Mamusie luty 2015 ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
Madlene wrote:Dobrze będzie
Moja kruszynka miała na tym USG dopiero 6,34 cm i wszystko widać było wyraźnie przez brzuch, dziewczyny dwa tygodnie temu przy wielkości nieco ponad 4,5 cm miały też chyba robione sondą brzuszną (? - chyba), więc u Ciebie pewnie też nie trzeba będzie inaczej zaglądać...
ja mialam przez brzuch te genetyczne w 13tyg
7cm miala dzidzia
wczesniejsze tez mialam przez brzuch nawet jak dzidzia miala ponad 3cm ale wtedy bylo tez przez pochwe, i tak i tak lekarz robil i sprawdzal
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 sierpnia 2014, 14:29
-
Widzę, że dalej dzisiejszy dzień jest jakiś felerny.
Masakra. Na dworze niby słońca nie ma, niby sipi deszczyk, ale duszno strasznie. Dalej leże, brzuch już tak nie boli, ale w dalszym ciągu dziwnie się czuje.
Leżąc i odpoczywając zaczęłam w Exelu wyprawkę robić. Będę miała wszystko w jednym miejscu, a i koszta mniej więcej poznam.Pola
Hania -
Katiś wrote:Widzę, że dalej dzisiejszy dzień jest jakiś felerny.
Masakra. Na dworze niby słońca nie ma, niby sipi deszczyk, ale duszno strasznie. Dalej leże, brzuch już tak nie boli, ale w dalszym ciągu dziwnie się czuje.
Leżąc i odpoczywając zaczęłam w Exelu wyprawkę robić. Będę miała wszystko w jednym miejscu, a i koszta mniej więcej poznam.
też mysłałm w niedziele aby spisac ale kompletnie się na tym nie znam i nie wiem co bedzie potrzebne... jestem zielona... -
Dziewczynki tutaj macie dwa pdf-y z wyprawką dla malucha i do szpitala
mozecie sbie druknąć
http://abc-bobasa.pl/content/7-wyprawka-dla-noworodka
ja druknęłam, chodze po sklepach i obczajam ceny, zapisuje i porównujeWiadomość wyedytowana przez autora: 11 sierpnia 2014, 14:46
kasia_1988, Fedra lubią tę wiadomość
-
ja mam taka z innego forum :
Szpital:
Dla bejbisa:
- 3 body
- 3 pajace
- 2 niedrapki
- czapeczka
- butki
- małe pieluszki 10szt.
- chusteczki nawilżane
- 5 pieluszek tetrowych
- 2 pieluszki flanelowe
- kocyk
na wyjście:
- pajac welurowy lub sweterek
- ciepła czapka
- kombinezon
- fotelik samochodowy
Dla mamy:
- ręczniki (duży, mały i malutka ściereczka)
- 2 pary ciepłych skarpet
- szlafrok
- kapcie
- klapki pod prysznic
- 2 koszule (jedna stara, jedna nowa) i długi T-shirt do porodu
- 2 biustonosze do karmienia
- pudełko wkładek laktacyjnych
- 2 pary majtek
- 5 szt majtek jednorazowych
- wkłady poporodowe - 10szt
- duże podpaski - 5szt
- podkłady na łóżko - 2szt
PLUS- kubek oraz komplet sztućców
Kosmetyki:
- Tantum Rosa + butelka z dziubkiem do podmywania
- mydło
- dezodorant
- krem
- pomadka
- chustki nawilżane
- chustki higieniczne
- szczoteczka i pasta
- szczotka do włosów, spinki
- małe lusterko
- soczewki 3 pary
- okulary
Przekąski i inne:
- woda mineralna - 2 duże i 1 mała
- batoniki z suszonych owoców, inne łakocie
- aparat + baterie
- telefon i ładowarka do telefonu
- długopis i notes
- zegarek z sekundnikiem
- gazety i MP3
- odtwarzacz CD i płyty
- TENS (jak się zdecyduję używać)
Na wyjście:
- spodnie z 5 miesiąca
- T-shirt i bluza
- buty
Cytat
DOM:
1. Do kąpieli:
- wanienka lub wiaderko
- foczka lub mata antypoślizgowa do wanienki
- co najmniej dwa ręczniki z kapturkiem- bez kapturka też ok- ważne aby były duże
- myjka z frotty
- opcjonalnie- termometr do wody- sprawdzasz ręką
2. Do przewijania
- przewijak (może być taki kładzony na łóżeczko lub taki z dmuchanymi brzegami kładzony na blacie stołu lub komody)
- 2 pokrowce na przewijak (ja miałam nawet 4 bo co rusz Zośka mi serwowała na nie „niespodzianki” i prałam na okragło)
3. Do łóżeczka
- materacyk
- min. 2 prześcieradełka (najlepiej z gumką)
- podkład pod prześcieradło
- min 2 komplety powłoczek
- kołderka lub śpiworek
- kocyk
- ochraniacz na szczebelki (jak dziecko zacznie Ci podróżować po łóżeczku to nie raz wyląduje z głowa na szczebelkach lub nóżką za łóżeczkiem)
- opcjonalnie: karuzela, pozytywki i inne szasoumilacze )
4. Pielęgnacja:
- nożyczki z zaokrąglonymi koncówkami, pilniczek i cążki do paznokci
- miękka szczoteczka do włosków
- patyczki do uszu
- oliwka
- sudokrem/bepanthen/lantan lub jakiś inny na odparzenia
- płyn lub emolient do kąpieli
- płatki kosmetyczne
- spirytus (zwykła „bombka” lub fiolet – do pępka)
5. Karmienie
- laktator- opcjonalnie- ja nie używałam
- 3-4 butelki ze smoczkami o najmniejszym przepływie (ja polecam Avent) jeśli karmisz piersią kup jedną awaryjną
- szczotka do butelek i smoczków
- wkładki laktacyjne do stanika
- min 2 biustonosze do karmienia
- opcjonalnie: podgrzewacz, sterylizator, pojemnik izotermiczny do transportu butelek, szczypce- karmiąc piersią nie jest potrezbne
6. Ciuszki:
- śpiochy min 3 szt- miałam troszkę więcej- przydaje się- aa i jeszcze w róznych grubościach
- pajace min 3 szt- -II-
- body min 3 szt -II-
- kaftaniki min 3 szt -II-
- skarpetki
- bawełniana czapeczka
- sweterki/bluzy polarowe
- kurteczka/kombinezon/ciepła czapka/rękawiczki (dla dzieci urodzonych jesień/zima)
7. Inne
- rożek
- chusta- opcjonalnie
- pieluchy tetrowe (ja mam 30 i swego czasu zużywałam ich 10 dziennie mimo, że Zocha nie miała ich na tyłku )
- pieluchy flanelowe
- smoczek uspokajacz- opcjonalnie Bogus nie używał
- termometr
- aspirator do noska- ja miałam FRIDĘ- goraco polecam
- kateter (windi)- nie wiem co to
- paracetamol w czopkach
- Wit K w kapsułkach
- Wit D w kapsułkach- co do wit. to podawałam w kropelkach- to co przypisał lekarz
- pampersy ( na początku będzie szło tego min 8-10 na dobę)
kasia_1988, sara_nar lubią tę wiadomość
-
UBRANKA:
- Bodziaki z długim rękawem 7 szt. (5 szt. z krótkim już mam)
- Śpioszki 5-8 szt.
- Pajacyki 3 cieńsze i 3 grubsze
- Kaftaniki 5 szt. może wcale albo więcej bodziaków
- Skarpetki 5-6 par
- 2 czapeczki bawełniane
- Kombinezonik
- Czapka ciepła + szaliczek (chustka) + rękawiczki
- Sweterek (1 lub 2)
- Śliniaki (w razie ulewania lub wykorzystam pieluszki tetrowe)
KOSMETYKI i LEKI:
- Szczotka go główki (w zasadzie nie dla włosków tylko w razie ciemieniuchy)
- Płyn do kąpieli lub mydełko (płyn chyba pominiemy będzie ew. mydełko w stylu Bambino)
- Balsamik – też raczej pominiemy, chyba ze będą problemy skórne
- Krem do pupy – Sudocrem lub Baphanten
- Proszek do prania
- sól morska czy fizjologiczna – nawet nie wiem czy one się czymś różnią (do przemywania oczek i pomagania w usuwaniu śpików)
- coś na kolki (ponoś Sabsimplex dobry)
- Octenisept do pępuszka
- Gaziki jałowe
- Masc Bephanten na sutki
- Syrop (czy coś) na ewentualną gorączkę malucha (nawet nie wiem czy jest coś co można noworodkowi podawać, więc to tak na wyrost napisane)
POZOSTAŁE:
- Wózek
- Łóżeczko, materacyk, prześcieradełko…..+pościel i dodatkowo drugi komplet na zmianę
- Przewijak
- Mebelki (wg uznania – u nas szafa i komoda z przewijakiem)
- Wanienka
- Termometr do mierzenia temperatury ciała, a może i taki do wanienki
- Nożyczki do pazurków (my chcemy najzwyklejsze, bo te dla dzieci wydają mi się strasznie grube, i moja siostra miała problemy żeby takimi grubymi obciąć pazurki)
- Butle do dokarmiania – ja założyłam dużo bo chce kupic od razu komplet 2 małe i 2 duże i ja chcę szklane
- Szczotka do czyszczenia butli i smoczków
- Kocyki: gruby (zima w końcu) i cieńszy – podobno lepsze polarowe lub z anilany niż wełniane bo nie uczulają
- pieluchy tetrowe (bladego pojęcia nie mam ile – może z 20 szt.)
- pieluchy flanelowe 5 szt.
- „gruszka” do śpików
- ceratki: do łóżeczka i do wózka
- osłonki silikonowe na sutki
- 2 ręczniki z kapturkiem
- Smoczki (choć mam nadzieję, ze obejdzie się bez)
- Śpiworek do spania
kasia_1988 lubi tę wiadomość
-
bedziecie się ze mnie smiały ale dla mnie czarna magia jest rozroznić body od pajacyków kaftaników czy śpiochów jeszcze jest cos takiego jak pół- śpiochy... masakra a tyle razy juz sprawdzałam czym to się rozni...
Fedra lubi tę wiadomość
-
kasia_1988 wrote:bedziecie się ze mnie smiały ale dla mnie czarna magia jest rozroznić body od pajacyków kaftaników czy śpiochów jeszcze jest cos takiego jak pół- śpiochy... masakra a tyle razy juz sprawdzałam czym to się rozni...
dla mnnie też! ale na to pytanie znam odpowiedz ! pajacyki są rozpinane na cialku dziecka i nie musisz ich wkladac przez głowke, przez co masz ułatwione zadanie z ubieraniem przy niemowlaku
a ten kateter co ktos napisal że nie wie co to to jest rurka co sie dziecku do pupy na kolki wklada ale podobno nie jest to niezbedne ;pWiadomość wyedytowana przez autora: 11 sierpnia 2014, 15:09
kasia_1988 lubi tę wiadomość
-
Ja nie wiem, ale chyba zacznę kompletować wyprawkę jakoś w listopadzie najwcześniej, czuję, że to jeszcze za wcześnie. Łóżeczko takie jak chciałam kupić dostanę od koleżanki z pracy, ma praktycznie nieużywane. W listopadzie i grudniu zrobię część zakupów - będę wiedziała o co prosić rodzinkę pod choinkę
Na wózek zbiera dziadek, ciuszki dostanę od koleżanek, elektroniczną nianię też.Madlene lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny, dobrze, ze napisalyscie te listę, na pewno ja skopiuje i zapisze.
Ja narazie kupiłam tylko jedne body, ale to tylko dlatego, ze były tak śliczne, ze nie mogłam sie oprzec, wystawie pozniej zdjecie
W mothercare sa fajne przeceny - mozna za kilka - kilkanaście złotych kupic juz ubranka
Dostałam L4 z kodem B, lekarz zmierzył mi ciśnienie - 100/60, masakra, zawsze miałam niskie, ale te moje omdlenia i zawroty głowy chyba z tego sie biorą.
Nawet w pracy mi ludzie mowili, ze jestem przezroczysta. Nie moge sie doczekać powrotu do domku i mojego łóżka...
Dzis niskie cisnienie, dodatkowo duszno i wilgotno - uważajcie na siebie!
-
Sue wrote:Dziewczyny, dobrze, ze napisalyscie te listę, na pewno ja skopiuje i zapisze.
Ja narazie kupiłam tylko jedne body, ale to tylko dlatego, ze były tak śliczne, ze nie mogłam sie oprzec, wystawie pozniej zdjecie
W mothercare sa fajne przeceny - mozna za kilka - kilkanaście złotych kupic juz ubranka
Dostałam L4 z kodem B, lekarz zmierzył mi ciśnienie - 100/60, masakra, zawsze miałam niskie, ale te moje omdlenia i zawroty głowy chyba z tego sie biorą.
Nawet w pracy mi ludzie mowili, ze jestem przezroczysta. Nie moge sie doczekać powrotu do domku i mojego łóżka...
Dzis niskie cisnienie, dodatkowo duszno i wilgotno - uważajcie na siebie!
ja miałam 90/50, kilka dni pozniej 100/60 doslownie dwie minuty po wypiciu puszki z coca cola wiec pewnie stad ten "skok" ... a ostatnio mialam 67/110 wiec juz troche lepiej...
ale ogolnie tez mam mega niskie.... ale u mnie nie ma zawrotow glowy i omdlen i nie wygladam zle ale martwie sie tym cisnieniem... ale podobno lepiej za niskie niz za wysokie
u nas wlasnie spadla ulewa wiec powietrze jest okej
wiecie ja to nigdy w zyciu nie zemdlalam, zawsze sie zastanawialam jak to jest..
kiedys w podstawowce bawilismy sie na podworku w "fazy" bralismy 10 glebokich wdechow i ktos nam sciskal mostek albo sie kucalo i zatykalo nos i mdlelismy.. takie glupie zabawy ale zeby tak sama z siebie to nigdy, jedynie jak w wannie z goraca woda i wstane nagle to mroczki przed oczami ale nigdy na tyle zeby pascWiadomość wyedytowana przez autora: 11 sierpnia 2014, 15:58
-
Hej mamuśki. Vel super wyprawka zaraz spiszę i powoli będę się rozgladała za tymi rzeczami. Jakieś przewijaki itp. mam dostać od znajomej. Ale wyprawkę do szpitala dla malucha obowiązkowo nową, później inne ciuszki w domu mogą być w spadku od znajomych
Plus jest ten, że szwagierka mojej siostry ma sklepik z ubrankami dla maluchów i ubrankami do chrztu tak więc liczę na rabattroszkę przerażają mnie ceny. Kosmos. Ale co zrobić trzeba kupić innego wyjścia nie ma. Mam kombinezonik taki czerwony jeszcze po mnie. Hehe teraz jak znalazł.
pogoda tragiczna, upał nie z tej ziemi. Wczoraj M. Wózek przygotował dla malucha tzn. umył cały bo dostaliśmy używany. Widzę, że przeżywa fakt iż zostanie ojcem i cieszy się
Śniło mi się dziś ze urodziłam bliźnięta dwie dziewczynki i mielismy problem z wybraniem imion.
zmykam na zakupy, zupę jarzynowa chce ugotować. Ale zgrabne wy i piekne brzucholki, a to mój dzisiejszy bebzon. Moją zmorą są wielkie piersi ktore zawsze małe nie były a teraz to w ogóle
lula88, megg, Januszkowa, Bietka, Fedra, Sewerynka lubią tę wiadomość