X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie CZERWCOWE 2019
Odpowiedz

Mamusie CZERWCOWE 2019

Oceń ten wątek:
  • Lady_Dior Autorytet

Wysłany: 20 maja 2019, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda-mbc i jak się czujesz za dnia,po takim bezśnie? Ja niestety zawsze mam zrypany dzień,takie chodzące zombie i jeszcze pogoda nie pomaga ale chyba pojadę sobie do pobliskiego centrum-pochodzę,kupię płyn do dziecięcych ubranek.Muszę się ruszyć,bo inaczej mi cały dzień zejdzie na marudzeniu i złym samopoczuciu.

Hiszpaneczka ja myślę,że to jednak tak wygląda przy ciążach bezproblemowych i dlatego tak narzekam na nich.Mam znajomą Holenderkę,która miała 2x cc i każda ciąża z nadciśnieniem, cukrzycą ciążową-to na nią chuchali,dmuchali.Moje koleżanki Polki miały bezproblemową ciążę i tylko 3x usg.Mi się udało tu 4x mieć 😜(tzn.4 mam w piątek)

age.png

2019 córka 💗
    2021 synek💙
    2024 synek💙

2013.08.26 11tc [*]
    2018.01.20 8tc [*]
    2018.05.26 cb [*]
    2020.11.21 cb [*]
    2023.02.20 6t2d [*]
    2023.06.27 cb [*]
    V Leiden hetero
    MTHFR 677 hetero
    Niedoczynność tarczycy
    HPA-1a dodatnia
  • Hiszpaneczka Autorytet

Wysłany: 20 maja 2019, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady_Dior wrote:
    Magda-mbc i jak się czujesz za dnia,po takim bezśnie? Ja niestety zawsze mam zrypany dzień,takie chodzące zombie i jeszcze pogoda nie pomaga ale chyba pojadę sobie do pobliskiego centrum-pochodzę,kupię płyn do dziecięcych ubranek.Muszę się ruszyć,bo inaczej mi cały dzień zejdzie na marudzeniu i złym samopoczuciu.

Hiszpaneczka ja myślę,że to jednak tak wygląda przy ciążach bezproblemowych i dlatego tak narzekam na nich.Mam znajomą Holenderkę,która miała 2x cc i każda ciąża z nadciśnieniem, cukrzycą ciążową-to na nią chuchali,dmuchali.Moje koleżanki Polki miały bezproblemową ciążę i tylko 3x usg.Mi się udało tu 4x mieć 😜(tzn.4 mam w piątek)

to masz farta :P

1usai09ki0pljcwv.png
    11dpt - 490, 13dpt-1124, 18dpt-8210, 22dpt-35444, 25dpt - 4mm i ❤️
  • Oleśka11 Autorytet

Wysłany: 20 maja 2019, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pimka wrote:
    Lekarz z którym mialam do czynienia ostatnio na IP po ktg w ogóle mnie nie zbadał, zobaczył tylko wynik ktg, książkę cukrów i ciśnienia i powiedział, proszę zapisać się za tydzień na przyjęcie na oddział na idukcje. W środę mam jeszcze wizytę u swojej lekarki prowadzącej, która też tam pracuje i wypytam ją jak to będzie wyglądało, czy od razu balonik/oxy czy jak...
    Ja już się dowisdywalam od innych dziewczyn z cukrzycą które miały tam indukcję. Ponoć różnie, zależnie od miejsc na porodówce i wyników cukrów. Niektóre miały następnego dnia wywołanie, niektóre i po 5 dni czekały na patologii...

gann3e3k131pma53.png
  • Doriska87 Autorytet

Wysłany: 20 maja 2019, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hiszpaneczka, ja prowadzę ciążę na NFZ w PL i tu też 3-4 usg przysługują jak nie ma jakiś specjalnych innych wskazań (w LUXMED to samo).

Dziś byłam na ostatniej wizycie. Jakoś nie zanosi się na szybki poród. Całą ciążę człowiek martwił się o krótką szyjkę(mam po konizacji) a ta trzyma jakby z betonu była. Widocznie blizny po operacji tak trzymają. Może być ciężko podczas porodu.
    Termin mam na 3.06. Jak nic się nie zacznie dziać to dopiero wtedy mam zgłosić się na IP i będę mieć pierwsze KTG i zdecydują co dalej. Tętno dzieciaka 140. Co dziwne moja morfologia się mocno poprawiła sama z siebie :-) a zwykle przecież pogarsza się w III trymestrze. No i z nowości to ciśnienie mi poszło w górę. Zawsze 100/60 a teraz to pierwsze 123...No ale lekarz powiedział że jeszcze ok, położna tez powiedziała ze ok.

Na usg najwcześniej mogę liczyć 03.06, więc pozostaje mi tylko czekać...
    Łatwo mówić:-)
    Dziś po raz pierwszy wstawałam na sikanie 4 razy w nocy...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 maja 2019, 15:35

2019 Natalka
  • Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 20 maja 2019, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady, ja mam tak od dłuższego czasu, przyzwyczaiłam się więc funkcjonuje normalnie. Jak trwa to kilka dni pod rzad, to pozwalam sobie na dzien w lozku - chociaz i tak nie spie wtedy w dzien - ale mam takie wrazenie, ze cialo troche odpoczywa.

A dzis przyszedl do mnie cieplejszy kocyk, wlasnie wypralam i czekam jeszcze na otulacz do fotelika samochodowego :)

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • Hiszpaneczka Autorytet

Wysłany: 20 maja 2019, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda - mbc wrote:
    Lady, ja mam tak od dłuższego czasu, przyzwyczaiłam się więc funkcjonuje normalnie. Jak trwa to kilka dni pod rzad, to pozwalam sobie na dzien w lozku - chociaz i tak nie spie wtedy w dzien - ale mam takie wrazenie, ze cialo troche odpoczywa.

A dzis przyszedl do mnie cieplejszy kocyk, wlasnie wypralam i czekam jeszcze na otulacz do fotelika samochodowego :)

ja nie mam pojęcia jakie ciuszki przygotować, jaka będzie pogoda itp..

1usai09ki0pljcwv.png
  • Lady_Dior Autorytet

Wysłany: 20 maja 2019, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda - mbc wrote:

Magda-mbc to ja też potrafię funkcjonować ale warunek jest taki,że muszę wyjść z domu,bo w przeciwnym razie kończy się to zrzędzeniem i leżeniem na sofie przed tv :D Teraz dopiero wróciłam i oczywiście w centrum zawroty głowy, spocilam się jak świnka pomimo,że byłam ubrana normalnie.W kolejce po herbatę prawie zemdlałam-już kucałam przy kasie.Dziwne to,bo w Pl tyle chodziłam po mieście,sklepach i nic mi nie było a tu takie cyrki.Pod koniec już szłam jak żółw,bo tak mi brzuch co chwilę twardniał.No ale dzień zaliczony do udanych :) Chyba mam szyjkę z kamienia,że tyle dała już rady ;)

Magda - mbc lubi tę wiadomość

age.png

2019 córka 💗
    2021 synek💙
    2024 synek💙

2013.08.26 11tc [*]
    2018.01.20 8tc [*]
    2018.05.26 cb [*]
    2020.11.21 cb [*]
    2023.02.20 6t2d [*]
    2023.06.27 cb [*]
    V Leiden hetero
    MTHFR 677 hetero
    Niedoczynność tarczycy
    HPA-1a dodatnia
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 maja 2019, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hiszpaneczka wrote:
    ja nie mam pojęcia jakie ciuszki przygotować, jaka będzie pogoda itp..

Na szkole rodzenia położne mówiły żeby wziąć na czerwiec body z krótkim rękawkiem i lekkie pajacyki. Przez pierwsze dni maluchy potrzebują więcej ciepełka, ale też trzeba uważać by nie przegrzewać. Żadnych czapeczek ani grubych kocyków, chyba że na podwórku bardziej późna jesień niż wiosna/lato. Ja biorę też dwie pary body na długi rękaw i półśpiochy gdyby było piekielnie gorąco - wtedy też zamiast kocyka mam duży otulacz bambusowy. Mam wrażenie, że jestem przygotowana na każdą ewentualność, a udało mi się spakować ze wszystkim do sportowej torby 40L.

W ogóle polecam rożek z bawełny organicznej z Motherhood, wydaje mi się idealny na lato :)

Hiszpaneczka, Magda - mbc, GreenK, Rudzik1 lubią tę wiadomość

• Rudzik1 Autorytet

Wysłany: 20 maja 2019, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 listopada 2019, 00:01

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 maja 2019, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    On jest bez usztywnienia -> https://motherhood.pl/sklep/organiczny-rozek-bawelniany/

Rudzik1 lubi tę wiadomość

• Doriska87 Autorytet

Wysłany: 20 maja 2019, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady, mam podobnie. W domu człowiek siedzi - jest spoko. Wyjdzie gdzieś od razu jakieś cyrki. Może tak nasza psychika działa, że w domu podświadomie czujemy się bezpieczniej?

2019 Natalka
  • Oleśka11 Autorytet

Wysłany: 20 maja 2019, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudzik1 wrote:
    Freya czy masz ten rożek z usztywnieniem, czy bez?
    Położne mi mówiły żeby rożki były bez usztywnień, ja ze swojego wyjęłam

Rudzik1 lubi tę wiadomość

gann3e3k131pma53.png
  • Lady_Dior Autorytet

Wysłany: 20 maja 2019, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doriska87 wrote:
    Lady, mam podobnie. W domu człowiek siedzi - jest spoko. Wyjdzie gdzieś od razu jakieś cyrki. Może tak nasza psychika działa, że w domu podświadomie czujemy się bezpieczniej?

Nie mam pojęcia Doriska87 czemu tak na wszystkich wypadach mam ale na szczęście niedługo się to skończy i będę mogła normalnie chodzić na spacery (mam nadzieję) 😜

Właśnie zjadłam 2lody magnum z m&m 😋 i pół kg truskawek-zaraz mnie rozsadzi 😂

Oleśka11 a czemu bez usztywnień? Ja wczoraj prałam rożek,to wyciągnęłam ta kokosowa wkładkę,bo nie wiedziałam w końcu, czy to się pierze czy nie :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 maja 2019, 19:32

age.png

2019 córka 💗
    2021 synek💙
    2024 synek💙

2013.08.26 11tc [*]
    2018.01.20 8tc [*]
    2018.05.26 cb [*]
    2020.11.21 cb [*]
    2023.02.20 6t2d [*]
    2023.06.27 cb [*]
    V Leiden hetero
    MTHFR 677 hetero
    Niedoczynność tarczycy
    HPA-1a dodatnia
  • Oleśka11 Autorytet

Wysłany: 20 maja 2019, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady_Dior wrote:
    Nie mam pojęcia Doriska87 czemu tak na wszystkich wypadach mam ale na szczęście niedługo się to skończy i będę mogła normalnie chodzić na spacery (mam nadzieję) 😜

Właśnie zjadłam 2lody magnum z m&m 😋 i pół kg truskawek-zaraz mnie rozsadzi 😂

Oleśka11 a czemu bez usztywnień? Ja wczoraj prałam rożek,to wyciągnęłam ta kokosowa wkładkę,bo nie wiedziałam w końcu, czy to się pierze czy nie :P
    Ponoć dlatego że ostatnie badania wskazują na to lepiej nie usztywniać zbytnio kręgosłupa noworodka. Ja tam się nie znam, zdania są różne ale jako że to samo powiedziały i położne ze szpitala w którym będę rodzić jak i położne z innego, do którego chodziłam do szkoły rodzenia, to tego się trzymam :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 maja 2019, 19:54

Freyja lubi tę wiadomość

gann3e3k131pma53.png
  • Lady_Dior Autorytet

Wysłany: 20 maja 2019, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to wkładka wyląduje w koszu haha :D Dziewczyny a orientujecie się jak układać do spania noworodka? Nie wiem,czy nie pytałam już kiedyś...Na plecach,czy na boczku? Może tak i tak? Jak z odbijaniem dziecka po karmieniu??Zawsze się odbijało w pozycji pionowej od lat ale trafiłam na info,że wcale nie jest to konieczne i ta pozycja jest obciążająca dla noworodka-chodzi o kręgosłup wiadomo.Wiecie coś o tym?

age.png

2019 córka 💗
    2021 synek💙
    2024 synek💙

2013.08.26 11tc [*]
    2018.01.20 8tc [*]
    2018.05.26 cb [*]
    2020.11.21 cb [*]
    2023.02.20 6t2d [*]
    2023.06.27 cb [*]
    V Leiden hetero
    MTHFR 677 hetero
    Niedoczynność tarczycy
    HPA-1a dodatnia
  • Hiszpaneczka Autorytet

Wysłany: 20 maja 2019, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady_Dior wrote:
    No to wkładka wyląduje w koszu haha :D Dziewczyny a orientujecie się jak układać do spania noworodka? Nie wiem,czy nie pytałam już kiedyś...Na plecach,czy na boczku? Może tak i tak? Jak z odbijaniem dziecka po karmieniu??Zawsze się odbijało w pozycji pionowej od lat ale trafiłam na info,że wcale nie jest to konieczne i ta pozycja jest obciążająca dla noworodka-chodzi o kręgosłup wiadomo.Wiecie coś o tym?

teraz się ponoc nie daje dziecka w pionie do odbicia tylko nozki na boki ale dziecko nie zawsze musi odbic.

1usai09ki0pljcwv.png
  • Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 20 maja 2019, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady_Dior wrote:

Lady zanim się odniosę do tego co powyżej, to Ci powiem, że ja muszę wyjść, bo ja mam psa w domu więc wyjście z domu gwarantowane :P

Do spania kłądziemy na plecach na dole łóżeczka, tak żeby dziecko nie mogło zsunąć się bardziej na dół.
    Jeśli łóżeczko jednym całym bokiem leży przy ścianie, to układamy dziecko tak, by każdego dnia było inną stroną do ściany - raz lewą, raz prawą. Chodzi o równomierną stymulację. Jeśli dziecko tego nie wymaga nie podkładamy nigdzie niczego, nie stosujemy wałków, podwyższeń itp.

tu o odbijaniu pisze doradczyni laktacyjna - https://www.hafija.pl/2017/07/kolkigazyodbijanie.html

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 maja 2019, 20:17

Lady_Dior lubi tę wiadomość

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 20 maja 2019, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleśka11 wrote:
    Ponoć dlatego że ostatnie badania wskazują na to lepiej nie usztywniać zbytnio kręgosłupa noworodka. Ja tam się nie znam, zdania są różne ale jako że to samo powiedziały i położne ze szpitala w którym będę rodzić jak i położne z innego, do którego chodziłam do szkoły rodzenia, to tego się trzymam :)

w moim szpitalu to samo mówią, rożki bez usztywnień

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • Marilen Autorytet

Wysłany: 20 maja 2019, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie po dzisiejszym obchodzie, na jutro zlecony doppler przepływów i sprawdzą czy wód nie ubywa, i będzie decyzja. Dzisiaj jest 36w1d więc teoretycznie do donoszenia niewiele brakuje, kilka dni.
    Trzymajcie kochane dalej kciuki za mnie. Etap ciąży już jest fajny, tylko ta waga małego niezbyt...

Freyja, Lady_Dior, Magda - mbc, GreenK, Hiszpaneczka lubią tę wiadomość

7u229jcgzsq578gy.png
  • Doriska87 Autorytet

Wysłany: 20 maja 2019, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marilen, jesteś już tak blisko ze musi być dobrze.

A powiedzcie czy u was tez rosnie ciśnienie na końcówce ciąży? oczywiście jak to ja...zaczęłam czytac w necie i dopadł mnie strach.

Ja tez rożek nieusztywniany mam. Warto tez wiedzieć ze takich maluchów nie powinno się nosic w nosidle ani trzymać tak ze główka naciska na kręgosłup czy w idealnym pionie. Lepiej jak plecyki sa trochę zgięte.

2019 Natalka
‹‹ 524 525 526 527 528 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ