X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie CZERWCOWE 2019
Odpowiedz

Mamusie CZERWCOWE 2019

Oceń ten wątek:
  • Lilka26 Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2019, 06:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marilen wrote:
    A ja złych wieści ciąg dalszy. Dzisiaj miałam wizytę u okulisty. Mam zwyrodnienia rogówki i lekarka powiedziała, że ona nie ryzykowałaby porodu SN. Bo za dużo się dzieje w tych moich oczach. Tego się spodziewałam w sumie ale i tak mnie dobiło..
    Mam jeszcze umówić się do specjalisty od rogówek, ale raczej marne szanse na SN, a powiem Wam że poród przez CC mnie totalnie przeraża i załamuje..

Co do ułożenia dziecka, u mnie nadal główka w górze była w zeszłym tygodniu na usg 3 trym. Ech...ta ciąża to jest jednak jakiś kosmosik dla mnie.. :/

CC to po prostu operacja i nie ma się czego obawiać.

U mnie ciąża również najprawdopodobniej zostanie zakończona przez CC ze wskazań ortopedycznych. Od 20 TC zaczęło mnie boleć spojenie łonowe. Z tygodnia na tydzień coraz bardziej obecnie boli mnie praktycznie cała miednica i w poniedziałek byłam na konsultacji u ortopedy i on odradza próbę porodu SN bo po zbadaniu mnie uważa, że jest realne ryzyko, że pęknie to spojenie podczas porodu, a ja uważam, że to zbyt duże ryzyko i wolę CC niż po porodzie leżeć 3 miesiące zamiast opiekować się dzieckiem.

Shea lubi tę wiadomość

• Lady_Dior Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2019, 08:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny współczuję wszystkich dolegliwości ciążowych każdej z Was.Ja nie przypuszczałabym,że mnie biodra będą boleć od 26tc.Wczoraj kupiłam taką dużą poduszkę w kształcie litery C (nie było U) z desperacji już :( no i po pierwszej nocy nie mam za bardzo zdania.Myślę,że się przyda ale bólom bioder raczej nie zapobiegnie :(

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/1f839cd3d91b.jpg

Dziś pierwszy raz w życiu złapał mnie tak silny skurcz w łydce,że cudem udało mi się nie krzyczeć (nie chciałam mamy obudzić) z bólu :O Stało się to w momencie,gdy wyprostowałam gwałtownie nogę.Dziewczyny powiedzcie mi,czy to był przypadek i ten skurcz pojawił się właśnie przez szybką zmianę pozycji,czy mam się teraz przygotować na takie skurcze regularnie? Przeraża mnie to :( Twardnienia oczywiście się pojawiają nadal ale nie jakoś dużo-tak ok 10-12na dzień.Noce są naprawdę ciężkie dla mnie ale w dzień czuję się dobrze,choć długie spacery po mieście też już nie są łatwe.Kupiłam wczoraj rożek w końcu-taki na zawiązywanie i mam nadzieję,że się sprawdzi.

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/750708d38ea0.jpg

Kupiłam też koszulę ciążowo/poporodową w esotiq i mam już w sumie 3 :) Myślicie,że 3koszule starszą?

Wybieram się też na komunię,więc wczoraj byłam kupić pamiątkę i wyszłam z dwoma obrazami świętymi do mojego nowego domu hihi :D Wczorajszy dzień był pełen zakupów :)

Magda-mbc to super,że szyjka się tak wydłużyła,teraz chyba możesz się nudzić bez obaw :) Nie wiem co z tą szczepionką na krztusiec-nie mam wiedzy na temat szczepionek ale popytam mojej lekarki o zdanie z ciekawości.

Marilen widzisz-przyomniałaś mi,że mam iść do okulisty.Ja mam -3,25 i -3,75 w oczach i mam nadzieję,że to nie będzie przeciwskazaniem do sn-z resztą w Nl nikt się nie interesuje moimi oczami...

Zapomniałam dodać,że wróciły u mnie zaparcia :( pewnie od żelaza :( Nie wiem już co robić.Czy mogę użyć czopków???

Ann.ann tak jak dziewczyny napisały-dziecko może jeszcze się obrócić.Znajomej z forum dziecko zmieniło pozycję w 36tc. :) Ja od 20tc słyszę,że mała jest główkowo.

Dziewczyny wszystkie piszcie co u Was ;) Te z fejsa też mogłyby dać znać co u nich słychać ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 kwietnia 2019, 08:06

age.png

2019 córka 💗
    2021 synek💙
    2024 synek💙

2013.08.26 11tc [*]
    2018.01.20 8tc [*]
    2018.05.26 cb [*]
    2020.11.21 cb [*]
    2023.02.20 6t2d [*]
    2023.06.27 cb [*]
    V Leiden hetero
    MTHFR 677 hetero
    Niedoczynność tarczycy
    HPA-1a dodatnia
  • Oleśka11 Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2019, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej.
    Lady, ja moją poduszkę w kształcie C uwielbiam. Wkładam ja między nogi, brzuch opieram i śpię całą noc.

Ania, mój mały przekręcił się dopiero tydzień temu więc głowa do góry. Jeszcze będzie dobrze :)

Marilen, przykro mi że tak się musisz namęczyć. Pocieszenie tylko w tym że to już naprawdę końcówka, jeszcze tylko troszkę i każda z nas będzie tulić dzieciątka :)

Ja dziś kończę 33 a zaczynam 34 tydzień. Za tydzień mam zacząć chodzić na KTG do szpitala i tylko 6 tygodni mam do porodu :)))

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 kwietnia 2019, 08:48

gann3e3k131pma53.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 kwietnia 2019, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No dobra, umówiłam się do okulisty ale najbliższa wizyta za miesiąc... Ogólnie wada wzroku nie jest powodem do CC więc liczę na to, że taki krecik jak ja mimo wszystko nie będzie miał przeciwwskazań do SN.

Magda - mbc lubi tę wiadomość

• Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2019, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudzik1 wrote:
    Który otulacz? Daj linka :)
    Ja zamówiłam otulacz u rodziny w prezencie.
    Do Ikei wyślę męża, mam już całą listę :)

https://poofi.com/pl/produkt/otulacz-bambusowy-ocean?attribute_pa_pattern=osmiornice
    tylko zamówiłam przez stronę mamissima, bo tam zamówiłam też prześcieradła do gondoli, bo są 2 za 44,95!
    https://www.mamissima.pl/akcesoria_dla_niemowlat/przescieradla/przescieradla_do_gondoli/bizzi_growin_-_white_sheets_2_pack_przescieradelka_niebieskie_do_wozkow_i_koszy.html (są jeszcze białe i różowe).

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • Marilen Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2019, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    OKULISTA: dziewczyny, owszem wada wzroku sama w sobie nie jest dzisiaj wskazaniem do CC, ale wady mogą pogarszać stan siatkówki, lub istnieją schorzenia, które uszkadzają siatkówkę. Wtedy ryzyko jej odklejenia podczas porodu jest zbyt duże.
    Jednak dowiedziałam się, że to nie tylko siatkówka,a choroby rogówki np również są ryzykowne. Trzeba przede wszystkim zakropić oczy atropiną i sprawdzić dno oka. Bo to wiele mówi o jego stanie.

Mnie w CC przeraża, że jednak przecina się wszystkie powłoki, ale najważniejsze: dziecko nie przechodzi przez drogi rodne, nie "pożera" tej flory bakteryjnej, która daje mu tak wiele, no i nie mogę mieć dziecka przy sobie zaraz po porodzie przez te ważne dwie godziny :( No cóż, nie tak to miało wyglądać, ale trzeba się z tym pogodzić. Chcę jeszcze oglądać moje dzieci, więc jeśli faktycznie tak ma być lepiej, to niech będzie to cc..

Freyja, Magda - mbc lubią tę wiadomość

7u229jcgzsq578gy.png
  • Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2019, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady_Dior wrote:
    no i po pierwszej nocy nie mam za bardzo zdania.Myślę,że się przyda ale bólom bioder raczej nie zapobiegnie :(

Kupiłam też koszulę ciążowo/poporodową w esotiq i mam już w sumie 3 :) Myślicie,że 3koszule starszą?

Magda-mbc to super,że szyjka się tak wydłużyła,teraz chyba możesz się nudzić bez obaw :) Nie wiem co z tą szczepionką na krztusiec-nie mam wiedzy na temat szczepionek ale popytam mojej lekarki o zdanie z ciekawości.

Ja mam dwie koszule do tego domówię piżamę i dwupak topów do karmienia z hmu i myślę, że styknie.
    Miej coś w czym wygodnie będzie Ci też karmić.

Jeśli chodzi o poduchę to ja mam z poofi, praktycznie od początku ciąży i bez niej bym oszalała, ale wraz z rosnącym brzuchem trzeba sobie szukać nowych pozycji, ja np. teraz układam ją w ponton i kładę się w środek dzięki czemu nie boli mnie odcinek lędźwiowy kręgosłupa, do tego głowę mam wyżej, tak że nie śpię na płasko na niej (nakładam jeszcze dwie poduchy: taką z ikei niską 50x60 i jasiek i dopiero to daje mi od kilku dni komfort snu! :D Więc szukaj Lady swojej pozycji na podusi ;)

Jeśli chodzi o szczepienia, to od 2018 roku są zalecane: https://gis.gov.pl/wp-content/uploads/2018/01/akt.pdf (strona 26-27) u mnie wczoraj panie z przychodni były zachwycone, że sama przyszłam pogadać, bo mówią, że świadomość tych szczepień jest bardzo niska, a jedna pielęgniarka powiedziała, że ona do tej pory szczepiła jedną ciężarną - swoją synową :D
    Także ja tam się szczepie. Dziś mąż jedzie zamówić mi szczepionkę (koszt ok.86zł).
    A więcej można doczytać tutaj: https://mamaginekolog.pl/szczepienia-ochronne-w-ciazy/

A jeśli chodzi o szyjkę, to faktycznie trochę kamień z serca :)

Lady_Dior lubi tę wiadomość

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • Ann.ann Ekspertka

Wysłany: 17 kwietnia 2019, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już u okulisty byłam i tam na szczęście wszystko ok.
    Przed poprzednim porodem miałam robioną koagulację siatkówki, bo w jednym miejscu miałam ją nadwyrężoną.
    Pamiętam że dużo ludzi pukało się głowę że mam możliwość "uciec" przed SN (chociaż różnie to bywa z honorowaniem wskazań do cc lekarzy innych specjalizacji), a ja się bardziej bałam CC.
    Marilen, ja też bym wolała SN, z powodów które wymieniłaś. Dochodzi jeszcze moje bardzo pozytywne wspomnienie z pierwszego porodu i chciałabym to jeszcze raz przeżyć. Mam nadzieję że z Twoją rogówką nie będzie tak źle i jednak SN nie okaże się ryzykowne.

Z drugiej strony nawet książkowa ciąża i poród sn może zakończyć się cesarką na szybko.. zawsze jest element niepewności i jak ma być cc to lepiej z góry wiedzieć co nas czeka.

Basia: ukdybd3mnkuh4sjx.png
  • Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2019, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie nie wiem co będzie, ale podobnie jak Wy mam większego „stracha” przed cc niż sn, może dlatego, że przez ten szew trochę poznałam „uroki cc” czyli zzo, cewnik, przymusowe 6h leżenia, bo nic nie czujesz w nogach i kręgosłupie. Zero picia i jedzenia. Czułam się fatalnie leżąc i gapiąc się w sufit. A jeszcze cały czas byłam podłączona do ciśnieniomierza i do dwóch innych urządzeń. A tu dochodzi świadomość, że gdzieś tam jest dzidzia, a Ty masz leżeć na pooperacyjnej :/

No ale będzie co będzie!

Freyja lubi tę wiadomość

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • Rudzik1 Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2019, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 listopada 2019, 23:45

• Takana5 Ekspertka

Wysłany: 17 kwietnia 2019, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny,

wczoraj byłam na III usg (29+5) dzieci ważą 1500 i 1600 g. Badanie trwało 1,5h, w każdej pozycji badał, na obu bokach i na wznak. Momentami już nie mogłam wyleżeć.
    U Hani wg niego wszystko ok a u Jasia - Istotna niedomykalność zastawki trójdzielnej.
    25.04 mam wizytę u swojego lekarza prowadzącego i zobaczymy co ona dalej zleci. Znajomy kardiochirurg mówił, że tego się nie operuje i że samo może jeszcze się domknąć. A w razie gdyby się nie udało samoistne naprawienie się to z tym się żyje tylko częściej uczęszcza się na kontrole do kardiologa, robi ekg, itp.

Zalecenia: od razu zrezygnować z cytrusów, kawy, herbaty i czekolady oraz leków przeciwzapalnych, których w ciąży nigdy nie brałam bo to może mieć wpływ na tą niedomykalność i może uda się ją zahamować. W ogóle pytał czy jem dużo owoców bo to może mieć wpływ. Zalecił kontrolę u niego za ok 2 tygodnie.

7 lat walki
    6.06. 2019 Hania i Jaś ❤️
  • Nita Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2019, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc dziewczyny. Co tam u was? Mam nadzieje, ze trzeci trymestr nie dokucza wam za bardzo?
    Ja mialam ostatnio dodatkowe usg w 32 tygodniu, ze wzgledu na lozysko zachodzace na szyjke na badaniach polowkowych. Dzieki Bogu lozysko nieco sie podnioslo. Nadal jest nisko, ale przynajmniej nie zachodzi na szyjke i bede mogla rodzic naturalnie. Cesarka mnie przeraza. Synek w 32 tygodniu wazyl 2300g, glowka duza na 34 tydzien, obwod brzuszka tez. Troche mnie nastraszono, ze dziecko duze i ciezkie, umowili mnie na kolejne usg w 36 tygodniu. Mialam krzywa cukrzowa, wyszlo ze nie mam cukrzycy. A tak poza tym staram sie codziennie wychodzic z synkiem na plac zabaw no i niestety nadal go dzwigam a wazy jakies 15 kg ;)
    Noce u mnie sa srednie. Czasem spie te kilka godzin i funkcjonuje normalnie a czasem wegetuje w lozku do 6 rano bez minuty snu, bo wszystko mnie boli.

f6tvan2.png
    cb7wgov3drqp7e64.png

• Oleśka11 Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2019, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudzik, ja Ciebie wcale nie straszę, ja straszę siebie 😆 ja też jestem w lesie z wyprawką, oprócz tego że mam ubranka od szwagierki to nie mam nic. W piątek mam nadzieję że uda nam się pojechac po łóżeczko i wózek ale to jeszcze nic pewnego. Też zaczynam się bać, w sumie to już powoli powinnam torbę pakować

Rudzik1 lubi tę wiadomość

gann3e3k131pma53.png
  • Doriska87 Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2019, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Takana, bardzo ciekawa informacja z tą zastawką. Własnie moja mama całe życie żyje z niedomykającą się zastawką i wyszło to przepadkiem kilka lat temu podczas jakiś badań. Lekarze nie zalecali nic na to tylko aby co jakiś czas kontrolować.
    Ale że owoce mogą być przyczyną to totalnie mnie to zaskoczyło...

U mnie po 2 dniach intensywnych skurczy dziś lepiej chociaż bejbik jakiś mniej ruchliwy …
    U mnie zaczęły się też bóle bioder, niestety budzą mnie w nocy, zaraz obok sikania, głodu, zatkanego nosa i braku możliwości znalezienia pozycji w której byłoby ok...
    Poza tym rece puchną, buty za ciasne. W głowie się kręci i cały czas mam jakieś dziwne napady gorąca - nie wiem czy to normalne?

Ja szczepień w ciąży bym się bała, tym bardziej ze wiecznie mam zapchany nos lub gardło mnie pobolewa, ale każdy ma swoje zdanie.

Od którego tygodnia ciąży chodzi się na KTG i jak często?

2019 Natalka
  • Rudzik1 Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2019, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 listopada 2019, 23:45

• Ann.ann Ekspertka

Wysłany: 17 kwietnia 2019, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moje kurczę ma teraz 1400

jakby ktoś chciał sobie porównać to tu są siatki dla poszczególnych tygodni:
    http://www.kalendarzciazy.com/kalendarz/waga-dziecka-w-ciazy-tabela.php
    wygląda mi to na chłopców, dziewczynki ciut mniejsze będą

KTG u mnie też się robi po 38 tc

Basia: ukdybd3mnkuh4sjx.png
  • Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2019, 17:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudzik1 wrote:
    Dziewczyny jakie macie duże te dzieciaki. Ja idę dzisiaj zważyć mojego kurczaka.

Takana czytałam trochę o tej niedomykalności zastawki trójdzielnej i to jest podobno taka wada, że można o niej nie wiedzieć i żyć normalnie.

Dzisiaj przyszedł mi rożek od mamyginekolog - no piękny to on nie jest. Do szpitala może być, ale jak mój dzieć polubi rożki, to kupię jej jakiś ładny np. z Lulalove.

Co do KTG to zależy od miasta, u mnie robią KTG dopiero po 38 tc.

Mnie się wydaje, że te rożki mogą być za ciepłe dla naszych dzieci. Ja też na razie mam tylko ten, zobaczymy jak z pogodą. Wolę kupować otulacze niż rożki :D

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • Oleśka11 Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2019, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale ja na ktg mam chodzić od przełomu 34 i 35 tygodnia ze względu na cukrzycę ciążową. Normalnie to się chodzi od ok 38 tygodnia

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 kwietnia 2019, 19:05

gann3e3k131pma53.png
  • Lilka26 Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2019, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja KTG będę miała przy okazji kolejnej wizyty za tydzień w środę to będzie 34 tc.

• Rudzik1 Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2019, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 listopada 2019, 23:46

Magda - mbc lubi tę wiadomość

‹‹ 495 496 497 498 499 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ