X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie CZERWCOWE 2019
Odpowiedz

Mamusie CZERWCOWE 2019

Oceń ten wątek:
  • Marilen Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2019, 00:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady Dior, ja brzuch też mniejszy od Twojego, a 30w3d. Ale tak się napina i tak ciągnie jakby mały chciał mi już do nogawki wpaść.

Ja dzisiaj miałam usg 3 trymestru. I Dr potwierdził to co mówiła moja lekarka, że są dysproporcje, tzn kość udowa i brzuszek mniejsze niż wiek ciąży, główka mniej więcej odpowiednia. W każdym razie kazał za 2 tyg sprawdzić z moją lekarką i w razie wzrastających lub utrzymujących się dysproporcji do wieku ciąży, mam się z nim skontaktować i będzie robil kontrolne usg i "będziemy myśleć", bo to może świadczyć, że dziecko jest niedożywione tzn, że łożysko nie spełnia swojej funkcji. W najgorszym wypadku rozwiązuje się ciążę przed czasem :/
    Ale mam nadzieję, że to tylko taka uroda małego, i że te proporcje się zmienią, bo już są ciut mniejsze w stosunku do usg sprzed pobytu w szpitalu.

Co do GBS, ja chyba miałam wykrytego, albo nie miałam badania w pierwszej ciąży, i podali i mnie i małej antybiotyk po porodzie.

A waga mojego Malucha to ok. 1286g. Więc podobnie jak córka pewnie bykiem nie będzie.

7u229jcgzsq578gy.png
  • Lady_Dior Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2019, 05:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marilen też mam podobne odczucia co do brzucha-wieczorami to mam wrażenie,że mi opadnie...Mam nadzieję,że z naszymi dziećmi jest ok-tylko będą po prostu mniejsze i tyle.Ja Was tu do tego piątku to zanudzę tymi zmartwieniami,marudzeniem 😝

Jeszcze mam wrażenie,że mała inaczej się obróciła,bo czuję jej ruchy tak wewnątrz-od strony kręgosłupa.Nic fajnego,bo są mało wyraźne te ruchy :/

age.png

2019 córka 💗
    2021 synek💙
    2024 synek💙

2013.08.26 11tc [*]
    2018.01.20 8tc [*]
    2018.05.26 cb [*]
    2020.11.21 cb [*]
    2023.02.20 6t2d [*]
    2023.06.27 cb [*]
    V Leiden hetero
    MTHFR 677 hetero
    Niedoczynność tarczycy
    HPA-1a dodatnia
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 kwietnia 2019, 05:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oo widzę ze nie tylko ja nie śpię :) Lady ja mimo ze bruch wysoko to tez mam wrażenie ze wypadnie :) czuje już nacisk na spojenie. Teraz nie moge ćwiczyć ale wcześniej w trakcie jogi to w niektórych pozycjach to myślałam ze poród się zacznie :D. Na piłce chętnie bym się podbujala ale to chyba tez może przyspieszyć....
    Co do antybiotyku to ja akurat Ci zazdroszczę ze nie będzie podawany. Nie rozumiem tego podawania na wyrost- bo tak trzeba. B dużo kobiet jest nosicielem i serio nic z tego nie wynika.
    Dawaj znac jak wizyta! Trzymamy kciuki zeby było dobrze :)

Marilen- mam nadzieje ze dysproporcje się zmniejsza. W końcu dziecko rosnie skokowo.

• Rudzik1 Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2019, 08:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 listopada 2019, 23:43

• Doriska87 Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2019, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marilen wrote:
    Ja dzisiaj miałam usg 3 trymestru. I Dr potwierdził to co mówiła moja lekarka, że są dysproporcje, tzn kość udowa i brzuszek mniejsze niż wiek ciąży, główka mniej więcej odpowiednia. W każdym razie kazał za 2 tyg sprawdzić z moją lekarką i w razie wzrastających lub utrzymujących się dysproporcji do wieku ciąży, mam się z nim skontaktować i będzie robil kontrolne usg i "będziemy myśleć", bo to może świadczyć, że dziecko jest niedożywione tzn, że łożysko nie spełnia swojej funkcji. W najgorszym wypadku rozwiązuje się ciążę przed czasem :/
    Ale mam nadzieję, że to tylko taka uroda małego, i że te proporcje się zmienią, bo już są ciut mniejsze w stosunku do usg sprzed pobytu w szpitalu.
    U mnie też są spore dysproporcje a mimo to 2 lekarzy uważa że nie ma jest to żadna nieprawidłowość... Zauważyłam też że są rozbieżności w pomiarach między lekarzami i to czasem spore. Np. jeden lekarz twierdził że moja szyjka to 5 cm a drugi że 3 cm. Ja wiem że te 5 cm to nie możliwe bo miałam skracaną operacyjnie szyjkę i dluższa niż 3,5 to raczej nie może być...
    Poczytałam też trochę na różnych forach i często te dysproporcje z usg po prostu nic nie znaczą... Oby tak było i u nas.

Oj widzę że ten 3.trymestr daje się wszystkim we znaki.
    Ja od rana mam mega mdłości ale to pewnie przez moje grzeszki jedzeniowe...

Poza tym Mała wsadziła mi chyba nogi gdzieś w rejonach pęcherza i jak kopnie to dosłownie czuje skurcz w cewce moczowej...Ja rozumiem po żebrach po wątrobie nawet po pęcherzu ale tak żeby czuć to w cewce...
    Próbuję trzymać pupe wyżej niż głowe aby zmieniła pozycję ale uparciuch siedzi jak siedział...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 kwietnia 2019, 08:54

2019 Natalka
  • Lady_Dior Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2019, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    GreenK no może masz rację z tym antybiotykiem.Chyba za bardzo się przejęłam a są gorsze rzeczy...Jaką dawkę nospy bierzesz jednorazowo? Dziś nad ranem brzuch mi stwardniał chyba 5x w ciągu godziny i przyznam,że to przestaje mnie bawić.Dziś mam takiego mega doła,tak się martwię o dziecko.Waga ani drgnie ehhh straszne to...Jeszcze tak się to dziecko obróciło,że o wiele słabiej ją czuję i jak tu nie świrować.Boże byle do piątku :(

Rudzik1 dzięki ;) To zawsze jakieś pocieszenie ;)

Doriska87 i widzisz jak to jest z tymi opiniami lekarzy...Teraz kwestia na którego się trafi.Chyba bym wolała na tego,który mówi,że wszystko jest dobrze 😂😂😂

age.png

2019 córka 💗
    2021 synek💙
    2024 synek💙

2013.08.26 11tc [*]
    2018.01.20 8tc [*]
    2018.05.26 cb [*]
    2020.11.21 cb [*]
    2023.02.20 6t2d [*]
    2023.06.27 cb [*]
    V Leiden hetero
    MTHFR 677 hetero
    Niedoczynność tarczycy
    HPA-1a dodatnia
  • Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2019, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doriska87 wrote:
    U mnie też są spore dysproporcje a mimo to 2 lekarzy uważa że nie ma jest to żadna nieprawidłowość... Zauważyłam też że są rozbieżności w pomiarach między lekarzami i to czasem spore. Np. jeden lekarz twierdził że moja szyjka to 5 cm a drugi że 3 cm. Ja wiem że te 5 cm to nie możliwe bo miałam skracaną operacyjnie szyjkę i dluższa niż 3,5 to raczej nie może być...
    Poczytałam też trochę na różnych forach i często te dysproporcje z usg po prostu nic nie znaczą... Oby tak było i u nas.

Prawidłowo szyjkę mierzy się tak, że głowicę usg umieszcza się w ujściu do pochwy, nie wsadza się tam do środka, bo można docisnąć szyjkę i ona wtedy będzie dłuższa.
    Także pewnie stąd wynika różnica, w każdym razie 3cm to dużo szyjki :)

Lady, ja biorę cały czas jakieś antybiotyki i daje radę :P
    I serio Twoja waga nie ma nic do rzeczy, ja nie przytyłam od 4 tygodni nic a mały ma już 1,5kg.

Co do łożyska, to trzeba kontrolować, żeby się nie okazało, że zaczyna się starzeć.
    Marilen, bierzesz acard?

GreenK, Lady_Dior lubią tę wiadomość

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2019, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady_Dior wrote:
    Na pewno zrobię mocz,morfo,żelazo,układ krzepnięcia,tsh,ft4 (mam nadzieję,że wzrosło,bo ostatnio miałam poniżej normy),glukoza i nie wiem co jeszcze może CRP? No i usg tarczycy w czwartek,by sprawdzić jak ten mój guzek.Oj pójdzie kasy znowu...

Lady, zrób sobie:
    badanie ogólne moczu
    morfologię (jak hemoglobina będzie niska, to i tak trzeba łykać żelazo więc tego bym nie robiła)
    CRP
    TSH, FT4
    APTT, PT, TT, fibrynogen
    homocysteinę
    glukozę na czczo możesz zrobić
    i możesz sobie zrobić wymaz z kanału szyjki macicy

:)

ja na wizyty badam: mocz, morfologię, crp, wymazy i homocysteinę co jakiś czas.

GreenK, Lady_Dior lubią tę wiadomość

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • Doriska87 Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2019, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady_Dior wrote:
    GreenK no może masz rację z tym antybiotykiem.Chyba za bardzo się przejęłam a są gorsze rzeczy...Jaką dawkę nospy bierzesz jednorazowo? Dziś nad ranem brzuch mi stwardniał chyba 5x w ciągu godziny i przyznam,że to przestaje mnie bawić.Dziś mam takiego mega doła,tak się martwię o dziecko.Waga ani drgnie ehhh straszne to...Jeszcze tak się to dziecko obróciło,że o wiele słabiej ją czuję i jak tu nie świrować.Boże byle do piątku :(

Doriska87 i widzisz jak to jest z tymi opiniami lekarzy...Teraz kwestia na którego się trafi.Chyba bym wolała na tego,który mówi,że wszystko jest dobrze 😂😂😂

Lady_Dior a jak leżysz na lewym boki to twardnienie nie mija? no i ważne by nie głaskać brzucha wtedy....

2019 Natalka
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 kwietnia 2019, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doriska87 wrote:

Oj widzę że ten 3.trymestr daje się wszystkim we znaki.
    Ja od rana mam mega mdłości ale to pewnie przez moje grzeszki jedzeniowe...

Poza tym Mała wsadziła mi chyba nogi gdzieś w rejonach pęcherza i jak kopnie to dosłownie czuje skurcz w cewce moczowej...Ja rozumiem po żebrach po wątrobie nawet po pęcherzu ale tak żeby czuć to w cewce...
    Próbuję trzymać pupe wyżej niż głowe aby zmieniła pozycję ale uparciuch siedzi jak siedział...
    Hej dokładnie są olbrzymie różnice w pomiarach. U mnie ponad 200 g dziecko podobno urosło w 3 dni a szyjka urosła o 1 cm. Co więcej łożysko nagle mam z tylu haha. Także co lekarz to widzi różne rzeczy... natomiast skala błędu jest na spora niestety.

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 kwietnia 2019, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady_Dior wrote:

Lady wiem co czujesz :/ jak bardzo się martwisz to zawsze można jechać do szpitala. Niestety każda z Nas jest inna.
    Mi tez waga stoi w miejscu niby fajnie.... ale dziecko rosnie a ja nie...

Lady_Dior lubi tę wiadomość

• Lady_Dior Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2019, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda-mbc no na pewno zrobię te wszystkie badania,choć homocysteinę miałam dość niską (niecałe 6) jeszcze zanim wiedziałam o trombofili ale zbadam z ciekawości.No ja z tą wagą wariuję wiem :) Mam nadzieję,że faktycznie to tylko schizy.

Doriska87 ja te twardnienia mam chwilowe-takie 10sec.to nawet nie zdążę czasem zmienić pozycji :D Tylko trochę mnie zaniepokoilo,że było ich tyle w ciągu godziny.Na razie mam spokój -pewnie wieczorem znowu będzie ich więcej.

GreenK ja rozumiem,że pomiary na różnych sprzętach mogą się różnić i to bardzo ale żeby łożysko było z jednej strony i nagle z drugiej?? :D :D Jeszcze na tak zaawansowanym etapie-to już coś tu nie ga dla mnie ;)

Nic ja się zbieram powoli na lotnisko także trzymajcie się kobitki.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 kwietnia 2019, 11:00

age.png

2019 córka 💗
    2021 synek💙
    2024 synek💙

2013.08.26 11tc [*]
    2018.01.20 8tc [*]
    2018.05.26 cb [*]
    2020.11.21 cb [*]
    2023.02.20 6t2d [*]
    2023.06.27 cb [*]
    V Leiden hetero
    MTHFR 677 hetero
    Niedoczynność tarczycy
    HPA-1a dodatnia
  • Doriska87 Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2019, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady_Dior
    spokojnej podróży :-)

2019 Natalka
  • Pimka Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2019, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 maja 2020, 12:20

2021:➡️12.02 długi protokół
    22.03🎯15 dojrzałych
    ❄4AA❄3BB❄3BC

🍀29.05 4AA 7dpt-44,05; 10dpt-158,3; 12dpt-447,0; 14dpt-1075,0; 19dpt-7018, 26dpt mamy ❤rośnij Kropelinko🙏Intralipid+Accofil+Atosiban+Neoparin+Embroglue+Metypred
    2020: z rozmrożonych oocytów:
    4BB❌ 6t2d😥(puste jajo)2BB❌ nieudany😔2/3BC ❌CB😔2/3CB(5doba),3CB(6doba)❌nieudany😔

2018: protokół krótki:🎯12 dojrzałych, 6 zamrożonoDo 5 doby dotrwał tylko 1(3AC)
    ✅nasz cud urodzony w Dzień Matki❤

O Nas:
    ♀️Ja
    Histeroskopia-CD3 wysokie👎CD56-NK👎 CD138👍
    👎niedrożne jajowody👎mthrf hetero,👎IO od IX 2020👍hormony 👍edopoduszka👍AMH-3,14
    👍immunologia
    ♂️On-
    👎👍morfologia 2%(2018)-->4%(2020)-->6%(2021);👎ruchliwość- 24,2%👎mthrf homo
    👍test HBA-87%👍test stresu oksydacyjnego plemników👍Fragmentacja DNA-91%
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 kwietnia 2019, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pimka wrote:
    Dziewczyny, proszę o pomoc w interpretacji wyniku toxoplazmozy IgG mam 287,0 IU/ml A przy Igm-reaktywny(1,51 index). Wyn8k z czerwca 2018 IgG 14,42 IU/ml, a IgM 0,204 index

Może zadzwoń/napisz do lekarza prowadzącego? :) To jest pierwszy raz w ciąży kiedy badałaś toksoplazmozę?

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 kwietnia 2019, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady_Dior wrote:
    Magda-mbc no na pewno zrobię te wszystkie badania,choć homocysteinę miałam dość niską (niecałe 6) jeszcze zanim wiedziałam o trombofili ale zbadam z ciekawości.No ja z tą wagą wariuję wiem :) Mam nadzieję,że faktycznie to tylko schizy.

Doriska87 ja te twardnienia mam chwilowe-takie 10sec.to nawet nie zdążę czasem zmienić pozycji :D Tylko trochę mnie zaniepokoilo,że było ich tyle w ciągu godziny.Na razie mam spokój -pewnie wieczorem znowu będzie ich więcej.

GreenK ja rozumiem,że pomiary na różnych sprzętach mogą się różnić i to bardzo ale żeby łożysko było z jednej strony i nagle z drugiej?? :D :D Jeszcze na tak zaawansowanym etapie-to już coś tu nie ga dla mnie ;)

Nic ja się zbieram powoli na lotnisko także trzymajcie się kobitki.
    Z tym łożyskiem to Pana na IP poniosło chyba ;).
    Szczęśliwej podróży!

• Pimka Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2019, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

22.03🎯15 dojrzałych
    ❄4AA❄3BB❄3BC

🍀29.05 4AA 7dpt-44,05; 10dpt-158,3; 12dpt-447,0; 14dpt-1075,0; 19dpt-7018, 26dpt mamy ❤rośnij Kropelinko🙏Intralipid+Accofil+Atosiban+Neoparin+Embroglue+Metypred

O Nas:
    ♀️Ja
    👍immunologia
    ♂️On-
  • Doriska87 Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2019, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pimka, czy robiłaś badanie na toxo w różnych labolatoriach?

To ważne bo labolatoria maja różne normy. Ja robiłam jedno w Diagnostyce a drugie w Alabie i te drugie wyniki były sporo wyższe około 4 razy chyba.
    Konsultowałam z lekarzem i jak igm jest negatywne to wzrost igg wynika albo z innych norm i metod badania, albo z faktu ze miałaś kontakt z osobą która przechodzi toxo.

Czy możesz dopisać normy jakie masz na badaniach?

Z tego pierwszego badania z czerwca o ile dobrze pamitam te zaleznosci wychodzi ze już przechodziłaś toxo. Jeśli tak to jesteś w bezpiecznej sytuacji, ale oczywiście niech lekarz się wypowie, bo masz dużą różnice między IGG.

Ewentualnie mogą Ci zlecić dodatkowe badania i antybiotyk (mi nie zlecali).
    Acha i jeszcze wygrzebałam stare badania na toxo z Alabu (sprzed ciąży) i tam też wynik oscylował w granicach tego drugiego w ciąży...zatem to raczej mało możliwe aby tak skakał, wiec przyczyna faktycznie może leżeć w innych normach i metodologii badań...

Napisz proszę co Ci powie lekarz.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 kwietnia 2019, 13:00

2019 Natalka
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 kwietnia 2019, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z jednej strony z wyniku czerwcowego wynika jakbyś już miała wtedy przebytą. Z drugiej strony z tego nowego wyniku wychodzi tak, jakbyś aktualnie przechodziła - ale podkreślam, nie jestem lekarzem i nawet nie widzę norm z laboratorium, w którym robiłaś badania.

• Pimka Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2019, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

22.03🎯15 dojrzałych
    ❄4AA❄3BB❄3BC

O Nas:
    ♀️Ja
    👍immunologia
    ♂️On-
‹‹ 491 492 493 494 495 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z płodnością, brak owulacji? 3 przepisy na koktajle wspierające owulację.

Sprawdź jak pyszne i łatwe do zrobienia koktajle, mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę. Działaj kompleksowo i wspieraj swoje starania w naturalny sposób. Poznaj 3 propozycje przepisów na pyszne koktajle propłodnościowe. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ