, że większość punktów źle przechowuje mocz do badań. Jak on stoi przez 2-3h po przyniesieniu (plus nawet do 2h od pobrania do przyniesienia) to tam zdąży się namnozyc trochę bakterii.

Magda - mbc, Dorotta.a lubią tę wiadomość

• Lilka26 Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2019, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nanu wrote:
    Niestety chodzi mi o mamy, które bedą rodzić w Krakowie :)

Ja rozważałam poród w Krakowie i z tego co udało mi się ustalić to jeśli chodzi o Ujastek to tam jest taśmowa robota CC nawet ok bo robią je sprawnie i dobrze ale poród SN jak nie opłacisz dodatkowo położnej to słabo. W szpitalu na Siemiradzkiego miałam staż i całkiem ok tylko w zeszłym roku było tam bardzo dużo rodzących i brakowało miejsc na salach i nawet jak dopłacimy pacjentki do lepszych warunków to były w 2 osoby na sali a tak to nawet 4 osoby. Bardzo dobre opinie ma dom narodzin, który działa przy szpitalu na Żeromskiego tylko aby zostać tam zakwalifikowanym do porodu ciążą musi przebiegać bez powikłań i bez chorób towarzyszących matki. Jeśli chodzi o znieczulenie do porodu to w szpitalu na Siemiradzkiego jest ono dostępne dla każdej rodzącej jest całą dobę anestezjolog w szpitalu. Jeśli miałabyś jeszcze jakieś pytania to może coś jeszcze pomogę.

Rudzik1 lubi tę wiadomość

• Rudzik1 Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2019, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

• MoniaK77 Znajoma

Wysłany: 2 kwietnia 2019, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Liczycie już ruchy dziecka?

Mi lekarz dzisiaj na wizycie dał kartę ruchów i mam zapisywać metodą Cardiff czyli od 9 rano rozpoczynamy liczenie i zaznaczamy o której godzinie jest 10 ruchów.

relg20mm30pzm8lu.png
  • ttuska Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2019, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilka26 wrote:
    Ja rozważałam poród w Krakowie i z tego co udało mi się ustalić to jeśli chodzi o Ujastek to tam jest taśmowa robota CC nawet ok bo robią je sprawnie i dobrze ale poród SN jak nie opłacisz dodatkowo położnej to słabo. W szpitalu na Siemiradzkiego miałam staż i całkiem ok tylko w zeszłym roku było tam bardzo dużo rodzących i brakowało miejsc na salach i nawet jak dopłacimy pacjentki do lepszych warunków to były w 2 osoby na sali a tak to nawet 4 osoby. Bardzo dobre opinie ma dom narodzin, który działa przy szpitalu na Żeromskiego tylko aby zostać tam zakwalifikowanym do porodu ciążą musi przebiegać bez powikłań i bez chorób towarzyszących matki. Jeśli chodzi o znieczulenie do porodu to w szpitalu na Siemiradzkiego jest ono dostępne dla każdej rodzącej jest całą dobę anestezjolog w szpitalu. Jeśli miałabyś jeszcze jakieś pytania to może coś jeszcze pomogę.
    Ja pierwsze rodziła na ujastku, bo od 27tc poród przedwczesny więc 2 razy byłam na patologii i tam juz zostałam. Rodziła SN, nie było cudownie ale przezylam. Nie podobała mi się opieka po, ale jakoś minęło. Obecnie też leżę na Ujastku na patologii i tutaj też będę rodziła, bo juz znam szpital

w4sqkrnt373m17ix.png
‹‹ 483 484 485 486 487 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ