Mamusie CZERWCOWE 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Lady Dior, ja brzuch też mniejszy od Twojego, a 30w3d. Ale tak się napina i tak ciągnie jakby mały chciał mi już do nogawki wpaść.
Ja dzisiaj miałam usg 3 trymestru. I Dr potwierdził to co mówiła moja lekarka, że są dysproporcje, tzn kość udowa i brzuszek mniejsze niż wiek ciąży, główka mniej więcej odpowiednia. W każdym razie kazał za 2 tyg sprawdzić z moją lekarką i w razie wzrastających lub utrzymujących się dysproporcji do wieku ciąży, mam się z nim skontaktować i będzie robil kontrolne usg i "będziemy myśleć", bo to może świadczyć, że dziecko jest niedożywione tzn, że łożysko nie spełnia swojej funkcji. W najgorszym wypadku rozwiązuje się ciążę przed czasem
Ale mam nadzieję, że to tylko taka uroda małego, i że te proporcje się zmienią, bo już są ciut mniejsze w stosunku do usg sprzed pobytu w szpitalu.
Co do GBS, ja chyba miałam wykrytego, albo nie miałam badania w pierwszej ciąży, i podali i mnie i małej antybiotyk po porodzie.
A waga mojego Malucha to ok. 1286g. Więc podobnie jak córka pewnie bykiem nie będzie. -
Marilen też mam podobne odczucia co do brzucha-wieczorami to mam wrażenie,że mi opadnie...Mam nadzieję,że z naszymi dziećmi jest ok-tylko będą po prostu mniejsze i tyle.Ja Was tu do tego piątku to zanudzę tymi zmartwieniami,marudzeniem 😝
Jeszcze mam wrażenie,że mała inaczej się obróciła,bo czuję jej ruchy tak wewnątrz-od strony kręgosłupa.Nic fajnego,bo są mało wyraźne te ruchy -
nick nieaktualnyOo widzę ze nie tylko ja nie śpię Lady ja mimo ze bruch wysoko to tez mam wrażenie ze wypadnie czuje już nacisk na spojenie. Teraz nie moge ćwiczyć ale wcześniej w trakcie jogi to w niektórych pozycjach to myślałam ze poród się zacznie . Na piłce chętnie bym się podbujala ale to chyba tez może przyspieszyć....
Co do antybiotyku to ja akurat Ci zazdroszczę ze nie będzie podawany. Nie rozumiem tego podawania na wyrost- bo tak trzeba. B dużo kobiet jest nosicielem i serio nic z tego nie wynika.
Dawaj znac jak wizyta! Trzymamy kciuki zeby było dobrze
Marilen- mam nadzieje ze dysproporcje się zmniejsza. W końcu dziecko rosnie skokowo.
-
Marilen wrote:Ja dzisiaj miałam usg 3 trymestru. I Dr potwierdził to co mówiła moja lekarka, że są dysproporcje, tzn kość udowa i brzuszek mniejsze niż wiek ciąży, główka mniej więcej odpowiednia. W każdym razie kazał za 2 tyg sprawdzić z moją lekarką i w razie wzrastających lub utrzymujących się dysproporcji do wieku ciąży, mam się z nim skontaktować i będzie robil kontrolne usg i "będziemy myśleć", bo to może świadczyć, że dziecko jest niedożywione tzn, że łożysko nie spełnia swojej funkcji. W najgorszym wypadku rozwiązuje się ciążę przed czasem
Ale mam nadzieję, że to tylko taka uroda małego, i że te proporcje się zmienią, bo już są ciut mniejsze w stosunku do usg sprzed pobytu w szpitalu.
Poczytałam też trochę na różnych forach i często te dysproporcje z usg po prostu nic nie znaczą... Oby tak było i u nas.
Oj widzę że ten 3.trymestr daje się wszystkim we znaki.
Ja od rana mam mega mdłości ale to pewnie przez moje grzeszki jedzeniowe...
Poza tym Mała wsadziła mi chyba nogi gdzieś w rejonach pęcherza i jak kopnie to dosłownie czuje skurcz w cewce moczowej...Ja rozumiem po żebrach po wątrobie nawet po pęcherzu ale tak żeby czuć to w cewce...
Próbuję trzymać pupe wyżej niż głowe aby zmieniła pozycję ale uparciuch siedzi jak siedział...Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 kwietnia 2019, 08:54
2019 Natalka -
GreenK no może masz rację z tym antybiotykiem.Chyba za bardzo się przejęłam a są gorsze rzeczy...Jaką dawkę nospy bierzesz jednorazowo? Dziś nad ranem brzuch mi stwardniał chyba 5x w ciągu godziny i przyznam,że to przestaje mnie bawić.Dziś mam takiego mega doła,tak się martwię o dziecko.Waga ani drgnie ehhh straszne to...Jeszcze tak się to dziecko obróciło,że o wiele słabiej ją czuję i jak tu nie świrować.Boże byle do piątku
Rudzik1 dzięki To zawsze jakieś pocieszenie
Doriska87 i widzisz jak to jest z tymi opiniami lekarzy...Teraz kwestia na którego się trafi.Chyba bym wolała na tego,który mówi,że wszystko jest dobrze 😂😂😂 -
Doriska87 wrote:U mnie też są spore dysproporcje a mimo to 2 lekarzy uważa że nie ma jest to żadna nieprawidłowość... Zauważyłam też że są rozbieżności w pomiarach między lekarzami i to czasem spore. Np. jeden lekarz twierdził że moja szyjka to 5 cm a drugi że 3 cm. Ja wiem że te 5 cm to nie możliwe bo miałam skracaną operacyjnie szyjkę i dluższa niż 3,5 to raczej nie może być...
Poczytałam też trochę na różnych forach i często te dysproporcje z usg po prostu nic nie znaczą... Oby tak było i u nas.
Prawidłowo szyjkę mierzy się tak, że głowicę usg umieszcza się w ujściu do pochwy, nie wsadza się tam do środka, bo można docisnąć szyjkę i ona wtedy będzie dłuższa.
Także pewnie stąd wynika różnica, w każdym razie 3cm to dużo szyjki
Lady, ja biorę cały czas jakieś antybiotyki i daje radę
I serio Twoja waga nie ma nic do rzeczy, ja nie przytyłam od 4 tygodni nic a mały ma już 1,5kg.
Co do łożyska, to trzeba kontrolować, żeby się nie okazało, że zaczyna się starzeć.
Marilen, bierzesz acard?GreenK, Lady_Dior lubią tę wiadomość
💙11.06.2019
💙 05.08.2021 -
Lady_Dior wrote:Na pewno zrobię mocz,morfo,żelazo,układ krzepnięcia,tsh,ft4 (mam nadzieję,że wzrosło,bo ostatnio miałam poniżej normy),glukoza i nie wiem co jeszcze może CRP? No i usg tarczycy w czwartek,by sprawdzić jak ten mój guzek.Oj pójdzie kasy znowu...
Lady, zrób sobie:
badanie ogólne moczu
morfologię (jak hemoglobina będzie niska, to i tak trzeba łykać żelazo więc tego bym nie robiła)
CRP
TSH, FT4
APTT, PT, TT, fibrynogen
homocysteinę
glukozę na czczo możesz zrobić
i możesz sobie zrobić wymaz z kanału szyjki macicy
ja na wizyty badam: mocz, morfologię, crp, wymazy i homocysteinę co jakiś czas.
GreenK, Lady_Dior lubią tę wiadomość
💙11.06.2019
💙 05.08.2021 -
Lady_Dior wrote:GreenK no może masz rację z tym antybiotykiem.Chyba za bardzo się przejęłam a są gorsze rzeczy...Jaką dawkę nospy bierzesz jednorazowo? Dziś nad ranem brzuch mi stwardniał chyba 5x w ciągu godziny i przyznam,że to przestaje mnie bawić.Dziś mam takiego mega doła,tak się martwię o dziecko.Waga ani drgnie ehhh straszne to...Jeszcze tak się to dziecko obróciło,że o wiele słabiej ją czuję i jak tu nie świrować.Boże byle do piątku
Doriska87 i widzisz jak to jest z tymi opiniami lekarzy...Teraz kwestia na którego się trafi.Chyba bym wolała na tego,który mówi,że wszystko jest dobrze 😂😂😂
Lady_Dior a jak leżysz na lewym boki to twardnienie nie mija? no i ważne by nie głaskać brzucha wtedy....2019 Natalka -
nick nieaktualnyDoriska87 wrote:U mnie też są spore dysproporcje a mimo to 2 lekarzy uważa że nie ma jest to żadna nieprawidłowość... Zauważyłam też że są rozbieżności w pomiarach między lekarzami i to czasem spore. Np. jeden lekarz twierdził że moja szyjka to 5 cm a drugi że 3 cm. Ja wiem że te 5 cm to nie możliwe bo miałam skracaną operacyjnie szyjkę i dluższa niż 3,5 to raczej nie może być...
Oj widzę że ten 3.trymestr daje się wszystkim we znaki.
Ja od rana mam mega mdłości ale to pewnie przez moje grzeszki jedzeniowe...
Poza tym Mała wsadziła mi chyba nogi gdzieś w rejonach pęcherza i jak kopnie to dosłownie czuje skurcz w cewce moczowej...Ja rozumiem po żebrach po wątrobie nawet po pęcherzu ale tak żeby czuć to w cewce...
Próbuję trzymać pupe wyżej niż głowe aby zmieniła pozycję ale uparciuch siedzi jak siedział...
-
nick nieaktualnyLady_Dior wrote:GreenK no może masz rację z tym antybiotykiem.Chyba za bardzo się przejęłam a są gorsze rzeczy...Jaką dawkę nospy bierzesz jednorazowo? Dziś nad ranem brzuch mi stwardniał chyba 5x w ciągu godziny i przyznam,że to przestaje mnie bawić.Dziś mam takiego mega doła,tak się martwię o dziecko.Waga ani drgnie ehhh straszne to...Jeszcze tak się to dziecko obróciło,że o wiele słabiej ją czuję i jak tu nie świrować.Boże byle do piątku
Doriska87 i widzisz jak to jest z tymi opiniami lekarzy...Teraz kwestia na którego się trafi.Chyba bym wolała na tego,który mówi,że wszystko jest dobrze 😂😂😂
Mi tez waga stoi w miejscu niby fajnie.... ale dziecko rosnie a ja nie...Lady_Dior lubi tę wiadomość
-
Magda-mbc no na pewno zrobię te wszystkie badania,choć homocysteinę miałam dość niską (niecałe 6) jeszcze zanim wiedziałam o trombofili ale zbadam z ciekawości.No ja z tą wagą wariuję wiem Mam nadzieję,że faktycznie to tylko schizy.
Doriska87 ja te twardnienia mam chwilowe-takie 10sec.to nawet nie zdążę czasem zmienić pozycji Tylko trochę mnie zaniepokoilo,że było ich tyle w ciągu godziny.Na razie mam spokój -pewnie wieczorem znowu będzie ich więcej.
GreenK ja rozumiem,że pomiary na różnych sprzętach mogą się różnić i to bardzo ale żeby łożysko było z jednej strony i nagle z drugiej?? Jeszcze na tak zaawansowanym etapie-to już coś tu nie ga dla mnie
Nic ja się zbieram powoli na lotnisko także trzymajcie się kobitki.Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 kwietnia 2019, 11:00
-
.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 maja 2020, 12:20
2021:➡️12.02 długi protokół
22.03🎯15 dojrzałych
❄4AA❄3BB❄3BC
🍀29.05 4AA 7dpt-44,05; 10dpt-158,3; 12dpt-447,0; 14dpt-1075,0; 19dpt-7018, 26dpt mamy ❤rośnij Kropelinko🙏Intralipid+Accofil+Atosiban+Neoparin+Embroglue+Metypred
2020: z rozmrożonych oocytów:
4BB❌ 6t2d😥(puste jajo)2BB❌ nieudany😔2/3BC ❌CB😔2/3CB(5doba),3CB(6doba)❌nieudany😔
2018: protokół krótki:🎯12 dojrzałych, 6 zamrożonoDo 5 doby dotrwał tylko 1(3AC)
✅nasz cud urodzony w Dzień Matki❤
O Nas:
♀️Ja
Histeroskopia-CD3 wysokie👎CD56-NK👎 CD138👍
👎niedrożne jajowody👎mthrf hetero,👎IO od IX 2020👍hormony 👍edopoduszka👍AMH-3,14
👍immunologia
♂️On-
👎👍morfologia 2%(2018)-->4%(2020)-->6%(2021);👎ruchliwość- 24,2%👎mthrf homo
👍test HBA-87%👍test stresu oksydacyjnego plemników👍Fragmentacja DNA-91% -
nick nieaktualnyPimka wrote:Dziewczyny, proszę o pomoc w interpretacji wyniku toxoplazmozy IgG mam 287,0 IU/ml A przy Igm-reaktywny(1,51 index). Wyn8k z czerwca 2018 IgG 14,42 IU/ml, a IgM 0,204 index
Może zadzwoń/napisz do lekarza prowadzącego? To jest pierwszy raz w ciąży kiedy badałaś toksoplazmozę? -
nick nieaktualnyLady_Dior wrote:Magda-mbc no na pewno zrobię te wszystkie badania,choć homocysteinę miałam dość niską (niecałe 6) jeszcze zanim wiedziałam o trombofili ale zbadam z ciekawości.No ja z tą wagą wariuję wiem Mam nadzieję,że faktycznie to tylko schizy.
Doriska87 ja te twardnienia mam chwilowe-takie 10sec.to nawet nie zdążę czasem zmienić pozycji Tylko trochę mnie zaniepokoilo,że było ich tyle w ciągu godziny.Na razie mam spokój -pewnie wieczorem znowu będzie ich więcej.
GreenK ja rozumiem,że pomiary na różnych sprzętach mogą się różnić i to bardzo ale żeby łożysko było z jednej strony i nagle z drugiej?? Jeszcze na tak zaawansowanym etapie-to już coś tu nie ga dla mnie
Nic ja się zbieram powoli na lotnisko także trzymajcie się kobitki.
Szczęśliwej podróży!Lady_Dior lubi tę wiadomość
-
.
22.03🎯15 dojrzałych
❄4AA❄3BB❄3BC
🍀29.05 4AA 7dpt-44,05; 10dpt-158,3; 12dpt-447,0; 14dpt-1075,0; 19dpt-7018, 26dpt mamy ❤rośnij Kropelinko🙏Intralipid+Accofil+Atosiban+Neoparin+Embroglue+Metypred
O Nas:
♀️Ja
👍immunologia
♂️On-
👍test HBA-87%👍test stresu oksydacyjnego plemników👍Fragmentacja DNA-91% -
Pimka, czy robiłaś badanie na toxo w różnych labolatoriach?
To ważne bo labolatoria maja różne normy. Ja robiłam jedno w Diagnostyce a drugie w Alabie i te drugie wyniki były sporo wyższe około 4 razy chyba.
Konsultowałam z lekarzem i jak igm jest negatywne to wzrost igg wynika albo z innych norm i metod badania, albo z faktu ze miałaś kontakt z osobą która przechodzi toxo.
Czy możesz dopisać normy jakie masz na badaniach?
Z tego pierwszego badania z czerwca o ile dobrze pamitam te zaleznosci wychodzi ze już przechodziłaś toxo. Jeśli tak to jesteś w bezpiecznej sytuacji, ale oczywiście niech lekarz się wypowie, bo masz dużą różnice między IGG.
Ewentualnie mogą Ci zlecić dodatkowe badania i antybiotyk (mi nie zlecali).
Acha i jeszcze wygrzebałam stare badania na toxo z Alabu (sprzed ciąży) i tam też wynik oscylował w granicach tego drugiego w ciąży...zatem to raczej mało możliwe aby tak skakał, wiec przyczyna faktycznie może leżeć w innych normach i metodologii badań...
Napisz proszę co Ci powie lekarz.Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 kwietnia 2019, 13:00
2019 Natalka -
nick nieaktualnyZ jednej strony z wyniku czerwcowego wynika jakbyś już miała wtedy przebytą. Z drugiej strony z tego nowego wyniku wychodzi tak, jakbyś aktualnie przechodziła - ale podkreślam, nie jestem lekarzem i nawet nie widzę norm z laboratorium, w którym robiłaś badania.
-
.
22.03🎯15 dojrzałych
❄4AA❄3BB❄3BC
O Nas:
♀️Ja
👍immunologia
♂️On-
👍test HBA-87%👍test stresu oksydacyjnego plemników👍Fragmentacja DNA-91%